ساعدنیوز
ساعدنیوز

مشکلات تغذیه ای معلولین جسمی و ذهنی

  سه شنبه، 13 خرداد 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
مشکلات تغذیه ای معلولین جسمی و ذهنی
ساعدنیوز: معلولین عزیز برای حفظ سلامت جسمی خود علاوه بر انجام یکسری فعالیت های ورزشی به یک برنامه غذایی مقوی نیز نیاز دارند. اما متاسفانه به دلیل برخی مشکلات که در این نوشته شرح داده شده است, به اندازه ی کافی غذا دریافت نمی کنند, چه بسا با فهمیدن این عوامل بهتر به این عزیزان رسیدگی کنیم.

معلولین جسمی

تصویر
ناتوانی های بدنی و فیزیكی، مشكلاتی در تغذیه افراد معلول ایجاد می كند. این گونه افراد ممكن است به هیچ عنوان توانایی خرید غذا را نداشته باشند یا حتی نتوانند غذا را در دهان خود نگه دارند. همچنین برای تهیه غذای مناسب و خرید آن نیز ممكن است به دلیل داشتن مشكلات حركتی با سختی های بسیاری مواجه باشند. علاوه بر مشكلات فوق، افسردگی نیز باعث كاهش اشتها می گردد. این افراد ممكن است حتی توانایی عمل بلع یا جویدن غذا را نداشته باشند.در مراكز نگهداری معلولین معمولاً غذا جذاب نبوده و ظاهر دلپذیری ندارد و یا ممكن است سرد و یا كلاً باب میل افراد نباشد. امكان دارد برای غذا خوردن كمكی نداشنه باشند و یا فرد مددكار ، غذا را سریع یا آهسته داده و در نتیجه معلول نتواند زمان كافی برای خوردن كامل غذا داشته باشد.

مشكلات تغذیه ای رایج در معلولین جسمی

1) سوء تغذیه معلولین
درجه و شدت سوء تغذیه با مشاهده آنالیز شیمیایی خون و ارزیابی آن و صحبت با بیمار، سنجیده می شود. احتمال دارد معلول عزیز به مكمل های پرانرژی نیاز داشته باشند. هنگامی كه مددكار به مقدار كافی غذا به بیمار ندهد، ممكن است دچار سوء تغذیه شود.
2) از دست دادن آب بدن
دهیدراتاسیون (از دست دادن آب بدن) یک مشكل عمده در معلولین است. این موضوع به ویژه در بیمارانی كه مایعات را از راه مزه مزه كردن آن و به آرامی دریافت می كنند، قابل توجه است. ممكن است این شكل به علت وجود مشكلاتی در مثانه و در نتیجه بی میلی در نوشیدن مایعات و آب ایجاد گردد. از این رو باید مراقبت شود كه این افراد دچار دهیدراتاسیون نشوند یا چنانچه مایعات را از طریق ورید دریافت می كنند مبتلا بهover hydrate ( افزایش آب بدن) نشوند. ثبت دقیق مایعات دریافتی، بخش مهمی از مراقبت های تغذیه ای را تشكیل می دهد.
3) یبوست
اشخاص فلج به علت كاهش قدرت حركت، تحرك پذیری اعصاب، كاهش توینسیته (قدرت كشش) عضلات و در نتیجه تغییر حركات روده، دچار اختلال در دفع مواد زاید و یبوست می گردند.
4) بی اشتهایی
بی اشتهایی معمولاً به دلیل دپرسیون (افسردگی)، جذاب نبودن غذا و بی علاقگی به آن وجود زخم های بستر و عدم توانایی در انجام ورزش و فعالیت، بروز می كند. همچنین ممكن است به صورت اثر ثانویه به علت یبوست بروز كرده باشد.
5) كمبود مواد مغذی
وابستگی زیاد بیمار به داروهای ملین می تواند به كمبود مواد مغذی منجر گردد.
6) اضافه وزن
كنترل وزن در معلولین از قسمت های مهم مراقبت های تغذیه ای است. این افراد ممكن است در نتیجه پر خوری از یك سو و كاهش فعالیت فیزیكی از سوی دیگر، مبتلا به چاقی شوند. از این رو رژیم غذایی مربوط به آنان باید با دقت تنظیم شده و مواد مغذی مورد نیاز بدن بدون دریافت كالری اضافی در هر روز مورد مصرف قرار گیرد. برای رسیدن به وزن ایده آل در معلولین چاق، كاهش وزن با سرعت حداكثر نیم كیلوگرم در هفته توصیه می شود.
7) كمبود ویتامین C
در این بیماران به دلیل مصرف زیاد غذاهای نرم فرآیند شده (Soft Diet) و پرهیز از مصرف میوه جات و سبزیجات تازه، خطر كمبود ویتامین C بسیار زیاد می باشد.

وضعیت تغذیه ای فرد با توجه به مشكلات فوق، طبق شرایطی که در این قسمت توضیح داده ایم, قابل جبران است:

1) باید بیشتر به كیفیت غذا و ظاهر خوشایند آن توجه و دقت شود.
2) محل صرف غذا، دلپذیر بوده و در صورت لزوم به اندازه كافی مددكار وجود داشته باشد.
3) در مورد افرادی كه بازوها كاملاً توانایی ندارند، می توان با تكیه دادن بازو به صندلی یا با استفاده از بالش، به آنها كمك نمود.
4) وسایل غذا خوری مانند قاشق، چاقو، بشقاب، لیوان و… باید بر اساس نیازهای فردی اصلاح یا طراحی شوند. به عنوان مثال از لیوان نی دار یا لیوانی كه دسته آن خیلی داغ یا سرد نباشد، استفاده شود و یا استفاده از قاشقی كه با دستگیره به راحتی در دست فرد جای گیرد. هدف از به كارگیری چنین وسایل ویژه ای این است كه بیمار را به حركت واداشته و او بتواند بدون كمك دیگران كارهای خود را انجام دهد.
5)اگر بیماران شخصاً قادر به نوشیدن نمی باشند، باید مكرراً به آنها مایعات داده شود یا وسایل مناسبی جهت راحت نوشیدن ، تهیه و در دسترسشان قرار گیرد. دریافت مایعات به مقدار كافی در جلوگیری از عفونت های ادراری و دربرخی بیماران، جهت پیشگیری از تشكیل سنگ كلیه مهم است.
6)برای پیشگیری از یبوست رعایت نكات زیر ضروری است:
– دریافت مایعات فراوان (3-2 لیتر در روز) بیمار باید به راحتی به آب آشامیدنی دسترسی داشته باشد.
– منظم نمودن زمان دفع مدفوع، برای تحریك اجابت مزاج استفاده از آب ولرم، تحریك كردن با انگشت و یا فشار بر شكم می تواند مفید باشد. در برخی بیماران استفاده از شیاف گلیسیرین نیم ساعت قبل از دفع با تجویز پزشك نیز مؤثر است.
– مصرف آب آلو به خصوص در ابتدای صبح مؤثر است. آبلیمو نیز دفع را راحت تر می كند. به طور كلی میوه های دارای هسته چوبی در رفع یبوست بیشتر مؤثر هستند.
– گنجاندن مقدار كافی فیبر غذایی در رژیم غذایی بیمار (سبزیجات و میوه های خام مثل سیب، هویج، مركبات و غلات كامل)

معلولین ذهنی

تصویر
معلولین ذهنی به علت مشکلات مختلفی که در غذاخوردن دارند و همچنین به دلیل داروهای مورد استفاده در آنها یا وجود اختلالات متابولیک، در معرض کمبودهای تغذیه ای قرار دارند.

مشکلات تغذیه ای رایج در معلولین ذهنی

1) مشکل در جویدن، بلعیدن، مکیدن و کنترل زبان
در اثر اختلال در اعمال عصبی- عضلانی این افراد مثل عدم توانایی در جویدن، مکیدن و بلعیدن یا انسداد در ناحیه خاص یا در اثر عوامل فیزیولوژیک، مشکلاتی در تغذیه این افراد ایجاد می شود که برای تحریک ترشح بزاق و بلع آسان، استفاده از غذاهای نرم و شیرین در این افراد توصیه می شود.
2) فساد دندانی
فساد دندان در این افراد از مشکلات جدی به شمار می آید که مراجعه منظم به دندانپزشک و رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان بسیار لازم به نظر می رسد که اگر این مشکلات دندانی در زمان مناسب درمان نشود، سبب محدودشدن تکامل کودک می شود.
3) تمایل نداشتن به غذا بر اثر تداخل دارویی
درمان طولانی مدت دارویی جهت کنترل تشنج یا مشکلات رفتاری و بهبود عفونت در این افراد لازم است و مصرف زیاد دارو روی وضعیت تغذیه آنها تاثیر سوء دارد.
4) مشکلات وزنی
اختلال در رشد، کاهش وزن یا چاقی، مشکل معمول در بین عقب ماندگان ذهنی است و عوامل تغذیه ای که روی رشد و وزن این افراد تأثیر می گذارند، عبارتند از: عدم کفایت تغذیه ای به دلیل مشکلات غذاخوردن، وجود بیماری های مزمن مثل بیماری های قلبی مادرزادی که سبب افزایش نیاز تغذیه ای می شود و وجود بیماری های متابولیکی مثل فنیل کتونوری، بیماری سلیاک و گالاکتوزمی.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (510 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (206 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (70 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (59 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (55 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (47 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
بمب اتم چرا متولد شد و چه استفاده ای دارد؟
روایت سفیر ایران از کتک خوردن دانشجویان ایرانی در روسیه + فیلم / فقط کوفتگی در حاشیه چشم دارند!
ویدیو/ پیشنهاد وزیر بهداشت به دانشجویان در دومین دورۀ «پیشگامان رهایی»
وزیر علوم: من غیر سیاسی‌ترین انتصابات را دارم
ویدیو/ علاقۀ فیلسوفِ بزرگ، ژان ژاک روسو به زین‌الدین زیدان/ از لهجۀ شیرازی زبان فرانسوی آقوی همساده تا تاکید به سفر به خاطر امباپه
ویدیو/ فرزاد حسنی: 1 ماه طول میکشه تا دکتری نجوم بگیری اما...
خبر داری با مشت مشت استامینوفن خوردن چه بلایی سر خودت میاری؟/ عوارض مصرف بیش از حد استامینوفن
ویدیو/ معجون فوق‌العاده مقوی، معجزه‌ای برای رهایی از درد روماتیسم با طعمی از بهشت
ویدیو/ روانشناس معروف: به مردم هیچ ربطی ندارد...
ویدیوی دیده نشده از خبر مرگ سیروس گرجستانی به مادرش توسط علی صادقی / این سکانس سم از «متمهم گریخت» رو از دست ندید/ فقط ضریب هوشی بی‌بی
معرفی کامل قرص «فیتو»؛ خواص، کاربردها و مزایا
ویدئو| 5 دقیقه با کوروش بزرگ هخامنشی؛ از گهواره تا گور
(ویدئو) «نوذر»؛ از تاج‌گذاری پرشکوه تا پایانی تلخ در شاهنامه فردوسی و دوران اسطوره‌ای ایران که تاریخ و افسانه را در هم تنید
از بازار چه خبر؟ | قیمت خودروهای خارجی و وارداتی امروز شنبه 3 آذر 1403
زنان موفق تاریخ ایران/ بیوگرافی و زندگینامۀ «پریسا تبریز»، ملقب به "شاهزاده‌ی امنیت گوگل"
منتخب روز   
ارزان‌ترین و گران ‌ترین استان‌های ایران برای زندگی کدامند؟+عکس دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد!