مسلماً ترک خوردگی و شکستگی زیبایی دندان ها و لبخند را تحت تأثیر قرار می دهد به خصوص اگر جلوی دهان باشد. اما شکستگی دندان علاوه بر زشت کردن لبخند، عوارض و خطراتی برای سلامت دندان و دهان به دنبال دارد، بنابراین حتماً باید به دنبال ترمیم آن باشید. اگر متوجه شدید دندانتان لب پر شدگی، ترک خوردگی و یا شکستگی پیدا کرده نترسید، در بیشتر موارد این وضعیت کاملا قابل درمان است و دندانتان نجات پیدا می کند.
شدت شکستگی دندان
شکستگی های دندان با توجه به موقعیت و شدت آن تقسیم بندی می شود:
- کلاس 1: لب پر شدن یا شکستگی فقط محدود به لایه مینای دندان می شود.
- کلاس 2: شکستگی لایه عاج
- کلاس 3: شکستگی پالپ دندان
- کلاس 4: شکستگی ریشه دندان که غالباً عمودی است
مراحل ترمیم کامپوزیت دندان شکسته چگونه است؟
پس از مراجعه به دندانپزشک برای ترمیم کامپوزیت دندان شکسته، ابتدا نحوه ترک خوردگی و شکستگی کامپوزیت ونیر به دقت بررسی می شود. امکان ترمیم مجدد با لایه گذاری روی کامپوزیت ونیر که روی دندان های شما نصب شده؛ وجود دارد. اما این روش موجب ضخیم تر شدن لایه کامپوزیت روی دندان شده و ممکن است از لحاظ ظاهری چندان زیبا به نظر نرسد. به همین علت معمولاً دندانپزشک لایه کامپوزیت ونیر را از روی دندان های شما برداشته و مجدداً از رزین کامپوزیت جدیدی برای فرم دهی دندان شما استفاده می کند.
بهتر است برای ترمیم کامپوزیت دندان شکسته به همان دندانپزشکی که بار اول مراجعه کرده بودید؛ رجوع کنید. چون انتخاب رنگ رزین کامپوزیت و سایه مناسب که هم رنگ ونیرهای دندانی نصب شده روی سایر دندان های شما باشد با توجه به اینکه دندانپزشک می داند از چه برندی استفاده کرده؛ بسیار ساده تر است و احتمال یکدست نشدن کامپوزیت دندان را کاهش می دهد.
مراحل ترمیم کامپوزیت دندان شکسته بسیار ساده و سریع است. پس از برداشتن کامپوزیت قبلی، دندانپزشک رزین کامپوزیت را روی یک یا چند دندانی که کامپوزیت ونیر آنها دچار مشکل شده شکل می دهد و مجدداً با لیزر سفت میکند تا با مینای دندان پیوند بخورند.
اگر کامپوزیت دندان شکسته را به موقع درمان نکنید و پوسیدگی در دندان شما گسترش یابد و به ریشه دندان برسد احتمالاً نیاز به روت کانال پیدا می کنید. پس از انجام روت کانال امکان ترمیم کامپوزیت دندان شکسته شما با رزین کامپوزیت وجود ندارد و دندانپزشک در این شرایط به شما پیشنهاد می دهد که از تاج دندان مصنوعی استفاده کنید که گزینه با دوام تری است و رنگ آن نیز مطابق با سایر کامپوزیت ونیر های شما انتخاب می شود تا طرح لبخندتان تکمیل شود.
معایب ترمیم دندان با کامپوزیت:
- همیشه کامپوزیت انتخاب ایده آل نیست، در مواردی که مینای دندان کم باشد یا پوسیدگی عمیق باشد، بهتر است از روش های دیگر استفاده شود.
- ترمیم کامپوزیت دندان به پوسیدگی حساس تر است. اگر دندان شما با مواد همرنگ دندان پرشده است، لازم است به بهداشت شامل مسواک و نخ دندان بیشتر توجه کنید.
- ممکن است سطح کامپوزیت به مرور اندکی تغییررنگ پیدا کند که با پالیش اصلاح می شود.
عوارض ترمیم دندان با کامپوزیت:
ترمیم کامپوزیت دندان، مثل سایر درمان ها ممکن است عوارضی پس از درمان داشته باشد. مثلا دندان به گرما یا سرما حساس باشد، یا هنگام جویدن دردناک باشد. در صورت مشاهده هر کدام از این عوارض، با دندانپزشک خود صحبت کنید.