ساعدنیوز
ساعدنیوز

خواص قارچ برای سلامتی که تا بحال نمی دانستید!

  چهارشنبه، 19 بهمن 1401   زمان مطالعه 13 دقیقه
خواص قارچ برای سلامتی که تا بحال نمی دانستید!
قارچ یکی از انواع گیاهان محبوب و پر مصرف در جهان است که بیش از ۱۰۰ هزار گونه مختلف دارد، برای آشنایی بیشتر با خواص و مضرات قارچ در ادامه با ساعد نیوز همراه باشید.

قارچ های خوراکی منبع خوبی از فیبر و اسیدهای چرب اشباع نشده هستند. اما دارای کالری پایینی می باشند و این ممکن است که عجیب به نظر برسد. اما قارچ ها می توانند برای پوست هم مفید باشند. قارچ ها حاوی ویتامین D، سلنیوم و آنتی اکسیدان هایی هستند که از پوستتان محافظت می کنند. قارچ در حال حاضر در کرم های موضعی و سرم ها نیز کاربرد دارد.

قارچ ها برای طعم بی نظیر و مزایایی که برای سلامتی دارند، بسیار محبوب می باشند و سرشار از مواد مغذی هستند؛ قارچ های خوراکی ارزش غذایی خوبی دارند. قارچ یکی از سبزی هایی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. اما راه استفاده از این خواص تنها انتخاب صحیح قارچ است که پیشنهاد می شود برای خرید قارچ باید محتاط باشید و آن را از فروشگاه های معتبر تهیه کنید.

ارزش تغذیه ای قارچ

قارچ ها در طول سالیان گذشته به عنوان افزودنی برای تهیه داروهای گیاهی و معجون ها مورد استفاده قرار می گرفت و اغلب در تصورات مردم توسط جادوگران برای القا حس قدرت فوق العاده به کار گرفته می شده است، اما باید بدانید که قارچ به عنوان یک منبع غنی برای پروتئین، می تواند جایگاه مناسبی در سبد غذایی افراد داشته باشد و لازم نیست حتماً یک جادوگر باشید.

قارچ ها دارای پتاسیم، ویتامین های مختلف و خواص آنتی اکسیدانی هستند که هرکدام از این موارد برای داشتن سلامتی لازم و ضروری هستند. گذشته از این قارچ، به عنوان یک گیاه، فیبر کافی برای بهبود عملکرد سیستم گوارشی را نیز دارد. قارچ خوراکی منبع خوبی برای اسیدهای چرب غیراشباع است و در عین حال کالری کمی دارد، پس می توانید از آن به عنوان یک افزودنی رژیمی نیز استفاده کنید.

مرسوم ترین قارچی که کشت و خورده می شود، قارچ دکمه است که در سالاد و انواع غذاها وجود دارد، همچنین در کشورهای آسیای شرقی قارچ دکمه ای به عنوان بخشی از درمان بیماری های آلرژیک، آرتریت و برونشیت و پیشگیری از سرطان معده، مری و روده مورد استفاده قرار می گیرد.

 قارچ

اصول نگه داری از قارچ

  • برای نگه داری از قارچ و حفظ خواص مفید آن باید نکاتی را مد نظر داشته باشید که عبارتند از:
  • نگه داری صحیح از قارچ باعث حفظ طراوت و شادابی آن می شود.
  • قارچ را باید در بسته بندی های خود محصول یا کیسه های کاغذی نگه داری کنید.
  • قارچ خریداری شده را می توانید تا مدت یک هفته در کیسه کاغذی و قفسه پایین یخچال نگه داری کنید.
  • قارچی که خریداری می کنید نباید یخ زده باشد اما قارچ تازه را می توانید به مدت یک ماه منجمد کنید.
  • قارچ ها را دور از رطوبت نگه داری کنید.
  • قارچ خاصیت جذب بو بالایی دارد، بنابراین سعی کنید از دیگر مواد غذایی دور نگه دارید.
  • اگر قصد دارید قارچ را بیش از یک هفته نگه داری کنید، حتماً در جای یخی قرار دهید.

قارچ

قارچ سفید چیست؟

قارچ سفید(نام علمی : Agaricus bisporus) که به نام قارچ خوراکی دکمه ای هم شناخته می شود پر مصرف ترین نوع قارچ در جهان است که حدود ۹۰٪ قارچ های مصرفی در ایالات متحده آمریکا را تشکیل می دهد.

این قارچ ها گذشته از اینکه کالری بسیار کمی دارند، خواص بیشماری برای بهبود سلامت قلب داشته و خطر ابتلاء به سرطان را کاهش می دهند. همچنین قارچ سفید پروتئین بالاتری نسبت به بیشتر سبزیجات ارائه می دهد و برای افزایش مصرف پروتئین در افرادی که رژیم گیاهخواری دارند بسیار مفید است.

قارچ سفید را می توان در مراحل مختلف بلوغ برداشت کرد؛ قارچ های خوراکی دکمه ای رسیده و نارس ممکن است به رنگ سفید باشند و یا دارای سایه های به رنگ قهوه ای باشند. با رشد کامل قارچ های خوراکی دکمه ای بزرگ تر و تیره تر شده و به نام قارچ پورتابلا شناخته می شوند.

قارچ های سفید که به نام های قارچ دکمه ای، قارچ صدفی یا قارچ غاریقون هم شناخته می شوند دارای یک ساقه کوچک، کلاهک صاف و چتری شکل و طعم ملایمی هستند که از آنها می توان برای تهیه انواع غذاها استفاده کرد.

قارچ سفید در کنار بسیاری از قارچ ها و باکتری های دیگر بر روی خاک کمپوست رشد می کند، باکتری ها نقش اساسی را در این فرآیند بازی می کنند چون آنها قبل از رشد قارچ ها، مواد اولیه را تجزیه می کنند. می توانید قارچ های سفید را به صورت تازه، یخ زده، کنسرو شده، خشک شده یا حتی به صورت پودر شده پیدا کنید.

 قارچ

خواص قارچ برای سلامتی

قارچ، خوراکیِ خوشمزه ای است که انواع مختلف و متنوعی دارد. این گیاه ساپروفیت (saprophyte) است، یعنی کلروفیل (سبزینه) ندارد و برای رشد، مواد مغذی مورد نیازش را از گیاهان و حیوانات مرده یا در حال فساد جذب می کند. قارچ ها رنگ، بافت، شکل و خواص مختلفی دارند. خواص قارچ زیاد است؛ از جمله اینکه برای پیشگیری از کلسترول بالا، سرطان سینه و پروستات و دیابت خیلی مفید است و به کاهش وزن و افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن هم کمک می کند. قارچ به دلیل اینکه سرشار از پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، آمینواسید، آنتی بیوتیک و آنتی اکسیدان است، می تواند برای رشدتان مفید باشد و از شما در برابر بیماری ها و عفونت ها محافظت کند. حالا بیایید با خواص قارچ بیشتر آشنا شویم.

۱. تنظیم سطح کلسترول

قارچ کلسترول و چربی ندارد و میزان کربوهیدراتش هم کم است؛ پس مقدار زیادی پروتئینِ کم چرب به بدن تان می رساند. یکی دیگر از خواص قارچ این است که فیبر و آنزیم های خاصی در آن وجود دارند که به کاهش سطح کلسترول خون کمک می کنند. تازه، پروتئین کم چربی که در قارچ وجود دارد، موقع هضم به سوختن کلسترول بیشتر کمک می کند. توازن و تعادل بین سطح کلسترول بد (LDL) و کلسترول خوب (HDL) برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی مثل تصلب شرایین، حمله ی قلبی و سکته ضروری است.

۲. درمان کم خونی

کسانی که کم خونی دارند در واقع سطح آهن خون شان پایین است، در نتیجه همیشه احساس خستگی و سردرد دارند، عملکردِ سیستمِ عصبی شان کاهش می یابد و مشکل سوءِهاضمه دارند. قارچ یک منبع خوب آهن است و ۹۰ درصد این آهن توسط بدن جذب می شود. با جذب آهن، خون می تواند گلبول های قرمز بیشتری تولید کند که باعث می شود یکی دیگر از فواید قارچ، کمک به سلامتی و افزایش قدرت فرد باشد.

۳. پیشگیری از سرطان سینه و پروستات

قارچ سرشار از بتاگلوکان و اسید لینولئیک کُنژوگه (Conjugated Linoleic Acid) است. این مواد خاصیت ضدسرطانی دارند و برای پیشگیری از سرطان سینه و پروستات خیلی مفید هستند. به علاوه اسید لینولئیک آثار مضر استروژن اضافی در بدن را هم متوقف می کند. مقدار زیاد و اضافی استروژن بعد از یائسگی مهم ترین دلیل سرطان سینه در خانم هاست. از طرف دیگر بتاگلوکان از رشد سلول های سرطان پروستات جلوگیری می کند و تحقیقات زیادی خواص ضدتومور قارچ را اثبات کرده اند.

۴. دشمن دیابت

یک خاصیت دیگر قارچ مبارزه با دیابت است. قارچ یک رژیم غذایی کم انرژی عالی برای افراد مبتلا به دیابت محسوب می شود. این گیاه چربی و کلسترول ندارد، سرشار از پروتئین، ویتامین، مواد معدنی، فیبر و آب است و کربوهیدرات کمی هم دارد. به علاوه قارچ مقدار زیادی انسولین و آنزیم های طبیعی دارد که به شکستن قند و نشاسته ی موجود در غذا کمک می کنند. قارچ ترکیبات پیچیده ی دیگری هم دارد که عملکرد کبد، لوزالمعده و غده های درون ریز دیگر را هم بهتر می کنند و به علاوه باعث تقویت تشکیل انسولین و تنظیم سطح آن در بدن می شوند. افراد مبتلا به دیابت معمولا با مشکلات عفونی مواجه هستند مخصوصا در ناحیه ی اندام های حرکتی. این عفونت ها برای مدت طولانی فرد را آزار می دهند. آنتی بیوتیک های طبیعی موجود در قارچ به درمان این عفونت ها و دردها کمک می کنند.

۵. کمک به سلامت استخوان

قارچ یک منبع غنی از کلسیم است. این ماده برای قدرت و استحکام استخوان فایده ی زیادی دارد. اگر قارچ را به طور مداوم در رژیم غذایی تان بگنجانید خطر ابتلا به پوکی استخوان، درد مفاصل و کاهش تحرک را کاهش می دهید.

۶. کمک به جذب مواد مغذی

ویتامین D به سختی در سبزیجات پیدا می شود و در واقع شکل خوراکی این ویتامین خیلی کم است. اما قارچ سرشار از ویتامین D است و این ویتامین به جذب و متابولیسم کلسیم و فسفر کمک می کند. به علاوه قارچ مقدار زیادی کلسیم و فسفر هم دارد. حالا که می دانید قارچ حاوی چه مواد و ویتامین های مفیدی است و با فواید قارچ برای سلامتی آشنا هستید باید هر وقت توانستید قارچ بخورید.

۷. مفید برای تقویت سیستم دفاعی بدن

ارگوتیونین یک آنتی اکسیدان قوی است که در قارچ وجود دارد. این ماده از شما در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند و قدرت سیستم دفاعی بدن تان را هم بالا می برد. ارگوتیونین در واقع آمینواسیدی است که سولفور دارد. جالب است بدانید اگر بدن تان کمبود سولفور داشته باشد، اصلا متوجه نمی شوید و علائمش را نمی بینید. خیلی از مردم این مشکل را دارند و خودشان اصلا نمی دانند. این آنتی اکسیدان خیلی مهم فقط در قارچ وجود دارد و می تواند حسابی قدرت سیستم دفاعی بدن تان را تقویت کند. ارگوتیونین به حذف رادیکال های آزاد هم کمک می کند. رادیکال های آزاد ترکیب های پیچیده ای هستند که حین فرایند متابولیسمِ سلول ها آزاد می شوند و می توانند آزادانه در بدن بچرخند و به سلامتی تان آسیب برسانند. پس آنتی اکسیدان ها مثل ارگوتیونین برای سلامتی خیلی مهم هستند.

قارچ آنتی بیوتیک های طبیعی (شبیه پنی سیلین که از خود قارچ به دست می آید) هم دارد که از رشد باکتری ها و دیگر عفونت های قارچی جلوگیری می کند. پلی ساکارید ها و بتاگلوکان های مشابه می توانند سیستم دفاعی بدن تان را تنظیم و تحریک کنند. آنها برای درمان زخم های غشایی و جلوگیری از ایجاد عفونت هم مفید هستند. ترکیب خوبی هم از ویتامین های B ،Aکمپلکس و ویتامین C در قارچ وجود دارد که به تقویت سیستم دفاعی بدن تان کمک می کند.

۸. کنترل فشار خون بالا

تحقیقات زیادی نشان می دهند که قارچ مقدار زیادی پتاسیم دارد. این ماده به گشاد شدن رگ ها کمک می کند و کشش و فشار رگ ها را کاهش می دهد، در نتیجه فشار خون پایین می آید. فشار خون بالا عوارض و خطرهای مرگ آوری مثل سکته و حمله ی قلبی دارد. پتاسیم با افزایش جریان خون و اکسیژن به مغز، فعالیت اعصاب تان را تحریک می کند و باعث می شود هوشیاری و آگاهی تان بیشتر شود. تحقیقات نشان داده اند که با افزایش سطح پتاسیم، هوشیاری و دانش هم بالا می رود.

۹. کمک به تنظیم آهن

مس که برای سلامتی مفید است، در قارچ هم وجود دارد. مس، میزان جذب آهن موجود در غذا را تنظیم می کند. آهن در اندام هایی مثل کبد ذخیره می شود و با کمک مس می تواند آزاد شود. قارچ مقدار زیادی آهن هم دارد. پس با مصرف قارچ یک تیر و دو نشان زده اید: سلامت استخوان و مبارزه با کم خونی.

۱۰. تأثیر مقادیر زیاد سلنیوم

سلنیوم موجود در قارچ یکی از مهم ترین عناصری است که معمولا به سادگی از کنار آن می گذرند. شاید مهم ترین منبع سلنیوم پروتئین حیوانی باشد اما قارچ یکی از بهترین راه های تأمین مقدار سلنیوم مورد نیاز برای گیاه خوارهاست. سلنیوم به مقدار زیاد در قارچ وجود دارد و با تقویت استخوان به سلامتی کمک می کند. تازه برای سلامتی دندان، ناخن و مو هم مفید است. به علاوه این ماده ی مغذیِ مهم یک آنتی اکسیدان قوی هم هست که بدن را از شر رادیکال های آزاد راحت می کند و قدرت سیستم دفاعی بدن را افزایش می دهد. میزان دسترسی سلنیوم موجود در قارچ به خون، به عامل های مختلفی بستگی دارد اما اغلب قارچ های موجود در بازار مقدار زیادی مواد معدنی دارند.

۱۱. کمک به کاهش وزن

آیا می دانستید یک رژیم غذایی کم چربی برای کاهش وزن و ماهیچه سازی عالی است؟ یک خاصیت دیگر قارچ داشتن پروتئین کم چرب است، به این ترتیب بیشتر چربی های موجود در آن برای هضم پروتئین های غذای مان مصرف می شوند. به علاوه پروتئین موجود در قارچ کربوهیدرات کمی دارد و فاقد چربی و کلسترول و سرشار از فیبر است. با این ترکیب فوق العاده، قارچ به کاهش وزن خیلی کمک می کند. با توجه به تراکم بالای مواد مغذی موجود در قارچ، این ماده از خیلی از میوه ها و سبزیجات دیگر بهتر است و محققان اعتقاد دارند که این گیاه جزو معدود موادی است که می توانید هر چقدر دوست داشتید بخورید و از خواصش استفاده کنید. عارضه ی جانبی خاصی هم ندارد.

یک تحقیق نشان داده است اگر هر روز گوشت قرمز را با یک فنجان قارچ جایگزین کنید به راحتی در یک بازه ی زمانی استاندارد وزن کم می کنید و لاغر می شوید. تازه برخلاف بقیه ی رژیم های لاغریِ دیگر، می توانید وزن تان را به راحتی حفظ کنید.

توصیه هایی برای نگهداری و مصرف قارچ

هنگام خرید، قارچ هایی را انتخاب کنید که سفت، خشک و بی لک هستند. قارچ های لزج و پلاسیده را انتخاب نکنید. خرید قارچ بسته بندی شده بهتر از قارچ فله است. از تولیدکنندگان و فروشنگان معتبر و قابل اطمینان قارچ بخرید.بهتر است قارچ را تا پیش از زمان پخت نشویید. قارچ را در یخچال نگه دارید. پیش از مصرف، قارچ ها را خوب بشویید و همه خاک یا گل آن بگیرید. اگر لازم است قسمت انتهایی ساقه را جدا کنید.هرگز در طبیعت و از روی درختان قارچ نچینید، مگر اینکه برای شناسایی انوع مختلف قارچ و گونه های خوراکی آن آموزش دیده باشید. قارچ های وحشی اغلب دارای فلزات سنگین و آلاینده هایی هستند که ممکن است به شدت سمی باشند.

خاصیت منحصربه فرد قارچ این است که مواد پیرامونش را، خوب یا بد، مضر یا مفید، جذب می کند. دلیل سطح بالای مواد مغذی در قارچ همین است. اما این ویژگی بسته به مکان رشد قارچ، می توانند آن را به خوراکی خطرناکی تبدیل کند.قارچ را به شکل های مختلف به رژیم غذایی تان اضافه کنید. می توانید روش های پیشنهادی زیر را امتحان کنید:

  • سرخ کردن سریع قارچ با پیاز روی آتش تند (سوته کردن)؛
  • افزودن قارچ خام به سالاد؛
  • قارچ شکم پر؛
  • افزودن قارچ به انواع املت؛
  • افزودن ورقه های قارچ کبابی به انواع ساندویچ.

خوراکی ها و غذاهایی که می توانید با قارچ تهیه کنید بسیارند. به علاوه غذا هر چه باشد، در اغلب موارد می توانید به آن چند تکه قارچ هم اضافه کنید.برخی از انواع قارچ را هم می توان مانند چای دم کرد و به عنوان دم نوش نوشید؛ مانند قارچ ریشی (گانودرما) و چاگا.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (2 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) سلفی یلدایی عبدالله روا، مجری برنامه ویدیوچک با خواهرزاده بانمکش/ چقدر شبیه همدیگه هستن+عکس (1 نظر) برای اشک‌های پزشکیان! (1 نظر) اجرای بی نظیر آهنگ مادر توسط آرون افشار برای مامانای آسمونی +فیلم/ بگو باران ببارد... (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات /مار، موش، قورباغه آسیایی
تیتر امروز   
سوژه جذاب امشب/ دو خواهر بهم چسبیده که با یک مرد ازدواج کردند + عکس شوهر
استعداد این بازیکن در پست غیر تخصصی اش امروز او را به بهترین بازیکن دربی خوزستان تبدیل کرد!
جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک
سلامتی بازیکنان تیم پرسپولیس در خطر است!
فال ابجد روزانه جمعه 7 دی 1403 / خرداد ماهی ها خطر در کمین است پشیمان میشوی
فال انبیاء روزانه جمعه 7 دی 1403 / مهر ماهی مراقب باشید ممکن است سختی در پیش داشته باشید
نیروهای سپاه پاسداران در فرودگاه‌ها؛ چرا این تصمیم گرفته شد؟
فال قهوه با نشان روز جمعه 7 دی ماه 1403/ اردیبهشتیا بیشتر مراقب آدمهای دور و بر باشن
فال شمع روزانه جمعه 7 دی ماه 1403/ فروردینی‌ها نگران پول از دست رفته نباشن
فال روزانه امروز جمعه 7 دی ماه 1403/ بهمن ماهی‌های عزیز هرچه زودتر به خودتون بیاین!
فال حافظ با تفسیر روز جمعه 7 دی 1403+فیلم / دی ماهی ها هوشیار باشید و به دیگران تکیه نکنید
اسم زیبای بارانا انتخاب همسر لُری علیرضا بیرانوند برای تک دخترشان/ ستاره تیم ملی هیچ دخالتی نکرد!
پشت پرده افشا شده به بیراهه کشاندن گاریدو / بادامکی شهامت داشته باشد و شفاف‌سازی کند!
گام دوم رفع فیلترینگ رسانه ای شد: این دو شبکه اجتماعی معروف آزاد می شود
داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر
منتخب روز   
رونمایی افسانه پاکرو از عکس برادرزاده اش/ گذر زمان چه بر سرش آورده؟ جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکسی که ثابت می کند نیما فلاح و سحر ولدبیگی عاشق ترین زن و شوهر سینمای ایران هستند/ این شکلی به پای هم پیر بشید نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر (ویدئو) مستند حیات وحش/مادر تو هر شکلی مادره/ فداکاری‌های عاشقانه گورِخر شجاع برای نجات کُره‌اش از چنگال شیر بی‌رحم! قاب ایران قدیم/ از بابانوئل در دبیرستان دخترانه سال 78 تا استایل دانشجویان دانشکده هنر سال 70 این املت خوردن داره/ راز خوشمزگی املت قهوه‌خانه‌ای استقبال ویژه و منحصربفرد از مسعود پزشکیان با رقص محلی و جمله آذری که به مذاق رئیس‌جمهور خوش آمد+ویدیو 7 کتاب موفق و پرفروش که قبل از ازدواج حتما باید بخوانید جنجال برانگیزترین درخت کریسمس در آلمان / 5 میلیون دلار فقط برای درخت؟! + تصاویر 10 غذای سنتی کریسمس در کشورهای مختلف جهان