پیلینگ Peeling به معنی برداشتن قشر سطحی از روی پوست است. این عمل پاکسازی پوست یا لایه برداری پوست (پیلینگ) گفته می شود که توسط این عمل یک لایه سطحی از سلولهای مرده پوست که حاوی جوش، جای جوش و لکه های قهوه ای روی پوست بوده، برداشته می شود.
در نتیجه این عمل، مشکلات پوستی مانند کدر بودن، زبر بودن، منافذ باز و چروک های ریز از بین رفته و پوست حالتی شاداب و با طراوت پیدا می کند. امروزه پاکسازی پوست یا پیلینگ پوست با لیزر بسیار مورد استفاده متخصصین پوست قرار می گیرد ولی همچنان برخی از خانمها برای رفع این مشکل از کرم لایه بردار پوست استفاده می کنند و یا بدنبال تهیه یک لایه بردار قوی پوست بدن هستند تا مشکلات پوست خود را برطرف کنند.
از زمانهای گذشته جلوگیری از روند پیر شدن پوست از طریق حفظ و نگهداری جوانی و سلامت پوست یکی از دغدغه های فکری بشر بوده است. چرا که پوست اولین جایی است که مورد قضاوت دیگران قرار می گیرد. سابقه استفاده از اسید های زیبایی و استفاده از شیر حمام (اسید لاکتیک) توسط کلئوپاترا و یا استفاده رومیان از وان شراب به اعصار گذشته باز می گردد.
استفاده از مواد سوزاننده در پاپیروس بدست آمده از 3500 سال پیش از مبداء تاریخ مصر نقل شده است. ولی نخستین اقدام عملی به دهه1870و زمان Unon باز می گردد که خمیری تهیه کرد که از آن به منظور پاکسازی پوست صورت چرب و خشک استفاده می شد. در اواخر دهه 30 در ایالات متحده «آنتوانت لاگاس» اقدام به پیلینگ با فنل کرد. وی از روش پدرش که پزشکی فرانسوی بود برای بهبود اسکار های ناشی از جراحات جنگ پیروی می کرد.
لایه بردار ماده ای است که لایه سطحی پوست را برمی دارد. لایه بردار می تواند یک وسیله باشد که روی پوست ساییده می شود یا یک ماده شیمیایی باشد که سلول های سطحی پوست را از بین می برد. همچنین برای لایه برداری پوست می توان از لیزر نیز استفاده کرد. لیزر نیز سلول های مرده سطح پوست را از بین می برد. این شیوه از دیگر موارد گران تر است اما نتایج بهتری می دهد.
پوست طوری رشد می کند که گویی لایه سطحی پوست سلول های مرده هستند، سلول های جدید از سطوح زیرین به طور مداوم رشد می کنند و بالا می آیند.لایه سطحی پوست یک لایه محافظ و مقاوم در مقابل عوامل خارجی مثل باد، آب و … است. وقتی سلول های پوست به سطح خارجی می رسند می میرند و به مرور زمان می افتند اما از آنجا که این اتفاق به مرور می افتد و همه سلول های مرده با هم نمی ریزند، سبب ایجاد ظاهری کدر و چروک برای پوست می شود.لایه بردارها این سلول ها را قبل از این که خودشان بیفتند از بین می برند؛ به همین دلیل پوست بعد از لایه برداری نرم تر و تمیزتر می شود.
لایه برداری شیمیایی چگونه انجام می شود ؟
لایه برداری شیمیایی کم عمق: پزشک معمولا از برس، پنبه، گاز یا اسفنج برای اعمال محلول شیمیایی حاوی اسید گلیکولیک glycolic acid یا اسید سالیسیلیک salicylic acid بر روی پوست استفاده می کند. هنگامی که محلول شیمیایی روی پوست شما است ممکن است احساس سوزش خفیف داشته باشید. در آخر پزشک با استفاده از یک محلول خنثی کننده یا شستشو، محلول شیمیایی را از محل درمان پاک می کند.
لایه برداری شیمیایی با عمق متوسط: در این نوع لایه برداری پزشک از اپلیکاتور نوک پنبه ای برای اعمال محلول تری کلرواستیک اسید trichloroacetic acid و گاهی اوقات ترکیب تری کلرواستیک اسید با اسید گلیکولیک استفاده می کند. در این روش پزشک پس از چند دقیقه از کمپرس یخ برای تسکین پوست درمان شده استفاده می کند. ممکن است تا 20 دقیقه احساس سوزش داشته باشید.
لایه برداری شیمیایی عمیق: در این روش به فرد مایعات داخل وریدی (IV) تزریق می شود و ضربان قلب را کنترل می کنند. پزشک از یک اپلیکاتور نوک پنبه ای برای استفاده از اسید کربولیک (فنول) بر روی پوست استفاده می کند. برای کمتر قرار گرفتن در معرض فنول پزشک این عمل را در فواصل حدود 15 دقیقه ای انجام می دهد. این عمل ممکن است حدود 90 دقیقه طول بکشد.
کاربرد لایه برداری شیمیایی پوست :
✔ خطوط ریز زیر چشم و اطراف دهان را کاهش از بین می برد.
✔ چین و چروک های ناشی از بالا رفتن سن را درمان می کند.
✔ برطرف کردن جای زخم های خفیف
✔ از بین بردن آکنه
✔ افزایش اعتماد به نفس