جاده مرزی ارس جلفا
جاده مرزی ارس جلفا از جمله جادههای زیبای کشور است که در شمالغربی و امتداد رودخانه ارس قرار دارد. این جاده شگفتانگیز از منطقه ارسباران به موازات رودخانه ارس آغاز و در جلفا تمام میشود. در طول مسیر این جاده، از یک سو جنگلهای انبوه و کوههای سرسبز و از سوی دیگر رودخانه ارس و خانههای روستایی را میتوانید تماشا کنید. همینطور میتوانید خانههایی که در کشور ارمنستان در منطقه مستقل نخجوانقرار دارد را نیز به راحتی در این جاده مشاهده کنید، زیرا فاصله آنها با شما تنها یک رود است.
آرامگاه سید ابوالقاسم نباتی
نباتی متتبع از اشعار حافظ شیرازی است و بیشتر به جنس تجنیس طالب بوده شعرهای ترکی مطابق نغمات کردی، کرمی، قارا کهری، گرایلی بسیار گفته است.دیگر از آثار نباتی منظومهای است به نام (عین العشق) که بنا به نوشته مشار به سال ۱۳۳۲ در لاهور به طبع رسیده است.
دیوان اشعارش به سال ۱۲۷۴ در تبریز چاپ سنگی و در دهم اردیبهشت ۱۳۴۵ به خط نستعلیق (یوسف مشکین قلم) به اهتمام مدیر کتاب فروشی ادبیه تهران در ۲۶۶ صفحه ۱۶ سطری چاپ افست شده است و شامل بحر طویل و غزل و قصیده و مخمس و رباعی و مستزاد و ساقینامه و اشعاری به ترکی آذربایجانی است.تخلص او در اشعارش نباتی، خان چوبانی، مجنون و مجنونشاه میباشد.
وی پس از حدود هفتاد سال عمر، در ۱۲۶۲ قمری درگذشت. در خصوص آرامگاه نباتی در یک بلندی مشرف به روستای اشتبین و رودخانه ارس از اظهارات اهالی روستا چنین بر میآید که نباتی همیشه در یک نقطهای از بلندی کوه مینشسته و به روستا و زادگاه خود و رودخانه ارس و جادهای که اهالی و دختران جوان در آن تردد داشتند نگاه میکرده و اکثر شعرهای خود را در آن نقطه آفریده و و با صدای دل نشین به آواز خواندن میپرداخته که بعد از درگذشت وی، اهالی بنا به علاقه وافر نباتی به آن محل خاص، وی را در همان نقطه دفن کردهاند.
حمام جلفا
حمام جلفا، بنایی تاریخی است که پایبندی بسیاری به اصول و هنجارهای معماری ایرانی دارد. تاریخ دقیقی از ساخت این بنا وجود ندارد، ولی براساس شیوه معماری آن میتوان آن را به دوره حکومت قاجاریه نسبت داد. در هر حال طرز ساخت و معماری این بنا و همینطور تحلیل فرمی و فضای داخلی آن نمایانگر قدمتی بیش از صد سال است. این حمام تاریخی در جاده تبریز به جلفا در ناحیهای که کاروانها برای عبور از رودخانه ارس توقف میکردند، بنا شده و بیشتر تجار، بازرگانان، کارمندان، کارگران گمرک، نظامیان و مردم ساکن شهر از آن استفاده میکردند.
رودخانه ارس
رودخانه ارس یا آراکس قدیم از ارتفاعات هزار برکه در جنوب ارزروم در کشور ترکیه سرچشمه میگیرد و از نزدیکی دوالو تا قره دونی در مرز ایران جریان دارد. این رودخانه زیبا نزدیک به ۱۰۷۲ کیلومتر طول دارد و از غرب به شرق سرازیر شده و از استانهای اردبیل، آذربایجانغربی و آذربایجان شرقی میگذرد.
سد ارس
سد ارس روی رودخانه ارس در مرز ایران و جمهوری آذربایجان در چهل کیلومتری شهر جلفا احداث شده است.
دریاچه سد ارس، دریاچه بسیار زیبایی است که دارای انواع زیادی از ماهیان آب شیرین است و از لحاظ توریستی و ماهیگیری جایگاه بسیار خوبی دارد.
آبشار ماهاران
آبشار ماهاران در کنار رودخانه ارس در منطقه حفاظت شده کیامکی در جنوبشرقی لیوارجان در شهر جلفا جای گرفته است.این آبشار زیبا بیش از پانزده متر ارتفاع دارد و طبیعتگردان، دوستداران طبیعت و کوهنوردان زیادی را مجدوب خود میکند.
پارک ملی کمتال
پارک ملی کمتال یا کنتال از هفت هزار هکتار در شمال استان آذربایجانشرقی در مرز بینالمللی با جمهوری ارمنستان برخوردار است و جزئی از شمالشرقی پناهگاه حیاتوحش کیامکی به شمار میرود. در حال حاضر این پارک از جمله مناطق حفاظت شده از سوی اداره محیطزیست در استان آذربایجانشرقی است که جهت محافظت از منابع طبیعی و حیوانی این منطقه تاسیس شده است.
کلیسای مریم مقدس (س) جلفا
کلیسای چوپان
کلیسای چوپان، کلیسایی تاریخی است که در غرب شهر مرزی جلفا در کناره رودخانه ارس، در میان کوههای رسوبی سرخ رنگ قرار دارد و مکانی برای عبادت چوپانان ارمنی ساکن روستاهای اطراف در این منطقه بوده است. بنای این کلیسا به دلیل اینکه مورد استفاده قشر ساده و بیآلایش چوپانان بوده، بسیار ساده، زیبا و بیآلایش ساخته شده است.
مجموعه کردشت
مجموعه کردشت یکی از زیباترین نمونههای معماری ایرانی و جاذبههای تاریخی استان آذربایجان شرقی است که در روستای کردشت و در جوار شهرستان جلفا قرار دارد. این مجموعه بینظیر شامل ۸ بنای مهم از جمله حمام بزرگ، حمام کوچک، مسجد غریب، دیوانخانه، یخچال، قلعه منسوب به عباس میرزا و ساخلو (پادگان نظامی) است.
کاروانسرای خواجه نظر
کاروانسرای خواجه نظر یا عباسی یکی از ۹۹۹ کاروانسرای بنا شده در زمان حکومت «شاه عباس صفوی» است که در پنج کیلومتری جلفا واقع شده است. میگویند که «خواجه نظر» یکی از ارامنه معتبر در جلفا بوده است که در تجارت ترقی کرد و نزد «شاه عباس کبیر» جایگاه و اعتباری پیدا کرد و به همین دلیل «شاه عباس» او را کلانتر ملت ارامنه کرد و به افتخار وی در جلفا دو کاروانسرای بزرگ در دو طرف رودخانه ارس بنا کرد.
روستای اشتبین
روستای پلکانی اشتبین که به آن «ماسوله آذربایجان شرقی» نیز میگویند، در حاشیه سواحل زیبای رودخانه ارس در میان کوههای بلند قرار دارد و طبیعت چشمنواز، سبز و دلانگیز آن، بهشت را به تصویر میکشد.
کلیسای سن استپانوس
کلیسای سن استپانوس یا کلیسای استفانوس مقدس، دومین کلیسای مهم ارامنه در کشور در شش کیلومتری روستای درهشام و پانزده کیلومتری غرب جلفا در آذربایجانشرقی است که از نظر اهمیت بعد از قره کلیسا جای دارد. «سن استپانوس» یا «سن استفان»، اولین شهید راه مسیحیت است که در بیتالمقدس توسط یهودیان سنگسار شده است.
آبشار آسیاب خرابه
آبشار آسیاب خرابه یکی از قشنگترین نقاط دیدنی طبیعی در آذربایجانشرقی است که حتما باید از آن دیدن کنید. این آبشار زیبا به دلیل خرابههای یک آسیاب آبی که در آنجا قرار دارد، به این نام معروف شده است.
روستای دوزال
روستای زیبای دوزال در کنار رودخانه ارس در مرز کشور ارمنستان در بخش سیهرود شهر جلفا جای گرفته است. این روستای بینظیر، امامزادههای فراوانی مربوط به دوره سلجوقیان را دارد که در میان آنها امامزاده شعیب که در برج دوزال قرار دارد از اهمیت ویژهای برخوردار است و یکی از مهم ترین آثار تاریخی کشور در این روستا محسوب میشود که در مکانی باصفا بر فراز کوهی مشرف به رودخانه ارس بنا شده است.
ساخت برج تاریخی دوزال به قرن هفتم هجری قمری و دوره حکومت ایلخانان میرسد.
مقبره شعیب دوزال
امام زاده شعیب در روستای دوزال جای دارد ، این روست در ۲۰ كیلومتری شمال خروانق بر فراز كوهی قرار گرفته كه مشرف بر رود ارس و مرز جمهوری آذربایجان است . ظواهر امر نشان می دهدكه بنای آرامگاه مربوط به اواخر قرن هفتم هجری یعنی دوره حكومت ایلخانی است بنای امام زاده شعیب برج هشت ضلعی آجری بلندی است كه روی یك قاعده سنگی استوارشده و در هر ضلع آن ،طاق نمای بلندی با طاق جناغی به چشم می خورد ، درقسمت فوقانی برج ، دور تا دوربنا حاشیه ای از تزئینات معرق با كاشی های لاجوردی و فیروزه ای به عرض ۱۱۰ سانتیمتر به چشم می خورد . این برج دارای گنبد دو پوش است ، قسمت غربی برج از طریق اتاقیبه مسجد قدیمی دوزال متصلمی شود و از همین اتاق می توان به زیر زمین و محل اصلی مقبره وارد شد. آرامگاه موسوم به امامزاده شعیب در سردابه این محل قرار دارد .
پل ضیاء الملک
پل ضیاء الملک در شش کیلومتری غرب جلفا در کنار پاسگاه مرزی عباسی قرار گرفته و بهعنوان یکی از آثار ملی در کشور شناخته میشود. این پل تاریخی در پیش از میلاد و در زمان اوراتوها احداث شده و بعدها توسط «ضیاء الملک نخجوانی» مرمت شده است.
بازارچه مرزی جلفا
بازارچه مرزی جلفا در کنار رودخانه ارس درست در مرز ایران با جمهوری خودمختار نخجوان در شهر جلفا واقع شده است. این بازارچه از سال ۱۳۷۳ شروع به فعالیت کرد و اکنون یکی از بازارهای پر رونق و پر رفت و آمد استان آذربایجانشرقی به شمار میرود.
امامزاده سید محمد نوجه مهر
امامزاده سید محمد نوجه مهر که معروف به سید محمد آقا نیز است، در روستای نوجه مهر شهر جلفا قرار دارد. گفته میشود که این امامزاده یکی از نوادگان «امام موسی کاظم بوده است.