آگاهی زنان نقش عمده و چشمگیری در پیشگیری از سرطان سینه دارد. این در حالی است که از هر 8 زن، یک نفر با سرطان سینه در دنیا تشخیص داده می شود. در این میان یک رژیم غذایی سالم اگرچه نمی تواند جادویی در برابر ابتلا به سرطان باشد اما پژوهش ها نشان می دهند که اتخاذ یک برنامه غذایی متعادل به پیشگیری از سرطان و حتی عود آن می تواند بسیار کمک کند.
مواد غذایی ضد سرطان چیز عجیبی نیستند و سالهاست که ما با آنها آشنا هستیم و مصرف می کنیم اما برخی از مواد غذایی در مورد سرطانهایی خاص بهتر عمل می کنند. سرطان سینه یکی از سرطانهای شایع در میان زنان است به طوری که جزو چند سرطان با بیشترین مبتلا قرار دارد. بروز سرطان سینه در دختران مجرد بسیار جوان تا زنان در سنین یائسگی امکان بروز دارد. لازم به ذکر است سرطان سینه تنها در زنان و دختران ظاهر نمی شود و حتی مردان نیز در دایره ابتلا به این بیماری قرار می گیرند. شماری از مواد غذایی ضد سرطان که حاوی یکسری مواد شیمیایی و ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند، تاثیر بسیار خوبی بر پیشگیری از ابتلا به این سرطان و حتی در صورت ابتلا به این سرطان موجب کاهش رشد سلولهای سرطانی و تعداد تومورها می شوند. برای آشنایی با این غذاها و خواص ضد سرطان آنها با ما همراه باشید.
موادغذایی که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم، بخشی از یک رژیم سالم اند و به همین دلیل می توانند در جلوگیری از ابتلا یا ممناعت از پیشرفت سرطان سینه مؤثر باشند.
• طیف وسیعی از سبزیجات و میوه های گوناگون
• موادغذایی که منبع غنی فیبر هستند مثل غلات و حبوبات
• شیر کم چرب و لبنیات
• دانه و محصولات سویا
• غذاهایی که منبع ویتامین D هستند
• ادویه هایی که خاصیت ضد التهاب دارند
مطالعات نشان داده اند که مصرف میوه ها و سبزیجات زیر برای جلوگیری از سرطان سینه بسیار مؤثر بوده و می توانند تا ۱۵ درصد احتمال ابتلا به این نوع سرطان را کاهش دهند
سبزیجاتی که برگ های سبز و تیره دارند، فلفل، گوجه، بادنجان، هویچ، کلم بروکلی، پیاز، مرکبات، سیب، گلابی و ... .
فیبر
هرچند که تأثیر مستقیم فیبر بر جلوگیری از سرطان هنوز در دست بررسی است اما تحقیقات زیادی ثابت کرده اند که مصرف فیبر برای ممانعت از ابتلا به بیماری، بسیار مؤثر است؛ زیرا باعث سلامت دستگاه گوارش می شود و به سم زدایی بدن کمک می کند.
برخی محققان عقیده دارند فیبر با کاهش هورمون استروژن به جلوگیری از پیشرفت سرطان سینه کمک می کند؛ زیرا در بسیاری از متد های درمانی این بیماری، از تداخل استروژن با سلول های سرطانی جلوگیری می شود.
چربی های مفید
شاید گنجاندن چربی و روغن ها در لیست موادغذایی سالم عجیب به نظر برسد اما چربی های موجود در روغن زیتون، آووکادو، غلات و حبوبات جز چربی های مفید شناخته شده اند. همچنین اُمگا3 که در ماهی بخصوص ماهی سالمون وجود دارد، به علت دارا بودن خاصیت ضد التهابی، به کاهش ریسک ابتلا به سرطان سینه تا حدود 20 الی 30 درصد، کمک می کند.
سویا
بررسی های گسترده از 25 سال پیش تا کنون، سویا را منبع غذایی فوق العاده مفید دانسته اند که حاوی موادمغذی مثل پروتئین، چربی های مفید، ویتامین ها، مواد معدنی و مقدار کمتری کربوهیدرات است که علاوه بر کاهش احتمال ابتلا به سرطان سینه، گزارش شده که سویا، لیپوپروتئین کم چگال، یا "کلسترول های بد" و در نتیجه بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
از مصرف چه غذاهایی باید پرهیز کرد؟
الکل:
مصرف الکل، در افزایش سطح استروژن و تخریب سلول های DNA نقش دارد و باعث افزایش 15 درصدی ریسک ابتلا به بیماری سرطان سینه می شود.
• قند و شکر:
مصرف قند و شکر علاوه بر افزایش احتمال ابتلا به سرطان سینه، گسترش و متازتاز سلول های سرطانی را به همراه خواهد داشت.
چربی:
مطالعات نشان داده است که همه چربی ها مضر نیستند اما چربی حاصل از غذاهای فرآوری شده ریسک سرطان سینه را افزایش می دهد. چربی های ترانس بالا در غذاهای سرخ کردنی، دونات ها و کیک و شیرینی های آماده یافت می شوند.
گوشت قرمز:
برخی بررسی ها نشان داده اند که بین مصرف گوشت قرمز و ابتلا به سرطان سینه ارتباط وجود دارد. علاوه بر این، فراورده های گوشت قرمز (مثل سوسیس) دارای چربی، نمک و نگهدارنده بوده و به همین دلیل برای سلامتی مضر هستند.
تناسب وزن و داشتن وزن متعادل در کل برای سلامتی بسیار حائز اهمیت است زیرا اضافه وزن یکی از فاکتورهای ابتلا به بیماری سرطان می باشد. فعالیت جسمی به اندازه ی داشتن رژیم غذایی سالم مهم است و ریسک ابتلا به این بیماری را تا حد چشم گیری کاهش می دهد.