آزلاییک اسید یک ماده ارگانیک است که برای درمان آکنه روزاسه، آکنه و هیپرپیگمانتاسیون (افزایش ملانین) مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده معمولا به صورت تجویزی در دسترس است اما محصولاتی با غلظت کمتر را می توان بدون نسخه نیز دریافت کرد. اکثر مردم نتایج استفاده از این محصول را پنج هفته بعد با عوارض جانبی کمتر یا حتی بدون عوارض مشاهده می کنند.
آزلائیک اسید یک ترکیب دی کربوکسیلیک اسید است که به طور طبیعی توسط مخمرهای موجود بر روی پوست سالم تولید می شود. این ماده همچنین از گندم، جو و چاودار قابل استخراج است. در محصولات مراقبتی پوست، از این اسید ویژه برای مبارزه با مشکلات پوستی استفاده می شود. آکنه ولگاریس ملایم تا متوسط، رزاسه و هایپرپیگمنتیشن از جمله این مشکلات هستند.
آزلائیک اسید یک ترکیب چند کاره است که در محصولات مو نیز کاربرد دارد. معمولا همراه با ماینوکسیدیل (در محصولات برند Rogaine) برای کمک به درمان طاسی استفاده می شود.
چگونه باید از آزلائیک اسید استفاده کرد؟
این اسید در قالب محصولاتی مانند ژل، فوم و کرم ارائه میشود. معمولاً دو بار در روز، صبح و عصر استفاده میشود. برای یادآوری استفاده از کرم و نتیجه گیری بهتر، هر روز تقریباً در ساعت معینی محصول را استفاده کنید. دستورالعمل های موجود در نسخه پزشک خود را با دقت دنبال کنید و از پزشک یا داروساز خود بخواهید قسمت های نامفهوم را توضیح دهید. از آزلائیک دقیقاً مطابق دستورالعمل استفاده کنید و بیشتر از حد تجویز پزشک از آن استفاده نکنید.
مراقب باشید که اسید آزلائیک با چشم یا دهان شما تماس پیدا نکند. اگر آزلائیک وارد چشم شد، چشم ها را با آب زیادی بشویید و در صورت تحریک چشم با پزشک تماس بگیرید. فوم اسید آزلائیک قابل اشتعال است. در حین استفاده از فوم اسید آزلائیک، از آتش استفاده نکنید و سیگار نکشید.
برای استفاده از ژل، فوم یا کرم، این مراحل را دنبال کنید:
- پوست آسیب دیده را با آب و یک صابون ملایم یا لوسیون تمیز کننده بشویید و با یک حوله نرم خشک کنید. از پزشک متخصص پوست و مو خود بخواهید که یک ماده پاک کننده مناسب را به شما معرفی کند. از مصرف پاک کننده های الکلی و حاوی مواد لایه بردار خودداری کنید.
- قبل از استفاده، محصول حاوی اسید را خوب تکان دهید.
- یک لایه نازک از ژل یا کرم را روی پوست آسیب دیده بمالید. به آرامی و کاملاً آن را بر روی پوست ماساژ دهید. یک لایه نازک از محصول را روی تمام صورت از جمله گونه ها، چانه ها ، پیشانی و بینی بمالید.
- ناحیه آسیب دیده نباید با هیچ نوع بانداژ و پانسمان پوشانده شود.
موارد مصرف آزالیک اسید
آکنه ولگاریس , آکنه روزاسه
آکنه ولگاریس (کرم) : درمان آکنه ولگاریس التهابی خفیف تا متوسط.
روزاسه (فوم، ژل): درمان پاپول های التهابی و پوسچول های روزاسه خفیف تا متوسط.
مقدار مصرف آزالیک اسید
کرم 20٪ - ژل 15٪ - فوم 15٪
آکنه ولگاریس
آزلائیک اسید: یک لایه نازک روی مناطق آسیب دیده صورت هر 12 ساعت ماساژ داده شود.
درمان پاپول های التهابی و پوسچال های روزانه خفیف تا متوسط
آزلائیک اسید: یک لایه نازک روی مناطق آسیب دیده صورت هر 12 ساعت ماساژ داده شود.
آزلائیک اسید برای جای جوش
برخی افراد از آزلائیک برای درمان جای جوش هم استفاده می کنند. آزلائیک باعث افزایش تولید سلول های جدید می شود که از این طریق، جای جوش را کم رنگ تر می کند. همچنین ازسنتز ملانین (که باعث تغییر رنگ پوست می شود) جلوگیری می کند.
اگر از داروهای موضعی دیگر برای جای جوش و لک استفاده می کنید که روند درمان با آنها کند پیش می رود، حتما آزلائیک اسید را امتحان کنید. برای فهمیدن اینکه این روش درمانی برای چه افرادی بهتر جواب می دهد و تا چه اندازه می تواند موثر باشد به تحقیقات بیشتری نیازاست.
کاربردهای دیگر آزلائیک اسید
آزلائیک برای مشکلات دیگر پوستی مثل هایپرپیگمانتاسیون (تجمع بیش ازحد رنگدانه در بافت)، روزاسه و همچنین روشن کردن پوست هم کاربرد دارد.
آزلائیک اسید دردرمان هایپرپیگمنتاسیون
التهاب ناشی ازجوش می تواند باعث هایپرپیگمانتاسیون درقسمت هایی از پوست شود. آزلائیک اسید از تجمع سلول های پوست جلوگیری می کند. یک مطالعه مقدماتی درسال ۲۰۱۱ نشان داد آزلائیک می تواند تیرگی پوست ناشی از جوش را درمان کند. همچنین تحقیقات نشان دادند، استفاده از آن ایمن و بدون عارضه ی خاصی است.
آزلائیک اسید برای روشن شدن پوست.
همان طور که آزلائیک برای درمان هایپر پیگمانتاسیون التهابی موثراست، برای روشن کردن نقاطی از پوست که به خاطر تجمع ملانین دچار تیرگی شده نیز تاثیر دارد.
آزلائیک اسید برای درمان روزاسه.
آزلائیک با کاهش التهاب در درمان علائم روزاسه موثراست. مطالعات بالینی نشان می دهد که ژل آزلائیک می تواند ظاهر متورم و قابل مشاهده رگ های خونی را که به خاطر روزاسه به وجود آمده اند بهبود ببخشد.
نکات قابل توصیه
آزلائیک اسید فقط برای مصرف موضعی می باشد، از مصرف خوراکی، چشمی و یا واژینال، تماس با چشم، دهان و سایر غشاهای موکوسی خودداری شود. از استفاده از مرهم و باند پیچی آتش زا اجتناب شود.
منطقه آسیب دیده با صابون های ملایم و یا لوسیون های پاک کننده غیر صابونی شسته و قبل از استفاده خشک شود.
اگر پس از گذشت 12 هفته بهبودی حاصل نشد، ادامه مصرف دارو مجدد مورد ارزیابی قرار گیرد.