قرص موکسونیدین (Moxonidine) که امروزه با نام تجاری و اختصاری Physiotens در داروخانه ها و بازار برای فروش به چشم می خورد را می توان جزء دسته دارویی ضد فشارخون دسته بندی کرد. بر اساس تحقیقات انجام شده توسط پزشکان و متخصصان میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو نسبتا زیاد و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم اعلام شده است. قرص موکسونیدین جزء داروهای خاص و مربوط به عملکرد قلب قرار دارد به همین خاطر برای دریافت این دارو از داروخانه های مجاز و معتبر حتما نیاز به نسخه پزشک معالج خود دارید و اگر تا به حال این دارو را از بازارهای آزاد تهیه می کردید، مراقب باشید زیرا امکان دارد داروهای تاریخ مصرف گذشته به شما بفروشند. این دارو از طریق گشاد گردن رگ های خونی، موجب تسهیل در امر جریان خون می گردد و در نتیجه باعث کاهش فشار خون می شود.
موارد منع مصرف موکسونیدین
- به تاریخ انقضای داروی موکسونیدین توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است،از آن مصرف نکنید.
- هرگز داروی موکسونیدین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
- تداخل دارویی موکسونیدین را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.
مصرف موکسونیدین در دوران بارداری و شیردهی
در دوران بارداری و شیردهی، نباید دارویی را خودسرانه و بدون مشورت با پزشک استفاده کنید. مصرف داروی موکسونیدین در دوران بارداری ممکن است برای جنین خطرناک باشد.
تاثیر مصرف داروی موکسونیدین بر رانندگی
موکسونیدین می تواند باعث علائمی مانند سرگیجه و خواب آلودگی در شما شود، تا زمانی که این علائم بر طرف نشدند، از رانندگی کردن بپرهیزید.
نکات مهم در هنگام مصرف قرص موکسونیدین
اگر به امراض و دردهای زیر مبتلا می باشید، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان بگذارید.
√ اگر مشکلات کبدی یا کلیوی دارید و یا دچار نارسایی قلبی می باشید.
√ اگر به بیماری صرع مبتلا هستید و یا از بیماری افسردگی، رنج می برید.
√ اگر بیماری آب سیاه چشم دارید.
√ اگر به بیماری های نوع پارکینسونی مبتلا شده اید.
√ اگر بیماری پوستی مزمن دارید و با داروهای دیگری را مصرف می کنید.
√ مصرف دارو برای زنان حامله و شیرده: چون مفید بودن این دارو برای مصرف در دوران حاملگی و شیردهی به اثبات نرسیده است، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود.
√ مصرف برای کودکان و اطفال: مجاز نمی باشد و توصیه نمی شود.
√ مصرف در افراد بالای ۶۰ سال: اشکالی ندارد اما چون این دارو می تواند موجب سرگیجه و خواب آلودگی گردد لذا کلیه رانندگان و افرادی که کارهای پرمخاطره انجام می دهند باید هنگام مصرف این دارو از فعالیت های مربوطه دست بکشند.
تداخلات دارویی موکسونیدین
تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی) که استفاده می کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز داروی مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
داروهای خاصی که در ادامه نام می بریم، می توانند خطر عوارض جانبی داروی موکسونیدین (مانند تنفس آهسته ، خواب آلودگی شدید و سرگیجه) را چندین برابر کنند، اگر داروهایی از جمله: الکل، ماری جوانا، داروهای خواب و یا ضد اضطراب (مانند دیازپام (diazepam)، زولپیدم (zolpidem))، آنتی هیستامین ها (از قبیل ستیریزین (cetirizine)، دیفن هیدرامین (diphenhydramine))، شل کننده های عضلانی و داروهای ضد درد و مسکن (مانند کدئین) را استفاده می کنید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
برچسب بر روی تمام داروهای خود را (مانند داروهای آلرژی یا سرفه و سرماخوردگی) بررسی کنید چرا که برخی از آن ها از موادی تشکیل شده اند که باعث خواب آلودگی می شوند. از داروساز خود در مورد استفاده از آن ها سؤال کنید تا با خیال راحت بتوانید از این داروها استفاده کنید.
برچسب روی تمام داروهایتان را (مانند داروهای سرفه و سرماخوردگی، مکمل رژیم غذایی ، داروهای التهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن) بررسی کنید. زیرا آن ها ممکن است، مواد تشکیل دهنده ای داشته باشند که فشارخون را افزایش دهد و یا نارسایی قلبی را بدتر کند. راجع به مصرف این دارو با داروساز خود مشورت کنید.