موز یک میوه بسیار خوشمزه با دارای خواص بالا و حاوی چندین ماده مغذی می باشد و همچنین خواص زیادی برای سلامت قلب و دستگاه گوارشی و همچنین کاهش وزن دارد.موز حاوی مواد مغذی است که سطح قند خون را کنترل میکند.موز سرشار از پکتین است ، پکتین نوعی فیبر است که فرم ساختاری اسفنجی را به بدن میدهد. موز میتواند قند خون را بعد از غذا کنترل کرده و اشتها را با کند شدن تخلیه معده کاهش میدهد.علاوه بر این موزها نیز از نظر شاخص گلیسمی در سطح پایین و متوسط رتبه بندی شده است. البته افراد مبتلا به دیابت نوع 2 باید از خوردن موزهای رسیده جلوگیری کنند.
ارزش غذایی موز
موز یکی از محبوب ترین میوه های دنیاست. خواستگاه این میوه جنوب شرقی آسیاست. ولی حالا در تمام نقاط گرم دنیا کشت می شود. انواع مختلفی از موز وجود دارند. هر کدام از آنها رنگ ، اندازه و شکل خود را دارند. معمول ترین نوع آن موز زرد است که وقتی هنوز نرسیده سبز است. موز مقدار زیادی فیبر و چندین نوع آنتی اکسیدان دارد. یک عدد موز متوسط (۱۱۸ گرمی) حاوی این مواد است:
- پتاسیم: ۹ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
- ویتامین ب6: 33 درصد میزان موردنیاز روزانه؛
- ویتامین سی: ۱۱ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
- منیزیم: ۸ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
- مس: ۱۰ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
- منگنز: ۱۴ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
- کربوهیدرات: ۱۴ درصد میزان موردنیاز روزانه؛
- فیبر: ۱/۳ گرم؛
- پروتئین: ۱/۳ گرم؛
- چربی: ۴/۰ گرم.
هر موز تقریبا ۱۰۵ کالری دارد. این میوه فقط حاوی آب و کربوهیدرات است. موز پروتئین خیلی کمی دارد و تقریبا بدون چربی است. کربوهیدرات موز نرسیده (سبز) بیشتر فقط نشاسته است. ولی وقتی موز می رسد، نشاسته ی آن به قند تبدیل می شود (گلوکز، فروکتوز و ساکاروز).
خواص موز
موز یکی از قدیمی ترین میوه های کشت شده در دنیا بوده و احتمالاً از یک گونه وحشی مشتق شده است. در واقع موز یک گیاه شبه درخت است که می تواند به ارتفاع ۹ متر هم برسد. اما خواص موز چیست؟ با ما همراه باشید.
سلامت قلب
بهبود سلامت قلب، یکی از خواص موز است. پتاسیم ماده ای معدنی است که برای سلامت قلب، و به خصوص کنترل فشار خون ضروری است. اما با وجود اهمیتی که دارد، بسیاری از آدم ها در رژیم غذایی شان آن را به اندازه ی کافی دریافت نمی کنند. موز منبع عالی پتاسیم است. یک موز متوسط (۱۱۸ گرم) حاوی ۹٪ از میزان پتاسیم توصیه شده روزانه است.
خواص موز در افزایش انرژی
آیا می دانید چرا ورزشکاران به صورت مداوم موز می خورند؟ یکی از مهم ترین دلایل مصرف موز توسط ورزشکاران جدای از مقدار مواد مغذی که موز در خود دارد، خاصیت تأمین کنندگی انرژی بالای آن است. خواص موز به این صورت است که در زمان اندک کربوهیدرات آن جذب بدن شده و تبدیل به انرژی می شود. از این رو اگر می خواهید صبح پرانرژی شروع کنید، خوردن یک تکه موز با صبحانه یا درست کردن غذایی با موز می تواند گزینه خوبی برای شما باشد.
البته باید در نظر داشته باشید که کربوهیدرات موز همانقدر که برای تأمین انرژی مفید است می تواند با تجمع در بدن باعث بروز چاقی شود. لذا خواص موز در تأمین انرژی بدن نباید شما را فریب دهد و فکر کنید که با خوردن موز و دریافت کالری زیاد به هیچ عنوان چاق نخواهید شد.
سلامت پوست
یکی از خواص موز این است که یک مرطوب کننده طبیعی برای پوستتان است. ویتامین A موجود در مـوز رطوبت از دست رفته را بازیابی و پوست آسیب دیده، خشک و کدر را درمان می کند. برای مرطوب کردن فوری پوست های خشک و کدر، یک مـوز رسیده را له کنید و آن را روی صورتتان بگذارید. از تماس آن با چشم پرهیز کنید.
خواص موز در کنترل فشار خون
برای داشتن فشار خون مناسب و رساندن آن به حالت تعادل نیاز است که تعادل مواد مغذی در بدن شما برقرار شود. از مهم ترین مواد مغذی که فشار خون شما به آن وابسته است، پتاسیم و سدیم است. به واسطه وجود مقدار زیاد پتاسیم در موز، خوردن آن باعث خواهد شد تا تعادل به هم ریخته بدن در اثر کمبود پتاسیم به سرعت جبران شود و فشار خون شما به حالت عادی برگردد.
خواص موز در تنظیم فشار خون در طولانی مدت می تواند اثربخش باشد اما هیچ وقت جای داروهای فشار خون را نمی تواند برای شما پر کند. موز همچنین می تواند به این صورت عمل کند که با افزایش سدیم، تعادل به وجود آمده در اثر کاهش سدیم را جبران کند.
اگر حس می کنید مدتی است که فشار خون شما دچار عدم تعادل شده است، موز را وارد رژیم غذایی خود کنید. البته باید قبل از شروع کردن درمان های خانگی به پزشک مراجعه کنید و درمان اساسی تری را پیش بگیرید و در کنار آن، درمان خانگی را ادامه دهید.
خواص موز در کاهش چربی و کلسترول
یکی از باارزش ترین خواص موز در این است که می تواند باعث شود میزان کلسترول خون شما کاهش پیدا کند. مطالعاتی بر روی خواص موز انجام شده است که نشان می دهد پکتین موجود در موز که نوعی فیبر است، باعث کاهش کلسترول خون می شود.
انواع مختلفی از فیبر وجود دارد: فیبر محلول و نامحلول. فیبرهای محلول به رشد باکتری های داخل دستگاه گوارش کمک کرده و فیبرهای نامحلول به صورت رشته هایی از سلولز درون روده ها به جریان یافتن مواد غذایی درون روده کمک می کنند. این فیبرهای نامحلول هستند که بر اساس مطالعات انجام شده روی خواص موز، باعث کاهش کلسترول مضر خون شدند.
فیبر نامحلول با تأثیر گذاشتن روی صفرا باعث می شود که مصرف کلسترول مضر افزایش پیدا کرده و در نتیجه مقدار آن کاهش یافته و کفه ترازو کلسترول به سمت کلسترول مفید بالا می رود. همچنین باید بدانید علاوه بر پکتین، فیبرهای اسفرزه و بتاگلوکان هم می توانند به کاهش یافتن کلسترول کمک کنند.
تضمین سلامت استخوان ها
کلسیم، پتاسیم، منیزیم و ویتامین K موجود در موز همگی از مواد مغذی مهم و ضروری برای سلامت استخوان ها و محافظت از آن ها در برابر پوکی استخوان هستند. موزها حاوی فروکتوالیگوساکاریدها هستند که به بهبود و ارتقای جذب مواد معدنی مانند کلسیم کمک می کنند.
مقابله با افسردگی
موز سرشار از آمینواسید ضروری تریپتوفان است که ابتدا به ۵-HTP و متعاقبا به هورمون شادی و تثبیت خلق و خوی سروتونین تبدیل می شود و به این ترتیب از بروز افسردگی جلوگیری می کند.
علاوه بر خواص ذکر شده، موز همچنین منبعی از ویتامین B۶، فیبر، منیزیم، بیوتین، ریبوفلاوین، کربوهیدرات ها و ویتامین C نیز هست. با مصرف این میوه ضمن تامین مواد مغذی موردنیاز برای بدن می توان آن را در برابر بسیاری از بیماری ها و اختلالات بیمه کرد.
از بین رفتن زگیل
پوست مـوز همچنین برای درمان زگیل و پسوریازیس مفید است. خیلی راحت پوست مـوز را روی منطقه آسیب دیده بگذارید و آن را به مدت ۱۰-۱۲ دقیقه و دو بار در روز ماساژ دهید. ممکن است مدتی طول بکشد تا به نتیجه برسید، اما این درمان قطعا موثر است و بسیار بهتر است از کرم های مصنوعی و داروهایی که برای این مشکلات پوستی وجود دارند.
خواص موز در بهبود سلامت سیستم عصبی
سیستم عصبی تقریباً نقش رابط میان اندام های مختلف را عمل می کند در صورتی که سیستم عصبی شما به هر دلیلی دچار مشکل شود به مرور زمان رابطه میان اندام هایتان نیز دچار مشکل می شود. لذا باید سعی کنید که این سیستم عصبی را در سطح سلامت خوبی نگه دارید.
یکی از خواص موز این است که به شما در حفظ سلامت سیستم عصبی کمک می کند. موز دارای مقدار زیادی ویتامین ب و همچنین انواع ترکیبات مؤثر در سلامت سیستم عصبی است. مصرف کردن موز به صورت مداوم باعث خواهد شد تا روابط عصبی میان اندام هایتان در طولانی مدت سلامت خود را حفظ کنند.
همچنین باید بدانید خواص موز نه تنها به قوی ماندن روابط عصبی در سیستم اعصاب کمک می کند بلکه باعث خواهد شد تا عملکرد مغز شما نیز بهبود پیدا کند. هر چند این اتفاق هم بی ربط به بهبود روابط عصبی درون مغز نمی تواند باشد.
کاهش سکته مغزی
سکته مغزی دلایل زیادی می تواند داشته باشد و به اندازه تعداد دلایل راه برای کنترل کردن آن وجود دارد. یکی از مهم ترین خواص موز در این است که می تواند به کاهش احتمال سکته مغزی در شما کمک کند. سکته مغزی در اثر ازدیاد کلسترول رسوب یافته در عروق و جریان یافتن این گرفتگی ها به سمت عروق مغزی بروز می دهد.
برای جلوگیری از بروز این مشکلات، شما باید بتوانید کلسترول مضر در خون را کاهش دهید. این کار همان طور که قبلاً بیان کردیم با استفاده از پتاسیم و همچنین فیبرهای موجود در موز اتفاق می افتد و به دنبال آن می توان گفت که سکته مغزی کاهش پیدا می کند.
خواص موز برای سرطان
سرطان در اثر بروز واکنش های اکسیداتیو روی سلول های بدن بروز می دهد. سلولی که دچار واکنش های اکسیداتیو شده باشد شروع به تولید بی رویه سلولی می کند و به همین دلیل می تواند تشکیل تومور کند. بدن برای مقابله با واکنش های رادیکالی یا اکسیداتیو که در اثر وجود مقدار زیاد رادیکال آزاد در بدن بروز می کند، نیاز به مواد مغذی دارد که توسط مواد غذایی خورده شود.
مهم ترین عنوان عوامل مبارزه با رادیکال های آزاد، مواد انتی اکسیدانی هستند. انتی اکسیدان ها با رادیکال های آزاد واکنش داده و تعداد آن ها را در بدن کاهش می دهند. از جمله انتی اکسیدان ها نیز باید به فیبرها، ویتامین ها و همچنین مواد معدنی اشاره کرد. خوشبختانه خواص موز به واسطه وجود این مواد مغذی است که احتمال سرطان را کاهش می دهد.احتمال سرطان روده بزرگ از جمله سرطان هایی است که بر اساس مطالعات انجام شده، با مصرف کردن موز به صورت طولانی مدت کاهش پیدا می کند.
خواص موز در گوارش بهتر
مقدار زیادی از فرایند هضم مواد غذایی در بدن شما وابسته به وجود باکتری های مهمی به نام پروبیوتیک است. تغذیه پروبیوتیک ها وابستگی زیادی به وجود فیبرها و دیگر ترکیبات مغذی است که با خوردن مواد غذایی در روده ها جریان می یابند. یکی از مهم ترین ترکیباتی که باعث رشد باکتری های پروبیوتیک می شود، فراکتوالیگوساکارید است.
فراکتوالیگوساکارید باکتری های روده بزرگ را تغذیه و از این رو به دریافت مواد مغذی در روده کمک می کند. باکتری های سالم تر در روده عوارض ناشی از هضم نامناسب غذا را کاهش می دهند.
خواص موز در ترک سیگار
یکی از مهم ترین و کاربردی ترین خواص موز این است که می تواند به ترک کردن سیگار کمک کند. موز دارای مقدار زیادی ویتامین ب ۲۳ و ب ۶ است. این ویتامین ها در کنار مواد مغذی همانند پتاسیم و منیزیم به برقراری تعادل در بدن شما به هنگام نبود نیکوتین کمک می کند. از این رو اگر می خواهید سیگار را ترک کنید و عدم وجود نیکوتین کافی در طول روز شما را اذیت می کند، می توانید مصرف کردن موز را شروع کنید.
درمان بی خوابی
از خواص خواب شب و استراحت کافی هر چقدر صحبت کرده باشیم باز کم است. در صورتیکه خواب شما به مقدار کافی نباشد متابولیسم بدن و همچنین عملگرای مختلف بدن دچار اختلال می شوند. این رو شما نیاز دارید که سیکل خواب خود را به حالت عادی برگردانید. هورمونی که می تواند خواب شما را تنظیم کند ملاتونین است. این هورمون توسط تحریک شدن با تریپتوفان که نوعی امینو اسید است، تولید می شود.
موز نه تنها مقدار زیادی تریپتوفان و سروتونین در خود دارد بلکه از لحاظ کربوهیدراتی هم در سطح مناسبی است. خوردن موز قبل از خواب نه تنها به خواب شما کمک خواهد کرد بلکه باعث خواهد شد تا خواب آرام تری در طول شب داشته باشید.
تسکین علائم آسم در کودکان
نتایج یک تحقیق نشان می دهد که مصرف موز به مقدار زیاد می تواند از بروز خس خس سینه در کودکان مبتلا به آسم جلوگیری کند. البته لازم به ذکر است که حساسیت به موز می تواند علائم آسم را تشدید کند؛ هرچند چنین حساسیتی نسبتا نادر است.
درمان زخم معده
با توجه به وجود مقادیر بالای فیبر محلول پکتین در موز مصرف این میوه دستگاه گوارش را تسکین می دهد. پکتین موجود در موز به تنظیم عملکرد روده کمک می کند و می تواند درمانی برای زخم های گوارشی باشد. موز حاوی ترکیباتی به نام مهارکننده های پروتئاز است که به از بین بردن باکتری های مضر چون هلیکوباکتر پیلوری، که مسوول بروز اغلب زخم های معده است، کمک می کند.
خواص آنتی اکسیدانی موز
موز و سایر میوه ها و سبزیجات منبع عالی آنتی اکسیدان های غذایی هستند. موز حاوی چندین نوع انتی اکسیدان قوی از جمله دوپامین و کاتچین میباشد. این آنتی اکسیدان ها با بسیاری از مزایای سلامتی مانند کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی مرتبط هستند.دوپامین حاصل از موز به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند . که به کاهش آسیب های رادیکال های آزاد کمک کند و خطر برخی از بیماری ها را کاهش می دهد.
خواص موز برای دیابتی ها
مقاومت به انسولین یکی از مهمترین عوامل خطر در بسیاری از بیماریهای جدی جهان از جمله دیابت نوع 2 است.مطالعات متعدد نشان میدهد که 15 تا 30 گرم نشاسته مقاوم در روز ممکن است حساسیت به انسولین را بهبود بخشد.موزهای سبز یا نارس منبع خوبی از نشاسته مقاوم هستند بنابراین به بهبود حساسیت به انسولین کمک میکند.