مصرف چای گل قاصدک نه تنها برای تقویت استخوان ها مناسب است بلکه می تواند بدن را از مواد زائد سم زدایی کند و به کاهش وزن نیز کمک می کند. قرار دادن این چای در رژیم غذایی می تواند از بیماری های مزمن و حاد پیشگیری کند و گردش خون را بهبود می بخشد، در واقع مصرف این چای ابتلا به دیابت را کاهش داده و همچنین می تواند به فرآیند گوارش کمک کند. فواید دیگری که چای قاصدک برای بدن دارد شامل برطرف کردن التهاب، درمان عفونت های مجرای ادراری، مدیریت دیابت و درمان آکنه است.
در طب سنتی از ریشه گیاه قاصدک و گل برگ های آن برای تهیه چای استفاده می شده است و بعدها برای درمان بیماری های مختلف به کار رفته است. در برخی از کشورها ریشه گیاه قاصدک را خشک کرده و به صورت چای دم می کنند و گفته می شود که طعم آن به قهوه شبیه است. و البته ریشه این گیاه نیاز مواد مغذی و خواص زیادی دارد. قاصدک حاوی ۱۸۷ میلی گرم کلسیم، ۵۰ گرم فیبر خوراکی، ۲۷ میکروگرم فولات، ۱۰ میلی گرم آهن، ۳۶ میلی گرم منیزیم، ۳۴۲ میلی گرم منگنز، ۸۰۶ میلی گرم نیاسین، ۸۴ میلی گرم اسید پنتونیک، ۷۰ گرم پروتئین، ۳۹۷ میلی گرم پتاسیم، ۲۵۱ میلی گرم پریدوکسین، ۶ میلی گرم فسفر، ۲۶۰ میلی گرم ریبوفلاوئین، ۷۶ میلی گرم سدیم، ۵ میلی گرم سلنیوم، ۱۰۹۰ میلی گرم تیامین، ویتامین A، C، E و K و ۴۱ میلی گرم زینک می باشد و در هر ۱۰۰ گرم، ۴۵ کالری دارد.
گیاه قاصدک چیست؟
- قاصدک، گیاهی دائمی و جزو علف ها است.
- این گیاه در طب سنتی به نام های «طَرَخشَقون» و «طَرَشقوق» نامیده شده.
- به آن خبر بیار، خبرچین و خبر رسانک هم گفته می شود.
- نام علمی آن Taraxacum است.
- ریشه ی آن قهوه ای رنگ و تقریباً مایل به رنگ زرد است.
- در ریشه اش نوعی شیره یِ سفید رنگ وجود دارد.
- این گیاه تا طول 40 سانتی متر رشد می کند.
- گل قاصدک جزو گروه گلی های سبدی (Asteraceae) است.
- طول ساقه ی گل قاصدک به بیش از یک متر نیز می رسد.
- ازجمله نام های دیگر گل قاصدک می توان به دندانِ شیر، «هِندَبای بَرّی» و کاسنیِ بَرّی اشاره کرد.
چای قاصدک چیست؟
استفاده از چای قاصدک در طب سنتی سابقه ای طولانی دارد که به برخی از نام های سنتی گیاهی که این چای از آن ساخته می شود نیز پیش تر اشاره کردیم.این نوشیدنی به دو طریق قابل تهیه است:
- از برگ های گیاه قاصدک
- از ریشه ی خشک شده و حرارت داده شده ی گیاه قاصدک.
نکته ای که باید دقت کنید استفاده نشدن از سم های گیاهی در مورد گیاه قاصدکی است که قصد تهیه ی چای از آن را دارید.
خواص چای قاصدک
- کمک به دفع آب اضافی از بدن: اگر مشکل نفخ شکم دارید، چای قاصدک می تواند با خاصیت ادرارآور خود و افزایش ادرار به بهبود وضعیت تان کمک کند. در یک مطالعه میزان دفع ادرار پس از صرف ۲ فنجان چای تهیه شده از برگ های قاصدک افزایش یافت.
- کمک به سلامت کبد: در بسیاری از فرهنگ ها از ریشه ی قاصدک به عنوان دارویی برای کبد استفاده می شود. براساس مطالعات اولیه این ویژگی به خاطر توانایی ریشه ی قاصدک در افزایش جریان صفرا است. درنتیجه ریشه ی قاصدک می تواند به سم زدایی کبد، درمان مشکلات چشم و پوست و بهبود علائم بیماری های کبد کمک کند. براساس مطالعه ای که در سال ۲۰۱۷ صورت گرفت پلی ساکاریدهای موجود در قاصدک برای عملکرد کبد مفید هستند.
- جایگزین طبیعی قهوه: شاید بتوانید ریشه ی قاصدک آماده ی دم کردن را از برخی فروشگاه ها تهیه کنید، ولی خودتان هم می توانید قاصدک را برداشت کنید. سپس ریشه ی جوان قاصدک را روی حرارت برشته کنید تا به رنگ قهوه ای تیره در بیاید. سپس آن را با آب داغ ترکیب کنید و بعد از صاف کردن، از مصرف این نوشیدنیِ جایگزین قهوه لذت ببرید.
- شباهت های قاصدک و داروهای لاغری: براساس مطالعه ای که به تازگی در کره ی جنوبی صورت گرفت قاصدک می تواند تأثیری مشابه داروی لاغری «اُرلیستات» را بر جای بگذارد. این دارو ازطریق مهار آنزیم لیپاز لوزالمعده عمل می کند. این آنزیم در طول هضم غذا آزاد شده و موجب شکستن چربی ها می شود. آزمایش عصاره ی قاصدک بر موش ها نتایجی مشابه داروی ارلیستات را نشان داده و محققان را ترغیب کرده تا بر روی خواص ضدچاقی قاصدک تحقیقات بیشتری انجام بدهند.
- تسکین ناراحتی های گوارشی: چای ریشه ی قاصدک می تواند تأثیرات مثبتی بر دستگاه گوارش داشته باشد. البته بیشتر تأثیرات براساس احساس مصرف کننده بوده و هنوز آزمایشات علمی در رد یا تأیید آن صورت نگرفته است. از قاصدک به طور تاریخی در کاهش اشتها، تسکین ناراحتی های گوارشی خفیف و بهبود یبوست استفاده می شده است.
- خاصیت ضدسرطان: به تازگی خواص قاصدک در مبارزه با سرطان بررسی و نتایج بسیار امیدوارکننده ای حاصل شده است. در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۱ در کانادا انجام گرفت، عصاره ی ریشه ی قاصدک توانست بدون تأثیر بر سلول های غیرسرطانی موجب مرگ سلول های سرطانی ملانوما (توموری با منشأ سلول های ملانین دار) بشود. مطالعه ی دیگری تأثیر مشابهی را بر سلول های سرطانی لوزالمعده نشان داد. بااینکه تأثیر ضدسرطان قاصدک هنوز به خوبی مطالعه نشده است، ولی نتایج فعلی امیدبخش است.
- کمک به پیشگیری از عفونت های دستگاه ادراری : ریشه و برگ قاصدک به همراه گیاه دیگری به نام انگور خرس (آقطی سیاه) می تواند از عفونت های دستگاه ادراری جلوگیری کند. به نظر می رسد دلیل تأثیرگذاری این ترکیب به خاطر خاصیت ضدباکتری انگور خرس و خاصیت ادرارآور قاصدک باشد.
عوارض چای قاصدک
- زیاده روی در مصرف چای قاصدک برای خانم های باردار و شیرده توصیه نمی شود.
- کسانی که دچار مشکلات کبدی، انسداد یا سنگ مجاری صفرا، انسداد روده، نارسایی کلیه و قلب و افرادی که آلرژی نسبت به گیاهان بابونه و گل مینای چمنی دارند، باید از مصرف گیاه قاصدک خودداری کنند.
- ریشه قاصدک بر توانایی کبد برای جذب بعضی داروها اثر می گذارد و اگر تحت درمان دارویی خاصی هستید بهتر است پیش از مصرف این گیاه با پزشک مشورت کنید.