ساعدنیوز
ساعدنیوز

در مورد خارج کردن روکش دندان چیست؟

  شنبه، 02 مرداد 1400   زمان مطالعه 8 دقیقه
در مورد خارج کردن روکش دندان چیست؟
روکش دندان یک پوسته محافظ است که با هدف افزایش طول عمر دندان‌ها طراحی شده هستند و به خوبی روی قسمت باقی‌مانده دندان که برای نصب روکش آماده شده است قرار می‌گیرد و باعث قوی شدن آن خواهد شد و ظاهری شبیه دندان‌های طبیعی را به وجود می‌آورد.

اگر روکشی صحیح و اصولی ساخته شده باشد، حتی بزاق هم نمیتواند زییر آن نفوذ کند. بنابراین حلالی یرای چسب دایم روکش دندان وجود ندارد.اما روکش دندان شما را دندانپزشکتان میتواند خارج کند. یا با کمک وسیله ای به نام crown remover و یا با بریدن روکش دندان شما.

عواملی که بر ماندگاری روکش دندان تاثیر می گذارند

ساختار دهان انسان بسیار پیچیده است و برای اینکه طول عمر روکش دندان افزایش پیدا کند فاکتورهای زیر نقش مهمی را ایفا خواهند کرد:

  • بهداشت دهان و دندان
  • عادات غذایی
  • دندان قروچه و فشار دادن دندان ها روی هم
  • جویدن ناخن
  • جویدن یخ
  • نوشیدن مایعات بسیار داغ
  • استفاده ابزاری از دندان
  • مواد استفاده شده در روکش

در صورتی که روکش دندان با بالاترین استانداردها تهیه شود و به خوبی با بایت مطابقت داشته باشد و به طور مناسب از آن مراقبت شود معمولاً طول عمر بالای خواهد داشت.

به چند دلیل ممکن است لازم باشد روکش دندان را خارج نمائیم :

  • درد ، آبسه یا عفونت دندان زیر روکش دندان
  • گیر غذائی بین روکش دندان یا دندان مجاور (که ایجاد درد و عفونت لثه می کند )
  • شکستگی روکش دندان (اعم از شکستگی سرامیک یا فریم روکش دندان )
  • شکستگی تاج دندان زیر روکش دندان (منجر به لق شدن روکش دندان می شود )
  • عدم رضایت بیمار از شکل یا رنگ روکش دندان
  • فاصله افتادن بین لبه روکش دندان با لثه( بدلیل تحلیل لثه )

به هر حال اگر نیاز باشد روکش دندان خارج شود ، مراحل زیر طی می شود :

  1. تلاش برای خارج کردن روکش دندان با ضربه توسط وسیله ای بنام Crown Remower
  2. در صورتیکه تلاش اولیه جواب نداد ، دیواره روکش دندان توسط فرز بریده شده ، روکش دندان به دو نیم قسمت می شود و سپس خارج می شود .
  3. روش دوم معمولا نیاز به تزریق بی حسی دارد و وقت گیر است.

مراحل خارج کردن روکش دندان

برای خارج کردن روکش دندان باید مراحل زیر را طی کنید:

  1. گاهی می توان روکش دندان را با چند ضربه از روی دندان جدا کردتلاش کنید روکش دندان را با استفاده از وسیله ای به نام Crown Remower خارج کنید.
  2. در صورتی که با استفاده از این وسیله موفق به خارج کردن روکش نشدید،دیواره روکش دندان را توسط فرز ببرید با این کار روکش نصف می شود و خارج می شود.این روش وقت گیر است و نیاز به تزریق بی حسی دارد.اگر قرار باشد دندان زیر روکش کشیده شود، دیگر نیازی نیست که ابتدا روکش دندان را خارج کنید. می توانید روکش را به همراه دندان خارج کنید. در صورتی که روکش با برش خارج شود، دیگر قابل استفاده نیست.

روش های مختلفی برای خارج کردن روکش دندان وجود دارد .دندان پزشک باید ابتدا وضعیت روکش را بررسی کند سپس بر اساس شرایط یکی از اقدامات زیر را انجام دهد:

  • چنان چه امکان انجام اقدامات مراقبتی باشد روکش اصلاح می شود و مطابقت آن با دندان حفظ می شود.
  • اگر امکان استفاده مجدد از روکش وجود داشته باشد دندانپزشک با استفاده از روش های نیمه مراقبتی روکش را با کمترین آسیب خارج می کند.در این روش دندانپزشک یک عدد برش در روکش به وجود می آورد و از این سوراخ برای جداکردن و خارج کردن روکش از دندان استفاده می کند.
  • اگر روکش به گونه ای آسیب ببیند که قابل استفاده مجدد نباشد،شکسته می شود و با استفاده از وسایل چرخشی که سرعت بالایی دارد تجزیه می شود تا از اباتمنت یا دندان جدا شود.

انواع چسب روکش دندان

به آنچه روکش را روی دندان حفظ می کند سمان ( Cement ) گفته می شود.در ادامه انواع چسب روکش دندان را برای شما نام می بریم:

سمان موقت

از این چسب زمانی استفاده می شود که بخواهیم روکش دندان را دوباره در بیاوریم.

سمان پلی کربوکسیلات

از این چسب معمولا در مطب ها استفاده می شود و نسبت به سایر روکش ها ارزان تر است.

سمان گلاس اینومر

سمان گلاس اینومر قوی ترین اتصال دهنده روکش به دندان است.این چسب خاصیت ضد پوسیدگی دارد و تا چند سال فلوراید آزاد می کند.اکنون مرغوب ترین سمان گلاس اینومر دنیا ساخت کمپانی GC ژاپن است.این چسب به شدت محکم است و هرگز نمی توان روکشی که با آن چسبیده می شود را خارج کرد.دندانپزشک قبل از چسباندن روکش دندان باید از صحت کار خود اطمینان حاصل کند.

۵ علامت مبنی بر نیاز تعویض روکش دندان

روکش دندان یا به دلایل زیبایی عوض می شود یا برای حفظ سلامت دندان پس از آسیب دیدگی آن. در صورتی که دندان های بالا و پایین شما مطابقت خوبی ندارند، به خوبی روی هم قرار نمی گیرند شما به علت جویدن مواد غذایی یا دندان قروچه در هنگام شب دچار تحلیل رفتگی سطوح دندان خواهید شد. به طور کلی دندان قروچه باعث می شود که فشار بسیار زیادی به روکش های دندان وارد شود. افرادی که دچار مال اکلوژن یا دندان قروچه هستند معمولاً خیلی زود با مشکل تحلیل رفتگی یا آسیب دیدگی روکش دندان مواجه خواهند شد. در صورتی که دندان پزشک هر گونه تغییر یا تحلیل رفتگی را در دندان ها یا روکش های شما مشاهده کند در نهایت به تعویض روکش خواهد پرداخت. در بخش زیر به ۵ علامت هشدار دهنده اشاره می کنیم که نشان می دهد شما به تعویض فوری روکش دندان نیاز خواهید داشت.

احساس درد در اطراف روکش

روکش باید بتواند به طور کامل از دندان محافظت کند. با این حال اگر روکش دندان دچار شکستگی، لق شدگی یا ترک خوردگی شود شما با درد و ناراحتی در اطراف دندان های خود مواجه خواهید شد. از آن جایی که قسمت زیر دندان خالی است احتمال پوسیدگی و نفوذ باکتری در آن بسیار بالا می باشد. به منظور مشاهده علائم و نشانه های حساسیت و درد و تورم باید به دندان پزشک مراجعه کنید. دندان پزشک بر اساس شدت آسیب دیدگی روکش به انجام یکی از اقدامات زیر خواهد پرداخت:

  • ترمیم روکش دندان شما
  • تعویض کامل روکش دندان

تغییرات ایجاد شده در بایت

هنگامی که روکش روی دندان نصب شد نباید بر روی بایت شما تاثیر بگذارد دندان پزشک به شکل دهی روکش شما می پردازد تا از مطابقت ارتفاع آن با دندان های مجاور اطمینان حاصل کند و بایت شما را در حالت طبیعی حفظ کند. با این حال در برخی موارد در صورتی که این اقدامات به خوبی پیش نرود شما به تعویض روکش دندان نیاز خواهید داشت. احساس درد در فک یا مشکل در هنگام جویدن مواد غذایی به ویژه با آن قسمت از دهان که روکش دارد از جمله علائم و نشانه هایی هستند که نشان می دهند شما به تعویض روکش نیاز دارید. بر اساس نحوه تاثیر گذاری روکش دندان بر روی بایت شما، دندان پزشک به انجام یکی از روش های زیر خواهد پرداخت:

  • شکل دهی روکش دندان برای رفع درد و مشکلات فک
  • تعویض کامل روکش دندان

عقب رفتن خط لثه

احتمال تجمع باکتری روی سطح لثه به ویژه در مواردی که روکش دندان نصب شده است افزایش پیدا می کند. با این حال برخی اختلالات از قبیل عقب رفتن خط لثه پس از نصب روکش دندان همیشه رخ خواهد داد. عقب رفتن خط لثه نشان دهنده موارد زیر است:

  • روکش دندان به طور صحیح نصب نشده است.
  • شما به خوبی از روکش دندان خود مراقبت نکرده اید.

در موارد زیر باید به دندان پزشک مراجعه کنید:

  • در صورتی که دچار تغییرات غیر عادی شده باشید.
  • در صورتی که در اطراف لثه خود شاهد افزایش حساسیت شده اید.

دندان پزشک بر اساس نوع مشکل شما به ارائه موارد زیر خواهد پرداخت:

  • رفع مشکل ایجاد شده و ارائه نکات لازم در خصوص بهداشت دهان و دندان
  • تعویض کامل روکش در صورت وجود حساسیت یا پوسیدگی در ناحیه ای که لثه عقب رفته است.

بالا بودن عمر روکش

اگر چه روکش دندانی معمولاً طول عمر و ماندگاری بالایی دارد در صورتی که به خوبی و به طور صحیح از آن مراقبت نشود بهتر است که پس از ۵ تا ۶ سال اقدام به تعویض آن کرد. این هم به بهبود سلامت دهان و دندان کمک می کند اما در صورتی که روکش دندان تا چندین سال شما را اذیت نکند معمولا نیازی به تعویض آن نخواهد داشت مگر آنکه متوجه آسیب دیدگی یا تحلیل رفتگی آن شده باشید. در صورتی که روکش دندان شما آسیب دیده یا ترک برداشته باشد یا آنکه به عصب فشار وارد کند باید به تعویض آن بپردازید. روکش قدیمی دندان یا روکش هایی که حاوی ترکیبات فلزی هستند و دندان های شما مطابقت ندارند می توانند بر روی طول عمر و ماندگاری روکش تاثیر بگذارند. با دندان پزشک خود در خصوص تعویض روکش با روکش طلا یا نقره ثابت کنید به ویژه اگر روکش دندان برای دندان های ردیف جلوی شما استفاده می شود.

از بین رفتن زیبایی ظاهری

در صورتی که روکش دندان ظاهری متفاوت با دندان های مجاور داشته باشد معمولاً باعث خجالت فرد خواهد شد اما در صورتی که این نوع روکش برای دندان های عقب استفاده نشود معمولاً مشکلی را به وجود نمی آورد زیرا به سختی دیده می شوند حال آنکه تغییر رنگ روکش دندان های ردیف جلو جلب توجه خواهد کرد. در این موارد بهتر است که روکش دندان با یک عدد روکش جدید عوض شود. قبل از تصمیم گیری برای تعویض روکش می توانید از پوشش بیمه خود در خصوص هزینه های حاصل از درمان و عوض کردن روکش سوال بپرسید. در صورتی که مشکلات ایجاد شده در دندان شما خفیف است و شما دچار مشکلات بیشتری نشده اید می توانید کمی صبر کنید تا زمان لازم برای پوشش هزینه های بیمه فرا برسد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (500 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (191 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (47 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (41 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود