ترکیبات قطره آهن کودکان به گونه ای است که هنگام برخورد با دندانها موجب تیرگی آنها می شود اما باعث پوسیدگی نمی شود.
والدین تصور می کنند بر اثر استفاده از قطره آهن دندان کودکشان پوسیده شده است در صورتی که هیچ دلیل علمی وجود ندارد که قطره آهن باعث پوسیدگی شود.پوسیدگی دندان در کودکانی اتفاق می افتد که بهداشت دهان ودندان آنها توسط والدین رعایت نمی شود و یا از میان وعده های پوسیدگی زا مانند چیپس، پفک،کیک و بیسکویت به صورت متناوب استفاده می کنند. قطره آهن ترکیبی است که از ۶ ماهگی تا ۲ سالگی طبق نظردکتر تجویز می شود چون تا قبل از آن بوسیله شیر مادر تامین می شود.والدین از حدود ۶ ماهگی با گاز استریل مرطوب یا مسواک نرم مناسب کودک بدون استفاده از خمیردندان شروع به مسواک زدن دندان فرزند خود کنند.
نقش آهن در رشد کودکان
آهن به عنوان جزء تشکیل دهنده هموگلوبین و میوگلوبین عضلات، نقش مهمی در جهت تأمین اکسیژن مورد نیاز سلول ها ایفا می کند. همچنین آهن به عنوان کوفاکتور در فعالیت بسیاری از آنزیم ها نقش داشته و در عملکرد صحیح سیستم ایمنی موثر می باشد.امروزه کمبود آهن یکی از مشکلات مهم در سلامت عمومی کودکان محسوب می شود. حدود 6 تا 15 درصد کودکان جهان دچار کمبود آهن می باشند. پیشگیری از کمبود آهن در نوزادان و کودکان نوپا بسیار حیاتی می باشد.به طور معمول برای رشد سریع نوزادان و نوپایان نیاز به آهن فراوانی می باشد و هنگامی که این وضعیت با جذب کم آهن همراه باشد باعث بروز وضعیت کمبود آهن در کودکان خواهد شد. میزان آهن موجود در شیر مادر جهت تأمین نیازهای کودک تا 6 ماهگی کافی می باشد. پس از آن از 6 ماهگی تا 2 سالگی جهت تأمین آهن مورد نیاز بدن، مکمل های حاوی آهن که رایج ترین آن قطره آهن می باشد توسط پزشک کودک تجویز می شود.آهن اصولا در گوشت قرمز، تخم مرغ و ماهی یافت می شود. غذاهای دیگر مانند خوراک لوبیا، خوراک عدس و برخی سبزیجات نیز نقش مهمی در جذب آهن غذاها دارند. مواد فوق که غنی از آهن می باشند می توانند در کنار مکمل های تجویز شده به تأمین آهن مورد نیاز بدن کودک کمک کنند
بهترین قطره آهن برای کودکان
انواع مختلفی از قطره های آهن در بازار وجود دارند. بعضی از این قطره ها ایرانی و بعضی دیگر خارجی با برندهای متفاوت، هستند.مصرف این قطره های آهن منجر به ایجاد جرم ها و تغییر رنگ هایی متمایل به سیاه، روی دندان کودکان می شوند. شدت تغییر رنگ دندان کودکان بسته به نوع قطره ی آهن مصرفی و شرکت تولید کننده ی آن، متفاوت است.توجه داشته باشید، هیچ قطره ی آهنی وجود ندارد که منجر به تغییر رنگ و تیرگی دندان های کودکان نشود!!! منتها این مسئله نباید باعث قطع مصرف قطره ی آهن توسط کودکان شود. ما به هیچ عنوان حق قطع مصرف قطره ی آهن توسط دلبندمان را نداریم. بلکه لازم است به دنبال یافتن راهکارهایی برای به حداقل رساندن میزان رسوب و جرم های قطره ی آهن روی دندان کودکان، باشیم. رعایت بهداشت دهان و دندان، پارامتر مهمی در کنترل و کاهش جرم ها و تغییر رنگ دندان کودکان ناشی از مصرف قطره آهن، می باشد.