به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از سلام دنیا، صرع نوعی اختلال مزمن یا گروهی از اختلالات است که با تشنج های مکرر و غیر قابل پیش بینی شناخته می شود. تشنج یک اختلال فیزیولوژکی موقتی مغز است که در آن، نورون ها تخلیه الکتریکی بیش از حد ایجاد می کنند. از آنجایی که این یک بیماری مزمن است، بسیاری از زنان بیمار می خواهند درباره صرع در طول بارداری و تاثیرات احتمالی آن روی کودک بدانند.
علائم صرع در طول بارداری چیست
متاسفانه، برخی از علائم صرع شبیه به علائم بارداری است. در اینجا نگاهی گذرا به برخی از علائم صرع می اندازیم:
سردرد
تغییرات خلقی یا سطح انرژی
سرگیجه
غش
پریشانی
ضعف حافظه
آیا صرع من در دوران بارداری تغییر می کند؟
موسسه ملی اختلالات عصبی و سکته مغزی تخمین می زند که صرع 1% از جمعیت ایالات متحده (حدود 2.5 میلیون نفر) را دچار کرده است. تخمین زده می شود که حدود یک دوم تا یک سوم از زنان دارای صرع در طول بارداری تشنج های مکرر را خواهند داشت. دلیل احتمالی افزایش تشنج، داروهای ضد تشنج هستند. داروهای ضد تشنج در دوران حاملگی به شکل متفاوتی عمل می کنند و در نتیجه ممکن است پزشک تصمیم به تغییر آنها بگیرد. همچنین به مشکل حالت تهوع نیز افزوده می شود، که ممکن است باعث شود داروها قبل از اینکه به درستی جذب بدن شوند، با استفراغ خارج شوند.
آیا صرع در دوران بارداری روی کودک اثر می گذارد؟
نوعی از تشنج که با صرع تجربه می کنید، می تواند درجات مختلفی از عوارض را ایجاد کند. اگر تشنج های جزئی داشته باشید، خطر برای کودک در حداقل است. اگر از تشنج تونیک-کلونیک (بزرگ) رنج می برید، خطر آسیب دیدن مادر و کودک بیشتر می شود. در طول تشنج تونیک-کلونیک، وقفه موقت تنفسی وجود دارد. هر چند این وقفه به ندرت روی مادر تاثیر می گذارد، اما می تواند منجر به کمبود اکسیژن در کودک شود. علاوه بر این، ضربان قلب کودک شما می تواند تا 30 دقیقه بعد از تشنج تونیک-کلونیک کند شود. این شکل از تشنج، احتمال ایجاد آسیب در کودک را افزایش می دهد. تشنج تونیک-کلونیک، بیشترین خطر را در طول سه ماه پایانی ایجاد می کند که مغز کودک بزرگتر شده است و به اکسیژن بیشتری نیاز دارد.
خطرات صرع در دوران بارداری چیست؟
صرع از جهات مختلفی می تواند بر بارداری تاثیر بگذارد. اگر تشنج در دوران بارداری اتفاق بیفتد، برخی از عوارض می تواند روی کودک تاثیر بگذارند که عبارتند از:
کاهش ضربان قلب جنین
آسیب جنین
جدا شدن زود هنگام جفت از رحم
سقط جنین بخاطر ترومای تجربه شده در طول تشنج
زایمان زودرس
تولد نوزاد نارس
داروهای ضد تشنج در دوران بارداری
نگرانی اصلی در مورد صرع زنان باردار، تاثیر دارو روی کودک است. زنان مبتلا به صرع به دلیل مصرف داروهای ضد تشنج، 4 تا 6 درصد احتمال دارد که فرزند با نقص مادرزادی داشته باشند. برخی از آنها دارای نقایص جزئی مانند کوچک بودن انگشتان دست و پا می شوند که احتمال دارد کودک با آن رشد کند.
با این حال، نقایص مهم هنگام تولد مانند اسپینا بیفیدا، لب شکری، نقص لوله عصبی و ناهنجاری های قلبی دیده می شود. شما باید در طول بارداری در مورد داروهای ضد تشنج خود با پزشک مشورت کنید. شاید پزشک دارو را تغییر دهد یا دوز داروی فعلی شما را کاهش دهد. تحت هیچ شرایطی نباید مصرف داروها را بدون مشورت با پزشک قطع کنید.
اقدامات پیشگیرانه برای زنان باردار مبتلا به تشنج
اگر صرع دارید و می خواهید از سالم بودن بارداری خود اطمینان حاصل کنید، اقداماتی وجود دارد که باید رعایت شود. قبل از باردار شدن باید با پزشک مشورت کنید. پزشک سابقه بیماری شما را بررسی می کند تا مشخص کند آیا نیاز به تغییر در داروهای ضد تشنج وجود دارد یا نه. وقتی داروهای ضد تشنج مصرف می کنید، باید با پزشک درباره مصرف اسید فولیک مشورت کنید.
مصرف اسید فولیک قبل و در طول بارداری می تواند سلامت کودک شما را ارتقاء دهد. داروهای ضد تشنج می توانند با سطح اسید فولیک در بدن تداخل کرده و سطح پایین اسید فولیک ممکن است منجر به نقص لوله های عصبی شود. مطالعات نشان داده است که مصرف اسید فولیک در طول سه ماهه اول بارداری احتمال بروز اسپینا بیفیدا را کاهش می دهد. با این حال همیشه مهم است که قبل از مصرف اسید فولیک با پزشک مشورت کنید، زیرا می تواند با برخی از داروهای ضد صرع تداخل ایجاد کند، موثر بودن آن را کاهش بدهد و احتمال بروز تشنج را افزایش بدهد.
پس از زایمان چه کاری انجام دهیم
زایمان می تواند فشار زیادی به بدن مادر وارد کند و روی سلامتی و تندرستی او تاثیر بگذارد. مطالعات نشان داده اند که در طول دو روز بعد از زایمان، زنان مبتلا به تشنج به احتمال زیاد دچار تشنج می شوند. عوامل مرتبط در بروز آن، شامل موارد زیر است:
کمبود خواب
فعالیت بیش از حد
فشار
درد جسمی
عدم مصرف داروها
مهم است که مادر استراحت زیادی داشته باشد، بدون استرس بماند و داروهای خود را طبق تجویز پزشک مصرف کند. کمک گرفتن از خانواده و دوستان یا پرستار بعد از زایمان می تواند به کاهش استرس کمک کند.
آیا فرد مبتلا به صرع می تواند به کودک شیر بدهد؟
به دلیل فواید بیشمار شیر مادر برای کودک، به بسیاری از زنان مبتلا به صرع توصیه می شود که نوزاد خود را شیردهی کنند. با این حال، همیشه ضروری است که با پزشک خود درباره داروهای مصرف و تاثیر آن روی شیردهی مشورت کنید.