درست است که تابستان و گرما با خود چیزهای خوبی می آورند. چیزهای خوبی مثل بستنی و هندوانه. اما جنبه منفی هم دارند: عرق سوز شدن! اگر مشکلی با عرق زیاد یا بوی بد بدن نداشته باشید، ممکن است نتوانید در مقابل عرق سوز شدن تاب بیاورید. تا جایی که حتی از کار و زندگی هم بیفتید. اما دلیل عرق سوز شدن چیست و چرا عرق سوز می شویم؟در اثر انسداد مجاری غدد عرق در پوست، ضایعات خارش داری پدید می آیند که نمای التهاب به خود می گیرند. در طی این عارضه، راش های قرمزرنگ و یا تاول های پوستی پر از مایع روی پوست ظاهر می شوند که در برخی قسمت های بدن بیشتر هستند، مانند چین آرنج، کشاله ران، قسمت بالای قفسه سینه و یا گردن.
افرادی که عرق سوز می شوند، می توانند توصیه های زیر را به کار گیرند:
1- به آرامی، نواحی عرق سوز شده را توسط آب و صابون بشویید تا هر گونه گردوخاک و عرق از سطح پوست پاک شود. سپس وارد وان حمام یا لگن آبی که به طریق زیر آماده کرده اید، شوید:
وان حمام یا لگن را پر از آب سرد کنید و به آن آرد ذرت و یا بلغور جوی دو سر اضافه کنید. سپس وارد آن شوید. پس از مدتی از وان خارج شوید و خود را با حوله تمیزی خشک کنید.
2- می توانید برای کاهش التهاب و خارش نواحی عرق سوز شده، از کرم هیدروکورتیزون استفاده کنید. کرم را به آرامی روی پوست خود بمالید تا کاملا جذب پوست شود.
جلوگیری از مشکلات پوست زیربغل در هوای گرم
استفاده از ضد تعریق ها :
برای جلوگیری از بوی بد عرق زیر بغل و کنترل بوی بدن، استفاده از ضد تعریق ها در فصل تابستان مناسب است. ضد تعریق ها حاوی مواد آنتی باکتریایی هستند که از بوی بد زیربغل جلوگیری می کنند.
استفاده از آب لیمو :
در فصل تابستان تعریق زیاد زیر بغل از مشکلات جدی می باشد. برای رفع بوی نامطلوب و از بین رفتن باکتری هایی که ایجاد بو می کنند، زیر بغل، مقداری آبلیمو زیر بغل بمالید.
استفاده از جوش شیرین :
جوش شیرین برای نبرد با باکتری ها و از بین بردن بوی بد و جلوگیری از عفونت های زیر بغل بسیار مناسب است. همچنین جوش شیرین برای بهبودی عرق سوز شدن مناسب است زیرا جوش شیرین مانند نوعی ماسک لایه بردار پوست عمل می کند و باعث از بین رفتن انسداد منافذ پوستی و رفع آلودگی های موجود روی پوست می شود. 1 قاشق چای خوری جوش شیرین و 1 فنجان آب سرد را مخلوط کنید و پارچه ای تمیز را داخل آب فرو ببرید و آن را به مدت 5 تا 10 دقیقه روی نواحی زیر بغل بگذارید.
آلوورا :
برای مرطوب نمودن زیر بغل و درمان عرق سوز و تمیز ماندن آن، دو بار در روز روی زیر بغلتان ژل آلوئه ورا بمالید. آلوئه ورا خواصی مانند ضدالتهاب بودن، تسکین دهندگی و خنک کنندگی دارد.
پوشیدن لباس های پنبه ای :
نقش مهم لباس در سلامت پوست در فصل تابستان بر کسی پوشیده نیست. در این فصل برای سلامت پوستتان و جلوگیری از عرق سوز شدن، لباس های نخی و خنک بپوشید. همچنین لباس های گشاد و رنگ روشن سبب جلوگیری از تعریق زیاد شما خواهد شد.
استفاده از پد های زیر بغل :
پد ضد عرق، لایه ای پنبه ای و اغلب یکبار مصرف است که به پوست یا لباستان چسبانده می شود تا عرق اضافی را جذب کند. استفاده از این پد ها برای زیر بغل بسیار مناسب است چون درصورت خیس شدن می توانید آن را تعویض کنید اما اجازه ندهید طولانی مدت زیر بغل بماند زیرا بوی بد ایجاد می کند.
استفاده از سرکه سیب :
برای تمیز و تازه نگه داشتن زیر بغل در فصل تابستان، استفاده از سرکه سیب که حاوی آنتی باکتری است، بسیار مناسب است. برای از بین رفتن سموم زیر بغل، سرکه را با آب مخلوط کنید و آن را زیر بغل بمالید.
لایه برداری :
برای تمیز نگه داشتن زیر بغل و جلوگیری از رشد سموم در فصل تابستان لایه برداری زیر بغل، هفته ای دو بار لازم است.
مرطوب نگه داشتن :
بعد از دوش گرفتن زیر بغل را با زدن مرطوب کننده، مرطوب نگه دارید.
خشک نگه داشتن زیر بغل :
برای جلوگیری از آسیب پوستی به زیر بغل و تعریق و عرق سوز شدن زیر بغل را خشک نگه دارید و اینگونه از وجود باکتری جلوگیری کرده زیرا باکتری سبب ایجاد بوی بد و خارش پوست می شود.
کُمپرس آب سرد :
در فصل تابستان که تعریق زیر بغل زیاد است، اگر دچار عرق سوز شدن زیر بغل شده اید، روی ناحیه عرق سوز شده کمپرس آب سرد بگذارید تا حالت خارش، التهاب و عرق سوز شدن بهبود یابد. شما می توانید برای درست کردن کمپرس آب سرد ، چند قطعه یخ را ، درون پارچه ای بپیچید و آنها را به مدت 5 تا 10 دقیقه روی ناحیه ای که عرق سوز شده، قرار بدهید.
استفاده از پودر بچه :
برای جلوگیری از مشکلات پوستی ناشی از عرق کردن زیاد زیر بغل استفاده از پودر بچه راهکار خوبی است. این پودر مخصوص برای پوست شما هم به خوبی عمل خواهد کرد و سبب جلوگیری از عرق سوز شدن می شود.
استفاده از خیار:
اگر می خواهید زیر بغل شما خنک شود و از عرق کردن آن و از آسیب های پوستی ناشی از آن بکاهید، خیار را به صورت نازک، قطعه قطعه کنید، آن را درون آب سرد بگذارید. 2 قاشق غذاخوری آب لیمو به آن بزنید و هفته ای سه بار آن را روی نواحی آسیب دیده ی پوست بگذارید. خیار باعث می شود که بدن خنک و از خارش آن کاسته شود زیرا خیار حاوی مقدار زیادی آب است و به آب رسانی بدن کمک می کند.
استفاده از گلاب :
برای کنترل عرق پوست و جلوگیری از عرق سوز شدن و حفظ تعادل PH پوست، 200 میلی لیتر گلاب را با 4 قاشق غذاخوری عسل و 200 میلی لیتر آب مخلوط کنید. سپس ترکیب حاصل را در قالب یخ بریزید و بگذارید منجمد بشوند. سپس یخ ها را درون پارچه ای نخی بپیچید و روی پوست بگذارید.
اجتناب از مصرف غذا های خاص
چنانچه شما قصد رفتن به یک موقعیت اجتماعی خاص را دارید و نگران تعریق زیاد بدن خود هستید، حتما قبل از آن از مصرف غذا های تند پرهیز نمایید، چرا که بدن ما به مصرف اینگونه مواد واکنش سریع نشان می دهد و یکی از این واکنش ها افزایش میزان تعریق است. همچنین مصرف کافئین نه فقط به این دلیل که غده فوق کلیه ما را تحریک می کند، بلکه به این دلیل که موجب تعریق کف دست ها، پا ها و آرنج ها می شود، توصیه نمی شود.
سرد نگه داشتن بدن
همانگونه که بیان گردید، عرق کردن راه حل بدن برای خنک کردن شماست. از این رو با سرد نگه داشتن بدن نیاز به تعریق کاهش می یابد. در هوای گرم، با قرار دادن یک کاسه یخ در مقابل پنکه، به میزان قابل توجهی می-توان به گردش هوای سرد در اتاق کمک نمود. همچنین با کشیدن کامل پرده ها در مقابل پنجره ها و ممانعت از تابش نور خورشید به اتاق، می توان از گرم شدن دما جلوگیری نمود. در صورتی که در بیرون از منزل هستید، حتی-الامکان در سایه بمانید. از آنجائیکه برای تجزیه غذا به حرارت متابولیسم نیاز است، خوردن وعده های غذایی کوچک تر از گرم شدن دمای بدن شما جلوگیری خواهد نمود.
مصرف به اندازه و کافی آب هم تا میزان قابل توجهی دمای بدن را پایین نگه خواهد داشت. همچنین شما می توانید با نگه داری مرطوب کننده ها در یخچال، از اثر خنک کننده گی آن ها هنگام استفاده بهره ببرید. در کنار ای موارد، با استفاده از یک پنکه دستی در خنک کردن سر و پا ها و اجتناب از پوشیدن کلاه و همچنین پوشیدن کفش های باز، در صورتی که آب و هوا امکان انجام این کار را به شما بدهد، تا حد زیادی می توانید از افزایش دمای بدن و در نتیجه تعریق زیاد جلوگیری نمایید.
درمان های پزشکی
چنانچه احساس می کنید که بیش از حد عرق می کنید، می توانید با پزشک خود مشورت کنید و ببینید وضعیتی به نام هیپیدروزی (hyperhidrosis) دارید یا خیر. اگر شما از این وضعیت برخوردار بودید، گزینه های مختلفی برای درمان آن وجود دارد که برخی از آن ها عبارتند از:
تجویز ضد عرق: پزشک شما می تواند یک ضد عرق با قدرت بالا برای شما تجویز کند که به صورت معمول به راحتی قابل تهیه نیست. چنانچه سر و صورت شما نیز تحت تأثیر تعریق قرار می گیرد، تجویز کرم های مناسب نیز یکی از راه های درمانی مناسب می باشد.
دارو های خوراکی: پزشک شما نیز می تواند با تجویز برخی از دارو های خوراکی، موجب انسداد برخی از مواد شیمیایی ارتباط دهنده ی عصب های خاص با یکدیگر شود و از این طریق میزان تعریق بدن را کاهش دهد. در این روش ممکن است برخی از عوارض جانبی مانند مشکلات مثانه، خشکی دهان و تاری چشم بروز نماید که بنابراین، ضرورت دارد قبل از هر گونه مصرف دارویی در مورد اینکه آیا مزایا بیشتر از خطر عوارض است یا خیر با پزشک خود مشورت نمایید.
دارو های ضد افسردگی: اضطراب می تواند منجر به تعریق بیش از حد شود. پزشک شما در صورتی که احساس کند این مشکل (اضطراب یا افسردگی) موجب تعریق بیش از حد بدن شما می شود، این نوع از دارو ها را تجویز نماید.
تزریق بوتاکس: این نوع از تزریقات به طور موقت عصب هایی را که موجب تعریق می شوند مسدود می نماید. اثر تزریق مذکور به مدت ۶ تا ۱۲ ماه طول می کشد و پس از آن، درمان باید تکرار شود. همچنین این نوع تزریق ممکن است موجب درد جزئی شود و حتی برخی افراد به طور موقت در ناحیه ای که تحت درمان قرار گرفته است، دچار ضعف عضلانی شوند.
عمل جراحی: در موارد حاد، گزینه ها و درمان ها ناشی از عمل جراحی در مقابل شما وجود دارد. این شیوه شامل درمان مایکروویو، حذف غده عرق و جراحی عصب می شود. این نوع از جراحی باید تنها زمانی مورد توجه قرار گیرد که پزشک شما تعیین کند دارای یک وضعیت جدی و حادِ منجر به تعریق غیرمعمول و زیاد هستید.