به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کودک باید در انجام کارهای روزانه شرکت کند. کمک در خانه، مسئولیت های اجتماعی و خانوادگی را به او آموزش می دهد. این کار به کودکتان حس مفید بودن می دهد و سبب افزایش مهارتهای او می شود.
هیچ وقت برای محول کردن کارهای روزانه به کودکان دیر نیست. ولی هرچه سریعتر او را به انجام کارهای روزانه عادت دهید، آمادگی بیشتری پیدا می کند و خود را برای مبارزه با مشکلات زندگی آماده می کند. در سنین پایین تر، کودکان اشتیاق بیشتری برای مشارکت نشان می دهند. شما باید به او پیشنهاداتی برای انجام کار ارائه دهید تا انگیزه بیشتری پیدا کند .
مشارکت کودک چه فوایدی دارد؟
همانطور که هیچکس در خشکی نمی تواند شنا را بیاموزد، کودکان و نوجوانان نیز نمی توانند بدون حضور در میدان مسئولیت پذیری، شخصیت خود را رشد بدهند و برای نقش های اجتماعی آماده بشوند. از همین روی اولین فایده ای که مشارکت کودکان در کارهای خانه به همراه دارد این است که به او اجازه داده می شود در این میدان وارد شود.
ورود به این میدان، کودک و والدین را با استعدادهای او آشنا می کند؛ توانمندی های جسمی و روانی او را برای ایشان روشن تر می کند.
یافتن اعتماد به نفس و باور به توانمندی های درونی، فایده دیگری است که از این امر به دست می آید. کودکی که مسئولیتی را پذیرفته و توانسته با موفقیت آن را به پایان برساند، می تواند باورمندی مناسبی نسبت به توانایی ها و استعدادهای خود داشته باشد و همین امر او را مهیای قدم برداشتن برای رسیدن به موفقیت های دیگر می باشد.
این موارد بخشی از فوایدی است که از مشارکت کودکان در فعالیت های خانه به دست می آید.
نکات مهم در مشارکت کودکان
- مسئولیت هایی که می خواهید به کودک بدهید باید بر اساس سن او و توانمندی های جسمی او باشد. وقتی با برخی از والدین صحبت می شود که چرا اجازه نمی دهید کودک شما، در پهن کردن سفره به شما یاری رساند، خاطره ای از شکستن ظروف را یاداوری می کنند. در حالیکه این اشتباه والدین بوده است که کاری را به فرزند خود محول کرده بودند که خارج از توانایی ایشان بوده است.
- برای محول کردن کارها استعدادهای فرزندان خود را نیز بسنجید. اگر قرار است بخشی از خریدهای خانه را به فرزند پسر کوچک خود واگذار کنید، بسنجید که او چقدر مهارت های لازم برای انجام این مسئولیت را دارد. اگر او استعداد این کار را ندارد، تا پرورش این استعداد، آن کار را خود انجام دهید و یا به دیگر اعضای خانواده واگذار کنید.
- مسئولیت ها و وظایف را بر اساس جنسیت فرزندان تان به ایشان محول کنید. روانشناسان بر این عقیده هستند که دختران در قبال مسئولیت های خانوادگی و پسران در قبال مسئولیت های اجتماعی بهتر نقش های خود را ایفا می کنند.
- مسئولیت هایی که به کودکان داده می شود باید برای ایشان لذت بخش باشد و از سر اجبار کودک آن وظایف را انجام ندهد. مسئولیت های از سر اجبار، باعث نارضایتی کودک و در نهایت خشم و پرخاشگری او خواهد شد.
- مسئولیت های محول شده به گونه ای باشد که کودک بتواند در آن خلاقیت های خود را نیز به نمایش بگذارد. یکی از روش های پرورش خلاقیت در کودکان همین مسئله مشارکت او در کارهای خانه است. مسئولیتی را به او محول می کنید و از او می خواهید خود راهکارهای انجام آن را بیان کند. این امر می تواند به افزایش هوش هیجانی کودک نیز منجر شود.[5]
- همراهی و همکاری والدین در انجام کارها، می تواند بر دادن یک الگوی موفق به فرزندان، یاری رسان باشد.
- در صورت عدم درست انجام مسئولیت، آنها را سرزنش نکنید.
چه مسئولیت هایی را می توانیم به کودکان محول کنیم؟
برخی از کارهایی که می توان در خانه به کودکان سپرد عبارتند از:
- آب دادن گلها: خوب است گلدان هایی در اتاق کودکان قرار داده شود و از ایشان خواسته شود در روزهای خاصی به آنها آب داده شود. در صورت فراموشی، والدین به آنها یادآوری کنند و خود از آب دادن آنها امتناع کنند.
- جمع کردن رختخواب خود و فرزندان کوچک تر
- مهیا کردن سفره
- شستن ظرف ها در کنار والدین
- برعهده گرفتن برخی از وظایف فرزندان کوچکتر خانواده
- خرید برخی از وسایل مورد نیاز روزانه