مینوسایکلین ( minocycline ) یک آنتی بیوتیک خوراکی است که معمولا برای درمان آکنه تجویز می شود و متعلق به گروهی از آنتی بیوتیک هاست که تتراسایکلین نامیده میشوند ( داکسی سایکلین و تتراسایکلین نیز متعلق به این گروه هستند و برای درمان آکنه استفاده می شوند ) از میان تمام آنتی بیوتیک های این گروه، مینوسایکلین قوی ترین گزینه برای درمان آکنه است. اما زمانی تجویز می شود که سایر آنتی بیوتیک های خوراکی در درمان شکست خورده باشند!
مصرف مینوسایکلین در چند دهه اخیر رواج بیشتری یافته و به خصوص در درمان آکنه های التهابی بسیار موثر عمل می کند.می توان گفت ماینوسیکلین تقریبا همیشه همراه با داروهای موضعی دیگر بهترین تاثیر زا دارد، گرچه ممکن است به ندرت در بعضی مواقع به تنهایی نیز تجویز شود.
مینوسایکلین با نام های تجاری ماینوسین ( minocin )، سولودین ( solodyn )، داینوسین ( dynacin )، آکنوسان aknosan))، مینوستات و ماینوسایکلین هگزال نیز شناخته می شود.
موارد منع مصرف مینوسایکلین
- خانم های باردار و شیرده
- کودکان زیر 8 سال ( برخی منابع مصرف مینوسایکلین را تا زیر 12 سالگی منع کرده اند. )
تداخلات دارویی مینوسایکلین
این دارو تمایل کمتری نسبت به اتصال به کلسیم در مقایسه با تتراسیکلین دارد و بنابراین جذب آن کمتر تحت تأثیر شیر و غذا قرار می گیرد اگرچه هم چنان تحت تأثیر نمک های آهن و آنتی اسیدها قرار می گیرد.
آلومینیوم ام جی اس , آمپی سیلین , آموکسی سیلین , آمی تریپتیلین , اتوسوکسیمید , ارگوتامین سی , ایزوترتینوئین , ترتینوئین , زولپیدم , سوکسینیل کولین , ویتامین آ , کلسیم کربنات , کلوزاپین , کلوگزاسیلین , سوکسامتونیوم , آهن
کربونیل آهن , آمینولوولینیک اسید خوراکی , آلومینیوم هیدروکسید و منیزیم هیدروکسید , کلسیم سیترات , آهن دکستران , کلرید منیزیم , سکوباربیتال , آلومینیوم ام جی , راملتون , کلسیم کربنات , کلوزاپین , کلوگزاسیلین , منیزیوم هیدروکساید , اگزاسیلین , سوکسامتونیوم , ایزوترتینوئین , ترتینوئین , زولپیدم , سدیم بیکربنات , سوکسینیل کولین , ویتامین آ
هشدارها
- استفاده از تتراسیکلین ها از جمله مینوسایکلین دوران بلوغ و رشد دندان ( نیمه دوم بارداری، نوزادی، دوران کودکی تا 8 سال) ممکن است سبب تغییر رنگ پایدار در دندان ها شود.
- هیپوپلازی مینا با مصرف مینوسیکلین گزارش شده است لذا مینوسایکلین در نیمه دوم بارداری،نوزادی،دوران کودکی تا 8 سال مگر به صلاحدید پزشک معالج نباید مصرف گردد .
- در مواردی واکنشهای آنافیلاکسی و واکنشهای شدید پوستی نظیر سندروم استیون جانسون و اریتم مولتی فرم با مصرف خوراکی مینوسایکلین گزارش شده است.
- مینوسایکلین به ندرت ممکن است موجب بروز حساسیت به نور شود.
- در صورت نارسایی کبد این دارو با احتیاط فراوان مصرف شود.
- استفاده از تتراسیکلین ها از جمله مینوسایکلین دوران بلوغ و رشد دندان ( نیمه دوم بارداری، نوزادی، دوران کودکی تا 8 سال) ممکن است سبب تغییر رنگ پایدار در دندان ها شود.
- هیپوپلازی مینا با مصرف مینوسایکلین گزارش شده است لذا مینوسایکلین در نیمه دوم بارداری،نوزادی،دوران کودکی تا 8 سال مگر به صلاحدید پزشک معالج نباید مصرف گردد .
- در مواردی واکنشهای آنافیلاکسی و واکنشهای شدید پوستی نظیر سندروم استیون جانسون و اریتم مولتی فرم با مصرف خوراکی مینوسایکلین گزارش شده است.
- بلافاصله پس از مصرف مینوسایکلین تا نیم ساعت دراز نکشید، چراکه می تواند مری را تحریک کند که بسیار دردناک است!
توصیه های دارویی مینوسایکلین
1-از مصرف همزمان داروهای آنتی اسید، مکمل های حاوی کلسیم و آهن، ملین های حاوی منیزیم و سدیم بی کربنات، شیر لبنیات طی 3-1 ساعت پس از مصرف این دارو باید خودداری شود.
2-بیمار نباید به مدت طولانی در معرض نور آفتاب یا لامپ های دارای اشعه ماوراءبنفش قرار گیرد.
3-دوره درمان با مینوسایکلین باید کامل شود.
4- این دارو باید همراه با مقدار زیادی آب مصرف شود.
5- پس از درمان بیماران باید بمدت یک هفته از جویدن غذاهای سفت، ترد و چسبنده مانند هویج، تافی و آدامس خودداری کنند، همچنین از دست زدن به مناطق تحت درمان خودداری نمایند.
مصرف در بارداری
D ( در این گروه از داروها، مطالعات و نتایج حاصل از آن بیانگر وجود خطر برای جنین انسان است. زمانی که استفاده از دارو برای زنان باردار اجتناب ناپذیر است و خطرات احتمالی پذیرفته شده است، پزشک دارو را تجویز می کند. )