تغییر رنگ دندان ها ممکن است بر اثر عدم رعایت بهداشت کامل دهان و دندان، ایجاد ضربه، و یا استفاده از مواد لک زا ایجاد شده باشد. همچنین وراثت و ژنتیک نیز در این میان بی تاثیر نمی باشد. اما با رعایت نکاتی ساده و داشتن رژیم غذایی مناسب می توان از بروز تغییر رنگ دندان به راحتی جلوگیری کرد. با جلوگیری از تغییر رنگ دندان از ایجاد هزینه اضافی جلوگیری کنید و از بروز بیماری های دیگر دهان و دندان جلوگیری کنید.
علائم تغییر رنگ دندان
علائم شامل لكه بر ميناي دندان مي باشد. ميزان لکه ها مي توانند از رگه هاي سفيد تا سايه زرد يا نقطه هاي قهوه اي کم رنگ و پر رنگ متنوع باشد. اگر ميناي دندان ساييده شده باشد و عاج دندان مشخص باشد، شما متوجه رنگ و لک زرد بر روی دندان مي شويد.
به هيچ آزمايشي احتياج نيست. يك دندانپزشك يا متخصص دندانپزشکی مي تواند تغيير رنگ را از طريق مشاهده دندان تشخيص دهد.بعضي از انواع تغييرات رنگ با تميز كردن حرفه اي مي توانند از بين بروندمثل لكه هايي كه از طريق قهوه به وجود آمده اند. اگرچه خيلي از لكه ها دائمي هستند. بعضي اوقات از طريق ژل سفيد كننده ميتوان آنها را سفيد كرد. در بعضي از موارد، اگر تغيير رنگ شديد باشد، دندان باید تحت درمان ایمپلنت يا روكش قرار گیرد.
جزئیات مربوط به انواع تغییر رنگ دندان
تغییر رنگ دندان ها مخصوصا دندان های قدامی که موقع صحبت کردن، خندیدن و لبخند به چشم می آیند، دغدغه بسیاری از مراجعان دندان پزشکی است. سوالی که اغلب از ما پرسیده می شود، این است که چرا دندان ها تغییر رنگ می دهند؟رنگ دندان ها در بیشتر نژاد ها (و نه همه) تابعی از رنگ پوست آن هاست. تغییر رنگ دندان ها علل متنوعی دارد. به طور کلی تغییر رنگ دندان ها می تواند منشا داخلی یا خارجی داشته باشد. منشا داخلی تغییر رنگ بیشتر به دوره تشکیل دندان ها (دوره جنینی و بعد کودکی) برمی گردد. تغییر رنگ خارجی اما با موادی که با سطح دندان ها تماس پیدا می کنند و حوادثی که برای دندان ها می افتد، ایجاد می شود.
الف) لکه های دندانی ایجاد شده بر اثر مواد خوراکی
افرادی که مرتبا فرآورده هایی که دارای رنگ هستند را مصرف می کنند ( مانند چایی ، قهوه کولا،تنباکوو …) بعد از مدتی متوجه تیره شدن و زردی دندان های خود می شوند. در موارد شدید تر ممکن است دندان رنگ نارنجی سوخته یا قهوه ای پیدا کند. تغییر رنگ دندان ها در این حالت به خاطر وجود مواد رنگی در فرآورده هاست (مثلا ماده ی تانین در چایی و قهوه و نیکوتین در تنباکو) که در بافت مینای دندان گیر می افتند .
- فرآورده های دیگری مانند آلبالو،تمشک،توت قرمز در تغییر رنگ دندان موثرند.
- به عنوان یک قانون کلی و تجربی می توان گفت هر چیزی که می تواند لباس شما را لکه کند مصرف آن در دراز مدت می تواند موجب تغییر رنگ دندان ها نیز بشود.
میزان تغییر رنگ دندان به میزان مصرف ماده ی خوراکی مورد نظر بستگی دارد. این نوع تغییر رنگ دندان در تمامی دندان ها به یک اندازه است و می توان پر کردگی های همرنگ دندان(کامپوزیتی) را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
توجه: شما می توانید اثر مواد خوراکی رنگی بر روی دندان ها را با زدن مسواک بلافاصله پس از مصرف آن ها ، کاهش دهید. در صورت مصرف مواد رنگی مایع می توانید بلافاصله دهان خود را با آب بشویید. راه دیگر برای کاهش اثر نوشیدنی های رنگی ، نوشیدن آن ها با نی است.
ب) تغییر رنگ دندان بر اثر قرار گرفتن در معرض داروها( تتراسایکلین و فلوراید)
اگر در مدت زمانی که دندان های کودک در حال رشد و شکل گیری هستند، کودک مقادیر زیادی از ماده ای خاص را بخورد ، ممکن است ترکیب مواد معدنی تشکیل دهنده ساختار دندان های او(مینا یا عاج دندان) دستخوش تغییراتی شود. اگر این اتفاق رخ دهد خصوصیات دندان کودک ، از جمله رنگ آن را تحت تاثیر قرار می دهد.
این نوع تغییر رنگ دندان خصوصیات زیر را دارد:
- در صورتی که مصرف ماده مورد نظر به صورت مداوم و برای مدت طولانی بوده باشد تغییر رنگ دندان به صورت کلی است( یعنی تمام دندان ها را تحت تاثیر قرار می دهد)
- در صورتی که مصرف ماده مورد نظر به صورت مداوم نبوده بلکه به دفعات و با فاصله زمانی بوده باشد ، تغییر رنگ می تواند در یک یا چند دندان و به صورت لکه لکه ، رگه یا خط باشد. این که شکل تغییر رنگ دندان به چه صورت است به سه عامل بستگی دارد: اول:میزان مصرف ماده ، دوم:مدت زمان مصرف، سوم: اینکه کدام قسمت از دندان در زمان مصرف دارو در حال شکل گیری بوده است.
پ) تغییر رنگ دندان ها بر اثر بالا رفتن سن
اینکه دندان ها با بالا رفتن سن تغییر رنگ دهند امری طبیعی است که البته بخشی از این تغییر رنگ به علت مصرف مواد خوراکی رنگی مانند قهوه و چایی است ( که در بالا گفته شد). اما دلیل دیگری نیز برای این موضوع وجود دارد.
نحوه تابش و انعکاس نور از دندان
ما رنگ ها را به وسیله انعکاس نور می بینیم و در مورد رنگ دندان نیز همین طور است. هنگام تابش نور به دندان ، نور به لایه ی نیمه شفاف مینای دندان نفوذ می کند. وقتی نور به لایه غیر شفاف عاج دندان برخورد می کند ، بازمیگردد و به سمت بیرون منعکس می شود. بنابراین هرچیزی که بر درجه شفافیت مینای دندان یا رنگ عاج دندان اثر بگذارد بر رنگ کلی دندان نیز تاثیر گذار است. با بالا رفتن سن لایه ضخیم مینای دندان رفته رفته نازک می شود و بیش تر از قبل لایه زیرین یعنی عاج دندان که تیره تر است ، نمایان می شود. لایه زیرین دندان به نام عاج دندان به مرور زمان تغییر می کند و رنگ آن تیره تر می شود. در اکثریت موارد بالا رفتن سن تمانی دندان ها را به یک صورت تحت تاثیر قرار می دهد و همه دندان ها به یک اندازه و یک شکل تغییر رنگ می دهند.
- نحوه تابش و انعکاس نور از دندان
- دندان هایی که رنگ اصلی آن تیره است
ت) تغییر رنگ بر اثر عوامل ژنتیکی و ارثی
بسته به نوع ژن های شما ممکن است دندان های شما به طور ذاتی روشن تر یا تیره تر از افراد دیگر باشد. افراد به طور ذاتی می توانند دارای طیف وسیعی از رنگ دندان باشند و برخی افراد دندان هایی متمایل به رنگ زرد-قهوه ای و برخی افراد نیز دندان هایی متمایل به رنگ آبی-خاکستری دارند.
ثبت رنگ دندان بیمار با کمک راهنمای طیف رنگی دندان
به همین خاطر است که دندان پزشکان هنگامی که می خواهند دندان را روکش کنند یا ونیر روی دندان بچسبانند از یک راهنمای طیف رنگ دندانی استفاده می کنند ، چون رنگ اصلی دندان هر شخص متفاوت است. با تعیین رنگ دندان شما دندانپزشک می تواند برای پر کردن دندان یا تهیه روکش یا ونیر دندان از رنگی استفاده کند که دقیقا مطابق با رنگ دندان های شماست
به غیر از این موضوع که به طور ارثی رنگ دندان هر شخص متفاوت است، مسئله ژنتیکی دیگری نیز وجود دارد و آن این است که به دلیل برخی بیماری ها و اختلالات ژنتیکی نیز ممکن است رنگ دندان متفاوت باشد. در این موارد علاوه بر رنگ دندان ممکن است شکل دندان ها نیز بر اثر بیماری تغییر کند.
ث) تغییر رنگ یک دندان به علت تغییرات درونی آن
عصب های دندانی که که دچار تغییراتی شده اند و یا درمان عصب کشی روی آن انجام شده است دچار تغییر رنگ می شوند و تیره تر می شوند . این تغییر رنگ می تواند به صورت زرد-قهوه ای ، فهوه ای خاکستری و درمواردی با هاله ای از رنگ صورتی یا بنفش باشد. همچنین ممکن است تغییر رنگ در تمام دندان باشد یا در قسمت نزدیک به لثه شدید تر باشد.عصب این دندان آسیب دیده و نیاز به عصب کشی دارددر ادامه برخی دلایل این نوع تغییر رنگ را می خوانید:
- در صورت وارد شدن ضربه یا تروما خون وارد عصب می شود و رنگدانه های آهن موجود در گلبول های قرمز خون ( که دارای آهن زیادی هستند) آزاد می شوند. این رنگدانه ها به عاج دندان نفوذ می کنند و موجب تیره شدن رنگ دندان می شوند
- همچنین با وارد شدن ضربه و تروما عکس العمل دندان تشکیل لایه های جدیدی از عاج دندان است که به سمت فضای داخل دندان و عصب رشد می کند. این حالت از شفافیت دندان می کاهد و موجب تیره تر شدن آن می شود.
توجه: در صورتی که یکی از دندان های شما تیره رنگ شد(خصوصا دندانی که سابقه ضربه خوردن داشته است) می تواند نشان دهنده وارد شدن آسیب جدی به عصب باشد . به همین دلیل لازم است در صورتی که یکی از دندان ها تیره رنگ شد سریعا به دندان پزشک مراجعه کنید.
ج) تغییر رنگ دندان بر اثر پوسیدگی
لکه های سفید دندانی بر اثر عدم مراقبت لازم در هنگام درمان ارتودنسی
در صورتی که متوجه لکه های سفید روی سطح دندان ، خصوصا در امتداد خط لثه ای شده اید، این ممکن است بر اثر عدم مراقبت لازم و رعایت بهداشت دندان ها باشد. این لکه های سفید گچی مانند اولین نشانه های تشکیل جرم و پوسیدگی دندان می باشد. این لکه های سفید دندانی در محل هایی تشکیل می شوند که پلاک های دندانی شکل گرفته اند و برای مدت طولانی روی سطح دندان باقی مانده پاک نشده اند. قسمت هایی از دندان که معمولا این لکه ها تشکیل می شوند نزدیکی خط لثه و همچنین اطراف محل قرار گرفتن براکت های ارتودنسی است. بسته به اینکه دندان در چه مرحله ای از پوسیدگی قرار دارد ممکن است نیاز به درمان داشته باشد یا نداشته باشد.
به عنوان قاعده کلی در نظر داشته باشید که :
- در صورتی که با وجود لکه سفید ، لایه ی مینای دندان همچنان صاف و صیقلی است ممکن است نیاز به درمان نباشد.
- در صورتی که سطح دندان نرم شده و در حال تخریب شدن است نیاز به انجام ترمیم دندان با پر کننده است.
توجه: تنها متخصص دندانپزشک است که می تواند تشخیص دهد لکه های سفید دندانی نیاز به درمان دارند یا نه. بنابراین در صورت داشتن لکه های سفید دندانی حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
چ) تغییر رنگ دندان بر اثر برخی درمان های دندانپزشکی
برخی از تغییرات رنگ دندان ها که شخص مشاهده می کند ممکن است قسمت های ترمیم شده دندان توسط دندانپزشک باشد.پرکردگی دندان که در حال خراب شدن است و تغییر رنگ داده است
پر کردن دندان با مواد سفید ( همرنگ دندان)
مواد پر کننده دندان که سفید رنگ هستند به مرور زمان تغییر رنگ می دهند . این تغییر رنگ ممکن است در تمام سطح مواد پر کننده باشد و یا فقط در مرز های بین مواد پر کننده دندان و خود دندان مشاهده شود.
تغییر رنگ بر اثر رسوبات و جرم های سطحی
در این حالت تشکیل جرم هایی روی سطح دندان باعث تغییر رنگ آن شده است و در زیر این جرم ها و رسوبات سطحی، خود دندان که هنوز سالم است به همان رنگ قبلی است. این تغییر رنگ معمولا به علت انباشته شدن پلاک های دندانی و همچنین جرم ها است که بر اثر عدم مراقبت از دندان ها و یا سهل انگاری در این مورد و مسواک زدن نامظم است.
این رسوبات معمولا در نزدیکی خط لثه ضخیم تر هستند و ممکن است به رنگ قهوه ای روشن یا سوخته یا زرد باشند و در موارد بسیار شدید نیز ممکن است به رنگ سیاه یا سبز باشند. ممکن است جرم روی دندان به حدی به سطح دندان چسبیده باشد و نازک باشد که به نظر بیاید رسوبی روی دندان نیست و این خود دندان است اما در مواردی نیز جرم به حدی ضخیم است که به راحتی قابل تشخیص است. رنگ این جرم ها معمولا تحت تاثیر رنگ غذاهایی است که شخص مصرف می کند ( غذاها و نوشیدنی های رنگی و تنباکو ). این نوع تغییر رنگ دندان معمولا در تمامی دندان ها مشاهده می شود ولی در برخی از دندان ها بیشتر است( گروهی از دندان ها که مسواک زدن آن ها سخت تر است).
درمان : این نوع تغییر رنگ دندان ممکن است نیاز به درمان نداشته باشد ( تا زمانی که خود دندان سالم است). انجام درمان های سفید کردن جرم گیری دندان می تواند نتایج خوبی داشته باشد. این نوع جرم و رسوب دندان تنها با روش های پیشرفته دندانپزشکی برای رفع زردی دندان و سفید کردن دندان قابل درمان است و پس از انجام این درمان لازم است شخص به طور کامل بهداشت دهان و دندان ( مسواک زدن و کشیدن نخ دندان) را رعایت کند تا جرم و تغییر رنگ دندان دوباره ایجاد نشود ( یا حداقل به زودی دوباره ایجاد نشود).
توجه: به خاطر وجود جرم دندانی و سطح ناهمواری که روی دندان ایجاد می کند و همچنین پی بردن به دلیل اصلی تغییر رنگ دندان ، دندان پزشک معمولا قبل از انجام عمل سفید کردن دندانها، عمل جرم گیری را انجام می دهد.
انواع لکه های دندان از نظر عمق
به طور کلی از نظر عمق تغییر رنگ، سه نوع لکه دندان عبارتند از لکه های عمیق، لکه های سطحی و لکه های پیری.
- لکه های سطحی: این لکه ها در لایه بیرونی دندان که به آن مینا گفته می شود، ایجاد می شود. لکه ها و تغییر رنگ حاصل از مواد خوراکی مانند قهوه و چای، نوشابه و مواد دیگر از این نوع هستند. همچنین سیگار نیز می تواند باعث ایجاد لکه های سطحی شود.
- لکه های عمیق: این لکه ها در ساختار داخلی دندان (لایه عاج) ایجاد می شوند. عاج رنگ تیره تری دارد. در موارد زیر، لکه های عمقی در لایه عاج ایجاد می شود:
- لکه های پیری: این تغییر رنگ شامل هر نوع نوع سطحی و عمقی می شود. لایه عاج با افزایش سن و به مرور زمان زرد میشود. از طرفی مینا که سطح دندان را می پوشاند به مرور زمان نازک تر شده و رنگ عاج را بیشتر نشان می دهد. از طرفی مصرف غذاهای پر رنگدانه و سیگار کشیدن نیز دندانها را زردتر میکند. در نهایت آسیب هایی مانند لب پر شدگی و ترک خوردگی باعث تغییر رنگ دندان می شوند.
انواع لکه ها بر اساس عامل ایجاد کننده آنها
همان طور که گفته شد عواملی که باعث تغییر رنگ و لکه های دندان می شود همیشه محدود به نوشیدنی ها و مواد غذایی رنگی نیستند. برخی افراد در اثر مصرف دارو، فلوراید، سیگار و سایر دخانیات، پیری و یا جراحات دچار تغییر رنگ دندان می شوند. بسته به این که شدت تغییر رنگ دندان چه میزان بوده و نوع آن چیست، روش سفید کردن دندان متفاوت است. به همین علت شناسایی علت تغییر رنگ اهمیت دارد.
سیاه شدن یک دندان
در صورتی که یک دندانتان از سایر دندان ها تیره تر است، علت آن غالباً جراحات دندانی و یا مصرف دارویی خاص است. در صورتی که علت تیرگی یک دندان خاص، جراحت و تروما باشد دو حالت ممکن است پیش آمده باشد. ممکن است آهن موجود در خون وارد ساختار عاج دندان شده و آن را اشباع کرده باشد که نتیجه آن ایجاد لکه های عمیق داخل دندان است. حالت دیگر این است که جراحت باعث شده ساختار دندان از حالت یکنواختی خارج شده و در نتیجه در برخی از نواحی دندان لکه های بیشتری تجمع یابند.
لکه های سفید در دندان
گاهی اوقات هنگامی که به دقت به دندان های خود در آینه نگاه می کنید متوجه می شوید لکه های سفیدی در سطح دندان پخش شده است و گاهی اوقات نیز ممکن است تنها یک لکه سفید در سطح دندان مشاهده کنید. لکه های سفید ایجاد شده در سطح دندان ها معمولاً از علایم اولیه پوسیدگی دندان و احتمالا سوراخ شدن آن در آینده هستند. نگران نباشید چرا که هنوز برای درمان دیر نشده است. باید چکاپهای منظم شش ماه یک بار داشته باشید و جرم گیری به موقع انجام دهید تا از بروز پوسیدگی دندان پیشگیری شود. لکه های سفید در سطح دندان نشان می دهند فرایند کلسیم زدایی (به معنی جدا شدن کلسیم از ساختار دندان) در حال وقوع است. معمولاً کلسیم زدایی در اثر ضعف رژیم غذایی و کمبود جریان بزاق در دهان اتفاق می افتد و قابل بازگشت نیست. با این حال می توان این وضعیت را با نوشیدن آب به مقدار کافی و دفعات زیاد و همچنین استفاده از محصولات حاوی فلوراید برای معدنی سازی دندان مدیریت کرد.
درمان لک و تغییر رنگ دندان
بسياري از لكه هاي خارجي كه از طريق غذا و نوشيدني به وجود آمده اند، با شستشوهاي حرفه اي منظم و درمان خانگي قابل پاك شدن هستند. درمان خانگي خوب شامل مسواك زدن، نخ دندان كشيدن و شستشو بعد از هر وعده غذايي مي باشد.تغيير رنگ اغلب از طريق استفاده از عامل سفيد كننده به ميناي دندان قابل ازبين رفتن مي باشد. در اين روش، دندانپزشك از ژل سفيد كننده استفاده مي كند. اين روش باعث مي شود تا دندان در 30 تا 45 دقيقه به طور قابل توجهي سفيدتر شود به این روش Office Bleaching می گویند اين امكان وجود دارد كه تغيير رنگ در خانه از اصلاح شود. که به این روش Home Bleaching می گویند. متخصص ارتودنسی به شما يك ژل سفيد كننده و يك محافظ دهان می دهد و شما در خانه از انها استفاده خواهيد كرد. در روش بلیچینک در خانه مراحل درمان بيشتر زمان مي بردکه معمولا بين دو يا چهار هفته است.
شما همچنين مي توانيد محصولات سفيد كننده دندان را از داروخانه تهيه كنيد. این محصولات شامل در صد سفيد كننده كمتري نسبت به محصولاتي هستند كه دندانپزشكان یا متخصصین ارتودنسی یا متخصصین ترمیمی برای شما استفاده می کند. مواد سفيد كننده به عنوان ژل در دهان و يا به صورت نواري كه به دندان هايتان مي چسبد، استفاده مي شود. محصولات داروخانه ای سفید کننده دندان از ايمني كمتري نسبت به آن نوعي كه دندانپزشكان استفاده می کند دارد.
خمير دندان هاي سفيد كننده ممكن است لكه هاي كوچكتر را ازبين ببرند. آنها در واقع رنگ كلي دندان هاي شما را عوض نمي كنند. اگر دندان شما به دلیل يك كانال ريشه اي تيره شده است، سفيد كردن دندان كمكي نخواهد كرد. دندانپزشك شما مي تواند ازيك ماده سفيد كننده در درون دندان شما استفاده كند و يا ممكن است دندان با لامینیت يا روكش ترمیم شود.از سوی دیگراستفاده از سفيد کننده دندان بعضي لكه ها را سفيد نمي كند، مثل لكه هاي تتراسايكلين. در اين مورد، دندانپزشك یا متخصص ترمیمی با کمک لامینیت یا روکش این مشکلات را رفع می کند. اين روش در مواقعي كه دندان پريده شده يا آسيب ديده هم مي تواند مفيد باشد. لمینیت ها لايه هاي نازك سراميكي هستند كه سطح بيروني دندان ها را مي پوشانند. همچنین يك دندان را مي توان با كامپوزيت همرنگ پوشاند.
تغییر رنگ پس از سفید کردن دندان ها
در واقع این مشکل به معنی تغییر رنگ دندان ها نیست. هنگامی که برای سفید کردن دندان ها به دندانپزشک مراجعه می کنید باید بدانید ترمیم های دندانی از جمله ونیر یا لمینت، یا روکش، پرشدگی و ایمپلنت با این درمان سفید نمی شوند و هیچ تغییر رنگی پیدا نمی کنند. سطح ترمیم های دندانی کاملاً صاف و همانند شیشه است و برخلاف دندان، تخلخل در آن وجود ندارد. به علت صاف و صیقلی بودن سطح ترمیم و عدم وجود تخلخل، مواد رنگدانه نمی توانند وارد ساختار آن شده و باعث تغییر رنگ آن شوند. هنگامی که می خواهید دندان های خود را سفید کنید، ترمیم های دندانی رنگدانه و لکه ای ندارند که با از دست دادن آن سفیدتر شوند. بنابراین پس از بلیچینگ دندان های طبیعی شما سفید می شوند اما ترمیمها تغییر رنگ پیدا نمی کنند به همین علت بین دندان های طبیعی و ترمیمهای دندانی اختلاف رنگ ایجاد می شود. در نتیجه آن شما تصور می کنید ترمیم های دندانی تغییر رنگ پیدا کرده اند. به همین خاطر همیشه توصیه می شود اگر می خواهید دندان های خود را سفید کنید این کار را پیش از ترمیم دندان انجام دهید تا رنگ ترمیم مطابق با دندان های سفید شده تان انتخاب شود.
تغییر رنگ تتراسایکلین
تتراسایکلین یک گروه از داروهای آنتی بیوتیک است که برای درمان برخی از عفونت های باکتریایی استفاده می شود. در صورتی که خانم بارداری در سه ماهه دوم بارداری تتراسایکلین مصرف کند از آنجایی که در این زمان دندان های کودک در حال رشد است، دندانهای او دچار تغییر رنگ و لک می شود. همچنین در صورتی که کودک از بدو تولد تا 12 سالگی تتراسایکلین مصرف کند دندان های در حال رشد او تغییر رنگ پیدا می کنند. شدت آن بستگی به سن فرد و مدت زمان استفاده از تتراسایکلین دارد.
هنوز تحقیقات در مورد کارایی یا عدم کارایی درمان های بلیچینگ برای پاک کردن لکه های حاصل از تتراسایکلین به نتیجه قطعی نرسیده است. با این حال بیشتر متخصصان دندانپزشکی معتقدند همه این افراد تا حدی از درمان های سفید کننده دندان می توانند بهره مند شوند اگر چه پوشش دادن تمامی لکه های تتراسایکلین بسیار دشوار است.
لکه های دخانیات
زردشدن دندان ها و لکه های حاصل از استعمال دخانیات یکی از بی شمار عوارض دخانیات محسوب می شود. لک و تغییر رنگ دندان در اثر نیکوتین و قطران موجود در سیگار اتفاق می افتد. نیکوتین ماده ای بدون رنگ است اما هنگامی که با اکسیژن ترکیب می شود به رنگ زرد تبدیل می شود و با مصرف مکرر سیگار وارد ساختار دندان می شود. حتی در صورتی که نیکوتین و قطران وارد ساختار دندان نشوند، تمامی سطح دهان با این مواد پوشیده می شود و جریان بزاق این مواد را از سطوح دیگر دهان به سطح دندان می رساند. بنابراین جلوگیری از تغییر رنگ دندان حاصل از استعمال دخانیات غیر ممکن است. خوشبختانه با مصرف مکرر محصولات سفید کننده، می توان لکه های حاصل از سیگار را پاک کرده یا کاهش داد.
لکه های فلوروز
فلوراید برای حفظ سلامت دندان ها و تقویت ساختار آنها بسیار خوب است اما مصرف بیش از اندازه آن می تواند باعث تغییر رنگ دندان و ایجاد لکه های سرسخت در آن شود. با این حال در اکثریت موارد لکه های حاصل از فلوروز بسیار جزیی و ناچیز است.
جلوگيري از تغییر رنگ دندان
مسواك زدن دندان هايتان بعد از هر وعده غذايي براي جلوگيري از بعضي لكه ها كمك مي كند. دندانپزشك ها توصيه كرده اند كه دهانتان را با آب بعد از نوشيدن مشروب، قهوه و يا ساير نوشيدني ها و غذاهاي كه ممكن است دندان هايتان را لكه دار كنند بشوييد لكه هاي ذاتي كه از طريق صدمه خوردن به يك عصب و يا رگ خون در يك دندان ايجاد شده است، گاهي اوقات قابل پيشگيري هستند. شما ممكن است نياز به درمان كانالهای ريشه یا به اصطلاح عصب کشی براي حذف بخش داخلي دندان ( مغز دندان) که درگیر پوسیدگی شده است داشته باشيد.
براي جلوگيري از لكه هاي ذاتي در بچه ها، از بيش از حد قرار دادن دندان هايشان در معرض فلورايد پرهيز كنيد. وقتي كه ميناي دندان تشكيل مي شود، فلورايد باعث تغيير رنگ دندان ها نمي شود.