ساعدنیوز
ساعدنیوز

میزان و نحوه مصرف داروی والپروئیک اسید

  جمعه، 30 آبان 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
میزان و نحوه مصرف داروی والپروئیک اسید
والپروئیک اسید (والپروات سدیم، دی واپروئکس) یکی از داروهایی است که می‌تواند از فرایندها و مواد شیمیایی که باعث بروز بیماری صرع (تشنج) می‌شود، جلوگیری و یا آنها را کنترل کند. این دارو به تنها و یا به همراه دیگر داروهایی که برای درمان این بیماری مصرف می‌شود، به کار می‌رود.

نام ژنریک:

  • والپروئیک اسید

نام لاتین:

  • Valproic Acid

نام تجاری:

  • ®Depakene

گروه دارویی- درمانی:

  • اسید کربوکسیلیک
  • کنترل حملات صرع نسبی

طبقه بندی در بارداری:

  • گروه D

اشکال دارویی:

  • کپسول: 100، 250، 500 میلی گرم

اطلاعات مهم مربوط به داروی والپروئیک اسید

یکی از موارد مهم در مورد این دارو احتمال ایجاد نارسایی کبدی است که به ویژه خطر آن در کودکان زیر دو سال و افرادی که به طور ژنتیکی مستعد ابتلا به این عارضه هستند، بیشتر است.

اگر فرد مصرف کننده این دارو به عارضه هایی نظیر بیماری های کبدی، اختلال چرخه دفع اوره یا عارضه های ارثی مانند بیماری آلپرز یا سندرم آلپرز-هوتنلوچرمبتلا باشد، نباید این دارو را مصرف کند.

اگرچه مصرف این دارو ممکن است باعث آسیب رسانی به جنین شود و می تواند بعد از تولد بر توانایی های شناختی کودک نظیر ( استدلال، شعور، حل مسئله) تأثیر بگذارد. ولی وجود بیماری صرع در مادر باردار ممکن است آسیب بیشتری نسبت به عوارض جانبی ناشی از مصرف داروی والپروئیک اسید داشته باشد و فواید ناشی از مصرف این دارو، ضرورت را ایجاد کند که عوارض جانبی نادیده گرفته شود. از این رو نیاز است مصرف و یا ترک مصرف این دارو با مشورت و هماهنگی با پزشک معالج باشد.

در صورتی که فرد باردار است نباید از این دارو برای پیشگیری از بروز بیماری سردرد میگرنی استفاده کند.

در صورت مواجهه با عوارض نظیر از دست دادن اشتها، درد در قسمت بالایی معده (که ممکن است به کمر فرد نیز منتقل شود)، حالت تهوع یا استفراغ مداوم، ادرار تیره رنگ، تورم در صورت یا یرقان (زرد شدن پوست یا چشم)، باید فرد مصرف کننده سریعاً به پزشک مراجعه و یا موارد زیر رو فوراً به او اطلاع دهد.

مصرف این دارو را چون می تواند باعث بروز علائمی شود که زندگی فرد بیمار را به خطر بیندازد، نباید ناگهانی و بدون مشورت با پزشک معالج باشد.

تصویر

موارد مصرف، روش و دوزاژ:

  • کپسول والپروئیک اسید در کنترل حملات تشنج در مبتلایان به صرع نسبی پیچیده (پارشیال کمپلکس) استفاده می شود. والپروئیک اسید ممکن است به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع تجویز گردد.
  • کپسول والپروئیک اسید برای بالغین و کودکان بالای 10 سال مورد مصرف دارد.
  • در صورتی که به تنهایی برای کنترل صرع تجویز گردد دوز اولیه والپروئیک اسید با 10 تا 15 میلی گرم بر کیلوگرم در روز شروع می شود و هفته ای 5 تا 10 میلی گرم بر کیلوگرم افزایش داده می شود تا صرع کنترل گردد. حداکثر دوز والپروئیک اسید توصیه شده 60 میلی گرم بر کیلوگرم در روز می باشد.

روش مصرف داروی والپروئیک اسید

داروی والپروئیک اسید را دقیقاً همان طور که توسط پزشک شما تجویز می شود، مصرف کنید. راهنمایی های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و بر اساس آن عمل کنید. پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز داروی شما را برای اطمینان از حصول بهترین نتایج، تغییر دهد. این دارو را در دوزهای بیشتر و یا کمتر از مقادیر توصیه شده، مصرف نکنید.

ضروری است که این دارو را همراه با مقادیر زیادی از مایعات مصرف کنید، در صورت عدم مصرف مایعات به حد کافی شاید نیاز باشد که فرد بیمار دوز مصرفی داروی خود را تغییر دهد. اگر مصرف این دارو باعث ناراحتی گوارشی در فرد مصرف کننده می شود، بهتر است همراه با غذا مصرف شود.

سوسپانسیون( مایع) خوراکی این دارو را قبل از اندازه گیری و مصرف، تکان دهید. داروی مایع را با سرنگ دوز، و یا با یک قاشق های خاص اندازه گیری دوز و یا فنجان پزشکی، اندازه گیری کنید. اگر شما یک دستگاه اندازه گیری دوز دارو را نداشته باشید، باید از یک داروساز آن را درخواست کنید.

هرگز فرم گسترده رهش این دارو را نشکنید، نجوید و این دارو را به صورت کامل مصرف کنید.

در هنگام استفاده از این دارو ممکن است نیاز به انجام منظم آزمایشات خون داشته باشید. حتی در صورت احساس بهبودی بعد از مصرف این دارو، سعی کنید مصرف آن را دقیقاً بر اساس تجویز و زمان بندی پزشک معالج ادامه دهید.

اگر فرد مصرف کننده این دارو، یک عمل جراحی را در پیش داشته باشد، ممکن است نیاز باشد برای مدت کوتاهی مصرف این دارو را متوقف کند.

با توجه به اینکه قطع مصرف ناگهانی و خودسرانه حتی می تواند باعث بروز عوارضی شود که زندگی فرد مبتلا به بیماری صرع را به خطر می اندازد، باید از قطع مصرف خودسرانه و بدون مشورت با پزشک و توجه به توصیه های پزشک معالج خودداری کرد.

داروی والپروئیک اسید را در دمای اتاق و به دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید.

توجهات پزشکی - پرستاری:

  • قبل از شروع درمان با والپروئیک اسید در مورد بیماری کبدی یا سابقه آن از بیمار سوال کنید. تست های عملکرد کبدی را کنترل کنید.
  • قبل از شروع درمان با والپروئیک اسید از عدم بارداری بیمار اطمینان حاصل کنید.
  • در طی درمان با والپروئیک اسید عملکرد کبدی، گوارشی، ذهنی و روانی بیمار را کنترل کنید.
  • فهرستی از داروهای مصرفی بیمار را در اختیار پزشک قرار دهید.
  • از بیمار بخواهید والپروئیک اسید را مطابق با دستور پزشک مصرف کند.
  • از خرد کردن و جویدن کپسول والپروئیک اسید باید اجتناب شود.
  • در طی دوره درمان با والپروئیک اسید وضعیت تشنج را ارزیابی کنید و از واکنش مناسب بالینی اطمینان حاصل کنید.
  • در صورت عدم کنترل حملات صرع پزشک را در جریان قرار دهید.

توجهات بیمار - خانواده:

  • کپسول والپروئیک اسید را فقط ببلعید از جویدن و خرد کردن آن بپرهیزید. کپسول والپروئیک اسید باید با آب مصرف شود.
  • داروی والپروئیک اسید باید مطابق با دوز توصیه شده و در زمان مناسب مصرف شود. کپسول والپروئیک اسید نباید ناگهانی قطع شود زیرا احتمال بروز تشنج را به همراه دارد. والپروئیک اسید تدریجا و تحت نظر پزشک قطع خواهد شد.
  • وجود هر گونه سابقه بیماری کبدی، کلیوی و روانی را به پزشک اطلاع دهید.
  • در صورت مصرف والپروئیک اسید ممکن است نتایج برخی از تست های آزمایشگاهی تان تغییر کند. بنابراین مسئول آزمایشگاه را در جریان مصرف والپروئیک اسید قرار دهید.
  • در طول درمان با والپروئیک اسید در صورت داشتن علائمی مانند تهوع، استفراغ، درد در بخش بالایی شکم، از دست رفتن اشتها، ادرار تیره، مدفوعی به رنگ خاکستری و زردی فورا با پزشک تماس بگیرید. این علائم می تواند نشان دهنده سمیت کبدی باشد.
  • در صورت بروز علائمی مانند تغییرات خلقی و رفتاری، اضطراب، حملات پانیک، مشکلات خواب، احساس بی قراری، بیش فعالی و یا پرخاشگری فورا پزشک را مطلع سازید.
  • در طول مصرف داروی والپروئیک اسید ممکن است به سادگی دچار خونریزی شوید بنابراین حین انجام کارهایی مانند مسواک کردن دندان ها مراقب باشید.
  • در طول درمان با والپروئیک اسید از انجام کارهایی که به هشیاری بالا نیاز دارد مانند رانندگی بپرهیزید.
  • سایر داروهای مصرفی خود را به پزشک اعلام کنید.
  • در طی درمان با والپروئیک اسید از روش های مطمئن ضد بارداری استفاده کنید.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سوگل طهماسبی بازیگر سریال کیمیا: بازیگران زنی که حیا و حجاب دارند در سینما جایی ندارند (174 نظر) پزشکیان: کلاس‌ های درس 45 نفره خیلی هم خوب است؛ خبرهای امیدوارکنننده در رابطه با اصلاح روش های آموزش در مدارس (141 نظر) سحر زکریا: جوکرِ احسان علیخانی اگر ابتذال نیست پس چیه؟ رقص دسته جمعی بازیگران در جوکر نشانه جهل آنهاست+عکس (117 نظر) فریبا نادری خطاب به صدف طاهریان: اگر نخواهند به تو پیشنهاد بی‌شرمانه بدهند پس باید به کی بدهند؟ والا من روم نمیشه حتما نباید اسم بدکاره روت باشه که+فیلم (98 نظر) مقایسه پراید و پژو با سانتافه توسط نماینده مجلس! / مگه سانتافه کره‌ای نیست؟ (91 نظر) هادی ساعی: هیچ منتی سر مبینا نعمت زاده نیست او میتواند تحصیلاتش را ادامه بدهد/ او خودش بیخیال رشته پزشکی شد!+فیلم (75 نظر) نگاهی به استایل بسیجی رؤسای جمهور ایران در زمان جنگ: از آیت الله خامنه ای تا مسعود پزشکیان +تصاویر (74 نظر) شهربانو منصوریان: زنگ زدم به همسرم گفتم باید رضایت نامه خروج بدی گفت نمیدم منم گفتم بلیت پرواز میگیرم برمیگردم کتک سفتی بهت میزنما😂+فیلم (64 نظر) جشن تولد مجلل و شاهانه نوید محمد زاده برای فرشته خانوم، نور زندگی اش+عکس/تزئین زیبای کیک با تم یونیکورن (58 نظر) یادی کنیم از ناهار ظهر جمعه‌های خونه‌ی مادر بزرگ/ از غذاهایی که عطر و بوی خونه های قدیمی دارن تا سفرهای چیده شده به سلیقه‌ی مادربزرگ (58 نظر) کنایه سنگین علی دایی به پژمان جمشیدی:خدارو شکر میکنیم که حداقل تو فوتبال به جایی نرسیدی ، عوضش یه هنرپیشه ی خوب شدی که خود من هم بهت افتخار میکنم (53 نظر) گلوریا هاردی: هم ایران خانه من است و هم فرانسه؛ هر دو وطن من هستند/اگر روزی تیم ملی ایران و تیم ملی فرانسه بازی کنند، من دوست دارم بازی مساوی شود (53 نظر) هزینه هنگفت تزئینات لاکچری توالت فرح در دوره پهلوی + سند/ رسیدگی به تزئینات توالت ملکه از رسیدگی به اوضاع برق و آب مردم واجبتر بوده (46 نظر) خلاقیت خنده دار عروس دست و پا چلفتی با تزئین سینی مرغ برای مادرشوهر حماسه آفرید+عکس/هنر نزد ایرانیان است و بس (44 نظر) بهنوش بختیاری: قبل از عمل شکل آنجلینا جولی بودم خیلی خوشگل بودم جوگیر شدم با پول کم بدون اجازه پدر و مادرم دماغمو عمل کردم (42 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
ترکیب استقلال خوزستان برای تقابل با تیم هوادار
برنامه‌ریزی برای نخستین پرتاب بومی به مدار «ژئو» تا پایان سال
احتمال نشست سه‌جانبه روسیه-ترکیه-ایران درباره سوریه
رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ آیا خانم‌ها در انتخاب لباس مانند مقنعه، شلوار و پیراهن فقط باید رنگ سیاه را انتخاب کنند؟
ظریف خطاب به ترامپ: ایران آماده گفتگو به نفع «تهران و واشنگتن» است
ادعای هاکان فیدان: تحولات سوریه مداخله خارجی نیست
ماکارونی بخوریم یا نه؟/ بدنبال مسمومیت مرگبار سه کودک بعد از خوردن ماکارونی سازمان استاندارد اطلاعیه صادر کرد
سر مربی تیم تراکتور:مسلما تصمیم‌گیرنده من هستم و زاده نشده کسی که به من بازیکن تحمیل کند!
پزشکیان: ‌سران کشورهای منطقه برای تأمین امنیت پیش‌قدم شوند
سهم ورزشکاران زن در قانون حجاب و عفاف مشخص شد +جزئیات
علیرضا بیرانوند: انگشت کوچک عابدزاده هم نمی‌شوم ؛ هرگز نگفتم من بیشتر از عابدزاده پرتاب می‌کنم ؛ یکسال دور میدان آزادی می خوابیدم
دختر بهزاد فراهانی: پدرم بسیار غیرتی است/ یکبار کمیته ما را در خیابان گرفت، گفتم دختر معاویه‌ام تا مرا آزاد کنند!
معروف‌ترین ربات‌های خودمختار دنیا را بشناسید / خطر این ربات‌ها برای انسان چیست؟
عناصر گروهک‌های تروریستی تجزیه‌طلب در تور حافظان امنیت
وقتی ورزش از سیاست جدا نیست ؛ لشکرکشی سیاسیون به دنیای ورزشی‌ها!
منتخب روز   
دکوراسیون مجلل قصر فرح و محمدرضا پهلوی/ از اتاق خلوت باشکوه فرح تا اتاق پذیرایی و غذاخوری، وجب به وجبش نشان از ولخرجی‌های الکی داره اونم در شرایطی که اکثر مردم در فقر شناور بودند چرا متاورس مهمه و کجا به دردمون میخوره؟ چگونه بفهمیم در کدام دهک درآمدی قرار داریم؟ پاسخ به سوالی که همه می‌پرسند+عکس جنجال ازدواج با دختر 11 ساله در پیج اینستاگرام یک زوج دهه‌ی 90 در عرض 3 روز 306 هزار فالوئر به همراه داشت/ القای کودک همسری یا جذب فالوئر؟ (ویدئو) مطمئنا خنده‌دارترین سکانس «در حاشیه»، لبخند رو لبات میاره😁/ شعرخوانی منحصربه‌فرد جواد رضویان از شعر نوستالژی باز باران با ترا ننهههههه نهههههه ببین منو زیبا بروفه: پیام دائم می گفت اگر پایم به بیمارستان برسد میمیرم، من از دکتر میترسم/ما 22 سال زندگی عاشقانه داشتیم و اهوارا ثمره این عشق بود دعا و نیایش؛ بخش 4/ گشایش کار و گرفتن حاجت/ ختم دعای نادعلی+ متن و فایل صوتی 20 جاذبه گردشگری تبریز/ جای دیگه اینهمه تنوع و زیبایی دیدین؟+ فیلم و تصاویر جذاب وقتی سیاست با فوتبال گره می‌خورد؛ سیاستمداران ایرانی طرفدار چه تیمی هستند؟/ از محمود احمدی‌نژاد تا سیدعباس عراقچی ختم قرآن / تلاوت قرآن کریم؛ حزب 7 – آیات 203 تا 232 سوره بقره + معنی و تفسیر آیات قصه های شبانه؛ آن شرلی در گرین‌ گیبلز (جلد 1) - قسمت 7 + فایل صوتی و عکس طرز تهیه قیساوای زردآلو برای صبحانه/ عطر و طعم بینظیرش شما رو هم یاد روزهای سرد و آدم برفی حیاط خونه‌ی مادربزرگ میندازه؟