مارچوبه، منبعی غنی از ویتامین ها، مواد معدنی و پروتئین های ضروری است. این گیاه حاوی ویتامین های A ،B1 (تیامین)، B2 (ریبوفلاوین)، B3 (نیاسین)، B5 (اسید پانتوتنیک)، ویتامین B6، فولات، ویتامین C، ویتامین E ( آلفاتوکوفرول) و ویتامین K (فیلوکوئینتون) است. از مواد معدنی موجود در این گیاه، می توان به آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، روی، سلنیم و پتاسیم اشاره کرد.مارچوبه به دلیل اینکه کلسترول ندارد، خوراکی کم کالری محسوب می شود و در عین حال سدیم بسیار کمی دارد. همچنین حاوی منبعی غنی از فیبرهای رژیمی است که برای بدن ضروری اند.
خواص مارچوبه بر سلامتی
مواد معدنی و مغذی که سبزیجات به بدن می رسانند برای فرآیندهای بدن بسیار ضروری است. مارچوبه سرشار از مواد معدنی و مواد مغذی است که برای بدن ما سودمند هستند.
حفظ سطح هوموسیستئین با مارچوبه
مارچوبه به دلیل وجود ویتامین های B، مقدار هوموسیستئین بدن را در سطح مطلوب نگه می دارد. این اسیدآمینه، زمانی که اسید آمینه ای به نام متیونین در بدن تجزیه می شود، به وجود می آید. ویتامین های B، به ویژه فولات، B6 و ویتامین B12، نقش مهمی در تبدیل هوموسیستئین به سیستئین دارند و سپس در چرخه عادی میتلاسیون، سیستئین دوباره به هوموسیستئین تبدیل می شود. کمبود ویتامین B در بدن باعث بالا رفتن سطح هوموسیستئین در بدن و افزایش خطر صدمه به رگ های خونی می شود. این وضعیت موجب تشکیل لخته خون در عروق سیاهرگی، تصلب شریان و دیگر اختلال های قلبی می شود. علاوه براین، ویتامین B، سوخت و ساز نشاسته و قند در بدن را تضمین و بدین وسیله قند خون را کنترل می کند.
درمان سل با مارچوبه
یکی ار مهم ترین خواص مارچوبه در درمان برونشیت و سل است. مارچوبه عملکرد بافت های شش را بهبود می بخشد و به درمان عفونت های گلو کمک می کند.
مارچوبه شفا بخش بیماری های تخریب کننده عصب
بررسی ها نشان داده است که مارچوبه در درمان بیماری های تخریب کننده عصب، مانند آلزایمر، پارکینسون و هانتینگتون مؤثر است. اثرات مفید مارچوبه در این خصوص، به دلیل وجود فیتواستروژن های آن است که اثرات محافظتی عصب دارند. بیماری های تخریب کننده عصب، ژنتیکی یا دوره ای هستند که روی عصب های مغز انسان و بدن اثر بد می گذارند و این عصب ها توانایی بازسازی و جایگزینی ندارند.
رفع سندرم پیش از قاعدگی با مارچوبه
عصاره مارچوبه به خوبی می تواند از نفخ شکم پیش از قاعدگی بکاهد. وجود مواد مغذی در مارچوبه، به مبارزه با افسردگی و خستگی و کاهش درد قاعدگی کمک می کند. همچنین در کنترل از دست دادن خون و حفظ تعادل هورمونی هنگام قاعدگی مؤثر است.
سلامت باروری با مارچوبه
ریشه مارچوبه racemosus (معروف به شاتاواری) در طب سنتی آیورودا (هندوان) کاربرد بسیاری دارد. شاتاواری ، تقویت کننده نیروی جنسی است، هورمون ها را تنظیم می کند و باعث درمان اختلال های جنسی مردانه و زنانه می شود. همچنین، ویژگی های غلبه بر اضطراب را دارد و در درمان ناتوانی جسمی و ذهنی مردان مؤثر است. شاتاواری، همچنین تعداد اسپرم ها و مقدار حرکت آنها را افزایش می دهد. مارچوبه، سندرم یائسگی و کم خونی در زن ها را درمان می کند. در ضمن مارچوبه می تواند در بهبود کیفیت و کمیت شیر مادر و همچنین افزایش اشتهای مادران شیرده، کمک کند. در تحقیقی روی موش ها، مصرف مارچوبه، اثر مثبتی روی دستگاه تناسلی و غدد شیری موش های ماده گذاشت.
سلامت دستگاه گوارش با مارچوبه
یکی از خواص مارچوبه تاثیر مثبت آن در سلامت گوارش است. مارچوبه حاوی مقادیر مهمی اینولین است. اینولین نوعی کربوهیدرات پیچیده است که به پری بیوتیک معروف است. این ماده تا زمانی که به روده نرسد، هضم نمی شود و سپس در روده موجب رشد باکتری های مفیدی مانند لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم می شود. اینولین به جذب مواد مغذی در بدن کمک می کند و از خطر ابتلا به سرطان معده و حساسیت ها می کاهد. همچنین مارچوبه، به اندازه کافی برای بدن، فیبر رژیمی فراهم می کند. فقط مصرف نصف فنجان مارچوبه، ۱.۸ گرم فیبر به بدن می رساند و ۷ درصد نیاز روزمره فرد را تأمین می کند. ویژگی های ملین بودن مارچوبه، در تسهیل عملکرد روده ها، پیشگیری از نفخ و یبوست، مؤثر است. فیبر علاوه بر حفظ سلامت دستگاه گوارش، در کاهش مقدار کلسترول تأثیر دارد. در طب سنتی آیورودا، از مارچوبه برای درمان اسهال، اسهال خونی و سوء هاضمه استفاده فراوان شده است. سوء هاضمه باعث می شود سوزش معده شود و اطراف ناف او درد بگیرد. تحقیقات نشان داده است که می توان از مارچوبه racemosus در تولید داروهای مربوط به سوء هاضمه استفاده کرد.
کاهش فشار خون با مارچوبه
اگر با فشار خون بالا مواجه هستید می توانید از مارچوبه استفاده کنید. مارچوبه به دلیل اینکه حاوی مقادیر غنی از پتاسیم می باشد می تواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند که در نتیجه باعث می شود که خطر ابتلا به بیماری های قلبی کاهش یابد.
پیشگیری از پوکی استخوان با مارچوبه
مارچوبه به دلیل اینکه حاوی مقادیر غنی از ویتامین K می باشد می تواند به روند جذب کلسیم کمک کند. علاوه بر این مصرف مارچوبه باعث می شود که مقدار کلسیم دفع شده توسط ادرار نیز کاهش یابد که در نتیجه به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان کمک می کند.
سلامت چشم با مارچوبه
یکی از دلایلی که مارچوبه می تواند به سلامت چشم ها و تقویت بینایی کمک کند این است که این گیاه حاوی مقادیر سرشار از ویتامین A می باشد و علاوه بر سلامت چشم ها می تواند خطر ابتلا به بیماری های مثل آب مروارید و شب کوری را نیز به طور محسوسی کاهش دهد.
لاغری و کاهش وزن با مارچوبه
مارچوبه از سبزیجاتی می باشد که کالری بسیار پایینی دارد و یک گزینه مناسب برای رژیم های لاغری می باشد. علاوه بر این فیبر موجود در مارچوبه می تواند پس از مصرف باعث کاهش اشتها شود و از پرخورش جلوگیری کند.
مبارزه با تومور با مارچوبه
مارچوبه racemosus، یا مارچوبه خودرو، حاوی مواد مغذی گیاهی مانند ساپونین است. بررسی ها نشان داده که ساپونین ویژگی های ضدسرطانی و ضدالتهابی دارد. مارچوبه همچنین به افزایش مقدار گلوتاتیون، نوعی ترکیب آنتی اکسیدانی و سم زدایی کمک می کند. همچنین از بیماری های متعددی مانند ایدز، فیبروز سیستیک، بیماری آلزایمر، کم خونی، سرطان، دیابت و انواع اختلال های قلبی-عروقی جلوگیری می کند.
رفع بوی بد ادرار در نتیجه مصرف مارچوبه
برخی افراد بعد از مصرف مارچوبه، بوی بدی در ادرارشان ایجاد می شود. مواد حاصل از تجزیه مارچوبه در بدن که مرتبط با ایجاد بوی بد در ادرار می شوند، عبارت اند از: متان اتیول، کربن دی سولفید، بوترولاکتون، ترکیبات متعدد سولفوری دیگر و ... بدن برخی افراد به دلیل اختلالات خفیف ژنتیکی در فرآیند تجزیه و متابولیزه کردن مواد شیمیایی موجود در مارچوبه، مواد بوداری را ایجاد می کند. این افراد باید با وجود اثرات فوق العاده این گیاه، به دلیل این اختلال ژنتیکی مارچوبه را از رژیم غذایی خود حذف نمایند.
بهبود لوسمی با مارچوبه
یکی دیگر از زمینه های تحقیق در رابطه با خواص مارچوبه، اثر آن بر بیماری لوسمی می باشد. لوسمی نوعی سرطان است که مغز استخوان را درگیر می کند و بر تولید گلبول های سفید خون اثر می گذارد. در این بیماری گلبول های سفید به حالت طبیعی تولید نمی شوند و یا به طور طبیعی فعالیت نمی کنند.یکی از عملکردهای گلبول های سفید معیوب در بیماری لوسمی، این است که اسیدآمینه آسپاراژین را از سایر سلول ها و پروتئین های خونی جذب می کند. در نتیجه برای درمان این بیماری آنزیم آسپاراژیناز که تجزیه کننده آسپاراژین می باشد، به فرد تزریق می شود.نکته قابل توجه این است که مارچوبه با نام لاتین آسپاراژوس، سرشار از اسیدآمینه آسپاراژین و آنزیم آسپاراژیناز است. به همین علت یکی از گزینه های اصلی برای درمان بیماری لوسمی و تهیه داروهای برطرف کننده لوسمی می باشد.
مهار دیابت با مارچوبه
مواد مغذی ضدالتهاب موجود در مارچوبه به کاهش خطر بیماری های مزمنی، مانند دیابت نوع۲، کمک می کند. این اثر مطلوب ناشی از وجود ماده معدنی کروم هم می تواند باشد. کروم نقش مهمی در تنظیم مقدار قند خون بدن بازی می کند. مارچوبه با بهبود مقدار ترشح انسولین، باعث درمان دیابت می شود.
مارچوبه مفید برای زنان باردار
مارچوبه، منبعی عالی از فولات (B9) است. مصرف فقط نصف فنجان مارچوبه، ۳۴درصد از نیاز یک فرد بزرگسال و ۲۲ درصد از نیاز روزانه زنان باردار را برطرف می کند. فولات ماده مغذی مهمی است که به تشکیل گلبول های قرمز خون کمک می کند و با تولید DNA در رشد و نمو مؤثر است. بنابراین بهتر است که زنان باردار، در مراحل اولیه بارداری شان از این گیاه مغذی مصرف و رشد کامل نوزاد شان را تضمین کنند.مصرف فولات به اندازه کافی از منابعی چون مارچوبه، سبزیجات برگ سبز و میوه می تواند جلوی نقص های مادرزادی مربوط به لوله عصبی، مانند اسپینابیفیدا (مهره شکاف) را بگیرد. نقص لوله عصبی می تواند منجر به بیماری های مختلفی شود که از این بیماری ها می توان به اشکال در یادگیری، عدم کنترل روده و مثانه و معلولیت های جسمانی اشاره کرد. درحقیقت، مصرف کافی فولات در دوران پیش از بارداری و اوایل بارداری بسیار مهم است و پزشکان معمولا برای این زنان مکمل های فولات تجویز می کنند. در ضمن فولات به دلیل ویژگی های ادرار آوری، به کاهش ورم در اثر تجمع غیرطبیعی آب در بافت های بدن کمک می کند.
مارچوبه و کاهش التهاب ناشی از روماتیسم
روماتیسم آرتریت یک بیماری شایع در بین سالمندان است و علایم آن نیز شامل التهاب، درد مفاصل و محدود شدن حرکات بدن می شود. اغلب گفته می شود مارچوبه موجب کاهش درد می شود، مصرف مارچوبه می تواند نیاز بدن به نیاسین را، بدون بروز هیچ گونه عوارض مخصوص داروهای شیمیایی، برطرف کند. این ویژگی ها همچنین باعث کاهش تورم و درد مفاصل می شوند.
زیان های مارچوبه
افرادی که اختلالات مرتبط با پورین مانند تجمع اسیداوریک دارند، باید از مارچوبه که سرشار از پورین می باشد؛ اجتناب کنند. از شایع ترین اختلالات مرتبط با پورین، نقرس و سنگ های کلیوی اوراتی می باشد.
تداخل دارویی
همانطور که در بالا توضیح دادیم مارچوبه حاوی مقادیر غنی از ویتامین K می باشد و به همین دلیل می تواند باعث رقیق تر شدن خون شود. اگر از داروهایی مثل وارفارین که به رقیق تر شدن خون کمک می کنند استفاده می کنید بهتر است از مصرف زیاد مارچوبه خودداری کنید.
حساسیت و آلرژی
مارچوبه از سبزیجاتی محسوب می شود که می تواند باعث حساسیت و آلرژی شود و به همین دلیل اگر با لمس یا مصرف مارچوبه دچار مشکلاتی مانند خارش گلو، تنگی نفس و یا خارش و قرمزی پوشت شدید ممکن است به ان حساسیت داشته باشید.به همین دلیل بهتر است اگر به این گیاه آلرژی دارید یا از مصرف آن صرف نظر کنید، یا آنرا به صورت پخته شده مصرف کنید. البته ممکن است به صورت پخته شده هم باعث حساسیت شود و قبل از مصرف زیاد حتما مقدار کمی مصرف کنید تا مطمئن شوید.