بر اساس قانون، اعسار یا ناتوانی، به دو صورت است: یا اعسار از پرداخت هزینه دادرسی است ؛ به این معنا که فردی که توانایی مالی برای پرداخت هزینه دادرسی را نداشته، موقتا از پرداخت آن ، معاف می گردد . یا اینکه اعسار ، از پرداخت محکوم به است . با این توضیح که ، اگر شخصی ، محکوم به پرداخت بدهی خود به دیگری شده و اموال کافی برای پرداخت بدهی نداشته و یا به آن اموال ، دسترسی نداشته باشد ، قاضی می تواند به صورت موقت ، وی را از پرداخت آن معاف نموده و حکم به تقسیط بدهی صادر کند. آنچه که در این مطلب ، مورد توجه قرار گرفته است ، حالت دوم ، یعنی اعسار از پرداخت محکوم به می باشد . بر اساس قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ، ادعای اعسار از پرداخت محکوم به ، از طریق طرح دادخواست بوده و تا یک ماه از تاریخ ابلاغ اجرائیه ، باید این دادخواست ، به دادگاه ارائه شود . از جمله شرایط ارائه دادخواست اعسار ، این است که حداقل دو نفر شاهد که از وضعیت زندگی و معیشت معسر اطلاع داشته باشند ، استشهادیه را امضا نمایند. همچنین، لیست کلیه اموال و دارایی ها به همراه گردش حساب محکوم علیه ، باید ضمیمه دادخواست اعسار شده تا دادگاه، با ملاحظه آن ، بتواند ملائت یا اعسار مدعی را بررسی نموده و در صورت اثبات اعسار فرد ، حکم به قسط بندی شدن محکوم به یا بدهی، صادر نماید. اما مطلب مهمی که در این خصوص مطرح می شود ، این است که آیا طرف مقابل ( طلبکار ) می تواند در صورتی که بدهکار را واجد دارایی تشخیص دهد، نسبت به دادخواست اعسار وی اعتراض کند ؟
ریاست محترم .........
با سلام .
احتراما ، اینجانب .................. ، فرزند ................. ، خوانده دعوای اعسار و خواهان دعوای اصلی مطالبه وجه ، به شماره کلاسه .................... ، به استحضار می رساند که خوانده دعوای اصلی ، آقا / خانم .................... ، طبق دادنامه .............. محکوم به پرداخت مبلغ ....................... ریال در وجه اینجانب شده اند و پس از صدور رای محکومیت ، اقدام به طرح دعوای اعسار از پرداخت محکوم به نموده اند که تقاضای ایشان ، بنا به دلایل شکلی و ماهوی ذیل ، فاقد اعتبار و خلاف قانون می باشد :
نخست اینکه ، خواهان ، در دادخواست اعسار ، مسائل شکلی مندرج در قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی را رعایت ننموده و صورت کامل کلیه اموال و دارایی های منقول و غیر منقول خود را که نزد هر یک از بانک ها و موسسات مالی و اعتیاری دارند را ارائه نکرده است . این در حالی است که با مراجعه اینجانب به بانک های مختلف و استعلام از گردش حساب ایشان ، کاشف به عمل آمد که تعدادی از حساب های ایشان ، از تاریخ .................. تا ........................ ، گردش حساب بالای .................... ریال داشته اند ؛ در حالی که ایشان ، مدعی اعسار بوده اند .
دوم اینکه ، بر اساس قانون ، شهود ، باید در استشهادیه ، علاوه بر مشخص کردن هویت ، شغل ، میزان درآمد و نحوه قانونی امرار معاش مدعی اعسار ، به این امر تصریح نمایند که از مدیون ، به مدتی که بتوانند از وضعیت معیشتی وی ، اطلاعات کافی داشته باشند ، شناخت داشته و نیز ، تایید کنند که به جز مستثنیات دین ، مال دیگری نداشته است و این در حالی است که در استشهادیه تقدیمی به دادگاه ، رعایت این شرایط ، ملاحظه نمی شود .
سوم اینکه ، بر اساس بررسی های صورت گرفته ، وجوهی که توسط اینجانب به خواهان اعسار ، قرض داده شده است ، به خرید کالاهای تجاری و خرید و فروش آنها اختصاص یافته و از محل سود آنها ، کالاهایی برای خانواده و بستگان ایشان ، خریداری شده است . این در حالی است که بر اساس قانون ، در مواردی که وضعیت سابق مدیون ، دلالت بر توانایی مالی ایشان کرده و یا اینکه بدهکار ، در عوض دین ، مالی دریافت کرده و یا به هر نحوی ، مالی به دست آورده است ، اثبات اعسار ، به عهده ایشان است.
بنابراین ، نظر به اینکه خواهان، در دادخواست تقدیمی، دلیل روشنی مبنی بر اثبات اعسار ارائه نداده و شهود ایشان نیز ، شرایط ذکر شده در قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی را ندارند، ملائت یا توانایی مالی ایشان ، قابل استصحاب می باشد . فلذا ، رد دعوای نامبرده و رد درخواست اعسار ایشان ، مورد تقاضای اینجانب می باشد.
در قسمت قبل، به بررسی این موضوع پرداخته شد که اگر مدعی اعسار، دادخواست اعسار ارائه نموده و طرف مقابل، نسبت به این امر معترض باشد، می تواند لایحه پاسخ به دعوای اعسار از پرداخت محکوم به را تنظیم و تقدیم دادگاه صالح برای ارائه درخواست اعسار نماید. در مقابل، در مواردی، ممکن است که دادخواست اعسار مدعی ، توسط دادگاه ، پذیرفته نشده و دادگاه، دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به را رد نموده و حکم به پرداخت یک جای بدهی ، صادر کرده و یا اینکه ، پیش قسط و اقساط تعیین شده توسط دادگاه، به مقداری باشد که فرد، توانایی مالی برای پرداخت آن نداشته باشد. در چنین شرایطی، مدعی اعسار، همچنان، این امکان را خواهد داشت که لایحه تجدید نظر خواهی اعسار از پرداخت محکوم به را نیز ، به دادگاه تقدیم و تقاضای رسیدگی مجدد کند .
ریاست محترم .................
با سلام ؛
احتراما به استحضار جنابعالی می رساند که اینجانب ......................... فرزند ............................ ، به موجب دادنامه ................ ، محکوم به پرداخت ......................... ریال در وجه خانم / آقای ............................... بابت .................. ، شده و در تاریخ ....................... ، دادخواست اعسار خود را به آن مرجع محترم ارائه نموده ام . لکن ، علی رغم رعایت تشریفات مذکور در قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ، مبنی بر معرفی شهود و ارائه لیست اموال و دارایی ها ، دادخواست اعسار اینجانب ، رد شده و حکم به پرداخت یکجای کلیه مبلغ بدهی صادر شده است .
بدین وسیله ، به استحضار می رساند که اینجانب ، به تازگی در شرکتی خصوصی ، به استخدام درآمده و ماهیانه ، مبلغ .......................... ریال ، حقوق دریافت می نمایم که میزان ..................................... ریال از آن ، جهت بازپرداخت وام های اخذ شده ، به مصرف رسیده و از آن جهت که پدر و مادر / خواهر و برادر / همسر و فرزندان نیز تحت تکفل اینجانب هستند ، پرداخت نفقه ایشان به عهده اینجانب می باشد و الباقی حقوق دریافتی نیز ، در خصوص هزینه های روزمره ، به مصرف می رسد . شرایط شهود اعسار نیز ، در درخواست اینجانب ، لحاظ شده است .
به علاوه اینکه ، طبق صورت های مالی پیوست ، لیست کلیه اموال و دارایی های ارائه شده نیز ، موید آن است که به جز مستثنیات دین ، شامل منزل مسکونی به نشانی ........................................ ، دارایی دیگری ندارم . لذا ، مستند به موارد مذکور ، تقاضای صدور حکم ، مبنی بر پذیرش دادخواست اعسار اینجانب و تقسیط بدهی ، مورد تقاضای اینجانب می باشد .
بنابراین لایحه اعسار از پرداخت محکوم به، می تواند توسطبدهکار، در اعتراض به رد درخواست اعسار و یا توسط طلبکار، در اعتراض به پذیرش درخواست اعسار بدهکار ، تنظیم و به دادگاه ارائه شود . هر یک از اشخاص مزبور ، می توانند با دانلود نمونه لایحه اعسار از پرداخت محکوم به و تنظیم لایحه خود بر اساس آن ، در دادگاه از خود دفاع نمایند. امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .