به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز، فارس نوشت: «افراد هر چه ثروتمندتر باشند، میل کمتری به فرزندآوری دارند…» این را گری بکر، برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال 1992 میلادی، میگوید.
درعینحال ایرج طهماسب، کارگردان و بازیگر، در قسمت چهاردهم از برنامه «هفت» که جمعه از شبکه نمایش پخش شد، گفت که «تکفرزندی در سطح جامعه به پول ربط ندارد، بلکه به سرحالی جامعه ربط دارد.» خیلی از کشورها به لحاظ اقتصادی در شرایطی سختتر از ما قرار دارند، اما «شادابتر» از ما هستند.
از دهه 70 نرخ باروری کشور کاهش یافت، بهطوری که در دهه 60 بهازای هر زن 6.5 فرزند وجود داشت، اما این رقم اکنون 1.6 درصد بهازای هر زن است. یعنی از هر 10 زن، 16 فرزند وجود دارد و بدون درنظرگرفتن مهاجرت، هر نسلی یکچهارم کوچکتر از نسل قبل خواهد بود.
طبق آمار رسمی، بیش از 33 تا 34 درصد خانوادههای ایرانی تکفرزند و بدون فرزند هستند. این در حالی است که در حال حاضر حدود 10 درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند، این آمار نسبت به 40 سال قبل 2 برابر شده است.
البته پدیده خانوادههای تکفرزند نهتنها در ایران، بلکه در جهان روبهرشد است. در جوامع اروپایی علیرغم سیاستهای افزایش جمعیتی، مشوقهایی مثل خدمات مراقبت از کودک، تلاش برای سازگاری میان کار و خانواده و در کل حمایتهای گسترده از فرزندآوری که باعث افزایش فرزندآوری از سال 2000 تا 2010 شد، دوباره کاهشی شده است.
سید علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی ایران، میگوید که «مشکلات اقتصادی» در جامعه، یکی از علل مهم عدم فرزندآوری و ازدواج است و بسیاری از جوانان به همین دلیل از ازدواج خودداری میکنند یا بعد از ازدواج تمایلی به فرزندآوری ندارند.
اما در مقابل رئیس کارگروه مطالعات سیاستهای جمعیتی دبیرخانه شورایعالی انقلابفرهنگی محمدجواد محمودی میگوید که مسئله خانوادهها در بحث فرزندآوری، اقتصادی نیست، بلکه «فرهنگی است و به دلیل تغییر سبک زندگی، فردگرایی، توسعه اقتصادی - اجتماعی» است. زن و مرد ترجیح میدهند وقتشان را به تفریح و در لحظه حال زندگیکردن بگذرانند.
مدیرکل مرکز جوانی جمعیت، سلامت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت صابر جباری میگوید که باید عزممان بر اجرای «قانون جوانی جمعیت» باشد و نخبگان بهویژه نخبگان فرهنگستان علوم پزشکی در فرهنگسازی در امر ازدواج به هنگام، باروری سالم و فرزندآوری بهموقع با وزارت بهداشت همکاری کنند و جامعه را در این زمینه تشویق کنند.