سفتریاکسون برای درمان عفونت های باکتریایی در اکثر نقاط مختلف بدن به کار میرود. همچنین این دارو قبل از انواع جراحی های خاص یا برای پیشگیری از عفونت ها داده میشود. سفتریاکسون به گروهی از آنتی بیوتیک ها به نام سفالوسپورین ها تعلق دارد.
موارد مصرف سفتریاکسون
پنومونی , عفونت داخل شکمی , سپتی سمی , بیماری لایم , بیماریهای التهابی لگنی , مننژیت , اندوکاردیت , عفونت مفاصل , استئومیلیت , عفونت استخوان و مفصل , عفونت خون , عفونت مجاری ادراری برونشیت ها , عفونت گنوکوکی غیر پیچیده , عفونت بافت نرم پوست , عفونت ساختاری پوست , پیشگیری در جراحی ها , شانکروئید , کونژکتیویت , پیشگیری از اندوکاردیت باکتریایی , عفونت های منتقله از راه جنسی , عفونت گنوکوکی منتشر شونده , پیشگیری از مننژیت مننگوکوکی , نوروسفلیس , تب روده ای سالمونلا , سفلیس اولیه
تداخلات دارویی سفتریاکسون Ceftriaxone
تداخلات دارویی باعث افزایش احتمال ابتلا به عوارض جانبی جدی است، چرا که احتمال تغییر عملکرد دارو را دارد. هیچگاه بدون تایید پزشک خود دوز دارو را تغییر ندهید و از افزایش ، کاهش یا توقف دارو جدا خودداری کنید. تداخلات این دارو موجب:
- برخی از داروها وجود دارند که با سفتریاکسون تداخل اثر دارند و از جمله این داروها می توان به داروهای کلسیمی که از طریق وریدی تزریق می شوند، ریفابوتین، ریفامپین اشاره کرد.
- احتمال اینکه این دارو بر روی آزمایشات (آزمایشات گلوکز ادرار) شما تاثیرگذار باشد، وجود دارد. بنابراین قبل از انجام آزمایش پزشک و کادر آزمایشگاه را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.
- در حالی که از سفتریاکسون استفاده می کنید باید آزمایشات مانند شمارش کامل خون ، آزمایش عملکرد کلیه را انجام دهید.
موارد منع مصرف سفتریاکسون Ceftriaxone
- در صورتی که به این دارو حساسیت دارید حتما به پزشک خود اطلاع دهید. حتی اگر به داروهایی مانند پنی سیلین یا غیره حساسیت دارید به پزشک خود بگویید.
- اگر از بیماری های کیسه صفرا، کلیوی، بیماری کبدی یا بیماری های معده و روده رنج میبرید یا در سابقه پزشکی خود ابتلا به این بیماری ها را دارید حتما با پزشک خود در میان بگذارید.
- سفتریاکسون کارایی واکسن تیفوئید را از بین می برد بنابراین در دوره ی درمانی این دارو واکنش های باکتریایی زنده را مصرف نکنید.
- قبل از اینکه عمل جراحی انجام دهید تمام داروهای مصرفی خود را با پزشک جراح در میان بگذارید.
- مصرف این دارو در طی دوران بارداری توصیه نمی شود مگر اینکه پزشک برایتان تجویز کرده باشد.
- مصرف این دارو در دوران شیردهی نیز توصیه نمی شود چرا که این دارو وارد شیر مادر می شود. بهتر است قبل از مصرف این دارو در این دوران با پزشک خود مشورت کنید تا هیچ آسیبی به خود و نوزادتان وارد نشود.
نکات با اهمیت در مورد مصرف سفتریاکسون Ceftriaxone
- سفتریاکسون تزریقی داروی موثری است روی باکتری های گرم مثبت و همچنین روی استرپتوکوک هایی که نسبت به پنی سیلین ها مقاوم شده اند.
- از سفتریاکسون برای جلوگیری از ایجاد عفونت، قبل از عمل های جراحی نیز استفاده می شود. مقدار مصرف آن: در بالغین 1 گرم از سفتریاکسون از راه تزریق عضلانی یا وریدی، 30 دقیقه تا 2 ساعت قبل از عمل جراحی تجویز می شود.
- در بیمارانی که دچار نارسایی کلیه و کبد هستند، حداکثر دوزاژ روزانه سفتریاکسون نباید از 2 گرم در روز بیشتر شود.
- به دلیل این که سفتریاکسون از طریق صفرا دفع می شود و می تواند صفرا را غلیظ کند، بهتر است در افرادی که سنگ صفرا دارند، استفاده نشود. ممکن است هنگام مصرف درد در صفرا ایجاد کند.
- تزریق سفتریاکسون در کودکان زیر 2 ماه منع مصرف دارد.
عوارض جانبی مصرف سفتریاکسون Ceftriaxone
هر دارو به موازات ایجاد اثرات درمانی مورد نظر ممکن است سبب بروز عوارض ناخواسته نیز بشود. اگرچه کلیه این عوارض در یک فرد مشاهده نمی شود ولی در صورت بروز هر یک از عوارض زیر با پزشک معالج مشورت نمایید.از جمله عوارض جانبی سفتریاکسون می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- CNS: سرگیجه، سردرد
- Derm: خارش، درد و تورم
- GI: اسهال، تهوع، استفراغ، کولیت پسودومامبرانو
- GU: خارش ژنیتال، سنگ دستگاه ادراری
- Hema: ائوزینوفیلی، لوکوپنی، ترومبوسیتوز
- Other: واکنش افزایش حساسیت (راش، کهیر، لرز، تب، ادم، آنافیلاکسی)