ساعدنیوز
درباره ما
ساعدنیوز
ساعدنیوز

میزان و نحوه مصرف داروی والپروئیک اسید

  جمعه، 30 آبان 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
میزان و نحوه مصرف داروی والپروئیک اسید
والپروئیک اسید (والپروات سدیم، دی واپروئکس) یکی از داروهایی است که می‌تواند از فرایندها و مواد شیمیایی که باعث بروز بیماری صرع (تشنج) می‌شود، جلوگیری و یا آنها را کنترل کند. این دارو به تنها و یا به همراه دیگر داروهایی که برای درمان این بیماری مصرف می‌شود، به کار می‌رود.

نام ژنریک:

  • والپروئیک اسید

نام لاتین:

  • Valproic Acid

نام تجاری:

  • ®Depakene

گروه دارویی- درمانی:

  • اسید کربوکسیلیک
  • کنترل حملات صرع نسبی

طبقه بندی در بارداری:

  • گروه D

اشکال دارویی:

  • کپسول: 100، 250، 500 میلی گرم

اطلاعات مهم مربوط به داروی والپروئیک اسید

یکی از موارد مهم در مورد این دارو احتمال ایجاد نارسایی کبدی است که به ویژه خطر آن در کودکان زیر دو سال و افرادی که به طور ژنتیکی مستعد ابتلا به این عارضه هستند، بیشتر است.

اگر فرد مصرف کننده این دارو به عارضه هایی نظیر بیماری های کبدی، اختلال چرخه دفع اوره یا عارضه های ارثی مانند بیماری آلپرز یا سندرم آلپرز-هوتنلوچرمبتلا باشد، نباید این دارو را مصرف کند.

اگرچه مصرف این دارو ممکن است باعث آسیب رسانی به جنین شود و می تواند بعد از تولد بر توانایی های شناختی کودک نظیر ( استدلال، شعور، حل مسئله) تأثیر بگذارد. ولی وجود بیماری صرع در مادر باردار ممکن است آسیب بیشتری نسبت به عوارض جانبی ناشی از مصرف داروی والپروئیک اسید داشته باشد و فواید ناشی از مصرف این دارو، ضرورت را ایجاد کند که عوارض جانبی نادیده گرفته شود. از این رو نیاز است مصرف و یا ترک مصرف این دارو با مشورت و هماهنگی با پزشک معالج باشد.

در صورتی که فرد باردار است نباید از این دارو برای پیشگیری از بروز بیماری سردرد میگرنی استفاده کند.

در صورت مواجهه با عوارض نظیر از دست دادن اشتها، درد در قسمت بالایی معده (که ممکن است به کمر فرد نیز منتقل شود)، حالت تهوع یا استفراغ مداوم، ادرار تیره رنگ، تورم در صورت یا یرقان (زرد شدن پوست یا چشم)، باید فرد مصرف کننده سریعاً به پزشک مراجعه و یا موارد زیر رو فوراً به او اطلاع دهد.

مصرف این دارو را چون می تواند باعث بروز علائمی شود که زندگی فرد بیمار را به خطر بیندازد، نباید ناگهانی و بدون مشورت با پزشک معالج باشد.

تصویر

موارد مصرف، روش و دوزاژ:

  • کپسول والپروئیک اسید در کنترل حملات تشنج در مبتلایان به صرع نسبی پیچیده (پارشیال کمپلکس) استفاده می شود. والپروئیک اسید ممکن است به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع تجویز گردد.
  • کپسول والپروئیک اسید برای بالغین و کودکان بالای 10 سال مورد مصرف دارد.
  • در صورتی که به تنهایی برای کنترل صرع تجویز گردد دوز اولیه والپروئیک اسید با 10 تا 15 میلی گرم بر کیلوگرم در روز شروع می شود و هفته ای 5 تا 10 میلی گرم بر کیلوگرم افزایش داده می شود تا صرع کنترل گردد. حداکثر دوز والپروئیک اسید توصیه شده 60 میلی گرم بر کیلوگرم در روز می باشد.

روش مصرف داروی والپروئیک اسید

داروی والپروئیک اسید را دقیقاً همان طور که توسط پزشک شما تجویز می شود، مصرف کنید. راهنمایی های بر روی برچسب نسخه خود را خوانده و بر اساس آن عمل کنید. پزشک شما ممکن است گاهی اوقات دوز داروی شما را برای اطمینان از حصول بهترین نتایج، تغییر دهد. این دارو را در دوزهای بیشتر و یا کمتر از مقادیر توصیه شده، مصرف نکنید.

ضروری است که این دارو را همراه با مقادیر زیادی از مایعات مصرف کنید، در صورت عدم مصرف مایعات به حد کافی شاید نیاز باشد که فرد بیمار دوز مصرفی داروی خود را تغییر دهد. اگر مصرف این دارو باعث ناراحتی گوارشی در فرد مصرف کننده می شود، بهتر است همراه با غذا مصرف شود.

سوسپانسیون( مایع) خوراکی این دارو را قبل از اندازه گیری و مصرف، تکان دهید. داروی مایع را با سرنگ دوز، و یا با یک قاشق های خاص اندازه گیری دوز و یا فنجان پزشکی، اندازه گیری کنید. اگر شما یک دستگاه اندازه گیری دوز دارو را نداشته باشید، باید از یک داروساز آن را درخواست کنید.

هرگز فرم گسترده رهش این دارو را نشکنید، نجوید و این دارو را به صورت کامل مصرف کنید.

در هنگام استفاده از این دارو ممکن است نیاز به انجام منظم آزمایشات خون داشته باشید. حتی در صورت احساس بهبودی بعد از مصرف این دارو، سعی کنید مصرف آن را دقیقاً بر اساس تجویز و زمان بندی پزشک معالج ادامه دهید.

اگر فرد مصرف کننده این دارو، یک عمل جراحی را در پیش داشته باشد، ممکن است نیاز باشد برای مدت کوتاهی مصرف این دارو را متوقف کند.

با توجه به اینکه قطع مصرف ناگهانی و خودسرانه حتی می تواند باعث بروز عوارضی شود که زندگی فرد مبتلا به بیماری صرع را به خطر می اندازد، باید از قطع مصرف خودسرانه و بدون مشورت با پزشک و توجه به توصیه های پزشک معالج خودداری کرد.

داروی والپروئیک اسید را در دمای اتاق و به دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید.

توجهات پزشکی - پرستاری:

  • قبل از شروع درمان با والپروئیک اسید در مورد بیماری کبدی یا سابقه آن از بیمار سوال کنید. تست های عملکرد کبدی را کنترل کنید.
  • قبل از شروع درمان با والپروئیک اسید از عدم بارداری بیمار اطمینان حاصل کنید.
  • در طی درمان با والپروئیک اسید عملکرد کبدی، گوارشی، ذهنی و روانی بیمار را کنترل کنید.
  • فهرستی از داروهای مصرفی بیمار را در اختیار پزشک قرار دهید.
  • از بیمار بخواهید والپروئیک اسید را مطابق با دستور پزشک مصرف کند.
  • از خرد کردن و جویدن کپسول والپروئیک اسید باید اجتناب شود.
  • در طی دوره درمان با والپروئیک اسید وضعیت تشنج را ارزیابی کنید و از واکنش مناسب بالینی اطمینان حاصل کنید.
  • در صورت عدم کنترل حملات صرع پزشک را در جریان قرار دهید.

توجهات بیمار - خانواده:

  • کپسول والپروئیک اسید را فقط ببلعید از جویدن و خرد کردن آن بپرهیزید. کپسول والپروئیک اسید باید با آب مصرف شود.
  • داروی والپروئیک اسید باید مطابق با دوز توصیه شده و در زمان مناسب مصرف شود. کپسول والپروئیک اسید نباید ناگهانی قطع شود زیرا احتمال بروز تشنج را به همراه دارد. والپروئیک اسید تدریجا و تحت نظر پزشک قطع خواهد شد.
  • وجود هر گونه سابقه بیماری کبدی، کلیوی و روانی را به پزشک اطلاع دهید.
  • در صورت مصرف والپروئیک اسید ممکن است نتایج برخی از تست های آزمایشگاهی تان تغییر کند. بنابراین مسئول آزمایشگاه را در جریان مصرف والپروئیک اسید قرار دهید.
  • در طول درمان با والپروئیک اسید در صورت داشتن علائمی مانند تهوع، استفراغ، درد در بخش بالایی شکم، از دست رفتن اشتها، ادرار تیره، مدفوعی به رنگ خاکستری و زردی فورا با پزشک تماس بگیرید. این علائم می تواند نشان دهنده سمیت کبدی باشد.
  • در صورت بروز علائمی مانند تغییرات خلقی و رفتاری، اضطراب، حملات پانیک، مشکلات خواب، احساس بی قراری، بیش فعالی و یا پرخاشگری فورا پزشک را مطلع سازید.
  • در طول مصرف داروی والپروئیک اسید ممکن است به سادگی دچار خونریزی شوید بنابراین حین انجام کارهایی مانند مسواک کردن دندان ها مراقب باشید.
  • در طول درمان با والپروئیک اسید از انجام کارهایی که به هشیاری بالا نیاز دارد مانند رانندگی بپرهیزید.
  • سایر داروهای مصرفی خود را به پزشک اعلام کنید.
  • در طی درمان با والپروئیک اسید از روش های مطمئن ضد بارداری استفاده کنید.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 18 دی ماه 1403/ خیر و نعمت بیش از حد در راه است (3 نظر) از پرده سینما تا مجمع عمومی حزب موتلفه؛ حسام نواب صفوی کجای ماجراست؟+عکس (2 نظر) جزییات تعطیلی مدارس چهارشنبه 19 دی 1403 (2 نظر) کویر گردی برونا بیانکاردی، همسر نیمار، و ژست گرفتنش کنار شتر/چه خوراکی های خوشمزه ای چیدن رو میز (1 نظر) بازیگوشی پسر ایلان ماسک و واکنش جالب ترامپ؛ یه ای کاش می‌تونستم یه نیشگون ازت بگیرمِ خاصی توی نگاه ترامپ هست+ویدیو (1 نظر) فعال سیاسی اصولگرا: جلیلی به توهمات احمدی نژاد دچار است (1 نظر) فال قهوه با نشان روز یکشنبه 16 دی ماه 1403/ خبرهای خوشی که مدتها منتظرش بودید به شما می رسد (1 نظر) روحانی معروف اینستاگرام پاسخ می‌دهد؛ کدامیک از بازیگران نقش طلبه رو بهتر بازی کردند؟+ویدیو (1 نظر) علی لاریجانی به دولت پزشکیان پشت کرد؟ (1 نظر) مدیران دولتی به شعور ملت توهین نکنند! / چرا دلار گران شد؟ (1 نظر) (ویدئو)شوکه شدن بهرنگ علوی از دیدن وضعیت داغون ماشینش در شب!/ شکستن این طلسم بستگی به خودت داره، نیمه شب منتظرتم! (1 نظر) آیت الله علم‌الهدی: جوانان پای اسلام و انقلاب نمی‌ایستند اگر ... (1 نظر) پشت پرده رویداد تلخ دیپلماتیک در لبنان: آن چمدان ها چرا باز شد؟ (1 نظر) پشت پرده شکست عشقی جولانی؛ رهبر 43 ساله تحریرالشام تا حالا چندبار ازدواج کرده؟ (1 نظر) جشن پرشکوه سال نو میلادی در کشور های مختلف/ بازیگران ایرانی و خارجی در تب و تاب سال 2025
تیتر امروز   
جزییات تعطیلی مدارس چهارشنبه 19 دی 1403
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 19 دی ماه 1403/آرزوی دیرینه تحقق می یابد
فال ابجد روزانه چهارشنبه 19 دی 1403 / خطر نزدیک است عقب بکش تا آسیب نبینی
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 19 دی ماه 1403/ حواستتون به خشم و عصبانیتتون باشه!
فال روزانه امروز چهارشنبه 19 دی ماه 1403/ مژده که خبرای خوشی تو راهه
فال انبیاء روزانه چهارشنبه 19 دی 1403 / آگاه باش با این نیت از غم خلاص می‌شوی
فال حافظ با تفسیر امروز چهارشنبه 19 دی 1403 + فیلم / آگاه باش این کار نتیجه خوبی برایتان ندارد
یادداشت‌های روزانه مسعود: شاید خوب باشد پویش «دو ماهی بیشتر» هم راه بیندازم که مردم در هفته حداقل دو وعده ماهی بخورند
آیا در بازی سوپرجام کریم باقری هدایت پرسپولیس را برعهده دارد؟
اشتباه زندانبان مستی که شب سال نو میلادی کار دستش داد! / نمیخواد زیاد خوشحالی کنی
آقای شهردار را در این شهر جنوبی با بنزین زنده زنده سوزاندند!
درخواست جالب کریم باقری از بازیکنان پرسپولیس
ویروس جدید چینی خطرناک است؟ علائم شایع این ویروس HMPV چیست؟
دونالد ترامپ و ایلان ماسک: داستان دو رئیس‌جمهور در یک قصر/ وقتی ترامپ با دیدن ماسک حالش بهم میخورد!
مهاجرت به سرزمین رؤیاها با پایان جاستین ترودو در کانادا به تاریخ پیوست
منتخب روز   
جزییات تعطیلی مدارس چهارشنبه 19 دی 1403 رونمایی گلوریا هاردی از مادربزرگ و فامیل فرانسویش/ مگه میشه دلتنگ این مادربزرگ چشم رنگی نشد؟😍 شیرینی بدون فر/ طرز تهیه چیز کیک نارنگی به روش قنادی+ فوت و فن شل نشدن چیزکیک حقوق زنان یا حقوق دلاری؟؛ چهره واقعی مسیح علینژاد را بهتر بشناسید+ویدیو ویروس جدید چینی خطرناک است؟ علائم شایع این ویروس HMPV چیست؟ (ویدئو) عصبانیت شدید اکبر عبدی : شما خودت به اون چیزی که میخونی اعتقاد داری؟!/ رضا عطاران و پرویز پرستویی کاهگل لگد میکردن؟ دلشوره و نگرانی خانواده بهرنگ علوی بعد از ماجرای غیب شدنش در خانه ارواح/ پیگیریم، ما خبری ازش نداریم! پلوهای مخلوط/ طرز تهیه بادمجان پلو، یک غذای عربی با طعم و عطر مثال زدنی نوستالژی روز/ جذاب‌ترین و اکشن‌ترین کارتون بچه‌های دهه 60 «لوک خوش‌شانس» / هضم این حجم از نوستالژی غیر ممکنه😍 گشت و گذاری در پایتخت جدید ایران/ جاذبه‌های خیره کننده و بکر سواحل مکران (عکس + فیلم) (ویدئو)لاکچری‌ترین میز صبحانه دبی برای شبنم قلی‌خانی و مادر جوانش/ بعد ورزش تو سواحل دبی همچین صبحونه‌ای می‌چسبه تصاویر قدیمی از دولا شدن امیرعباس هویدا، نخست وزیر پهلوی، در برابر جاستین ترودو و مادرش/ رفته مذاکرات هسته‌ای یا خوشگذرانی؟
آخرین ویدیو ها