این روزها شمار افرادی که برای رهایی از ریزش مو و داشتن ظاهری بهتر به روش های جراحی کاشت مو روی می آورند، در حال افزایش است اما شاید این افراد نمی دانند که کاشت مو عوارض ناخوشایند بسیاری به همراه دارد. بر اساس آمار و ارقام ISHRS (انجمن بین المللی جراحی ترمیم مو) در سال ٢٠٠۶ شمار جراحی های کاشت مو در آمریکا ١٠٠ هزار و ۴۵۵ مورد بود که این رقم در سال ٢٠١۴ به ١١٢ هزار و ۴٠٩ مورد رسید. در همین بازه زمانی شاهد افزایش جهانی این آمار از ٢٢۵ هزار و ٧٩٩ به ٣٩٧ هزار و ۴٨ مورد بوده ایم. جالب است بدانید در کشورهای آسیایی رقم کاشت مو در سال های ٢٠٠۶ تا ٢٠١۴ دو برابر افزایش یافته است. در طول این سال ها کاشت مو بسیار رواج یافته اما باید بدانید که این روش به هیچ عنوان خالی از عوارض جانبی نبوده و می تواند سلامت فرد را در معرض خطر قرار دهد.
چرا عوارض کاشت مو رخ می دهند؟
کاشت مو یک جراحی زیبایی نسبتاً نوین و به سرعت در حال رشد است. هرچه جلوتر می رویم، روش ها و تکنیک های کاشت مو کم تهاجمی تر، کم عارضه تر و نتایج شان طبیعی تر و زیباتر می شود. با این حال کاشت مو همانند هر عمل جراحی دیگر، ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد. گاهی این مسئله جراح و متقاضی کاشت مو را با چالش های سختی مواجه می کند. در بسیاری از موارد، عوارض جانبی به خوبی مدیریت و درمان می شوند؛ اما در برخی شرایط، عواقب ناگواری به همراه دارند.
با افزایش محبوبیت در میان مردم، شاهد رشد چشمگیر متقاضیان کاشت مو هستیم و تعداد جراحی های کاشت مو روز به روز افزایش می یابد. نکته ی مهم تر این است که با پیشرفت تکنیک های کاشت، پزشکان زیادی با تخصص های مختلف و بدون گذراندن دوره های مربوطه و مهارت کافی، روی به کاشت مو آورده اند. رواج کاشت مو و ورود پزشکان با تخصص های غیرمرتبط به این حیطه، باعث شده که بیشتر شاهد بروز عوارض کاشت مو باشیم.
چگونه می توان از وقوع عوارض پیشگیری کرد؟
دو عامل بسیار مهم بر عوارض کاشت مو موثراند؛ یکی کلینیک کاشت مو و دیگری مراقبت های بعد از عمل. اگر کلینیک کاشت مو از دستگاه ها و ابزار به روز، جراحان حاذق و تیم درمانی حرفه ای بهره ببرد، احتمال عوارض کاشت مو بسیار کاهش می یابد. برخی از عوارض نظیر عفونت ها، به دلیل عدم رعایت دستورالعمل مراقبت های بعد از عمل رخ می دهد. این دست عوارض یا به دلیل سهل انگاری بیمار یا ناشی از عدم ارائه ی اطلاعات کافی از سوی کلینیک است. در ادامه با بررسی دقیق تر این عوارض اهمیت دو عامل ذکر شده را بهتر متوجه می شوید.برای به حداقل رساندن وقوع عوارض کاشت مو باید شرایط هر بیمار به صورت متمرکز بررسی شود و پس از انجام مشاوره های لازم، به صورت انفرادی تحت عمل قرار بگیرد.
نازک شدن تار مو
در بسیاری موارد کاشت مو تأثیرات منفی و نامطلوبی بر محلی به جای می گذارد که از آن ناحیه تار مو برداشته می شود. نازک شدن تار موی این قسمت کاملاً رایج و متداول است و این مسئله برای بیماران دل نگرانی های بسیاری به بار آورده چرا که آنها می خواهند موهای از دست رفته خود را بازیابند و حال قسمت دیگری از سرشان دچار ریزش مو می شود و بی تردید چنین اتفاقی به مذاقشان خوش نخواهد آمد. در اغلب این موارد نازک شدن تارهای مو دیری نمی پاید و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی موی فرد با ضخامت طبیعی و همیشگی شروع به رشد می کند.
لیکن پلانوپیلاریس (LPP)
شکل بسیار حاد التهاب فولیکولی است که باعث التهاب شدید فولیکول های مو و پیدایش شمار کثیری زخم در محل کاشت مو می شود. در سال ٢٠١٢ مطالعاتی در این زمینه صورت گرفت و در مجله انگلیسی Dermatology منتشر شد که نشان می داد این عارضه ممکن است در نهایت به آلوپسی (ریزش بخشی یا تمامی موهای یک نقطه) منجر و ریزش موها بیشتر و وخیم تر شود. اما لیکن پلانوپیلاریس یکی از عوارض نه چندان متداول کاشت مو به شمار می رود. در مطالعات فوق تنها ٧ بیمار در نتیجه کاشت مو به این عارضه مبتلا شدند که البته هیچ یک از آنها پیش از انجام این جراحی سابقه ابتلا به لیکن پلانوپیلاریس را نداشته اند.
خارش
به هنگام کاشت مو، شکاف های بسیار ریزی در پوست سر ایجاد می شود، به همین علت صدها یا بعضاً هزاران فولیکول مو جراحت بر می دارند که این امر به نوبه خود سبب می گردد ناحیه تحت جراحی بخارد. اما بیماران نباید این ناحیه را بخارانند وگرنه زخم ها کنده می شوند و مدت زمان لازم برای التیام زخم ها افزایش می یابد. شستشوی روزانه مو با شامپوهای مخصوص و بدون عطر خارش را کم کرده و تسکین می دهد.
نوع بخیه ها عمل کاشت مو
در صورتی که در انجام عمل کاشت مو از بخیه های جذب شونده برای دوختن زخم های بیمار استفاده شود، نیاز به برداشتن آن ها نخواهد بود. بخیه های قابل جذب معمولا پس از گذشت 3 الی 4 هفته بعد از عمل شروع به جذب شدن خواهند کرد اما با این حال در صورتی که برای بیمار از بخیه های غیر قابل جذب استفاده شده باشد ، باید 5 الی 7 روز پس از عمل جراحی برای کشیدن بخیه ها به پزشک مراجعه کند.نوع بخیه ها معمولا پس از عمل جراحی به بیمار اطلاع داده خواهد شد.
ورزش و فعالیت
تا 7 روز بعد از عمل کاشت مو بیمار باید از انجام هرگونه فعالیت سنگین خودداری کند؛ در غیر اینصورت احتمال بروز تورم و یا از دست رفتن پیوند افزایش خواهد یافت. بیمار بعد از گذشت 7 روز از عمل پیوند مو مجاز به انجام تمرینات سبک ورزشی و بعد از 10 روز مجاز به انجام فعالیت های طبیعی و روتین خود خواهد بود.