به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، عرق کردن کف پای نوزاد می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد که برخی از این دلایل بی خطر بوده و برخی از آن ها نیاز به پیگیری بیشتر دارند. بسیاری از اوقات والدین جهت یافتن علت عرق کردن کف دست و پا یا علت بوی پای نوزاد به پزشک مراجعه می کنند یا نگران سردی کف پای نوزاد هستند. تعریق نوزاد ممکن است یکی از علائم کم کاری تیروئید در نوزادان یا حتی از علائم کمبود ویتامین دی در نوزادان باشد. اما علت عرق کردن کف دست و پای کودک همواره اینقدر پیچیده نبوده و اغلب دلایل ساده تری دارد. در ادامه بیشتر به این موضوع می پردازیم.
عرق کردن کف پای نوزاد موضوعی است که به وفور در بین نوزادان دیده می شود. این تعریق ممکن است با تعریق سایر قسمت های بدن مانند دست ها، سر و گردن و زیر بغل نیز همراه باشد. برای آشنایی بیشتر با علت عرق کف دست و پا بهتر است ابتدا ببینیم عرق کردن کف پا نشانه چیست.
تعریق فرایندی است که به منظور تنظیم دمای بدن انجام می شود. با افزایش دمای بدن غدد عرق شروع به فعالیت کرده و موجب دفع عرق و تبخیر آن از سطح بدن شده و این موضوع با کاهش دمای بدن همراه است. گاها ممکن است ما عرق سرد دست و پای کودک یا رنگ پریدگی پاهای نوزاد را نیز ببینیم. در نوزادان، فرایند تنظیم دمای بدن به درستی تکامل نیافته و مدتی طول می کشد تا به حالت طبیعی و تنظیم شده درآید. همچنین تعداد غدد عرق نوزادان نسبت به سطح بدن آن ها، بیشتر از بزرگسالان است و به همین دلیل ممکن است تعریق در نوزادان بیشتر از بزرگسالان دیده شود. اما تعریق بیش ازحد یا هایپرهیدروز همواره مسئله ای عادی نیست و ممکن است به دلایل متفاوتی ایجاد شود که نیاز به بررسی پزشکی دارد.
علت زیاد عرق کردن کف پای بچه ها چیست؟
در این جا چند دلیل برای تعریق زیاد پای نوزاد و بچه های کوچک وجود دارد:
۱٫نوزادان تازه متولد شده، مانند بزرگسالان از عرق کردن برای تنظیم دمای بدن شان استفاده می کنند. تفاوت شان در این است که تنظیم دمای بدن کودکان به اندازه ی بزرگسالان مؤثر نیست. بنابراین کودکان بیشتر عرق می کنند.
۲٫زمانی که کودکان متولد می شوند، غدد عرق شان برای اولین بار فعالیت می کند. وقتی بچه ها شروع به فعالیت می کنند، غدد عرق آنها در هر ۲٫۵ سانت مربع، شش و نیم برابر والدین خواهند بود. بنابراین زمانی که دمای داخلی بدن کودک حتی به مقدار کم، افزایش می یابد (که می تواند هنگام شیردهی رخ دهد)، شروع به عرق کردن می کنند. معمولا از سر شروع می شود اما در نهایت می تواند به انتهای بدن مانند پاها هم برسد.
۳٫ممکن است متوجه شوید که فرزند تان هنگام خواب بسیار عرق می کند مگر آن که به او زیاد لباس نپوشانید. این امری طبیعی است چون معمولا بچه ها در عمیق ترین بخش خواب شان عرق می کنند. حتی بزرگسالان نیز در خواب عمیق عرق می کنند.
۴٫کودکان کوچک و نوپا بسیار پر جنب و جوش هستند و مانند هر فرد پر تحرک دیگری تمایل به عرق کردن دارند. به علاوه، در مقایسه با بزرگسالان، در هر ۲٫۵ سانت مربع، غدد عرق بیشتری هم دارند.
اگر پاهای فرزندتان زیاد عرق می کند، فراموش نکنید که پاهای کوچک شان در طول روز در کفش و جوراب می ماند. این باعث بیشتر عرق کردن و حتی بو گرفتن پاهایشان می شود.
۵٫ نگران گرم و سرد بودن بدن کودک تان می شوید چون می دانید آنها قادر به تنظیم دمای بدن شان نیستند. اما بدانید لباس پوشاندن بیش از حد، یکی از عوامل اصلی عرق کردن بیش از اندازه کودک است و همچنین می تواند خطرناک هم باشد. متخصصین توصیه می کنند که آن ها را مانند خودتان لباس بپوشانید، نه خیلی سرد نه خیلی گرم و مناسب دمای اتاق.
۶٫ برخی از نوزادان و کودکان مانند بزرگسالان، بیشتر از بقیه افراد عرق می کنند. بنابراین اگر پاهای کودک تان عرق می کند، ممکن است کودک به یکی از والدین رفته باشد.
با این حال اگر در مورد عرق بیش از حد پاهای کودک تان نگران هستید، بهتر است که با پزشک یا متخصص اطفال صحبت کنید. ممکن است فرزند تان هایپرهیدروز داشته باشد.
هایپرهیدروز مسئله مهم و خطرناکی برای کودکان نیست اما تنها از این جهت حائز اهمیت است که گاهی می تواند نشانه ای از مشکل جدی تری باشد.
هایپرهیدروز چیست؟
هایپر هیدروز مشکلی است که با عرق کردن بیش از حد تشخیص داده می شود. عرق کردن بیش از حد، به عرق بیش از حد نیاز برای تنظیم دمای داخلی بدن گفته می شود. زمانی که پا ها مورد تاثیر قرار می گیرند، به عنوان هایپرهیدروز موضعی اولیه شناخته می شود و معمولا در اوایل دوران کودکی شایع است.
هایپرهیدروز در واقع به معنای فردی است که “بیش از حد عرق می کند”. هر چند ممکن است این عرق کردن بیش از حد، نشانه ای از یک وضعیت پزشکی دیگر هم باشد. همچنین می تواند ژنتیکی هم باشد. اگر هیچ کدام از اینها نباشد، پزشک بر روی آن تمرکز می کند که چگونه به کودک کمک کند تا عرق کردن بیش از حد را کنترل کند.
هم پزشک و هم متخصص پوست می توانند راه های مناسبی برای کمک به هایپرهیدروز کودک پیدا کنند، خصوصا اگر عرق کردن مانعی برای زندگی اش شده باشد.
اگر پاهای فرزند تان عرق می کند، چه کار می شود انجام داد؟
برخی از رایج ترین درمان ها برای کودکان کوچک عبارتند از:
• ضد عرق های مخصوص که با مسدود کردن غدد عرق به طور خودکار از عرق کردن جلوگیری می کنند.
• دارو های خوراکی که مسیر عصبی غدد عرق را مسدود می کنند.
اما ممکن است راه های دیگری نیز وجود داشته باشد بنابراین بهتر است فرزند تان توسط پزشک متخصص اش ازریابی شود.
سخت نگیرید
در نهایت فقط به یاد داشته باشید که به طور کلی، عرق کردن یک فرآیند طبیعی از سیستم تنظیم دمای بدن کودک تان است. هر چه کودک کوچک تر باشد، غدد عرق بیشتری در ناحیه کوچک تری دارد. همچنین اگر فرزند تان در حال بلوغ است، آن هورمون ها باعث تحریک زیاد غدد عرق می شوند.
اگر پا های فرزند تان عرق می کند و هیچ مشکل پزشکی وجود ندارد، مطمئن شوید که جوراب های رطوبت گیر خوبی بپوشد، جوراب های پشمی انتخاب خوبی است و برای افرادی که پیاده روی می کنند هم مناسب است. ممکن است به نظر برسد که گرم هستند و بیشتر باعث عرق می شوند اما در واقع پاهایتان را خشک و راحت نگه می دارند.
همچنین در نیمه ی روز جوراب هایشان را عوض کنید تا به پاها فرصت خوب خشک شدن را بدهید. می توانید کفش هایی بخرید که از الیاف قابل تنفس مانند کلاف و نخ ساخته شده اند. همچنین مطئمن شوید که در طول شب کفش هایشان به خوبی خشک شوند، زیرا باکتری های عرق تمایل به رشد در کفش های مرطوب و تاریک را دارند.