قرص فروس سولفات و کمبود آهن
یکی از عناصر لازم برای بدن آهن است. این آهن برای خون سازی بدن و همچنین تامین ظرفیت انتقال اکسیژن بدن لازم است. آهن در ساخت میوگلوبین عملی مشابه دارد و همچنین بهعنوان کوفاکتور چندین آنزیم اساسی، مانندسیتوکروم، نقش دارد.
آهن برای متابولیسمکاتکولآمین و عملکرد صحیح نوتروفیلها نیز ضروری است. آهن موجود در غذا یامکملهای غذایی، پس از مصرف خوراکی،بهشکل آهن دو ظرفیتی از سلولهای مخاطیعبور کرده و به ترانسفرین پیوند مییابد.
دراین حالت، آهن برای ساخت گلبولهای قرمز،به مغز استخوان منتقل میشود. اینها فواید آهن بود. ولی خب بسیاری از ما دچار کمخونی ناشی از فقر آهن میشویم که این موضوع به سلامتی ما اسیب میرساند. برای اینکار میتوانیم از قرص فروس سولفات یا قرص ferrous sulfate استفاده کنیم.
مقدار مصرف قرص فروس سولفات
الف) درمان کمبود آهن
بزرگسالان: mg 200-100 آهن المنتال سه بار در روز ـ مقدار مصرف، برحسب نیاز و تحمل بیمار، به تدریج تا 300 میلیگرم چهار بار در روز افزایش مییابد.
کودکان 12-2 سال- mg/kg 3 روزانه بهصورت منقسم 4-3 بار در روز.
کودکان 6 ماه تا 2 سال- تا mg/kg6 در روز به صورت منقسم (4-3 بار در روز). بیماران مسن ممکن است دوز بالاتری نیاز داشته باشند.
ب) پیشگیری از کم خونی ناشی از کمبود آهن.
بزرگسالان: مقدار mg/day 300 از راه خوراکی مصرف میشود.
کودکان- مقدار mg/kg/day 5 در مقادیر منقسم مصرف میشود.
سولفات فرو جایگزین آهن میشود که یک جزء اساسی در تشکیل هموگلوبین است.
مکانیسم اثر قرص فروس سولفات
پخش: از طریق سلولهای مخاطی دستگاه گوارش به داخل خون منتقل میشود و در آنجا بلافاصله به یک پروتئین حامل (ترانسفرین ) پیوند مییابد و برای شرکت در ساختمان هموگلوبین به مغز استخوان برده میشود. پیوند آهن به پروتئین بسیار زیاد است.
متابولیسم: با تخریب هموگلوبین، آهن آزاد ولی ذخیره شده و دوباره توسط بدن استفاده میشود.
دفع: افراد سالم در روز به میزان کمی آهن از دست میدهند. مردان و زنان یائسه حدود mg/day 1 و زنان دیگر حدود mg/day 5/1 آهن از دست میدهند. از دست دادن آهن معمولاً از طریق ناخنها ، مو، مدفوع و ادرار است. مقادیر بسیار جزئی از طریق صفرا و تعریق از دست میرود.
فارماکوکینتیک قرص فروس سولفات
جذب: در تمام طول دستگاه گوارش جذب میشود ، ولی جذب عمده آن از دوازدهه و ابتدای ژوژ نوم است. در افراد سالم تا حدود 10 درصد آهن و در بیماران مبتلا به کمخونی ناشی از کمبود آهن، تا 60 درصد آهن جذب میشود. غذا ممکن است جذب این دارو را 50-33 درصد کاهش دهد.
اشکال دارویی قرص فروس سولفات
Tablet: 50 mg Fe2+ Capsule (Glycine sulfate) : 100 mg Fe 2+ Drop: 125 mg/ml Syrup : 200mg (41 mg Fe2+) /5ml
مشخصات قرص فروس سولفات
طبقهبندی فارماکولوژیک: مکمل خوراکی آهن.
طبقهبندی درمانی: خونساز.
طبقهبندی مصرف در بارداری: رده A
کاربرد قرص فروس سولفات
این دارو ترکیبی از آهن و اسید فولیک است آهن در درمان و پیشگیری آنمی فقر آهن کاربرد دارد اسید فولیک به منظور پیشگیری و درمان حالات مرضی ناشی از کمبود این ویتامین مصرف می شود. این دارو ترکیبی از آهن و اسید فولیک است.
مصرف قرص فروس سولفات
تجویز عمومی قرص سولفات در مدارس دخترانه بدون در نظر گرفتن عوارض آن در سلامت مصرف کننده یکی از مشکلاتی است که به تازگی ضرورت بازنگری برنامه های بهداشتی مدارس را مضاعف کرده است.
چند سالی از آغاز طرح ارائه قرص سولفات در مدارس راهنمایی و دبیرستان دخترانه به منظور جلوگیری از بیماریهای کم خونی شایع در بین دختران سپری شده و با این وجود به عقیده کارشناسان انجام آن بدون در نظر گرفتن عوارض احتمالی بر سلامت فرد همراه است.
در حال حاضر قرص آهن در قالب نمکهای آهن (سولفات آهن خوراکی)، فیفول (ترکیب آهن و اسید فولیک) و فرفولیک برای بزرگسالان و قطره و شربت آهن برای کودکان در داروخانه ها به فروش می رسد.
قرص سولفات که به منظور مقابله با بیماریهای کم خونی در نظر گرفته شده به صورت دوره ای در بین دانش آموزان دختر راهنمایی و دبیرستان مدارس کشور توزیع و مصرف آن با نظارت مربیان مدرسه کنترل می شود.
آهن از عناصر معدنی مورد نیاز بدن است که برای ساخت هموگلوبین خون، میوگلوبین ماهیچه ها و فعالیت برخی آنزیمها ضروری است و کم خونی یکی از بیماریهای غیر ژنتیکی شایع٬ بخصوص در کشور های جهان سوم و در حال توسعه است که عمده ترین دلیل آن فقر آهن عنوان می شود.
به عقیده پزشکان درمان تمام بیماریهای کم خونی با مکملهای آهن ممکن نیست و نمی توان با تجویز عمومی و بدون معاینه فرد وی را ملزم به استفاده از این قرص کرد.
یک متخصص با پرداختن به مصادیق مشکلات تغذیه ای کشورمان گفت:مثلا ١٠ سال است که عنوان می شود ٣٠ درصد مردم کم خونی دارند یا تا ٨٠ درصد مردم کمبود ویتامین D دارند یا ۴٠ میلیون نفر کمبود ویتامین E دارند ولی آیا کاری هم صورت پذیرفته است، در حالی که در اروپا برای افزایش ویتامین D آمدند و لبنیات خود را غنی از این نوع ویتامین کردند.
وی با اشاره به کم خونی در زنان باردار، سالمندان و کودکان زیر پنج سال افزود:هم اکنون به دختران در مدارس قرص سولفاتبرای کم خونی می دهند ولی چه فایده دارد دانش آموزان آن را مصرف نمی کنند چون به محض خوردن این قرص شکم آنها دچار مشکل می شود.
بنابراین باید راه حل بهتری در نظر گرفت.در این مطلب از سایت دلگرم در مورد قرص فروس سولفات صحبت کردیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.همراهان گرامی سایت جسارت ، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و سایت جسارت هیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد. حتماً قبل از استفاده از این دارو با پزشک معالج خود مشورت نمایید.