در بیشتر افراد این دیدگاه وجود دارد که با افزایش سن، بینایی ضعیف می گردد؛ این مساله تاحدودی درست است اما با داشتن سبک زندگی سالم می توان بطور قابل توجهی مسائل چشم مانند آب سیاه و خشکی چشم را به تاخیر انداخت. عوامل زیادی مانند اشعه ماورا بنفش، بعضی داروها و حتی رژیم غذایی ناسالم می تواند روی سلامت چشم ها تاثیر بگذارد.
آیا بین سلامت چشم ها و تغذیه ارتباطی وجود دارد؟
از آنجا که رژیم غذایی نقش بسیار موثری در حفظ ونگهداری سلامت بدن ایفا می کند پر واضح است که غذا و نوشیدنی هایی که به طور معمول، افراد در رژیم غذایی خودمصرف می کنند بر سلامت اندام های بدن از جمله چشم ها تاثیر گذار باشند. نکته بسیار مهم در مورد بعضی از بیماریهای چشم مانند کاتاراکت (آب مروارید)، آب سیاه، رتینو پاتی ARMD,و … این است که ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند فشارخون، دیابت، چاقی می تواند در ایجاد بیماری و تشدید آن موثر باشد. از آنجا که پیشگیری از این بیماری ها و همچنین کنترل آنها ارتباط تنگاتنگی با تغذیه دارد ارتباط بین سلامت چشم و تغذیه پررنگ تر می شود. با رعایت یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و استفاده به موقع از داروها در افراد دارای بیماری های متابولیک می توان از این عوارض اجتناب نمود. لذا رژیم غذایی مناسب برای داشتن چشمانی سالم نیاز است.
خوردنی های مضر برای چشم
1. موادغذایی سرخ شده
همانطور که گفته شد روغن های صنعتی سبزیجات برای بدن مضراتی دارند و سرخ کردن موادغذایی با آنها توصیه نمی شود. برای نمونه روغن کانولا، گرفتگی عروق را به دنبال دارد، همچنین پلاک های عروقی می توانند منجر به فشار خون شوند که برای چشم ها خطرناک است.
2. ماهی بزرگ
هنگام خرید ماهی، همیشه ماهی های کوچکتر را انتخاب کنید. ماهی های بزرگ جیوه بیشتری دارند و در سلول هایی که به نور واکنش نشان می دهند تجمع می یابد. به همین دلیل برای سلامت چشم ها مضر هستند.
3. نوشیدنی های شیرین شده
طعم شیرین نوشیدنی های شیرین شده از منابع افزودنی های قندی مانند شربت ذرت با فروکتوز بالا است. از نظر علمی ثابت شده که این قندهای افزودنی باعث افزایش فشارخون بالا و سطوح تری گلیسرید می شوند که برای سلامت سیستم قلبی-عروقی و چشم ها خطرناک است. بنابراین برای سلامت چشم و سلامت عمومی بدن از مصرف موادغذایی و نوشیدنی های فرآوری شده اجتناب نمایید.
4. مارگارین و روغن های سبزیجات
مارگارین و روغن سبزیجات طبیعی نبوده و ساخته ی دست انسان است. این مواد تحت پردازش قرار می گیرند و برای ساخت آنها از موادشیمیایی استفاده می شود. این روغن ها میزان بالایی چربی های چنداشباع نشده دارند که بسیار بی ثبات می باشند و اکسیداسیون آن ها در بدن به آسانی صورت می گیرد. چربی های اکسید شده ممکن است موجب جهش های سلولی و التهاب شوند و این جهش ها و التهاب منجر به گرفتگی رگ ها خواهند شد.
5. چاشنی ها
یکی از روش های رایج طعم دهی غذاها، اضافه کردن چاشنی ها است. بسیاری از این چاشنی ها حاوی طعم دهنده های مصنوعی، قند و شکر فراوان هستند که برای سلامت چشم باید از مصرف آن اجتناب کنید. مقدار زیاد قند در بدن می تواند باعث باریک شدن رگ های خونی در چشم و افزایش تدریجی مایعات و عدم تخلیه آن شود که منجر به بروز آب سیاه می شود.
6. گوشت های فرآوری شده
گوشت های فرآوری شده عموما برای سلامتی مضر هستند زیرا وجود نمک فراوان در آنها باعث افزایش فشار خون و فشار موقت چشم می شود. مصرف بالای سدیم عوارض زیادی دارد. برخی شواهد نشان می دهد که این میزان خطر آب مروارید و آسیب به شبکیه چشم را افزایش می دهد.
7. غذاهای سفید
غذاهای سفید مانند پاستا، نان سفید، برنج و آرد ذرت تقریبا هیچ فایده ای ندارند و فقط کربوهیدرات های ساده ای هستند که انرژی زیادی تولید می کنند. اگر این غذاها را زیاد مصرف می کنید حتماً سبزیجات و غذاهای غنی از امگا 3 را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا از مزایای آن برخوردار شوید.