آیا تا به حال در حال مزه مزه کردن قهوه داغ و یا چای با عجله دچار سوختگی زبان شده اید؟ ما مطمئنیم که شما هم نیز چنین تجربه ای را داشته اید. سوزاندن زبان یک چیز بسیار رایج است و همه ما با این موضوع مواجه هستیم. وقتی یک نوشیدنی داغ – چای – قهوه – سوپ و یا هر غذای دیگری می خورید ممکن است دچار سوختگی زبان بشوید
علل سوختگی زبان:
سوختگی زبان، از غذا یا مایع مورد استفاده بادرجه حرارت یا داغی و یا بخار ناشی از مواد غذایی و نوشیدنی ها می تواند موجب سوختگی در دهان،زبان یا لب ها شود.خوردن و نوشیدن مکرر غذاها و نوشیدنی های داغ، بدون تست کردن درجه حرارت آنها ریسک ابتلا به سوختگی زبان را افزایش میدهد
سندروم سوزش دهان یا (BMS):
در این بیماری، شما در دهان و زبان خود احساس سوزش می کنید. اما هیچگونه علائم آشکاری وجود ندارد. این سوزش می تواند حتی تا سالها ادامه داشته باشد. در کنار درد و سوزش، افراد اغلب احساس بی حسی و سوزن سوزن شدن در زبان و دهان، و تغییر طعم میکنند و با افزایش سن در بین زنان و مردان بین 60 و 69 سال شایع تر می باشد.سندروم سوزش دهان، هیچ دلیل شناخته شده ای ندارد و با عملکرد غیر طبیعی اعصاب در دهان ارتباط دارد. حدس زده می شود که ژنتیک و محیط نیز در این باره نقش داشته باشند.در BMS، بزاق و آناتومی دهان به طور طبیعی عمل می کنند. استرس شدید، اضطراب و افسردگی ممکن است که بر میزان مدیریت درد تاثیر داشته باشند، که این شرایط می توانند علاِئم بیماری سندروم سوزش دهان را بدتر کنند.شرایط دیگری نیز وجود دارد که ممکن است مشابه نشانه های سندروم سوزش دهان باشند، اما برای تشخیص نباید به آنها اکتفا رد. آنها ممکن است که به عنوان علل ثانویه شناخته شوند.
خشکی دهان:
که اغلب یک عوارض جانبی از داروها و یا نشانه ای از یک بیماری میباشد.
تراش :
یک عفونت مخمر دهانی است، که اغلب اوقات التهاب مزمن در داخل دهان، به دلیل سیستم ایمنی ضعیف و حمله به سلول های غشای مخاط دهان ایجاد می شود.
زبان جغرافیایی:
زبان جغرافیایی، بیماری دهانی خوش خیم است که به زبان، شکلی نقشه مانند، یا به عبارتی جغرافیایی می دهد. اگر چه دیدن زبان جغرافیایی ممکن است نگران کننده باشد، یا مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند، اما هیچ مشکلی را برای سلامت شخص به وجود نخواهد آورد و با هیچ عفونت و سرطانی همراه نیست.زبان جغرافیایی معمولا بدون درد است، اما گاهی می تواند باعث ناراحتی زبان یا حساسیت به مواد خاصی گردد. این شکل های جغرافیایی، اغلب در یک قسمت زبان بهبود می یابند و به ناحیه ای دیگر می روند.
سایر علل سوختگی زبان:
- کمبود ویتامین
- پروتزهای دندانی
- آسیب یا ضعف دهانی
- واکنش های آلرژیک نسبت به برخی از غذاهای خاص
- اسید معده
- رفلاکس معده
- داروهایی که برای فشار خون بالا استفاده می شوند
- دیابت
- کم کاری تیروئید و سایر اختلالات غدد درون ریز
- عدم تعادل هورمون ها مانند دوران یائسگی
- مسواک زدن بیش از حد
انواع سوختگی زبان
سوختگی زبان دو نوع است:
- سوختگی ناشی از گرما
- سوختگی ناشی از مواد شیمیایِی
سوختگی با گرما زمانی اتفاق می افتد که شما غذا و یا چیز دیگری که داغ است را مصرف می کنید اما سوختگی دوم که بسیار دردناک تر است زمانی اتفاق می افتد که با برخی از مواد شیمیایی خطرناک زبانتان را بسوزانید. هر دو سوختگی متفاوت هستند و باید متفاوت رفتار شوند.
درمان خانگی سوختگی زبان با یخ یا بستنی
داشتن چیزی خنک و یا قرار دادن مقداری یخ روی سوختگی، باعث تسکین فوری و کاهش التهاب خواهد شد. سرما، سوختگی زبان را تسکین خواهد داد و از آسیب بیشتر به بافت آن جلوگیری خواهد کرد. همچنین باعث مرطوب شدن دهان شما خواهد شد. یک مکعب یخ را در دهان خود قرار دهید و یا کمی بستنی بخورید. شما هم چنین می توانید کمی عصاره آب میوه و یا آب سرد برای تسکین درد خود بنوشید.
درمان خانگی سوختگی زبان با عسل
عسل حاوی خواص ضد التهابی و ضد میکروبی است که می تواند به تسکین دادن احساس سوزش کمک کند. یک قاشق عسل در دهان خود بگذارید و قبل از بعلیدن آن را کمی در دهان نگه دارید. این کار را دو – سه بار برای تسکین فوری تکرار کنید. اما شما باید از دادن عسل به کودکان زیر ۱۲ ماه اجتناب کنید چون می تواند برای آن ها خطرناک باشد.
توصیه های مهم
- از نوشیدن مایعات گرم خودداری کنید چون زبان را تحریک می کند.
- از خوردن غذاهای اسیدی مانند پرتقال نیز اجتناب کنید.
- غذاهای تُرد و سفت مانند چیپس و آجیل نخورید.
- غذاهای تند و ادویه دار هم مصرف نکنید.
- مرتبا دهان تان را با نوشیدن آب خنک مرطوب نگه دارید.
- برای افزایش ترشح بزاق، آدامس بجوید.
- اگر سوختگی تان التیام پیدا نکرد به پزشک مراجعه کنید.