خواص قهوه سبز چیست؟
همانطور که احتمالاً می دانید، میوه درخت قهوه (که بیشتر در کشور برزیل رشد می کند) دارای دانه هایی است که در طی فرآوری در نهایت به همان دانه های قهوه ای که ما از دیرباز آن ها را به عنوان دانه قهوه می شناسیم، تبدیل می شوند. یکی از فرآیندهایی که روی دانه های قهوه صورت می پذیرد، بو دادن (تفت دادن بدون روغن) است. این عمل باعث تیره و قهوه ای شدن دانه های سبز قهوه می گردد.حال اگر این عمل یعنی بو دادن دانه ها انجام نگیرد و دانه ها به همان شکل اولیه به فروش برسند، به دلیل سبز رنگ بودن دانه ها اصطلاحاً به آن ها قهوه سبز می گویند. قهوه سبز از محبوب ترین مکمل ها و محصولات طبیعی برای کاهش وزن و لاغری می باشد، قهوه سبز از قلب و مغز محافظت کرده، چین و چروک پوست را کاهش می دهد و برای کبد و دیابت بسیار مفید است. طبع قهوه سبز سرد و خشک است.در ادامه با ساعدنیوز همراه باشید تا با برخی خواص قهوه سبز برای سلامتی، لاغری، پوست و مو آشنا شویم.
خواص آنتی اکسیدانی
دانه های قهوه سبز سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند که باعث کاهش اثرات مضر رادیکال های آزاد شده و از سلامت عمومی بدن محافظت می کند. همچنین مطالعات ثابت کرده است که دانه های قهوه سبز خام حاوی اسید کلروژنیک خالص است که می تواند سطح گلوکز خون را کنترل کرده و از تورفتگی سلول های پوست جلوگیری می کند.
تاثیر قهوه سبز بر دیابت
قهوه سبز از مواد غذایی عالی برای درمان دیابت نوع 2 به شمار می رود. خاصیت آنتی اکسیدانی قهوه سبز و سایر ترکیبات سالم موجود در آن به کاهش التهاب کمک می کند. عصاره قهوه سبز میزان قند خون و مقاومت نسبت به انسولین را کاهش داده و با کاهش تجمع چربی ها به کاهش وزن کمک می کند که هر دو برای کنترل و درمان دیابت ضروری می باشند.
کاهش کلسترول خون
کلسترول بد خون (لیپوپروتئین کم چگالی یا LDL) از عوامل اصلی بروز اختلالات قلبی عروقی می باشد. مطالعات نشان می دهد مصرف منظم عصاره دانه های قهوه سبز سطح کلسترول بد خون را کاهش می دهد.
بهبود گردش خون با قهوه سبز
فشار خون بالا عامل ابتلا به برخی بیماری های خطرناک همچون سکته مغزی، نارسایی قلبی و نارسایی کلیه می باشد. تحقیقات نشان می دهد ماده قوی و بسیار فعال شبه آسپرین در دانه های قهوه وجود دارد که از تجمع پلاکت ها در عروق خونی و سخت شدن رگ ها جلوگیری کرده و به بهبود گردش خون در اندام های بدن کمک می کند.
سلامت کبد و سم زدایی
عصاره قهوه سبز یک سم زدای طبیعی است که کبد را از سموم، کلسترول بد، چربی های اضافی و سایر مواد مضر پاکسازی می کند. با سم زدایی کبد، عملکرد آن بهبود پیدا کرده، متابولیسم بدن افزایش می یابد و سلامت کلی بدن تضمین می شود. مصرف قهوه سبز برای درمان آسیب های کبدی از جمله سرطان کبد مفید است.
سلامت مغز و حافظه
ماده اسید کلروژنیک که سرچشمه بسیاری از خواص قهوه سبز می باشد خطر بروز بیماری های مغزی و زوال عقل را کاهش می دهد. به طور کلی قهوه احتمال بروز و سرعت پیشرفت آلزایمر و دیگر بیماری های مرتبط با پیری را کاهش داده و حتی روند ابتلا به آلزایمر را، در بیمارانی که به زوال عقل خفیف دچار شده اند کند می کند. تحقیقات نشان داده کافئین از التهاب مغز به ویژه در گیرنده های آدنوزین که می تواند باعث کاهش توانایی شناختی فرد شود جلوگیری می کند. به همین دلیل توصیه می شود افراد سالمند مبتلا به اختلالات حافظه خفیف حدود 3 فنجان در روز قهوه مصرف کنند.
بهبود متابولیسم
اسید کلروژنیک موجود در قهوه سبز تقویت کننده متابولیسم بدن است و با افزایش متابولیسم پایه بدن باعث کاهش انتقال گلوکز از کبد به خون می شود. با کاهش گلوکز، بدن شروع به سوزاندن سلول های چربی ذخیره شده می کند تا بتواند قند مورد نیاز خود را تامین کند. بنابراین مصرف قهوه سبز خالص به چربی سوزی و کاهش وزن کمک می کند.
چربی سوزی با قهوه سبز
قهوه سبز حاوی مقادیر قابل توجهی کتنجک (نوعی جلبک دریایی) است که سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی حیاتی بدن می باشد، این ماده به حفظ سطح مواد مغذی بدن کمک کرده، متابولیسم بدن را افزایش و چربی سوزی و کالری سوزی بدن را سرعت می بخشد.
ضد پیری
اسید کلرژنیک موجود در دانه های قهوه سبز، 10 برابر چای سبز معمولی در کاهش آسیب مضرات رادیکال های آزاد موثر است. دانه های فراوری نشده قهوه سبز حاوی آنتی اکسیدان های خانواده پلی فنول، فرولیک اسید و غیره هستند که باعث کاهش روند پیری پوست شده و پوست را جوان و شاداب نگه می دارد.
سایر خواص قهوه سبز
- برای درمان ریزش موی مدل زنانه یا آلوپسی آندروژنتیک از قهوه سبز استفاده کنید. عصاره دانه های قهوه سبز باعث افزایش رشد و ضخامت موها می شود.
- محتوای آنتی اکسیدانی قهوه سبز با ترکیبات سمی و مضر پوست سر و مو مبارزه کرده و موها را قوی، ضخیم و زیبا می کند.
- دانه های قهوه سبز علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی، غنی از اسیدهای چرب و استرها از جمله اسید اراهیدیک، اسیدلینولئیک و اسید اولئیک هستند که پوست را تغذیه کرده و با مرطوب کردن پوست علائمی مانند افتادگی پوست، بی رنگی و سایر آسیب های پوستی را کاهش می دهد.
- نوشیدن قهوه سبز با افزایش سیستم ایمنی بدن و از بین بردن آسیب های مضر رادیکال های آزاد برای پوست به درمان آکنه و صاف شدن پوست کمک می کند.
- اگر از چاقی و اضافه وزن رنج می برید قهوه سبز مصرف کنید، این ماده مغذی مهارکننده قوی و موثر اشتها بوده و با کاهش میل به غذا باعث چربی سوزی بهتر و لاغری می شود.
- اسید کلروژنیک موجود در قهوه سبز دارای اثر آنتی اکسیدانی و شیمی درمانی است که به کاهش خطر ابتلا به سرطان به ویژه سرطان سینه کمک می کند.
- مقدار بالای کافئین موجود در دانه های قهوه سبز باعث افزایش سطح انرژی بدن شده و فرد را در طول روز فعال و سرحال نگه می دارد.
قهوه سبز بنوشیم یا قهوه معمولی؟
قهوه معمولی و قهوه سبز هر دو دارای فواید زیادی می باشند، قهوه معمولی حاوی کافئین بیشتری است که مصرف بیش از حد آن ممکن است خطرناک باشد. همچنین برخی ترکیبات مفید موجود در دانه های قهوه در طول فرآوری و تغییر رنگ آن از بین می روند.قهوه سبز نسبت به قهوه معمولی خواص آنتی اکسیدانی بیشتری دارد. عصاره قهوه سبز حاوی اسید کلروژنیک فراوان است و بیشتر خواص بی نظیر قهوه سبز از این ماده ناشی می شود که قهوه معمولی از آن بی نصیب است! کافئین تاثیر زیادی در چربی سوزی دارد و از آن جا که قهوه معمولی کافئین بسیار بیشتری نسبت به قهوه سبز دارد برای کاهش وزن و لاغری بهتر است.
مضرات مصرف قهوه سبز
از آنجایی که هر چیزی در کنار خواص، معایبی نیز دارد. قهوه سبز نیز از این قاعده مستثنی نیست. بخشی از عوارض مصرف قهوه سبز، با قهوه معمولی مشترک است. این موارد شامل موارد زیر می شوند:
- درد شکمی
- افزایش ضربان قلب و تعداد تنفس
- پر ادراری
- بی قراری
- بی خوابی
- اضطراب
برخی از عوارض قهوه سبز اختصاصی و شدیدتر از قهوه معمولی هستند. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخی مطالعات نشان داده اند که دریافت بیش از حد کلروژنیک اسید در کوتاه مدت، می تواند میزان هموسیستئین خون را افزایش دهد. هموسیستئین عامل افزایش دهندهٔ خطر آترواسکلروسیس یا همان گرفتگی عروق قلبی است.
- مقدار کافئین موجود در قهوه سبز می تواند در افرادی خونریزی داخلی دارند، وضعیت خونریزی آن ها را بدتر کند.
- به دلیل تأثیر احتمالی کافئین قهوه سبز بر کاهش قند خون، این خطر در افراد دیابتی وجود دارد که در اثر مصرف آن دچار هیپوگلیسمی (افت شدید قند خون) شوند.
- مصرف مقادیر زیاد کافئین، دستگاه گوارش را تحریک می کند و می تواند باعث بروز اسهال شود.
- کافئین زیاد موجود در قهوه سبز در افزایش فشار چشم نیز تأثیر دارد.
- در افرادی که دچار پرفشاری خون هستند، مصرف زیاد قهوه سبز احتمالاً می تواند فشار خون را افزایش دهد. این در حالی است که در دریافت کافئین از سایر منابع نظیر قهوه معمولی، به ندرت همچنین تاثیری مشاهده شده است.
- برخی مواد موجود در قهوهٔ تصفیه نشده (مانند قهوه سبز) احتمالاً در افزایش میزان کلسترول خون موثرند، اما به طور قطع این اثر در قهوه سبز تأیید نشده است.
- به همان دلیلی که کافئین موجود در قهوه سبز می توانست موجب بروز اسهال گردد؛ مصرف این مادهٔ غذایی در افراد دچار IBS توصیه نمی شود، چرا که مشکلاتی برای آن ها به وجود می آورد.
- به دلیل نقش کافئین در افزایش دفع کلسیم، پیشنهاد می شود افرادی که به پوکی استخوان مبتلا هستند؛ روزانه بیشتر از 300 میلی گرم کافئین معادل 2 تا 3 فنجان قهوه را مصرف نکنند. در غیر این صورت احتمال پیشرفت پوکی استخوان افزایش می یابد.
مواد لازم برای تهیه قهوه سبز
- 20 گرم دانه های قهوه سبز
- 300 میلی لیتر آب جوش
- در صورت ترجیح: شکر، عسل یا دارچین
روش تهیه قهوه با پودر قهوه
- برای تهیه دانه های قهوه به صورت روشن، همان را در آسیاب خرد کرده و شدت آن را به دلخواه حفظ کنید. از آسیاب سنگین و قوی استفاده کنید زیرا دانه های قهوه بدون آب قهوه سفت هستند.
- پودر را در 2 فنجان جداگانه قرار دهید و به آرامی آب داغ (تقریباً 90 درجه سانتیگراد) را درون فنجان ها بریزید.
- مخلوط را 10 دقیقه بگذارید و سپس آن را صاف کنید تا یک نوشیدنی گرم و خوشمزه به دست آید.
- در صورت دلخواه می توان شکر یا عسل اضافه کرد.
روش تهیه قهوه با دانه قهوه
- این روش بیشتر وقت گیر است. دانه ها را یک شب در یک کاسه آب خیس کنید.
- روز بعد، آنها را همراه با همان آب روی شعله زیاد جوش دهید. بعد از اولین جوش، حداقل 15 دقیقه آن را روی شعله کم بگذارید.
- مخلوط را نگه دارید تا کاملاً خنک شود و سپس آب طعم دار را در یک فنجان صاف کنید و لذت ببرید. قهوه سبز ساخته شده با این روش، طعم بسیار قوی تری دارد. اگر متوجه شدید بیش از حد قوی است می توانید با اضافه کردن آب جوش آن را کمی رقیق کنید.
کلام آخر
به طور خلاصه در این مقاله اشاره کرده ایم که قهوه به دلیل وجود کافئین می تواند به عنوان یک چربی سوز استفاده شود اما فراموش نکنید مهمترین عامل در لاغری و کاهش وزن، ورزش کردن و یک رژیم غذایی سالم می باشد. گذشته از بحث کاهش وزن، ادعا می شود که قهوه سبز چه به صورت خوراکی و چه به صورت مکمل، می تواند به کاهش فشار خون، قند خون و حتی آلزایمر نیز کمک کند..از این که همراه ما بودید از شما متشکریم.