آسنترا چیست؟
آسنترا دارویی است که حاوی ماده ای فعال به نام سرترالین است و متعلق به گروه داروهای ضد افسردگی (داروهای مورد استفاده برای درمان افسردگی) به نام بازدارنده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) می باشد. این دارو برای درمان افسردگی، اختلال وسواسی-جبری، ترس اجتماعی و همچنین کاهش استرس پس از تروما استفاده می شود.
موارد مصرف آسنترا
در درمان افسردگی، وسواس اجباری، اختلالات پانیک و اختلالات خلقی کاربرد دارد.
سلول های مغزی که نورون نامیده می شوند،مواد شیمیایی مختلفی را جهت ارتباط با سایر نورون ها ترشح می کنند.این یعنی یک سری تکانه الکتریکی بین نورون ها مسئول کارکرد های بخش های مختلف مغز می باشند.
آسنترا سطح سروتونین را در فضای بین نورون ها افزایش می دهند.این کار کمک به برطرف سازی علائم افسردگی و حملات ترس و بسیاری از اختلالات دیگر مربوط به خلق و خو در برخی از افراد می شود. سرترالین به علت کاهش میل جنسی در درمان انزال زودرس نیز کاربرد دارد
فارماکوکینتیک آسنترا
سرترالین به آهستگی از طریق دستگاه گوارش جذب شده و حداکثر سطح پلاسمائی آن 5/8-5/4 ساعت پس از مصرف آن است. متابولیسم عبور اول وسیعی در کبد دارد. راههای اصلی متابولیسم اصلی آن دمتیلاسیون و تبدیل آن به دمتیل سرترالین که غیر فعال است.
به طور وسیعی در تمام بافتهای بدن توزیع شده و 98% باند پروتئینی دارد. نیمه عمر حذفی آن حدود 26 ساعت است. به میزان مساوی از ادرار و مدفوع دفع می شود که عمدتاً به شکل متابولیت است. این دارو وارد شیر مادر هم می شود.
مقدار دوز مصرفی آسنترا
این قرص در دوز های 50 و 100 میلی گرم یافت می شود.
باید بدون توجه به غذا، یک بار در روز (صبح یا عصر) مصرف شود.
دوز اولیه برای درمان افسردگی و اختلالات وسواسی – جبری، 50 میلی گرم یک بار در روز است. ممکن است دوز به تدریج افزایش یابد تا زمانی که به اثر مورد نظر برسید. همیشه توصیه می شود از کوچکترین دوز استفاده کنید زیرا برای بیماران موثر است. حداکثر دوز روزانه 200 میلی گرم است.
دوز آسنترا در درمان حملات هراس، 25 میلی گرم یک بار در روز است.
به یاد داشته باشید که حداقل 10 روز طول می کشد تا این دارو شروع به کار کند.
درمان با این دارو معمولا طولانی مدت است و باید چند ماه مصرف شود تا علائم بهبودی را مشاهده کنید.
اگر شما نیاز به متوقف کردن استفاده از این دارو را دارید، باید به تدریج این مقدار را کاهش دهید.
به عنوان مثال، اگر 75 میلی گرم در روز استفاده می کنید، ابتدا لازم است دوز را تا 50 میلی گرم در روز کاهش دهید. سپس، شما نیاز به مصرف 50 میلی گرم برای 7 تا 10 روز دارید. پس از آن، باید دوز را به 25 میلی گرم در روز کاهش دهید. سپس 25 میلی گرم باید برای 7 تا10 روز مصرف شود. پس از آن شما باید دوز مصرفی را به mg 12.5 در روز کاهش دهید. دوز 12.5 میلی گرم باید برای 7 تا 10 روز دیگر مصرف شود و در نهایت می توانید مصرف آسنترا را به طور کامل متوقف کنید.
اگر به طور ناگهانی مصرف آسنترا را متوقف کنید، ممکن است سندروم کناره گیری ایجاد شود.
نحوه مصرف آسنترا
نحوه مصرف آسنترا به سن بیمار، شرایط تحت درمان، شرایط پزشکی و تشخیص پزشک بستگی دارد و می بایست این دارو را مطابق تجویز پزشک مصرف کنید.زیرا پزشک ممکن است در برخی اوقات دوز شما را تغییر دهد. نکته مهم این است که این دارو را بیشتر یا کمتر یا بیش از مدت توصیه شده پزشک مصرف نباید مصرف کنید.
ممکن است طی یک تا دو هفته پس از مصرف این دارو علائم کاهش یابد با این حال می بایست طبق تجویز پزشک تمام دوز درمانی خود را مصرف کنید.
آسنترا را می توانید به همراه غذا یا بدون غذا مصرف کنید و سعی کنید دارو را هر روز در یک ساعت مشخص مصرف کنید و دوز مصرف را تغییر ندهید.
قرص آسنترا را ناگهانی قطع نکنید زیرا می تواند عوارض ترک را به همراه داشته باشد، بهتر است برای نداشتن عوارض جانبی این دارو را توسط تجویز پزشک قطع کنید تا بتوانید با خیال راحت آنسترا را قطع کنید.
علایمی که نشان می دهد باید آسنترا مصرف کرد
- برای معالجه علائم افسردگی، از جمله افسردگی همراه با علائم اضطراب در بیماران با یا بدون سابقه شیدایی تجویز می شود. پس از پاسخ رضایت بخش ، ادامه درمان در جلوگیری از عود قسمت اول افسردگی یا عود قسمتهای بیشتری از این بیماری مؤثر است.
- برای درمان اختلال وسواس-اجباری (OCD) نشان داده شده است. پس از پاسخ رضایت بخش ، ادامه درمان در جلوگیری از عود قسمت اولیه OCD مؤثر است.
- آسنترا برای معالجه کودکان مبتلا به OCD تجویز می شود.
- آسنترا برای درمان اختلال هراس، با یا بدون آگورافوبیا نشان داده شده است. پس از پاسخ رضایت بخش، ادامه درمان در جلوگیری از عود قسمت اولیه اختلال هراس مؤثر است.
- آسنترا برای درمان اختلال استرس پس از آسیب (PTSD) نشان داده شده است. پس از پاسخ رضایت بخش ، ادامه درمان در جلوگیری از عود قسمت اولیه PTSD مؤثر است.
- آسنترا برای درمان هراس اجتماعی (اختلال اضطراب اجتماعی) تجربه شده است. پس از پاسخ رضایت بخش، ادامه درمان در جلوگیری از عود قسمت اول هراس اجتماعی مؤثر است.
- اختلال دیسفوریا قبل از قاعدگی (PMDD): آسنترا برای درمان اختلال دیسفوری قبل از قاعدگی (PMDD) نشان داده شده استاثر آسنترا در درمان PMDD در دو کارآزمایی کنترل شده با دارو نما از زنان تحت درمان سرپایی، برقرار شد.