سرطان ملانوما (Melanoma) خطرناکترین نوع سرطان پوست است. اگر این بیماری زود تشخیص داده شود، احتمال درمان آن بیشتر است. خوشبختانه، تشخیص این بیماری خیلی پیچیده نیست و شما می توانید پوستتان را برای شناسایی نشانه های بیماری ملانوم وارسی کنید. فقط لازم است کمی وقت بگذارید و مقاله ی زیر را بخوانید تا این نشانه ها را بهتر بشناسید.سرطان پوست یکی از شایعترین انواع سرطان در آمریکاست، این سرطان زمانی ایجاد می شود که سلول هایی که لایه ی پوست را تشکیل می دهند، به صورت کنترل نشده ای رشد می کنند و به سرعت تقسیم می شوند.
سرطان پوست را به سه نوع اصلی تقسیم می کنند:
- کارسینوم یا سرطان سلول پایه ای پوست
- کارسینوم یا سرطان سنگفرشی پوست
- ملانوما
ملانوما جدی ترین شکل سرطان پوست است. در این بیماری سلول های تولید کننده ی رنگدانه (ملانین) به طور غیر قابل کنترلی رشد می کنند. ملانوما گاهی به طور ناگهانی و بدون هیچ علامتی بروز می کند. همچنین، ممکن است روی یک خال ساده پوستتان پیشروی کند.
مطالعات نشان می دهد از سال ۱۹۸۲ تا ۲۰۱۱، مبتلایان به سرطان ملانوما در آمریکا ۲ برابر شده است و این روند همچنان رو به افزایش است.به طور معمول، سلول های پوستی به روشی کنترل شده و منظم توسعه می یابند - سلول های جدید سالم سلول های پیر را به سمت سطح پوست شما هل می دهند، جایی که آنها می میرند و در نهایت از بین می روند. اما وقتی برخی از سلول ها به DNA آسیب می رسانند، سلول های جدید ممکن است رشد خارج از کنترل خود را شروع کنند و در نهایت می توانند توده ای از سلول های سرطانی را تشکیل دهند.اینکه چه چیزی به DNA سلول های پوست آسیب می رساند و اینکه چگونه منجر به ملانوما می شود، مشخص نیست. این احتمال وجود دارد که ترکیبی از عوامل، از جمله عوامل محیطی و ژنتیکی باعث ایجاد ملانوم شود. هنوز هم پزشکان معتقدند قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش (UV) از خورشید و لامپ ها و تخت های برنزه دلیل اصلی بروز ملانوم است. نور ماورا بنفش باعث ایجاد همه ملانوماها نمی شود، خصوصاً مواردی که در مکان هایی از بدن شما اتفاق می افتند که در معرض نور خورشید قرار ندارند.
عوامل خطر سرطان پوست ملانوما
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به ملانوم را افزایش دهند عبارتند از:
پوست روشن. داشتن رنگدانه (ملانین) کمتر در پوست به این معنی است که از محافظت کمتری در برابر آسیب های اشعه ماورا بنفش برخوردارید. اگر موهای بور یا قرمز، چشم های رنگ روشن و کک و مک یا آفتاب سوختگی دارید، احتمال ابتلا به ملانوم بیش از فرد با رنگ پوست تیره است. اما ملانوم می تواند در افراد دارای رنگ پوست تیره تر نیز ایجاد شود.
سابقه آفتاب سوختگی. یک یا چند آفتاب سوختگی تاول زده می تواند خطر ابتلا به ملانوم را افزایش دهد.
قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور ماوراء بنفش. قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش که از آفتاب و از تخت های برنزه ناشی می شود، می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست از جمله ملانوم را افزایش دهد.
زندگی در نزدیکی خط استوا یا در ارتفاعات بالاتر. افرادی که نزدیک به خط استوا زندگی می کنند، جایی که پرتوهای خورشید مستقیم تر هستند، مقادیر بیشتری از اشعه ماورا بنفش را نسبت به کسانی که در شمال یا جنوب زندگی می کنند، تجربه می کنند. علاوه بر این، اگر در ارتفاعات زیادی زندگی می کنید، بیشتر در معرض اشعه ماورا بنفش قرار می گیرید.
داشتن خال های زیاد یا خال های غیرمعمول. داشتن بیش از 50 خال معمولی روی بدن نشان دهنده افزایش خطر ملانوم است. همچنین، داشتن یک نوع خال غیرمعمول خطر ابتلا به ملانوم را افزایش می دهد. از نظر پزشکی به عنوان خال های دیسپلاستیک شناخته می شوند که بزرگتر از خال های معمولی هستند و دارای مرزهای نامنظم و چند رنگ می باشند.
سابقه خانوادگی ملانوما. اگر یکی از بستگان نزدیک مانند پدر و مادر، فرزند یا خواهر و برادر مبتلا به ملانوم شده باشد، شما نیز احتمال بیشتری برای ابتلا به ملانوم دارید.
سیستم ایمنی ضعیف. افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف خطر ابتلا به ملانوم و سایر سرطان های پوست را افزایش می دهند. اگر دارویی برای سرکوب سیستم ایمنی بدن استفاده کنید ، مانند بعد از پیوند عضو یا بیماری که سیستم ایمنی بدن را مختل می کند، مانند ایدز، ممکن است سیستم ایمنی بدن شما مختل شود.