قرص گارسین یک قرص سیر ایرانی است که برای افراد علاقه مند به خواص شگفت انگیز سیر تهیه شده است. از آنجا که سیر طعم و بوی زننده ای دارد و خوردن یا بلعیدن آن هر دو سبب ایجاد بوی بد و شاید هم عوارض گوارشی شود، قرص سیر گارسین از عصاره طبیعی و خالص سیر تهیه می شود تا بتوان از خواص آن بهره مند شد. سیر خواص برجسته ای از جمله ضد باکتری، ضد قارچ، آنتی اکسیدان، ضد آلزایمر، ضد پیری و... دارد. اما در این قرص با استخراج ماده آلیسین بیشتر روی خاصیت کاهنده چربی خون و کمک به لاغری آن تمرکز شده است.
میزان مصرف داروی گارسین
- قرص گارسین ۳۰۰ میل گرمی: سه بار در روز هر بار یک تا دو قرص
- قرص گارسین 500: دو بار در روز هر بار یک قرص
مکانیزم اثر داروی گارسین
اثر پایین آورنده کلسترول سیر وابسته به مقدار مصرف می باشد. مکانیسم اثر آن شامل وقفه سنتز لیپید و افزایش دفع استرولهای اسیدی و بازی است. به نظر می رسد که این اثر مربوط به کاهش بیوسنتز تری اسیل گلیسرول است که خود ناشی از کاهش نسجی NADPH می باشد و افزایش هیدرولیز تری اسیل گلیسرول توسط افزایش فعالیت لیپاز و غیر فعال شدن آنزیم های دخیل در سنتز لیپیدها است. شاید مهمترین ارزش سیر در پیشگیری و درمان بیماری های قلبی عروقی اثر ضدتصلب شرائین آن باشد.
آثار فارماکولوژی داروی گارسین
CV ) Cardiovascular Disease) یا بیماری قلبی و عروقی، بیماری چند عاملی و پیچیده ایست که توسط فاکتورهایی مانند دیس لپییدمی، هیپرتانسیون، افزایش چسبندگی پلاکتها و کاهش فیبرینولیز شناخته می شود. مطالعات اپیدمیولوژیک و بالینی نشان داده است که هیپرلیپیدمی و هیپرتانسیون از بزرگترین عوامل خطر آترواسکلروزیس بوده و منجر به حمله قلبی و انفارکتوس میوکارد می گردد. امروزه بیشتر مطالعاتی که بر روی عملکرد قلب و عروق انجام می گردد مبتنی بر متابولیسم لیپوپروتئین ها، هیپرتانسیون، ترومبوز و قابلیت آنتی اکسیدان ها می باشد. اکسیداسیون LDL به وسلیه ROS (Reactive oxygen species) مکانیسم مهمی در ایجاد آترواسکلروز بوده و پاتوژنز اصلی هیپرتانسیون است. رژیم درمانی اولین گام در درمان هیپرلیپیدمی محسوب می شود. قرن های متمادی است که سیر به عنوان دارو در بسیاری از فرهنگ ها استفاده می شود و از منافع بسیاری در کاهش عوامل خطر قلبی- عروقی برخوردار بوده است.
سیر (Allium sativum) علاوه بر مهار پاتوژنز بیماری های قلبی عروقی، در پیشگیری از سرطان و بسیاری از بیماری های عفونی و مزمن تاثیر به سزائی دارد. سیر دارای ترکیبات مختلف از جمله ویتامین های گروه B، فسفر،کلسیم، پتاسیم، روی و ترکیبات سولفور و آنتی اکسیدان ها است. ترکیبات سولفوری سیر دلیل اصلی بوی تند آن است. سیر حداقل دارای 33 ترکیب سولفور دار نظیر آلئین، آلیسین، آلیل پروپیل دی سولفید و آنزیم های آمیناز، پراکسیداز و 17 اسید آمینه است. یکی از مهمترین ترکیبات سیر آلیسین است. نتایج مطالعات امروزه حاکی از این حقیقت است که این گیاه می تواند لیپیدهای سرم را تعدیل نماید، فعالیت فیبرینولیتیک را افزایش دهد، چسبندگی پلاکت ها را مهار کند و فشار خون را کاهش دهد.
نقش سیر در درمان دیس لیپیدمی، از طریق مهار بیوسنتز کلسترول در کبد و همچنین مهار اکسیداسیون LDL توسط (ROS) است. سیر سبب مهار آنزیم HMG-COA ردکتاز که مسئول سنتز کلسترول است، می شود. از طرفی عصاره الکلی سیر سبب مهار فعالیت سیکلواکسیژناز و در نتیجه مهار تشکیل ترومبوکسان A2 می شود و از این طریق نقش آنتی ترومبوتیک خودرا ایفا می نماید. سیر افزایش سطحcAMP، cGMP و مهار تجمع کلسیم را نیز سبب خواهدشد، این مجموعه اثرات سبب مهار تجمع پلاکتی و تشدید فعالیت فیبرینولیز می شود. در مطالعه ای ثابت شده است که آلیسین و آجوئن موجود در سیر سبب مهار PAF (Platelet- activating factor) شده و از این طریق اثر آنتی ترومبوتیک خود را ایفا می کند. مطالعات in vitro ثابت کرده است که عصاره سیر قدیمی (AGE) سبب بهبود گردش خون در عروق بوسیله پیشگیری از پراکسیداسیون لیپید و همولیز اریتروسیت های اکسید شده می شود. تحقیقات ثابت کرده است که عصاره سیر بر فاکتور گشاد کننده عروق (NO) و تنگ کننده عروق (اندوتلین-1) نیز اثر می گذارد. -Glutamylcysteinγ ترکیبات موجود در سیر هستند که سبب مهار آنزیم آنژیوتانسین کنورتینگ شده و مجموعه این اثرات سبب کاهش تونیسیته عروق و فشار خون می شود.
سخن آخر
مصرف روزانه چهار گرم سیر خام معادل (1-2 حبه) سیر و یا دریافت یک عدد قرص گارسین که حاوی 300 میلی گرم پودر خشک شده سیر است، دو تا سه بار در روز می تواند با مکانیسم های گفته شده از بیماری های قلبی عروقی پیشگیری کرده و حتی در درمان آن موثر باشد.