لکوپلاکیا یا زخمهای سفید داخل دهان وضعیتی است که باعث می شود پچ های ضخیم و پلاک مانند سفید رنگی روی زبان، لثه ها و مخاط دهان رشد کنند. مواد و عادات محرک مخاط دهان مانند استفاده از دخانیات می توانند باعث ایجاد لکوپلاکیا شوند.
بیشتر پچ های سفیدرنگی که در دهان ظاهر می شوند دردناک نیستند و خود به خود از بین می روند، اما اگر لکوپلاکیا باشند می توانند پیش درآمد سرطان دهان باشند.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) لکوپلاکیا را بعنوان ضایعات سفید دهانی تعریف کرده است که شدت خطر آنها زیر سوال است و به هیچ بیماری غیر جدی دیگری مرتبط نیستند.
لکوپلاکیا یک اصطلاح بالینی است که شامل تعداد زیادی از ضایعات سفید دهانی می شود. برای تشخیص قطعی لکوپلاکیا باید بیوپسی و تست انجام داد.
زخم های دهانی، زبانی و داخل گونه اغلب با آسیب های جزئی یا عفونت های ویروسی ایجاد می شوند. زخم های دهانی اغلب نیازی به اقدامات پزشکی اورژانس ندارند، اما ممکن است دردناک و آزار دهنده باشند، مخصوصا اگر در معرض دید باشند. فردی که زخم دهانی دارد ممکن است توده، برآمدگی، زخم، بریدگی یا جراحت داخل یا خارج دهان و لب ها داشته باشد. توجه داشته باشید که اولین نکته در مورد زخم های دهانی تعیین محل آن هاست. دهان خود را باز کنید و ترجیحا با نور روشن و آینه دارای بزرگنمایی به داخل نگاه کنید. زخم ها ممکن است هر جا در دهان، از جمله پشت دهان، داخل گونه، لثه، لب ها، زبان و انتهای گلو باشند. زخم ها ممکن است خیلی قرمز یا متورم باشند، خونریزی داشته باشند یا ترشحات چرکی از آن ها خارج شود، یا ممکن است لکه های کوچک سفید وسط آن باشد. دقت کنید که برای چک کردن رو، زیر و طرفین زبان لازم است آن قسمت را برای دید بهتر از دهان خارج کنید.
علائم مشکلات دهانی شامل درد و زخم، همچنین ظاهر قرمز، براق یا متورم در دهان و لثه ها می شود. ممکن است زخم ها یا جراحاتی کوچک در دهان، روی لثه ها، رو یا زیر زبان وجود داشته باشد. همچنین ممکن است پلاک های سفید یا چرک در دهان دیده شود یا گلو درد،خشکی دهان و گلو وجود داشته باشد.
علت زخم شدن دهان چیست؟
این زخم ها به دو قسمت آسیب زا یا آفت دسته بندی می شوند:
- زخم های دهانی آسیب زا. این زخم های دهانی در اثر ضربه ای که باعث از بین رفتن بخشی از غشای مخاطی می شود، بروز پیدا می کنند.
- زخم های ناشی از ضربه یا جراحت. معمولاً به صورت زخم های منفرد و دردناک در کنار قسمت آسیب دیده، به وجود می آیند و اغلب با از بین رفتن علت اصلی تشکیل دهنده آنها، به خودی خود برطرف می شوند.
بسیاری از عوامل می توانند باعث به وجود آمدن زخم های دهانی آسیب زا شوند، از جمله:
- حساسیت به برخی از مواد خمیردندان
- گاز گرفتن داخل گونه یا زبان به طورناگهانی
- سوزاندن دهان با مصرف غذای گرم یا نوشیدنی داغ
- دندان مصنوعی و بریس های ضعیف و یا پر کننده های خشن
- اصطکاک مداوم دهان یا زبان در برابر دندان های کج یا تیز
- تحریک مخاط دهان با استفاده از ضد عفونی کننده های قوی
- مسواک زدن نادرست یا تراشیدن ناگهانی بافت نرم دهان هنگام مسواک زدن
- خوردن غذاهای سفت، خشن یا ترد، مانند نان تست، چیپس، پیتزا و پوسته نان