اگزما انواع بسیار زیادی دارد و ممکن است همزمان به چند نوع این بیماری مبتلا باشید. تمام انواع اگزما با خارش و قرمزی پوست همراهند، اما برخی از آنها ممکن است عوارضی نظیر تاول، ترشح، خشکی، زبری و پوسته پوسته شدن پوست را به دنبال داشته باشند.شناخت نوع اگزما برای درمان آن ضروری است.
اگزما مجموعه شرایطی است که منجر به خارش، التهاب و قرمزی پوست می شود. این بیماری پوستی بسیار شایع است، به طوری که بیش از ۳۰ میلیون آمریکایی با آن دست و پنجه نرم می کنند. با وجود این، اگزما مسری نیست، یعنی ممکن نیست از شخص دیگری اگزما بگیرید.علت اگزما کماکان ناشناخته است، اما محققان بر این باورند که انواع اگزمای پوستی به دنبال ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی بروز می یابند.در حقیقت، سیستم ایمنی بدن مبتلایان اگزما به ورود مواد آلرژن و محرک بیرونی یا داخلی واکنش نشان می دهد و ملتهب می شود. به دنبال این التهاب، علائم شایع انواع مختلف اگزما بروز می کنند.
پمفولیکس یا اگزمای دیس هیدروتیک یک الگوی واکنش متمایز از علل ناشناخته است که به صورت دانه های آبدار (وزیکول) در دست و پا رخ میدهد. معمولا خارش متوسط تا شدید قبل از ظهور ضایعات در کف دست و دو طرف انگشتان بروز میکند.کف دست ممکن است قرمز و مرطوب با تعریق باشد، از این رو نام دیگر آن دیس هیدروز است. این وزیکول ها به آرامی طی 3 تا 4 هفته برطرف می شوند و نواحی مدوری از پوسته ریزی به ابعاد 1 تا 3 میلیمتری جایگزین آنها میشود.تغییرات مزمنی مانند اریتم، پوسته پوسته شدن و لیکنیفیکاسیون (پینه بستن) ممکن است به دنبال فاز حاد رخ دهد. حملاتی از فاز وزیکولار ممکن است هر از گاهی بروز کند.
درد به جای خارش، شکایت اصلی بیماران است. پسوریازیس در کف دست و پا ممکن است شبیه پمفولیکس باشد، اما وزیکول ها در پسوریازیس به سرعت کدر و چرکی (پوسچولار) میشوند.پسوریازیس پوسچولار مزمن است و پوسچولها مانند پمفولیکس به سرعت در حال پیشرفت یا ناپدید شدن نیستند.یک مطالعه اخیر، علل زیر را در 120 بیمار مبتلا به پمفولیکس نشان داده است: قارچ ها (10٪)؛ پمفولیکس تماسی آلرژیک (27.5٪)، محصولات زیبایی و بهداشتی به عنوان عامل اصلی (31.7٪)، به دنبال تماس با فلزات (16.7٪) و فعال شدن درونی ناشی از داروها، مواد غذایی، و یا نیکل (6.7٪) و 15٪ باقیمانده از بیماران به عنوان گروه با علت نامشخص طبقه بندی شدند، اما همه آنها سابقه آتوپی داشتند. مصرف خوراکی نیکل، کبالت و کروم میتواند باعث ایجاد پمفولیکس در بیمارانی می شود که پچ تست آن ها به این فلزات منفی بوده است
رژیم غذایی مناسب
دلیل ایجاد این نوع اگزما مشخص نیست. اما برخی از مواد غذایی یا لمس برخی فلزات یا زمینه اگزما درماتیت در بدن می تواند موجب تحریک علائم اگزمای دیس هیدروزیس شود. برای مثال موادی مانند فلز نیکل و کبالت ممکن است باعث تشدید علائم شوند. رژیم غذایی مناسب اگزمای پوستی دیس هیدروزیس چیزی نیست جز عدم مصرف غذاهایی که نیکل و کبالت در ترکیبات خود دارند. این فلزات در مواد غذایی زیر یافت می شوند:
- غلات کامل
- گندم کامل
- چاودار
- جو دوسر
- کاکائو
- بیکینگ پودر
- محصولات سویا
- میوه خشک
- نخود
- غذاهای کنسروی
غذاهای سرشار از ویتامین C می توانند به کاهش جذب این مواد توسط بدن، کمک کنند. در نتیجه مصرف میزان زیادی میوه و سبزیجات می تواند به شما کمک کند که ویتامین C به بدن خود برسانید؛ سبزیجات و میوه هایی مثل:
- فلفل دلمه ای
- کلم کالی
- پرتقال
- توت فرنگی
- گل کلم
- آناناس
- انبه