میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر آزالیک اسید

  پنجشنبه، 27 آذر 1399   زمان مطالعه 7 دقیقه
میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر آزالیک اسید
آزلائیک اسید، اسیدی طبیعی است و در دانه‌هایی مثل جو،گندم وچاودار یافت می‌شود. این ماده با خاصیت ضدمیکروبی وضدالتهابی در درمان مشکلات پوستی مثل آکنه ولگاریس و روزاسه بسیارموثراست.

آزلائیک اسید چیست؟

از نظر شیمیایی، آزلائیک اسید یک دی کربوکسیلیک اسید است. این ترکیب روی پوست به عنوان یک لایه­ بردار و مرطوب­ کننده موثر عمل می­کند که به بازشدن منافذ و پالایش سطح پوست کمک می­کند. اسید آزلائیک همچنین باعث کاهش چشمگیر فاکتورهای عامل حساسیت و برآمدگی در پوست می­شود و فواید آنتی اکسیدانی را به همراه دارد.

آزلائیک را می­توان در مواد غذایی مختلفی مانند غلات، جو، گندم و چاودار به دست آورد، اما فرم آزمایشگاهی این اسید به دلیل پایداری و کارآیی بالا معمولاً در محصولات پوست استفاده می­شود.

بیشتر تحقیقات انجام شده در مورد این ماده، پیرامون محصولات موضعی با غلظت ۱۵ تا ۲۰ درصد بررسی شده ­است، اما مزایای باورنکردنی حتی در غلظت­ های پایین نیز وجود دارد.

موارد کاربرد آزلائیک اسید

آزلائیک اسید در درمان بیماری­ های شایع پوستی مانند آکنه، هایپرپیگمنتاسیون، لکه ­های پوستی، روزاسه و اسکارهای ناشی از جوش مورد استفاده قرار می­گیرد.

فواید اسید آزلائیک در محصولات مراقبت از پوست

این محصولا در غلظت ۱۰٪ یا کمتر، بسیار معدود هستند. زیرا مارک­ های بسیاری از محصولات پوستی حاوی آزلائیک اسید با غلظت ­های بالاتر استفاده می­کنند. شاید به این دلیل که اگر این ترکیب به درستی فرموله نشود، می تواند برای پوست مشکل ساز باشد.

اگر مردد هستید که آیا یک محصول مراقبت از پوست آرایشی و بهداشتی آزلائیک را انتخاب کنید یا یک نسخه با غلظت بالاتر، تحقیقات نشان داده اند که محصولات حاوی غلظت ۱۰٪ هم می­توانند بسیاری از عیوب قابل مشاهده را که برخی از ما با آن دست و پنجه نرم می­کنیم، از برآمدگی گرفته تا لکه­ های پوستی کسل کننده و ناهموار و علائم ناشی از پیری را بهبود بخشد.

در مورد برخی از بیماری­های پوستی سرسخت یا پیشرفته بهتر است یکی از محصولات حاوی آزلائیک با غلظت بالا استفاده شود. شما و متخصص پوست و مو میتوانید در مورد اینکه آیا یک محصول اسید آزلائیک تجویز شده برای شما مناسب است یا خیر و چگونگی مصرف داروی تجویز شده صحبت کنید.

این سه ماده با هم شباهت دارند اما تفاوت­ های جالبی نیز دارند. اگرچه آزلائیک می­تواند پوست را در صورت فرمولاسیون صحیح، لایه ­برداری کند (دقیقاً مانند AHAs و BHA ، دامنه pH محصول دارای اهمیت است) ، اما به همان روش یا با همان سطح اثربخشی عناصری مانند گلیکولیک اسید و اسید لاکتیک (AHAs) یا اسید سالیسیلیک (BHA) لایه ­برداری نمی­کند.

از طرف دیگر، آزلائیک مزایای دیگری را ارائه می­دهد که ترکیبات AHA و BHA آنها ارائه نمی­دهند، به ویژه هنگامی که صحبت از بهبود چشمگیر مشکلات پوستی و یکنواخت کردن پوست می­شود.

هیچ دلیلی وجود ندارد که شما نتوانید از یک ترکیب عالی AHA یا BHA به همراه یک محصول حاوی آزلائیک استفاده کنید. در حقیقت، این ترکیب می­تواند برای رفع نگرانی­ های متعدد پوستی، از آکنه گرفته تا ناهمواری رنگ پوست و چین و چروک ­های مربوط به افزایش سن ایده آل باشد.

مکانیسم اثر آزالیک اسید

آزلائیک اسید یک ماده غذایی است که به طور معمول در تمامی غلات یافت می شود. مکانیسم دقیق آن نامشخص است. آزلاییک اسید در محیط برون تن اثرات آنتی بیوتیکی بر روی کوتیباکتریون آکنه و استافیلوکوکوس اپیدرمیتیس دارد. می تواند تشکیل کومدون های کوچک را کاهش دهد.

فارماکودینامیک

آزلائیک اسید یک دی کربوکسیلیک اسید اشباع شده است که به طور طبیعی در گندم، چاودار و جو یافت می شود. این ماده طبیعی توسط مالاسزیا فور فور (مخمری که به طور طبیعی در پوست زندگی می کند)، تولید می شود.

هنگامیکه آزلائیک اسید به صورت موضعی در فرمولاسیون کرم 20 درصد مورد استفاده قرار می گیرد، در برابر برخی از ناراحتی های پوستی مانند آکنه خفیف تا متوسط موثر است.

این دارو با متوقف کردن رشد باکتری های پوستی که باعث آکنه می شوند و با تمیز نگه داشتن منافذ پوستی فعالیت می کند. اثرات آنتی بیوتیکی آزلائیک اسید ممکن است ناشی از مهار ساخت پروتئین های سلولی میکروب باشد.

فارماکوکینتیک

  • نیمه عمر: 12 ساعت.
  • جذب: 4% (سیستمیک).
  • متابولیسم: متابولیسم پوستی ناچیز.
  • دفع: بدون تغییر از طریق ادرار.

نحوه استفاده از آزلائیک اسید:

پیش از قرار دادن هر ماده جدیدی در رژیم سلامت پوست خود، یک تست لکه ای انجام دهید. معمولا آزلائیک اسید در اولین استفاده، احساس خارش اندکی در پوست ایجاد می کند. اگر پس از چند ساعت سوزشی احساس نشد می توانید دوبار در روز (صبح و عصر) از محصول استفاده کنید.

در افرادی با پوست حساس باید یک روز در میان و یک بار در روز استفاده شود و اگر ناراحتی به وجود نیامد، مصرف را به آرامی، به روزی یکبار افزایش دهید. اگر محصول برای شما تجویز شده آن را طبق دستورالعمل گفته شده، استفاده کنید.

پس از شستشوی پوست با یک شوینده ملایم، لایه نازکی از آزلائیک اسید را روی آن بمالید. پس از آن، از یک مرطوب کننده متناسب با پوست خود استفاده کنید. با توجه به حساسیتی که این ترکیب ایجاد می کند، بهتر است از ضد آفتابی با SPF حداقل ۳۰ استفاده کرده و آن را به طور منظم، تجدید نمایید.

از شوینده ها و تونرهای الکلی یا هر محصولی با برچسب “پاکسازی عمیق”، پرهیز کنید. همچنین بهتر است از عوامل ساینده یا پیلینگ صرف نظر کنید، چرا که باعث تحریک بیشتر پوست می شوند.

نتایج استفاده از این ماده کند اما مؤثر است؛ بنابراین سعی کنید برنامه روتین مراقبت پوست خود را تا سه ماه به نحو دقیق ادامه دهید (در بعضی افراد این نتایج در طی ۴ تا ۶ هفته مشاهده خواهد شد.) درصورت تماس آزلائیک اسید با چشم ها، فورا آن ها را آبکشی کنید و اگر ناراحتی در چشم خود داشتید با پزشک خود تماس بگیرید.

تصویر

جایگزین های آزلائیک اسید

مواد کمی قابلیت های چندگانه این ترکیب را دارند. یکی از موادی که می تواند جایگزین آن شود، اکتا د سن دی اوئیک اسید (Octadecenedioic acid) است. این ماده هم یک دی کربوکسیلیک اسید با خواص مشابه برای پوست است اما با غلظت کمتر. گرچه بیشتر به عنوان یک عامل سفید کننده استفاده می شود اما آنتی باکتریال است. به علاوه در کاهش هایپرپیگمنتیشن و درمان آکنه مؤثر است. تحقیقات زیادی بر روی این ماده انجام نشده و مطالعات بیشتری نیاز است تا بتوان آن را با آزلائیک اسید برابر دانست.

سایر جایگزین های ممکن، بدون داشتن اثر سه گانه این ماده عبارتند از آنتی بیوتیک های خوراکی نظیر تتراسایکلین (با خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی)، که می تواند در درمان آکنه و رزاسه مؤثر باشد؛ اما بر هایپرپیگمنتیشن بی اثر است.

هیدروکوئینون، یک روشن کننده پوست شناخته شده است که در درمان هایپرپیگمنتیشن و ملاسما اثر دارد؛ اما برای درمان آکنه و رزاسه باید با مواد دیگری ترکیب شود.

ترکیبی از ایزو ترتینوئین (isotretinoin) خوراکی و رتینوئیدهای موضعی نیز ممکن است اثراتی مشابه آزلائیک اسید داشته باشند اما احتمالا به زمان بیشتری برای بروز نتایج نیاز خواهند داشت. آنتی اکسیدان نیکوتین آمید و روی نیز می توانند در کاهش و تعدیل زخم های التهابی ناشی از رزاسه استفاده شوند اما اثرات ضد آکنه ترکیب مورد نظر را ندارند.

توصیه های دارویی آزالیک اسید

• لازم است بیمار دوره درمان را کامل کند.
• از تماس دارو با چشم، دهان یا سایر مخاطات اجتناب شود. در صورتی که با چشم تماس پیدا کرد، چشم ها با مقدار زیادی آب شسته شود و در صورت تداوم آزردگی چشم، با پزشک تماس گرفته شود.
• در صورت بروز واکنش های موضعی، خارش و راش شدید به پزشک اطلاع داده شود.
• بعد از مصرف دارو، دست ها شسته شود.
• از پوشاندن محل استعمال دارو خودداری شود.
• غذا یا نوشیدنی هایی که باعث اریتم، فلاشینگ و قرمزی پوست می شود (مثل نوشیدنی های الکلی، غذاهای پرادویه، نوشیدنی های داغ مثل چای یا قهوه داغ) استفاده نشود.
• زنانی که باردار بوده یا قصد بارداری یا شیردهی دارند، به پزشک اطلاع دهند.
• سایر داروهای مصرفی بیمار چه به صورت نسخه ای و چه OTC به پزشک اطلاع داده شود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها