عوارض اضطراب در بارداری
بهداشت روانی در دوران حاملگی از مسائل و مشکلاتی است که امروزه بسیار مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است. طبق نتایج به دست آمده اضطراب و هیجان های زن باردار تاثیر مستقیمی با سلامت جنین دارد. استرس ها به طور معمول به دو صورت مزمن و حاد اعمال می شوند. استرس های مزمن و مدام ممکن است نارسایی های اساسی در چرخه رشد کودک ایجاد کند. اما استرس های کوتاه مدت، معمولا پس از تولد به تدریج از بین می رود.
تحقیقات نشان داده است که ماه های اول بارداری (سه ماه اول) آسیب پذیری نسبت به ماه های پایانی بیشتر است به عنوان مثال زن بارداری که در اوایل دوران بارداری دچار اضطراب و نگرانی حاد می شود، نسبت به زنی که در ماه های آخر بارداری است، آسیب پذیرتر است. سطح بالای استرس روانی در طول دوران بارداری، خطر زایمان زودرس، بیش فعالی، سرشت دشوار و بدخوابی در نوزاد، اختلالات های رفتاری در دوران کودکی و حتی موجب سقط جنین شود.
اما عمده ترین عوارض اضطراب در بارداری ، رشد داخل رحمی و وزن کم هنگام تولد نوزاد است؛ چون وقتی مادر تحت تنش های عصبی قرار می گیرد، هورمون های استرس از جهات مختلف ترشح شده و با عبور از جفت، اکسیژن رسانی و تغذیه جنین را مختل می کند.
روش های کاهش اضطراب
اگر چه اضطراب ناشی از ناباروری انکارناپذیر است، اما هرگز نباید تسلیم آن شوید. اگر مشکلی در باروری دارید، بهتر است راه هایی را در پیش بگیرید که این مشکل باعث ایجاد اضطراب زیاد در شما نشود. اگر پزشک نمی تواند یک علت مشخص برای مشکلات باروری شما و همسرتان پیدا کند، بهتر است صبور باشید و سعی کنید با راهکارهایی مشخص تر، اضطراب ناشی از ناباروری را مدیریت کنید. موارد زیر ممکن است در کاهش اضطراب و استرس ناشی از ناباروری به شما کمک کند:
- از ایجاد سوءتفاهم پرهیز کنید و با شریک زندگی خود ارتباط واضح و مشخصی داشته باشید.
- سعی کنید حمایت عاطفی دریافت کنید. صحبت با سایر زوج هایی که مشکلی مشابه شما دارند، می تواند به شما کمک کند.
- سعی کنید از تکنیک های کاهش اضطراب مانند مدیتیشن یا یوگا استفاده کنید.
- مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین مثل قهوه، چای و نوشابه و دیگر محرک ها را کاهش دهید.
- به شکل منظم ورزش کنید تا تنش جسمی و روحی شما کم شود.
- با شریک زندگی خود در مورد یک برنامۀ درمانی، با در نظر گرفتن محدودیت های مالی صحبت کنید.
- تا آنجا که می توانید از علت ناباروری و گزینه های درمانی خود آگاه باشید؛ در مورد آن بخوانید و تحقیق کنید.
-
عوامل استرس زا در دوران بارداری
- ترس از عدم ایفای درست نقش مادری
- بارداری ناخواسته
- ترس از سقط
- سابقه بیماری عصبی و افسردگی
- بی توجهی همسر و اطرافیان
- وحشت از تولد نوزاد
- مشکلات اقتصادی و عاطفی
- سن کم مادر
- مهاجرت و مسافرت
- از دست دادن نزدیکان
- الگوی ناسالم تغذیه