این دارو برای انجام MRI مغزی برای نمایان سازی ضایعات داخل جمجمه ای با عروق غیر طبیعی یا مشکوک به اختلال در سد مغزی- خونی بکار می رود، این دارو همچنین برای نمایان سازی ضایعات نخاعی و بافت های همراه مصرف می شود. نیمه عمر این دارو 8/77 دقیقه و دفع آن عمدتاً کلیوی است. این دارو به صورت تزریق برای بیمار تجویز می شود. بعضی دارو ها را نمی توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی دارو ها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی گادودیامید، با پزشکتان مشورت کنید.
میزان مصرف گادودیامید
- قبل از شروع درمان با این دارو، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما در شناخت دارو کمک می کند و اطلاعات دارویی را راجع به دارو در اختیار شما قرار می دهد و شما را از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع می کند.
- دوز و مقدار داروی Gadodiamide، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نمایید. پزشک ۱ ساعت بعد از تزریق این دارو، تصویر برداری از مغز را انجام می دهد.
مکانیزم اثر و اثر فارماکوکنتیک گادودیامید
گادودیامید یک ماده حاجب با پایه گادولینیوم و دارای خاصیت پارامغناطیسی است. وقتی که در میدان مغناطیسی قرار می گیرد, با خاصیت مغناطیسی زیادی که در موضع ایجاد می کند، سبب تقویت میزان ریلکسیشن پروتون های اطرافش می شود.
این تغییرات دینامیک در پروتون ها سبب افزایش شدت سیگنال MRI ساطع شده از بافتی که گادودیامید در آن تجمع یافته می شود. در نتیجه تجسم بافت هدف مقدور می گردد. به تک نگار کلی عوامل پارامگنتیک مراجعه شود.
- حجم توزیع: ۲۰۰ میلی لیتر بر کیلوگرم
- راه دفع: عمدتا از طریق ادرار
- نیمه عمر حذف: ۷۷.۸ دقیقه
- پاک سازی دارو از بدن:
- کلیوی: ۱.۷میلی لیتر بر دقیقه بر کیلوگرم؛
- پلاسمایی: ۱.۸میلی لیتر بر دقیقه برکیلوگرم
سخن آخر
- در صورت کم خونی همولیتیک، کم خونی داسی شکل، باید این دارو را با احتیاط مصرف کرد.
- انجام تصویربرداری MRI باید در طی یک ساعت بعد از تزریق دارو انجام شود. در این مدت حضور پزشک متخصص و وجود امکانات فوریتی ضروری است.