نام ژنریک:
- والپروئیک اسید
نام لاتین:
- Valproic Acid
نام تجاری:
- ®Depakene
گروه دارویی- درمانی:
- اسید کربوکسیلیک
- کنترل حملات صرع نسبی
طبقه بندی در بارداری:
- گروه D
اشکال دارویی:
- کپسول: 100، 250، 500 میلی گرم
موارد مصرف، روش و دوزاژ:
- کپسول والپروئیک اسید در کنترل حملات تشنج در مبتلایان به صرع نسبی پیچیده (پارشیال کمپلکس) استفاده می شود. والپروئیک اسید ممکن است به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع تجویز گردد.
- کپسول والپروئیک اسید برای بالغین و کودکان بالای 10 سال مورد مصرف دارد.
- در صورتی که به تنهایی برای کنترل صرع تجویز گردد دوز اولیه والپروئیک اسید با 10 تا 15 میلی گرم بر کیلوگرم در روز شروع می شود و هفته ای 5 تا 10 میلی گرم بر کیلوگرم افزایش داده می شود تا صرع کنترل گردد. حداکثر دوز والپروئیک اسید توصیه شده 60 میلی گرم بر کیلوگرم در روز می باشد.
مکانیسم اثر:
- والپروئیک اسید یون والپروات را در لوله گوارش حل می کند. مکانیسم دقیق والپروئیک اسید در کنترل صرع نامشخص است. یکی از فرضیه های مطرح شده افزایش غلظت گاما آمینوبوتریک اسید (گابا) در مغز می باشد.
فارماکوکینتیک:
- میزان اتصال والپروئیک اسید به پروتئین های پلاسما به غلظت سرمی دارو بستگی دارد.
- والپروئیک اسید به وسیله کبد متابولیزه می شود.
- در حدود 30 تا 50 درصد والپروئیک اسید به فرم کنژوگه از طریق ادرار دفع می شود. کمتر از سه درصد والپروئیک اسید بدون تغییر وارد ادرار می گردد.

اطلاعات مهم مربوط به داروی والپروئیک اسید
یکی از موارد مهم در مورد این دارو احتمال ایجاد نارسایی کبدی است که به ویژه خطر آن در کودکان زیر دو سال و افرادی که به طور ژنتیکی مستعد ابتلا به این عارضه هستند، بیشتر است.
اگر فرد مصرف کننده این دارو به عارضه هایی نظیر بیماری های کبدی، اختلال چرخه دفع اوره یا عارضه های ارثی مانند بیماری آلپرز یا سندرم آلپرز-هوتنلوچرمبتلا باشد، نباید این دارو را مصرف کند.
اگرچه مصرف این دارو ممکن است باعث آسیب رسانی به جنین شود و می تواند بعد از تولد بر توانایی های شناختی کودک نظیر ( استدلال، شعور، حل مسئله) تأثیر بگذارد. ولی وجود بیماری صرع در مادر باردار ممکن است آسیب بیشتری نسبت به عوارض جانبی ناشی از مصرف داروی والپروئیک اسید داشته باشد و فواید ناشی از مصرف این دارو، ضرورت را ایجاد کند که عوارض جانبی نادیده گرفته شود. از این رو نیاز است مصرف و یا ترک مصرف این دارو با مشورت و هماهنگی با پزشک معالج باشد.
در صورتی که فرد باردار است نباید از این دارو برای پیشگیری از بروز بیماری سردرد میگرنی استفاده کند.
در صورت مواجهه با عوارض نظیر از دست دادن اشتها، درد در قسمت بالایی معده (که ممکن است به کمر فرد نیز منتقل شود)، حالت تهوع یا استفراغ مداوم، ادرار تیره رنگ، تورم در صورت یا یرقان (زرد شدن پوست یا چشم)، باید فرد مصرف کننده سریعاً به پزشک مراجعه و یا موارد زیر رو فوراً به او اطلاع دهد.
مصرف این دارو را چون می تواند باعث بروز علائمی شود که زندگی فرد بیمار را به خطر بیندازد، نباید ناگهانی و بدون مشورت با پزشک معالج باشد.
روش مصرف داروی والپروئیک اسید
داروی والپروئیک اسید را دقیقاً همان طور که توسط پزشک شما تجویز می شود، مصرف کنید. راهنمایی های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و بر اساس آن عمل کنید. پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز داروی شما را برای اطمینان از حصول بهترین نتایج، تغییر دهد. این دارو را در دوزهای بیشتر و یا کمتر از مقادیر توصیه شده، مصرف نکنید.
ضروری است که این دارو را همراه با مقادیر زیادی از مایعات مصرف کنید، در صورت عدم مصرف مایعات به حد کافی شاید نیاز باشد که فرد بیمار دوز مصرفی داروی خود را تغییر دهد. اگر مصرف این دارو باعث ناراحتی گوارشی در فرد مصرف کننده می شود، بهتر است همراه با غذا مصرف شود.
سوسپانسیون( مایع) خوراکی این دارو را قبل از اندازه گیری و مصرف، تکان دهید. داروی مایع را با سرنگ دوز، و یا با یک قاشق های خاص اندازه گیری دوز و یا فنجان پزشکی، اندازه گیری کنید. اگر شما یک دستگاه اندازه گیری دوز دارو را نداشته باشید، باید از یک داروساز آن را درخواست کنید.
هرگز فرم گسترده رهش این دارو را نشکنید، نجوید و این دارو را به صورت کامل مصرف کنید.
در هنگام استفاده از این دارو ممکن است نیاز به انجام منظم آزمایشات خون داشته باشید. حتی در صورت احساس بهبودی بعد از مصرف این دارو، سعی کنید مصرف آن را دقیقاً بر اساس تجویز و زمان بندی پزشک معالج ادامه دهید.
اگر فرد مصرف کننده این دارو، یک عمل جراحی را در پیش داشته باشد، ممکن است نیاز باشد برای مدت کوتاهی مصرف این دارو را متوقف کند.
با توجه به اینکه قطع مصرف ناگهانی و خودسرانه حتی می تواند باعث بروز عوارضی شود که زندگی فرد مبتلا به بیماری صرع را به خطر می اندازد، باید از قطع مصرف خودسرانه و بدون مشورت با پزشک و توجه به توصیه های پزشک معالج خودداری کرد.
داروی والپروئیک اسید را در دمای اتاق و به دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید.
نکات با اهمیت:
- در صورتی که والپروئیک اسید توام با سایر داروهای ضد صرع تجویز شود دوز آن با توجه به دوزاژ سایر داروها و واکنش بالینی بیمار تعیین می گردد.
- کپسول والپروئیک اسید نباید در دهان خرد یا فشار داده شود.
- عموما مصرف فولیک اسید قبل از بارور شدن و در طول بارداری به خانم هایی توصیه می شود که با والپروئیک اسید تحت درمان بوده اند تا احتمال بروز برخی تاثیرات جانبی در جنین کاهش یابد.
- یکی از نام های تجاری والپروئیک اسید، دپاکین ®Depakene است بنابراین ممکن است گاهی والپروئیک اسید با نام دپاکین و یا سایر نام های تجاری شناخته شود.