خوشبختانه این روزها توجه پدر و مادرها به سلامت و روح و جسم فرزندانشان بیشتر شده است. اما هنوز هستند والدینی که مهم ترین وظیفه خود را رسیدگی به خورد و خوراک و رخت و لباس کودک خود می دانند. در این میان دندان ها مهجورترین اعضا هستند که اغلب سلامتی شان در میان انبوه وظایف والدینی نادیده گرفته می شود. شاید این تصور وجود دارد که این دندان ها به زودی خواهند ریخت و نیازی به مراقبت ندارند. غافل از اینکه باید از قبل 6 ماهگی به فکر سلامت دهان کودکان بود و بعد از هر بار شیر خوردن نیز با یک دستمال کاملاً تمیز و مرطوب لثه ها را تمیز کرد. مراقبت از دندان های بچه ها با در آمدن نخستین دندان های کوچک کلید می خورد و این مراقبت تنها به مسواک زدن ختم نمی شود. ارتودنسی دندان های کودکان جزو مراقبت هایی است که برخی بچه ها نیاز زیادی دارند و نباید نادیده گرفته شود. در این مطلب هر آنچه لازم است در خصوص این موضوع بدانید را مرور می کنیم.
ارتودنسی شیوه ای برای اصلاح وضعیت قرارگیری دندان ها و فک است که با اهداف زیبایی یا عملکردی در جهت راحت تر جویدن، تولید اصوات صحیح در حین صحبت کردن، بهبود تنفس، بلع و ارتقای بهداشت دهان انجام می شود. ارتودنسی برحسب شدت و ضعف مشکل به مدت چند ماه تا چند سال (یک سال و نیم تا سه سال) ادامه پیدا می کند.
مزایای ارتودنسی در سنین کودکی
مزیت انجام ارتودنسی در سنین کودکی این است که طول دوره درمان در نوجوانی را کوتاه تر می کند و حتی در برخی موارد نیاز به آن را در این سنین به کلی از بین می برد. علاوه بر این با انجام ارتودنسی در سنین پایین، نیاز به انجام عمل جراحی در بزرگسالی، کشیدن دندان های دائمی و اصلاح جنبه زیبایی صورت برطرف می شود. این کار به طور مطلوبی در رشد فک تأثیر دارد و از آسیب به دندان های بالا که جلوتر رشد کرده اند جلوگیری می کند. علاوه براین اعتماد به نفس کودکان را افزایش می دهد. در حالت کلی هرچه این شیوه در سنین پایین تر انجام گیرد بهتر است و حتی باعث بهبود سلامتی عمومی کودک می شود چون مشکل تنفس دهانی را هر چه بهتر کنترل می کند و حتی از بروز آپنه خواب (قطع تنفس در حین خواب) نیز پیشگیری می کند. یادتان باشد که فک کوچک باعث بروز مشکل انسداد تنفس در خواب می شود. برخی کودکان که همیشه از راه دهان تنفس می کنند زبان بسیار خشکی دارند و این امر آن ها را مستعد ابتلا به آپنه خواب در آینده می کند.
فواید ارتودنسی کودکان
انجام ارتودنسی در سنین پایین، می تواند فواید و مزایای بسیاری با خود به همراه داشته باشد که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
- گسترش دهان
فکین و دندان ها در این سنین هنوز در حال رشد هستند، از این رو در صورتی که کام کودک نیاز به گسترش داشته باشد، می توان به راحتی آن را گسترش داد. گسترش کام این امکان را فراهم می کند که دندان ها پس از درآمدن، در موقعیت صحیح خود قرار گرفته و نیازی به کشیدن برخی از آنها برای باز کردن فضا نباشد.
- پیشگیری از درمان های پیچیده
یکی از بزرگترین مزایای ارتودنسی کودکان پیشگیری از درمان های پیچیده در آینده است. مداخله زودهنگام ارتودنسی در سنینی که فک و دندان ها هنوز در حال رشد هستند، این امکان را فراهم می کند تا مشکلات بالقوه قبل از پیچیده تر شدن درمان شوند. همچنین در مواردی که بخشی از درمان ارتودنسی باید به بزرگسالی موکول شود، ارتودنسی کودکان در کوتاه تر شدن این دوره نقش بسیار مهمی خواهد داشت.
- افزایش اعتماد به نفس
هنگامی که سخن از ظاهر به میان میاید، کودکان نیز به اندازه بزرگسالان برای ظاهر و زیبایی خود اهمیت قائلند. ارتودنسی موجب مرتب شدن دندان ها و تناسب فکین کودکان می شود و همین امر زیبایی صورت و لبخند آنها را دو چندان می کند.
مزایای استفاده از مداخلات ارتودنتیستی اولیه
تفاوت اصلی بین ارتودنسی کودکان و بزرگسالان این است که پروتکل های درمانی کودکان به طور طبیعی پیشگیرانه تر هستند. علاوه بر اهداف متعارف ارتودنسی، متخصص ارتودنسی کودکان، عادت های بد و مشکلات اولیه که می تواند سبب ایجاد عارضه های جدی تر در آینده شود را شناسایی می کند و آن ها را در زمان مناسب درمان خواهد کرد.
تشخیص زود هنگام مشکلات ارتودنسی کودکان به انجام یک روش حداقل تهاجمی در حال حاضر کمک کرده و از انجام یک عمل جراحی دشوار جلوگیری می نماید. کودک در سنین پایین باید توسط متخصص ارتودنسی معاینه شود تا مشخص شود که آیا به درمان ارتودنسی نیاز دارد یا خیر؟
در ارتودنسی کودکان، از آنجا که دندان ها و فک های کودک در حال رشد می باشند در نتیجه به راحتی شکل خواهند گرفت. در بزرگسالان با توجه به ساختار عصبی- عضلانی پیشرفته آن ها، درد بیشتری را باید در طول درمان تحمل کنند. البته، بزرگترین مزیت روش ارتودنسی کودکان، داشتن لبخندی زیبا و سالم در بزرگسالی است.
مزایای دیگر ارتودنسی کودکان عبارتند از:
- شناسایی و جلوگیری از توسعه بیشتر عادت های بد مانند مکیدن انگشت و زبان و تنفس دهانی
- جلوگیری از ضعف های رشدی در فک و دندان کودکان و تصحیح اختلالاتی مانند (TMJ)
- کاهش نیاز به درمان های آینده، از جمله جراحی
- نتایج با کیفیت بالاتر با خطرات و احتمال ریسک کمتر