تاکنون تجربه تلخ کشیدن دندان و عواقب احتمالی پس از آن را از زبان تمامی افراد در گذشته شنیده ایم اما خوشبختانه امروزه با پیشرفت تکنولوژی و دانش و علم کافی در زمینه دندانپزشکی شاهد تکنولوژي های نوین در عصر دندانپزشکی و ارائه روش های جدید درمانی بوده ایم. یکی از این روش های بسیار پرکاربرد لیزر درمانی ست. کشیدن دندان با لیزر در دو مرحله نتیجه مطلوبی را برای بیمار به دنبال دارد. متخصص دندانپزشک در مرحله اول از لیزر جهت جداسازی و تفکیک باقت های اطراف دندان و شل کردن و لق شدن دندان در استخوان استفاده کرده که پس از آن جداسازی و خارج کردن دندان از حفره دندانی به واسطه یک ابزار دستی میسر می شود. در مرحله دوم پس از کشیدن دندان با استفاده از لیزر محل خونریزی های اضافی سوزانده شده و هر گونه باکتری های باقی مانده را در دهان خنثی می کند. در مجموع این دو روش نتایج بهتری را در درمان برای بیمار به همراه خواهد داشت.
کشیدن دندان با لیزر:
لیزرهای دندان پزشکی به دو روش جهت بهبود فرآیند درمان و دستیابی به نتایج مناسب برای کشیدن دندان بدون درد استفاده می شوند. در گام اول، از لیزر برای جداسازی بافت های اطراف دندان و لق شدن دندان در استخوان استفاده می شود و به این ترتیب خارج کردن دندان از حفره با استفاده از یک ابزار دستی به سادگی امکان پذیر می شود. در ادامه هنگامی که دندان کشیده شد، از لیزر برای خنثی کردن هر گونه باکتری باقی مانده در حفره دندان، سوزاندن محل های خون ریزی اضافی، و تحریک درمانی رشد استخوان و بافت نرم سالم می توان استفاده کرد.
کشیدن دندان چه زمانی ضرورت می یابد؟
در شرایط زیر چاره ای جز کشیدن دندان وجود ندارد:
- پوسیدگی دندان:اگر پوسیدگی دندان شدید باشد، رگ های خونی و اعصاب دندان عفونت کرده باشد و امکان عصب کشی وجود نداشته باشد.
- دندان عقل نهفته:گاهی در دهان فضای کافی برای تمام دندان ها وجود ندارد، به همین دلیل دندان گیر می کند و به بروز درد و عفونت دامن می زند.
- ارتودنسی: اگر دندان به طور ردیف و منظم درنیاید، گاهی لازم است دندان کشیده شود تا بتوان دندان های دیگر را ارتودنسی و مرتب کرد.
- بیماری لثه: عفونت باکتریایی زیر لثه به بافت پیوند دهنده دندان به لثه آسیب می زند و استخوان متصل کننده دندان به فک به تدریج با پیشرفت بیماری تحلیل می رود و در نتیجه دندان لق می شود.
- شکستن و آسیب دیدن دندان در اثر ضربه دیدن
- ابتلا به بیماری هایی که کشیدن دندان را ضروری کند.
مزایای استفاده از لیزر برای کشیدن دندان:
حفظ و نگهداری بیشتر ساختار استخوانی سالم: کشیدن دندان با لیزر می تواند آسیب بسیار کمتری را برای استخوان فک در مقایسه با روش سنتی کشیدن دندان به همراه داشته و باعث شود آسیب کمتری به ساختار استخوانی وارد شود و بخش بیشتری از ساختار استخوانی سالم باقی بماند و در صورتیکه نیاز به ایمپلنت دندانی باشد ، حفظ استخوان ها مزیت بزرگی است .
بهبود سریع تر: کشیدن دندان با کمک لیزر خون ریزی کمتری دارد و در این حالت لخته خونی مورد نیاز در محل کشیدن دندان بهتر تشکیل می شود. علاوه بر این، در این روش احتمال تشکیل حفره خشک کاهش چشمگیر پیدا می کند.
کاهش ریسک عفونت باکتریایی: توانایی منحصر به فرد لیزر در خنثی سازی باکتری های موجود در بخش های عمیق حفره دندان بطور خاص می تواند در زمان کشیدن دندان های دارای عفونت بسیار مفید باشد.
تحریک رشد بافت سالم: امروزه با پیشرفت های انجام شده، لیزر درمانی به یکی از موارد پیشرفت مهم در ارتباط با رشد بافت نرم و سخت سالم در دهان تبدیل شده است. به این ترتیب استفاده از لیزر برای کشیدن دندان می تواند بطور خاص به تقویت و تسریع الصاق موفقیت آمیز پیوندهای استخوان و پروتز دندان کمک موثر کند.
کاهش دوره ریکاوری و ناراحتی های مربوط به آن: در اکثر موارد، کشیدن دندان با لیزر به مدت زمان بسیار کمتر در مقایسه با روش سنتی کشیدن دندان نیاز دارد. در این حالت هر گونه نیاز به کشیدن، فشار دادن و تکان دادن دندان در استخوان فک به منظور خارج کردن آن از حفره دندان بطور قابل توجه کاهش پیدا می کند و حتی می تواند در برخی موارد کاملاً حذف شود.
کاهش درد: وارد شدن آسیب کمتر به استخوان و بافت نرم اطراف آن به همراه کنترل بهتر رشد باکتری به معنی این است که کشیدن دندان با لیزر اغلب آسیب کمتری به ساختارهای دندان وارد می کند و دوره بهبود سریع تر در مقایسه با زمانی دارد که از تکنیک های قدیمی برای کشیدن دندان بیمار استفاده می شود.
ایمنی بیشتر برای بیمارانی که در معرض خطر قرار دارند: مطالعات متعدد انجام شده در این حوزه نشان می دهد کشیدن دندان در ارتودنسی با لیزر می تواند یک راهکار درمانی جایگزین برای بیمارانی باشد که با ریسک بالاتر ایجاد عفونت های شدید یا ایجاد استئو نکروز به دنبال عمل جراحی مواجه هستند.