معمولاً در کودکان گوش درد وجود دارد ، اما در بزرگسالان نیز ممکن است رخ دهد. درد گوش ممکن است روی یک یا هر دو گوش تأثیر بگذارد ، اما بیشتر اوقات در یک گوش است. ممکن است ثابت باشد یا بیاید و برود و درد ممکن است کسل کننده ، تیز یا سوزاننده باشد.
در صورت بروز عفونت گوش ، تب و افت شنوایی موقت ممکن است رخ دهد. كودكان كوچك كه عفونت گوش دارند ، گنگ و تحريك پذير هستند. آنها همچنین ممکن است گوش خود را ببندند یا مالش دهند.
علت درد گوش خارجی یا بیماری گوش شناگر چیست؟
عفونت گوش خارجی ناشی از التهاب کانال گوش است و با نام «گوش شناگر» نیز شناخته می شود. دلایل بروز این پدیده عبارتند از:
- درد پوست کانال گوش در اثر آسیب های جزئی. به عنوان مثال ممکن است برای تمیز کردن جرم داخل گوش از جسمی نوک تیز استفاده شود. این جسم می تواند در پوست کانال گوش خراشیدگی ایجاد کند و محل آسیب دیده دچار التهاب یا عفونت شود.
- گوش شناگر التهابی است که در اثر باقی ماندن آب در کانال گوش ایجاد می شود. محیط تاریک، گرم و مرطوب گوش فضای مناسبی برای رشد باکتری ها و عفونت ها فراهم می کند.
- تجمع جرم در گوش. جرم گوش حالت مومی داشته و سیستم دفاعی طبیعی گوش است که با چرب نگه داشتن کانال گوش از بروز عفونت ها جلوگیری کند. اما اگر مقدار جرم گوش زیاد شود و سفت شود، می تواند درد شدیدی ایجاد کند. این عارضه به ویژه زمانی خود را نشان می دهد که توده ی سخت شده ی جرم گوش به پرده ی گوش (پرده ی صماخ) فشار بیاورد.
- جسم خارجی. وقتی جسم خارجی به داخل گوش برود و نتوان آن را از گوش خارج کرد، امکان بروز درد و التهابات زیاد است. جسم خارجی می تواند سنجاق سری باشد که فرد بخواهد با آن جرم گوش اش را تمیز کند. تمیز کردن گوش با این اجسام به هیچ وجه درست نیست و می تواند مشکلات زیادی به وجود بیاورد. این اجسام خارجی علاوه بر التهاب، می توانند باعث آسیب دیدگی یا پارگی پرده ی گوش شوند.
شایع ترین علت های گوش درد چه هستند؟
بهتر است که اگر درد گوش به سراغتان آمد، به پزشک مراجعه کرده و معاینه شوید، نه اینکه از تجارب غیر علمی دوستان و اطرافیانتان از اینکه قبلا چگونه توانسته اند درد گوش خود را کنترل کنند، استفاده کنید. حالا سوال اینجاست که دلیل چیست؟شما ممکن است بگویید که گوش درد شما با دردی که دوست شما تجربه کرده است مشابه است، پس احتمالا درمان آن ها هم باید مشابه باشد. باید بدانید که گوش درد صرفا یک علامت است و نه یک بیماری، به این معنی که درد شما شاید با درد گوش دوستتان شبیه به هم باشد ولی ممکن است علت های کاملا متفاوتی داشته باشد.
گوش درد بر اثر جرم گوش
احتمالا برای شما هم سوال است که چرا جرم های زرد رنگی در گوش تشکیل می شود؟ گوش شما، ماده ای تولید می کند که در کانال گوش نقش محافظتی دارد. گاهی به دلیل عدم رعایت اصول بهداشتی، جرم گوش بیش از حد در گوش تجمع پیدا می کند و مجرای گوش را مسدود می کند و باعث گوش درد و احساس گرفتگی و کاهش شنوایی می شود.
التهاب کانال گوش عاملی برای گوش درد
ممکن است به طور مرتب احساس خارش و سوزش کانال گوش داشته باشید و یا حتی ترشحاتی مایل به زرد رنگ از کانال گوشتان خارج شود. در این حالت شما احتمالا دچار التهاب کانال گوش شده اید که یک بیماری شایع در بزرگسالان است.
گوش درد در بیماری التهاب کانال گوش ممکن است با ترشحات گوش و احساس گرفتگی همراه باشد. اگر اخیرا کانال گوش شما پوسته پوسته شده و یا دانه های ریزی اطراف گوش ایجاد شده اند و همزمان احساس گوش درد پیدا کرده اید، احتمال دارد کانال گوش دچار التهاب شده باشد.
گوش درد همرا با ضربه و آسیب رساندن به گوش
باید این نکته را بدانید که خارج کردن جرم های گوش، با اجسام غیر طبی همانند چوب کبریت، کلید و سوییچ، انتهای خودکار و مداد شدیدا به گوش آسیب می رساند و گوش درد ایجاد می کند.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید اپلیکاتور ( قطعه پلاستیکی که دو طرف آن پنبه قرار گرفته است) که به اشتباه به عنوان گوش پاک کن استفاده می شود، یک وسیله آسیب رسان به گوش است و استفاده از آن برای تمیز کردن گوش توصیه نمی شود.
اگر ضربه مستقیم به کانال گوش وارد شود مانند برخورد اجسام نوک تیز به دیواره مجرای گوش، شما درد شدیدی احساس خواهید کرد که ممکن است همراه با سوزش و تیر کشیدن باشد. اگر ضربه با شدت بیشتری مانند سیلی خوردن یا صدمه در هنگام تصادف به گوش وارد شود، می تواند باعث آسیب به قسمت های مختلف گوش شود و گوش درد و کاهش شنوایی ایجاد کند.
تاثیر سرماخوردگی بر گوش درد
شما ممکن است به دنبال سرماخوردگی، دچار آبریزش از بینی و گرفتگی گوش و حتی گوش درد شوید. نگران نباشید، با سپری شدن دوره سرماخوردگی و همچنین بخور دادن، استفاده از داروهای ضد حساسیت و ضد احتقان، گوش درد در شما به زودی برطرف خواهد شد.
سایر علل گوش درد
- آرتروز فک
- گلو درد و تب
- عفونت دندانی
- تجمع جرم گوش
- عفونت سینوسی
- دندان آسیب دیده
- سوراخ شدن پرده گوش
- اگزما در داخل حفره گوش
- گوش یا آب جمع شده داخل گوش
- وجود جسمی خارجی در داخل گوش
- سندرم مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)
- نورالوژی عصب سه قلو(درد عصبی صورت مزمن)
- تغییر در فشار به عنوان مثال تغییر فشار در نتیجه پرواز با هواپیما
عدم تعادل هورمونی و گوش درد!
شاید تعجب کنید اگر بدانید که تغییرات هورمونی هم می تواند موجب مشکلات مربوط به گوش شود. برخی از مشکلات هورمونی مانند مشکلات تیروئیدی می تواند هم در زنان و هم در مردان روی بدهد. اما یک اختلال هورمونی در هورمون های زنانه می تواند اختلال شنوایی در زنان ایجاد کند.
وزوز گوش مشکلی است که معمولا در افراد مبتلا به مشکلات تیروئیدی دیده می شود. وقتی غده ی تیروئید که در بخش پایینی گردن واقع شده به درستی عمل نکند، دچار علائمی چون پایین بودن سطح انرژی، افزایش وزن و افسرگی خواهید شد. علائم بستگی به نوع مشکل تیروئید شما دارند که پزشک باید آن را تشخیص بدهد.
آیا می دانستید که عدم تعادل هورمونی در زنان نیز می تواند موجب بروز مشکلات گوش مانند بیماری منییر و اختلال دهلیزی گوش بشود؟ هر چند پزشکان عقیده دارند این ارتباط ممکن است اما تحقیقات بسیار کمی در این مورد صورت گرفته است. بنابراین، ارتباط دقیق این دو اختلال و درصد زنانی که دچارش هستند هنوز مشخص نیست.
تغییرات هورمونی در زنان می تواند منجر به علائم گوناگونی شود. برخی از علائم مربوط به گوش داخلی با تغییرات هورمون های زنانه مرتبط هستند. بعضی از این علائم شامل از دست دادن شنوایی، سرگیجه، افزایش وزوز گوش، احساس پُری گوش و فشار گوش می شود. این نشانه ها و بیماری های سببی آنها در افراد متفاوت است. بهترین کار این است که جهت تشخیص و درمان مشکل به پزشک متخصص مراجعه کنید.
نورونیت دهلیزی اختلالی است که می تواند موجب سرگیجه های شدید و ناگهانی بشود. علت آن نیز التهاب عصب دهلیزی است که تعادل را کنترل می کند. علائم نورونیت دهلیزی شامل حملات سرگیجه ناگهانی می شود که می تواند 7 تا 10 روز طول بکشد و سپس سرگیجه خفیف به مدت چند هفته باقی بماند. تهوع و استفراغ و حرکت غیرارادی کره چشم از سایر علائم هستند. دارو می تواند سرگیجه و استفراغ را تسکین بدهد.