امپاگلیفلوزین ، که با نام تجاری گلوریپا در دو دوز 10 و 25 میلی گرم در بازار دارویی ایران در دسترس است. این دارو همراه با رژیم غذایی مناسب و فعالیت مناسب برای درمان دیابت نوع 2 استفاده می شود . این دارو جایگزین مناسبی برای متفورمین است و مزایایی نیز نسبت به سولفونیل اوره دارد . البته ممکن است همراه با داروهای دیگر مانند متفورمین یا انسولین نیز استفاده شود . این دارو برای دیابت نوع 1 توصیه نمی شود. شکل موجود در بازار آن به حالت قرص های خوراکی می باشد. با توجه به شواهد آزمایشی اخیر ، انتظار می رود به زودی مجوز استفاده از آن برای بیماران مبتلا به نارسایی قلبی ، صرف نظر از وضعیت دیابت دریافت شود.
عوارض جانبی شایع این دارو شامل عفونت های مجاری ادراری ، عفونت های قارچی کشاله ران و دردهای مفصلی است. عوارض جانبی نادر اما جدی تر شامل عفونت پوستی کشاله ران به نام گانگرن Fournier و نوعی کتواسیدوز دیابتی با سطح طبیعی قند خون است. استفاده از این دارو در دوران بارداری و شیردهی توصیه نمی شود. استفاده از این دارو در افرادی که بیماری کلیوی قابل توجهی دارند توصیه نمی شود، زیرا ممکن است باعث پیشرفت مشکلات خفیف کلیه شود.امپاگلیفلوزین یک مهارکننده گلوکز سدیم 2 (SGLT-2) است و با افزایش دفع گلوکز از طریق ادرار باعث کنترل قند خون می شود.
Empagliflozin در سال 2014 برای استفاده پزشکی در ایالات متحده و اتحادیه اروپا تأیید شد. در سال 2017 ، این دارو با بیش از دو میلیون نسخه ، 228مین داروی رایج در ایالات متحده بود.
موارد منع مصرف قرص امپاگلیفلوزین
هرگز این دارو را برای کس دیگری حتی اگر علائم مشابه شما داشته باشد، تجویز نکنید.به تاریخ انقضای این قرص توجه کنید و اگر از این تاریخ گذشته باشد، دارو را مصرف نکنید.قبل از این که از این قرص استفاده کنید حتما اگر هر یک از موارد زیر را دارید، باید به پزشک اطلاع دهید.
- اسهال و استفراغی که بهبود نمی یابد.
- در صورتی که نمی توانید مایعات بنوشید.
- مشکلات بعد از جراحی
- فشار خون پایین
- کسانی که عوامل خطر شکستن استخوان دارند.
- مشکل در ادرار کردن و عفونت های مجاری ادراری
- جراحی پانکراس، پانکراتیت و سایر مشکلات مربوط به پانکراس
- اختلالات کلیوی
- مشکلات قلبی عروقی
- مشکلات کبدی
- بارداری یا قصد بارداری
- حساسیت به ماده غذایی یا داروی خاصی
- شیردهی
عوارض جانبی امپاگلیفلوزین
- ادراری تناسلی: عفونت مجاری تنفسی
- عوارض نسبتا شایع (%10-1):
- غدد درون ریز و متابولیسم: اختلال چربی خون، عطش
- گوارشی: تهوع
- ادراری تناسلی: افزایش برون ده ادراری
- هماتولوژی و انکولوژی: افزایش هماتوکریت
- عفونی: عفونت قارچی ادراری تناسلی
- سایر عوارض (درصد نامشخص):
- غدد درون ریز و متابولیسم: افزایش کلسترول LDL
تداخلات دارویی قرص امپاگلیفلوزین
قبل از مصرف هر دارویی باید تداخلات دارویی آن را مطالعه کنید و در صورتی که داروی دیگری مصرف می کنید حتما به پزشکتان اطلاع دهید. در صورتی که این نکات را رعایت نکنید، باعث بروز مشکلات می شود و حتی ممکن است به موارد خطرناک و حتی مرگ برسد. در ادامه برخی از موارد تداخل دارویی این دارو را شرح می دهیم :
- پریمیدون
- فنوباربیتال
- فنی توئین
- لوودوپا
- کاربامازپین
- دلوکستین
- سوماتروپین
- دانازول
- تولواپتان
- تریفلونومید
- مهار کننده های سرتونین
- کینولون ها
- سالیسیلات ها
- پروتیونامید
- نیتیزینون
- گوانتیدین
- مهار کننده های مونو آمین اکسیداز
- آلفا لیپوئیک اسید
- داروهای ضد ویروس با اثر مستقیم HCV
- افزاینده های قند خون مثل دیورتیک های شبه تیازیدی و تیازیدی، کینولون ها و ریتودرین
- کاهنده های قند خون مثل آلفا لیپوئیک اسید، انسولین، دیورتیک های لوب و سولفونیل های اوره
اگر از دارو های اعصاب و روان استفاده می کنید نیز بهتر است مراقب باشید چرا که این قرص با ضد افسردگی های سه ضد حلقه ای نیز ممکن است تداخل دهد و بهتر است با هم استفاده نشوند. بنابراین در صورت مصرف هر یک از داروهای مربوط به اعصاب به پزشکتان اطلاع دهید و از او مشورت بگیرید.
نکات قابل توصیه در مورد مصرف قرص امپاگلیفلوزین
- به همه ی متخصصان مراقبت های سلامتی خود بگویید که این دارو را مصرف می کنید. این شامل پزشکان، پرستاران، داروسازان و دندانپزشکان شما می شود.
- اگر قند خون شما پایین است، رانندگی نکنید. احتمال تصادف کردن بالا می رود.
- برای کاهش احتمال سرگیجه یا غش کردن از جای خود آهسته بلند شوید.هنگام استفاده از پله مراقب باشید.
- در آب و هوای گرم یا انجام فعالیت زیاد مراقب باشید. برای جلوگیری از از دست دادن مایعات، مایعات زیادی بنوشید.
- اگر نمی توانید مایعات بنوشید و یا ناراحتی معده ، استفراغ، یا اسهالی دارید که خوب نمی شود، باید دهیدراته شدن جلوگیری کنید. برای پیدا کردن راه حل، با پزشک خود تماس بگیرید. از دست دادن آب بدن ممکن است منجر به مشکلات جدید یا بدتر کلیه شود.
- عملکرد خونی را طبق دستور پزشک بررسی کنید. با پزشک خود صحبت کنید.
- این دارو ممکن است بر روی آزمایشات خاصی تاثیر بگذارد. به همه متخصصان مراقبت های بهداشتی و کارکنان آزمایشگاه بگویید که این دارو را مصرف می کنید.
- ممكن است کنترل قند خون در زمان استرس مانند قاعدگی، عفونت، آسیب یا جراحی دشوارتر باشد. تغییر در سطح فعالیت بدنی یا ورزش و تغییر در رژیم غذایی هم ممکن است روی قند خون شما تأثیر بگذارد. با پزشک خود صحبت کنید.
- قند خون خود را طبق دستور پزشک بررسی کنید.
- با پزشک خود درباره بهترین تست گلوکوز صحبت کنید.
- اسید زیاد در خون یا ادرار (کتواسیدوز) و عفونت های دستگاه ادراری بسیار بد (UTIs) با این دارو رخ داده است. کتواسیدوز می تواند کشنده باشد. هر دو این مشکلات بهداشتی ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان داشته باشند. با پزشک صحبت کنید.
- رژیم غذایی و برنامه ورزشی را که پزشک به شما گفته است پیروی کنید.
- اگر در رژیم غذایی کم یا بدون نمک هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
- قبل از مصرف الکل، با پزشک خود صحبت کنید.