پولیش دندان روشی برای صاف و براق کردن مینای دندان است که نه تنها به زیبایی دندان ها کمک می کند، بلکه پوسیدگی های روی سطح دندان را پاکسازی می نماید. با این حساب پولیش دندان هم یک روش زیبایی محسوب می شود و هم یک روش درمانی. برای دانستن نحوه پولیش دندان و ضرورت انجام آن تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. در ادامه به اهمیت پولیش برای دندان ها، تعداد دفعات لازم برای پولیش در هر سال و هزینه پولیش دندان توضیح داده شده است.
اهداف پولیش دندان
پیش از این پولیش دندان به عنوان بخشی از روند بهداشت دهان و دندان به طور منظم انجام می گرفت. اما کمی نگذشت که مشخص شد استفاده بیش از حد از این روش لایه بیرونی و محافظ دندان را از بین می برود. از بین رفتن این لایه باعث می شود که دندان ها در برابر لکه و تجمع پلاک آسیب پذیر شوند. به علاوه، استفاده مداوم از این روش لایه فلورایدی دور دندان را از بین می برد.امروزه دندانپزشکان استفاده از این روش را به طور مداوم توصیه نمی کنند و تنها در موارد خاص از آن استفاده می شود.
پولیش دندان انواع مختلفی دارد که بر اساس شرایط دهان و وضعیت دندان ها پولیش دندان انواع مختلفی دارد که بر اساس شرایط دهان و وضعیت دندان ها، توسط دندانپزشک به بیمار پیشنهاد می شود. در ادامه انواع مختلف پولیش دندان توضیح داده شده است:
-
پولیش درمانی: اگر دندان ها دارای پوسیدگی باشند، از این روش پولیش برای دندان ها استفاده می شود. این نوع پولیش در واقع باعث می شود هر گونه پلاک دندان و میکرو ارگانیسم از سطح دندان ها پاکسازی شود.
-
پولیش زیبایی: در این روش هر گونه پلاک و لکه از روی سطح دندان پاکسازی می شود. طی فرآیند پولیش زیبایی از یک خمیر ساینده برای درخشان شدن مینای دندان استفاده می شود. هرچند این عمل با هدف زیباتر شدن دندان ها و لبخند انجام می شود، اما از آنجاییکه پوسیدگی را از بین می برد، سلامت دهان و دندان ها را نیز ارتقاء می دهد.
- پولیش سطحی: در این روش تاج دندان ها پاکسازی می شود و دندان ها سفید تر و درخشان تر می شوند. تنها هدف این روش زیبا تر شدن دندان ها و لبخند از طریق درخشان تر شدن دندان های بیمار است.
مزایای پولیش دندان چیست؟
پولیش دندان روندی است که نه تنها دندان را پولیش می کند بلکه لکه ها، پلاک و میکروارگانیسم های روی سطح بیرونی دندان را از بین می برد.مهمترین مزیت این روش نسبت به اسکیلینگ (جرم گیری عمیق دندان) این است که این روش درمانی بدون درد است. در مطالب پیشین در مورد روش های جرم گیری دندان و اسکیلینگ توضیح داده ایم . توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه این مطالب را مطالعه کنید. از سوی دیگر، بلافاصله پس از انجام پولیش، بیمار احساس می کنند که دندان های تمیز و صافی دارد.
کدام لکه ها با پولیش دندان از بین می روند؟
لکه های روی دندان دو نوع هستند: درونی و خارجی. لکه های درونی در اثر برخی بیماری ها، مصرف برخی داروها یا ابتلا به مشکلات نقص مینای دندان و عصب کشی به وجود می آیند. لکه های خارجی لکه هایی هستند که در اثر عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و سیگار کشیدن به وجود می آیند. لکه های سطحی را به روش های متعدد از پولیش تا بلیچینگ برطرف می کنند.پولیش دندان تنها برای زدودن لکه های خارجی مفید است و نمی تواند لکه های درونی را از بین ببرد. یکی از مزایای این روش کاهش هزینه های دندانپزشکی زیبایی است. هزینه این روش درمانی در مقایسه با بلیچینگ دندان پایین تر است. داشتن دندان های درخشان و صاف با هزینه پایین از مزایای پولیش دندان به شمار می رود.
آیا پولیش دندان روندی ضروری است؟
معاینه دندان و جرم گیری دندان ها هر شش ماه یک بار ضروری است. جرم گیری باعث می شود که دندان ها از پلاک و باکتری تمیز شوند و از سلامت آنها محافظت می شود. برخی از دندانپزشکان پس از جرم گیری دندان از پولیش برای ایجاد صطح صاف تر و درخشندگی بیشتر استفاده می کنند. با این حال، پولیش کردن دندان ها ضرورتی ندارد و می توانید از آن صرف نظر کنید. به یاد داشته باشید که بهتر است این روش را به طور مداوم انجام ندهید.
مراحل انجام پولیش دندان
همانطور که اشاره شد، پولیش دندان روشی برای تمیز شدن و سفید تر شدن دندان ها است که یکی از آخرین مراحل کار یک دندانپزشک بر روی دندان های بیمار خود است. اما پولیش دندان چگونه انجام می شود؟ پولیش دندان مراحلی دارد که در ادامه هریک از این مراحل توضیح داده شده است:
- معاینه بیمار و بررسی میزان پوسیدگی مینای دندان:دندانپزشک دندان های بیمار را معاینه میکند و وضعیت پوسیدگی و نقاط ضعف مینای دندان را مورد بررسی قرار می دهد.
- پاکسازی پلاک های دندان:در صورتی که روی دندان های شما پلاک تشکیل شده باشد (پلاک ها باقی مانده غذا هستند که در اثر نظافت نادرست روی دندان جمع شده و باعث ایجاد پوسیدگی می شوند)، پلاک و تارتار از سطح دندان های بیمار پاکسازی می شود.
- پاکسازی دندان:در این مرحله دندانپزشک از یک ابزار مخصوص و خمیر پولیش استفاده می کند. ممکن است در صورت نیاز از پولیش هوا نیز استفاده شود. ابزار پولیش، آب و هوا را با فشار ملایمی روی دندان ها می پاشد و از یک ماده ساینده برای پاکسازی دندان استفاده می نماید.
استفاده از پولیش دندان برای چه بیمارانی ممنوع است؟
اگر بیمار دچار بیماری های لثه مانند تحلیل بیش از اندازه لثه و یا بیرون زدگی ریشه دندان باشد، بهتر است از انجام پولیش دندان خودداری کند. همچنین حساسیت دندان، ضعیف بودن مینای دندان، انواع بیماری های لثه و بافت داخلی دهان، وجود پوسیدگی های درمان نشده و آلرژی به خمیر ساینده پولیش، از جمله مواردی است که ممنوعیت پولیش را به همراه دارد.
علاوه بر این ها، ابتلا به بیماری هایی همچون بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، فشار خون و مشکلات تنفسی می تواند مانع از انجام پولیش دندان شود. به همین دلیل لازم است قبل از هرگونه اقدام ابتدا دندانپزشک خود را از سوابق بیماری های پیشین خود آگاه سازید تا در هنگام درمان با مشکل مواجه نشوید.
آیا پولیش کردن دندان ضروری است؟
معاینه و جرم گیری دندان ها هر شش ماه یکبار کاملاً ضروری است چرا که جرم گیری، ابتلا به پوسیدگی دندان را از بین می برد و سطح دندان ها را از هرگونه پلاک و باکتری تمیز می کند. بعضی از دندانپزشکان پس از جرمگیری برای صاف تر شدن و درخشان تر شدن دندان ها، با هماهنگی با بیمار، اقدام به پولیش دندان می کنند. پولیش دندان بدون آسیب به سطح دندان ها، به آنها جلوه زیباتری می بخشد. بهتر است در طول سال دو مرتبه برای جرمگیری و پولیش دندان به دندانپزشک خود مراجعه نمائید تا از پوسیدگی دندان ها جلوگیری نمایید.
در هنگام پولیش دندان به چه نکاتی باید توجه کرد؟
در فرآیند انجام پولیش دندان، رعایت یک سری نکات از سوی دندانپزشک لازم و ضروری است. این نکات عبارتند از:
- در طی فرآیند پولیش دندان، دقت بالایی به کار گرفته شود تا ریسک ساییده شدن و از بین رفتن مینای دندان کاهش یابد.
- حتی المقدور از مواد و ابزار با میزان سایندگی پایین استفاده شود.
- در استفاده از ابزار آلات و سرعت و فشار دستگاه پولیش نهایت دقت صورت گیرد تا دندان ها دچار آسیب دیدگی نشوند.
آیا در خانه می توانید دندان های خود را پولیش کنید؟
در حال حاضر بسیاری از دستور العمل ها و کیت های پولیش دندان بدون نسخه وجود دارد که مدعی هستند بیماران همان نتیجه زیبایی و از بین رفتن پوسیدگی را در منزل می گیرند. حتی برخی توصیه های خانگی برای سفید شدن دندان ها در خانه وجود دارند مانند جوش شیرین یا زغال فعال. اما آیا این ها می توانند جایگزین روش درمانی و پزشکی پولیش دندان شوند؟
اکثر دندانپزشکان این روش های خانگی را رد می کنند و آنها را توصیه نمی کنند. اگرچه جوش شیرین می تواند دندان را صیقل داده و تاثیر مشابهی دارد اما می تواند تاثیر منفی روی معده و دستگاه گوارش بگذارد. همچنین در صورت زیاده روی و از بین رفتن مینای دندان، هرگز بازسازی نمیشود و موجب حساسیت دندان و حتی افزایش خطر پوسیدگی دندان میشود. همچنین دندانپزشکان توصیه میکنند به هیچ عنوان از کیت های موجود در بازار برای پولیش دندان در خانه استفاده نکنید. میزان استفاده از خمیر پولیش، زمان استفاده از آن و فشار ابزار موضوعی است که تنها توسط دندانپزشک متخصص قابل انجام است. از این رو برای پولیش دندان حتما به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.