به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،اختلال افسردگی - شیدایی همان بیماری یا به بیان بهتر، اختلال دوقطبی است که این روزها خیلی افراد از آن رنج می برند و خلق و خوی آنها مدام از حالتی به حالت دیگر تغییر می کند. در این اختلال ذهنی و راونی، فرد بیمار دو مرحله افسردگی و شیدایی را در زندگی خود تجربه می کند. با آن در ادامه بیشتر آشنا شوید.
این اختلال ها در صورتی که درمان نشوند کیفیت زندگی فرد را بشدت کاهش می دهند. اختلال افسردگی ـ شیدایی یا دوقطبی اختلالی است که ممکن است ورود به هر فاز آن هفته ها تا ماه ها طول بکشد. این افراد دچار نوسانات خلقی در دو دوره هستند که کاملا متضاد یکدیگرند. تشخیص اختلال دوقطبی فقط به عهده پزشک است، چون ممکن است درجاتی خفیف از چند اختلالی که در این مبحث گفته می شود در هریک از ما وجود داشته باشد، اما این به منزله بیماری نیست و معمولا کسانی که دچار یکی از اختلال های شخصیتی هستند در زندگی معمولی خود مشکل دارند و حتی مزاحمت های زیادی را ممکن است برای اطرافیان هم به وجود آورند.
اختلال شیدایی چه علائمی دارد؟
از جمله علائمی که می تواند در فرد وجود داشته باشد و او را به سمت اختلال دوقطبی و درمان اختلال شیدایی هدایت کند عبارتند از:
1- کم شدن نیاز به خواب و استراحت
2- حرف زدن با صدای بلند و با سرعت زیاد
3- تحریک پذیری آسان
4- افزایش شدید میل جنسی
5- میل افراطی به فعالیت های با ریسک بالا
6- افکار خودکشی
روش های درمان اختلال شیدایی
همانطور که در بالا گفته شد، علت بروز اختلال شیدایی هنوز شناخته شده نیست و به همین خاطر نمی توان درمان قطعی برای آن در نظر گرفت اما روان پزشکان با توجه به شدت علائم بیمار به درمان اختلال شیدایی می پردازند. درمان اساسی و معمول این اختلال، داروهای برپایه لیتیم است اما درمان های دیگری نیز وجود دارد.
1- دارو درمانی
مهم ترین دارویی که برای درمان اختلال شیدایی استفاده می شود لیتیم است. داروی لیتیم در ایران معمولا به صورت قرص لیتیرام و قرص لیتیم کربنات وجود دارد. لیتیم با اثر گذاشتن بر مغز، باعث تثبیت خلق در بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی می شود و مانیا (شیدایی) را کمتر می کند و از شدت حمله های آن می کاهد.
هم چنین برخی پژوهش ها نشان می دهد که لیتیم باعث کاهش افکار خودکشی در بیماران دوقطبی در فاز افسردگی می شود. روان پزشکان از داروی لیتیم و مشتقات آن برای دوره های درمانی طولانی مدت در این بیماران استفاده می کنند.
2- جلسات روان درمانی
جلسات روان درمانی از جمله روش های مناسب دیگری است که می تواند باعث درمان اختلال شیدایی شود. در طول این جلسات درمانگر با صحبت های منطقی عوامل استرس زایی که ممکن است باعث شود این حالت در شما ایجاد شود را بررسی می کند و برای جلوگیری از آن راهکارهای مناسبی اراده می دهد.
3- شوک درمانی
شوک درمانی یا ECT نیز به عنوان یک روش درمانی دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. البته به دلیل عوارض شایع شوک درمانی، روان پزشکان این روش را برای درمان اختلال شیدایی در افرادی که اختلال دوقطبی شدید را تجربه می کنند، تجویز می کنند. در این روش درمانی، با هدایت جریان الکتریکی به سر، سعی می شود تا سلول های مغزی تحت تاثیر قرار بگیرند و ممکن است فعالیت ان ها به حالت عادی برگردد.
4- تغییر در سبک زندگی
در کنار روند دارو درمانی و جلسات مشاوره ای، تغییرات سبک زندگی هم می تواند باعث بهبود علائم اختلال شیدایی و درمان آن شود. کارهایی مثل برنامه ورزشی منظم، رژیم غذایی سالم و خواب و استراحت کافی می تواند به درمان اختلال شیدایی و جلوگیری از حملات این اختلال کمک کند.
یکی از عواملی که می تواند بروز اختلال شیدایی را زیاد کند، مصرف مواد محرک و نوشیدنی های الکلی است. پژوهش ها نشان می دهد افرادی که از مواد محرک یا الکل استفاده می کنند، شانس بیشتری برای ابتلا به مشکلات روانی دارند. بنابراین برای بهبود این اختلال و درمان بهتر، ترک کردن مصرف الکل و مواد محرک ضروری است.
5- همدلی و حمایت روحی
اگر فردی در بین دوستان و آشنایان شما وجود دارد که به اختلال دوقطبی مبتلاست، می توانید به او یاری برسانید. وارد نکردن استرس بی دلیل به بیمار و درک نیازهای او و پذیرفتن بیمار می تواند کمک بسیار مهمی به او در روند درمان اختلال شیدایی باشد. شما می توانید برای آشنایی با شیوه رفتاری مناسب در برخورد با بیمار مبتلا به اختلال دوقطبی با یک مشاور مناسب مشورت کنید و راهنمایی های او را به کار گیرید.