گوشت گوساله یک غذای بسیار لذیذ با خواص و ارزش غذایی بالا می باشد که یک غذای لاکچری محسوب می شود و از مواد معدنی بالایی برخوردار است.اگر بخواهیم یک تعریف ساده از گوشت داشته باشیم می توانیم بگوییم این ماده غذایی مجموعه ای از بافتهای عضلانی اسکلتی دام است که با بافتهای چربی و پیوندی همراه است گوشت، می تواند از گوساله، گوسفند و یا گوشت فیله شتر مرغ تولید شود و معمولا به صورت فیله، منجمد، سوخاری و مرینت پخته می شود.یکی از عوامل موثر در اهمیت غذایی گوشت وجود املاح معدنی به ویژه آهن و روی در آن است کم خونی ناشی از کمبود آهن به وسیله مصرف گوشت تامین می شود گوشت غنی از پروتئین و مواد معدنی است و یک غذای مغذی برای افراد ضعیف و کودکان به حساب می آید در حالت کلی استفاده از این منبع غذایی مغذی قابل توصیه است البته نباید در مصرف آن زیاده روی کرد.
حدود یک درصد از لاشه گوساله را تشکیل می دهد فیله را هنگام استخوان گیری از استخوانهای کمر جدا می کنند فیله به سه قسمت سرمیانی و انتهایی تقسیم می شود. راسته: حدود ده درصد وزن را تشکیل می دهد در کشور ما برای کباب کردن از راسته استفاده می شود. ران: در حدود سی درصد وزن لاشه را تشکیل می دهد و از ماهیچه های پا و لگن تشکیل شده است. سردست: بیست و هفت درصد از وزن لاشه را تشکیل می دهد و شامل ماهیچه های دست و شانه می باشد در کشورهای مختلف به صورت متفاوت به قطعات کوچک تقسیم شده و مصرف می شود. گردن: حدود ده درصد وزن لاشه است و شامل ماهیچه هایی است که از مهره یک تا هفت را پوشش می دهد و برای تهیه خورش و آبگوشت مصرف دارد.
گوشت گاو یا بوفالو؟
شاید تا به حال گوشت گاومیش یا همان بوفالو را ندیده باشید. شاید هم گوشتی با طعم و رنگ و بافتی متفاوت تر از گوشت گاو خورده باشید، اما متوجه نشده اید که گوشت چه حیوانی بوده است. گاومیش یک حیوان مفید و سه منظوره است یعنی شیر، گوشت و نیروی خوبی دارد، اما نسبت به گوشت گاو به علت داشتن یک سری خصوصیات نامطلوب مشتری پسندی کمی دارد.
گوشت گاومیش خام یا نپخته رنگ قرمز بسیار روشنی دارد و شاید تفاوت رنگش با دیگر گوشت ها موجب تعجب شما شود. این گوشت وقتی پخته می شود بسیار تیره و کدرتر از گوشت گاو می شود. وقتی آن را چرخ می کنیم همچون خمیری آبدار و بسیار لطیف شده، اما زمانی که می پزد بافت آن سفت می شود و اصلا طعم خوبی ندارد مگر آن که به مدد برخی از ادویه جات طعم آن را مخفی کنیم.
تحقیقات انجام شده نشان می دهد میزان پروتئین این گوشت با گوشت گاو برابری می کند، اما چربی و کالری آن 1.5 تا 2 برابر بیشتر از گوشت گاو است. میزان ویتامین های B و کلسیم گوشت گاومیش درصدی کمتر ولی از نظر میزان فسفر، آهن و پتاسیم با گوشت گاو برابری می کند با این تفاوت که سدیم گوشت گاومیش کمی بیشتر است. گوشت گاومیش در مقایسه با گوشت گاو چون کیفیت و ارزش غذایی پایین تری دارد و خصوصیات ظاهری، بافتی و طبخی آن نامطلوب است کمتر مورد اقبال مصرف کنندگان قرار گرفته است.
مهمترین فواید گوشت گوساله
ورزشکاران و افرادی که به فکر سلامتی خود هستند باید بدانند مصرف گوشت گوساله به ویژه قسمت راسته و فیله به عملکرد بدن کمک خواهد کرد. زیرا قسمت راسته و فیله از چربی کمتری برخوردار بوده و سرشار از پروتئین است. اما چه وجه تمایزی در گوشت گوساله وجود دارد که از گوشت گاو و گوشت گوسفند لذیذتر و مفید تر است. با ما همراه باشید.
دارای روی و ویتامین
روی و ویتامین B12 یکی از مهمترین موادی است که بدن انسان به ویژه کودکان و افراد مسن به آن احتیاج دارند. این دو ماده با انواع بیماری ها مبارزه کرده و اجازه نمی دهند ویروس ها به راحتی وارد بدن شما شوند. در نتیجه با مصرف مقداری گوشت گوسفند از فواید آن بهره می برید و در سلامت کامل خواهید بود. ناگفته نماند که ویتامین B12 برای تقویت DNA و سیستم ایمنی بدن مفید است. با تحقیق و پژوهش های متعدد در این زمینه، دریافتند فواید گوشت گوسفند روی سیستم خون رسانی بدن و کاهش کلسترول خون نیز موثر است.
بازسازی عضلات بدن
یکی از بارزترین فواید گوشت گوساله، این هست که حجم زیادی از پروتئین و آمینو اسید را در خود جای داده است. همین موضوع باعث شده انتخاب خوبی برای افرادی باشد که می خواهند وزن کم کنند یا به عضلات بدن حجم بیشتری دهند. سعی کنید در هفته این گوشت را در دستور غذایی خود قرار دهید و به همراه آب گوشت و سبزیجات تازه میل کنید. علاوه بر تمامی این محاسن؛ باعث شده از بیماری سرماخوردگی جلوگیری شود و کمتر با این بیماری واگیردار دچار شوید.
افزایش فواید گوشت گوساله با سبزیجات
برخی افراد علاقه دارند غذای خود را به همراه دیگر مواد مغذی مصرف کنند. همین امر موجب شده غذا طعم دلچسب تری داشته باشد و خواص بیشتری را به خود اختصاص دهد. پیشنهاد ما این است که گوشت گوساله را با ذرت، نخود فرنگی، قارچ یا هر چاشنی که دوست دارید مصرف کنید.
بهترین وعده برای کودکان و افراد مسن
می دانید که کودکان برای رشد به پروتئین و انواع ویتامین احتیاج دارند. همچنین افراد سالمند به دلیل اینکه در طول زندگی ویتامین و پروتئین زیادی از دست داده اند و کهولت سن به سراغشان آمده بهتر است مواد مغذی بیشتری مصرف کنند. بنابراین فواید گوشت گوساله برای این اشخاص بیشتر بوده و به سیستم ایمنی بدن آنها کمک می کند. بر خلاف گوشت های دیگر، گوساله از چربی بسیار کمی برخوردار بوده و باعث اضافه وزن در سنین بالا نمی شود. بهتر است 2 تا 3 بار در هفته با مواد مغذی گوناگون خورش با گوشت گوساله تهیه کنید.
گوشت گوساله به کمک قلب می اید
همانطور که می دانید قلب یکی از عضلات فعال بدن انسان است و اگر در مصرف گوشت گوساله حانب اعتدال را رعایت کنید به قلب خود کمک کرده اید که بهتر فعالیت کند. از آنجایی که چربی گوشت گوساله کمتر از گوشت گوسفند است مصرف اندازه ان باعث گرفتن عروق قلب نخواهد شد.
گوشت گوساله به سلامت استخوان ها کمک می کند
گوشت گوساله میزان قابل توجهی کلسیم دارد و این میزان کلسیم در بهبود عملکرد استخوان مفید خواهد بود. در صورتی که پا به سن گذاشته اید و مستعد بیماری پوکی استخوان هستید، در صورتی که به دلایلی دچار شکستگی استخوان شده اید و یا کودکی پرجنب و جوش دارید بهتر است از گوشت گوساله استفاده کرده و با اضافه کردن عصاره استخوان آن به سلامت بیشتر بدن خود کمک کنید.
گوشت گوساله باعث افزایش خون می شود
یکی از خواص گوشت قرمزکمک به ساخت خون بیشتر در بدن است. به طوری که اگر در مصرف انواع گوشت قرمز زیاده روی کنید ممکن است به بیماری غلظت خون دچار شوید. اگر در دوران بارداری هستید و با به صورت کلی دچار بیماری کم خونی هستید بهتر است مصرف گوشت گوساله را بیشتر در رزیم غذایی خود بگنجانید. گوشت گوساله با افزایش تعداد گلبول های قرمز خون در دوران بارداری شما و جنینتان را از کم خونی نجات می دهد.
گوشت گوساله به ترمیم پوست کمک می کند
اگر به تازگی پوست خود را عمل کرده اید و یا اینکه دچار بیماری های پوستی شده اید بهتر است که بیشتر از گوشت گوساله استفاده نمایید. این گوشت با افزایش جریان خون و پروتئین هایی که به خون وارد می کند می تواند پوست و مشکلات آن را ترمیم نماید.
گوشت گوساله هورمون ها را تعدیل می نماید
به تازگی دانشمندان متوجه شده اند که مصرف اندازه گوشت گوساله می تواند میزان هرومون های تستوسترون و سوماتوتروپین را تعدیل نماید. این یعنی افرادی که به اندازه کافی گوشت گوساله مصرف می کنند کمتر دچار ریزش مو می شوند و همچنین فرزند آوری در آنها بهتر انجام می شود.
گوشت گوساله سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند
سیستم ایمنی بدن شما را از بیماری ها نجات می دهد و بعد از وارد شدن بیماری به بدن شما را کمک می کند که زودتر از عهده آن برآمده و بهبود یابید. پس قوی بودن سیستم ایمنی بدن یعنی کمتر مریض شدن. گوشت گوساله به تقویت قوای بدن کمک می کند و اگر شما دچار بیماری شدید به شما کمک می کند که دوران نقاهت آسان تری داشته باشید. پس در صورت بیماری بهتر است گوشت گوساله بیشتری مصرف کنید تا هرچه زودتر بهبودی کامل به دست بیاورید.
تفاوت گوشت گوساله و گوسفند
پس از بررسی برخی از مهم ترین خواص گوشت گوساله و مضرات آن، باید به یک موضوع مهم دیگر، یعنی بررسی تفاوت گوشت گوساله و گوسفند بپردازیم. به صورت کلی، این دو نوع گوشت قرمز در چند مورد مشخص با یکدیگر تفاوت دارند که در ادامه، هر کدام را به اختصار شرح خواهیم داد.
- تفاوت در رنگ: یکی از تفاوت های اصلی میان گوشت گوساله و گوشت گوسفند، رنگ این دو نوع گوشت است. در واقع علی رغم رنگ قرمز هر دو، می توانید با توجه به یک نکته مهم و ظریف، تفاوت گوشت گوساله و گوسفند را به راحتی درک کنید. گوشت گوسفند دارای رنگ قرمز روشن است ولی گوشت گوساله، رنگ قرمز تیره تری دارد. به همین خاطر، در زمان خرید گوشت به رنگ آن توجه کنید و با بررسی همین نکته، این دو مدل گوشت را از هم تشخیص دهید.
- تفاوت در طعم: طعم گوشت گوساله کمتر و ملایم تر است. در واقع افراد زیادی ترجیح می دهند که بو و طعم گوشت را در غذا احساس نکنند. به همین خاطر بو و طعم قوی گوشت گوسفند، برای آن ها آزاردهنده است. این دسته افراد، می توانند از گوشت گوساله استفاده کنند که با داشتن بوی ملایم، طعم خورشت ها و غذاهای مختلف را تحت تاثیر خود قرار نمی دهد.
- بافت و زمان پخت: از دیگر تفاوت گوشت گوساله و گوسفند، باید به تفاوت بافت این دو نوع گوشت اشاره کرد. بافت گوشت گوسفند ترد، نرم و لطیف است و به زمان پخت کمتری نیاز دارد. از سوی دیگر، گوشت گوساله علی رغم نرم تر بودن نسبت به گوشت گاو، نسبت به گوشت گوسفند بافت سفت تری دارد و زمان پخت آن نیز کمی بیشتر است.
از آنجایی که چربی گوشت گوساله فقط 15 درصد است، پس تمام افراد در سنین مختلف می توانند مصرف کنند و از فواید ارزشمند آن استفاده کنند. اما قبل از هر مسئله ای اگر سن بالایی دارید برای مصرف گوشت های مختلف لازم است با پزشک عمومی خود یا پزشک تغذیه مشورت کنید. شاید شما جزء موارد منع مصرف باشید و نیاز به مصرف گوشت گوساله نباشد.