بیماری اگزما پوستی چیست؟
اگزما (آماس پوست) شرایطی است که در آن پوست دچار خارش، قرمزی، التهاب و پوسته ریزی می شود. پزشکان هنوز دلایل بروز این عارضه را نمی دانند. اما این بیماری معمولاً در افرادی که حساسیت (آلرژی) دارند، بروز می کند. اگزما گاهی ریشه ی ژنتیکی دارد و ممکن است در بین اعضای یک خانواده شایع باشد
در حالی که درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد، اما برخی از حساسیت های غذایی می تواند باعث تحریک اگزما و شعله ور شدن آن شود. از این رو برای برخی از افراد مفید است که از چیزهایی که به آن حساسیت دارند پرهیز کنند. خیلی از افراد دچار اگزمای پوستی دارای آلرژی های غذایی هم هستند. سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که چه غذاهایی برای کاهش علائم اگزما مناسب است؟
ماهی های روغنی
ممکن است بتوانید علائم اگزما را با مصرف ماهی های روغنی مثل سالمون و شاه ماهی کاهش دهید. روغن ماهی دارای میزان زیادی از اسیدهای چرب امگا ۳ است و امگا ۳ خاصیت ضد التهابی قوی دارد. شما حتی می توانید برای بهره مند شدن از امگا ۳ از قرص های مکمل امگا ۳ استفاده کنید. به طور کلی توصیه می شود به صورت روزانه حداقل ۲۵۰ میلی گرم اسید چرب امگا ۳ دریافت کنید که بهترین حالت دریافت آن از غذا است.
غذاهای دارای کوئرستین
کوئرستین (Quercetin) فلاونولی بر پایه گیاهی است که به بسیاری از گیاهان، گل ها، میوه ها و سبزیجات کمک می کند تا رنگ خودشان را به دست بیاورند. این ماده همچنین یک آنتی اکسیدان و آنتی هیستامین قوی است؛ به این معنا که باعث کاهش التهابات و میزان هیستامین در بدن شما می شود. غذاهای دارای کوئرستین شامل این خوراکی ها می شوند:
- سیب
- بلوبری
- گیلاس
- بروکلی
- اسفناج
- کلم کالی
غذاهای دارای پروبیوتیک
غذاهایی مثل ماست و دوغ پروبیوتیک موادی دارند که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. غذاهایی که سرشار از پروبیوتیک هستند شامل این موارد می شوند:
- نان های پخته شده با خمیرترش
- خیارشور طبیعی
- پنیرهای نرم مثل پنیر گودا
- کلم ترش
- کفیر
- تمپه
انتخاب بهترین غذاها هم مشخصا به این بستگی دارد که شما به کدام غذاها حساسیت دارید. حتی غذاهایی که برای اگزما مناسب هستند (eczema-friendly) هم ممکن است در افرادی که به آن غذا حساسیت دارند باعث تشدید یا تحریک اگزما شوند.
مصرف چه غذایی را باید محدود یا ممنوع کرد؟
غذایی که شما مصرف می کنید مشخصا باعث اگزما نمی شود اما می تواند علائم اگزما را تحریک کند؛ مخصوصا غذاهایی که به آن ها حساسیت دارید. حساسیت های غذایی رایج شامل این خوراکی ها می شوند:
- لبنیات
- تخم مرغ
- سویا
- مغزها (خشکبار)
غذاهایی که مواد نگه دارنده و ترکیبات مصنوعی دارند هم ممکن است باعث بدتر شدن علائم اگزما شوند. این خوراکی ها شامل غذاهایی که دارای میزان زیادی چربی ترانس هستند مثل کره مارگارین، غذاهایی عمل آوری شده و فست فود هم می شوند. غذاهایی که میزان زیادی قند دارند نیز می توانند اگزمای پوستی را تحریک کنند. قند باعث افزایش میزان انسولین می شود که نتیجه آن افزایش التهاب است. خوراکی هایی رایجی که میزان زیادی قند دارند از این قرارند:
- کیک
- بعضی از انواع قهوه
- نوشابه ها
- بعضی از آب میوه ها
- فست فودها مثل همبرگر
چه مواردی در شیوع اگزما مؤثر است؟
تماس زیاد با مواد شوینده و وسواس در شست و شو، باعث آسیب دیدن سطح پوست و خطر ابتلا به انواع اگزما شده و رفتارهای اشتباه باعث گسترش و شیوع این بیماری می شود. در استان هایی مثل گیلان که رطوبت هوا بیشتر است، باعث می شود پوست دچار خشکی و آسیب نشود. عمده آسیب هایی که در اگزماها به سراغ فرد می آید، خشکی بیش از حد پوست است.
کرم های مرطوب کننده هم برای پوست های خشک مناسب است و باید به خصوص پس از شست و شو یا حمام استفاده شود تا مانع از خشکی سطح پوست شود. نوع کِرم ها و مناطقی که در آن افراد درگیر اگزما هستند مهم است، در ناحیه دست و پا باید بیشتر از کرم هایی که چرب کنندگی بیشتر دارد، استفاده شود. در ناحیه سرو صورت باید کرم هایی استفاده کرد که چربی آن ضرری برای پوست نداشته باشد.
اگر فردی دچار اگزمای تماسی است، برای درمان بایدچه اقداماتی انجام دهد؟
10 درصد بانوان خانه دار مبتلا به یکی از انواع اگزماهای پوستی هستند، اگزما طبیعت مزمنی را با خود همراه دارد. بعضی از انواع اگزماها مانند اگزمای حساسیت، ناشی از تماس با یک ماده تحریک کننده می باشد که در هنگام تماس باعث قرمزی، خارش و ترشح پوست می شود.بهترین راهکار قطع تماس با آن مواد شیمایی است؛ فردی که شغل او بنایی، نقاش یا کارگر است شاید نتواند شغل خود را تغییر دهد، اما باید نکاتی را رعایت کندوگر نه اگزما دنبال بهانه برای عود کردن است و ما نباید بهانه را در اختیار اگزما قرار دهیم.هر کاری را می توان با استفاده از دستکش انجام داد، باید از شوینده های ملایم و کِرم های مرطوب کننده روزی چند بار استفاده کرد.