سفپودوکسیم(به انگلیسی: Cefpodoxime) یک آنتی بیوتیک سفالوسپورینی نسل سوم خوراکی است. در برابر بیشتر ارگانیسم های گرم مثبت و گرم منفی فعال است. البته برخی استثناهایی نیز وجود دارد که شامل سودوموناس آئروژینوزا، انتروکوک و باکتروئیدس فراژیلیس است. معمولاً برای درمان عفونت گوش میانی حاد، فارنژیت، سینوزیت و سوزاک استفاده می شود. همچنین هنگامی که سفالوسپورین های داخل وریدی (مانند سفتریاکسون) دیگر برای ادامه درمان لازم نیست، استفاده از آن به عنوان درمان مداوم خوراکی کاربرد دارد.
موارد منع مصرف داروی سفپودوکسیم
- به تاریخ انقضای داروی سفپودوکسیم توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از آن مصرف نکنید.
- هرگز دارو را به کس دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
- دارو را بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک، مصرف نکنید.
- تداخل دارویی دارو را چک کنید و حتماً به پزشکتان، اطلاع دهید که در حال مصرف چه داروی دیگری هستید.
تداخل دارویی سفپودوکسیم
تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و داروهای گیاهی (به خصوص داروهایی برای کاهش اسید معده (به عنوان مثال، آنتی اسیدها، مسدودکننده های هیدروژن مانند رانیتیدین) و واکسن های باکتریایی) که استفاده می کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
اگر چه بیشتر آنتی بیوتیک ها بعید است که کنترل بارداری را تحت تاثیر قرار دهند اما آنتی بیوتیک هایی مثل ریفامپین (rifampin)، ریفابوتین (rifabutin) ، اثر بخشی کنترل بارداری هورمونی از قبیل قرص، پچ، یا حلقه را کاهش می دهند. قبل از استفاده از آنتی بیوتیک ها با پزشک خود مشورت کنید.
داروی سفپودوکسیم ممکن است با برخی تست های آزمایشگاهی خاص (از جمله آزمون کومبس و برخی آزمایش های قند ادرار) تداخل کند و باعث نتایج اشتباه شود، قبل از انجام هر آزمایشی، به پزشک و یا پرستار خود بگویید که در حال مصرف دارو هستید.
عوارض جانبی داروی سفپودوکسیم
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضه ای بروز نمی دهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف داروی سفپودوکسیم به پزشک معالج اطلاع دهید.
در صورت تداوم یا بدتر شدن هریک از عوارض زیر با پزشک مشورت نمایید:
- سردرد
- تهوع
- استفراغ
در صورت بروز عوارض زیر به فوراً پزشک خود اطلاع دهید:
- خستگی
- مشکلات تنفسی
- ضربان قلب سریع یا تپش قلب
- کبودی یا خونریزی آسان
- زردی چشم یا پوست
- تورم پا یا مچ پا
- تهوع یا استفراغ مداوم
- ادرار تیره
- علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در مقدار ادرار)
- علائم عفونت جدید (مانند تب، گلودرد مداوم)
در صورت بروز عوارض زیر، فوراً به اورژانس مراجعه نمایید:
- تغییرات خلقی یا ذهنی (مانند گیجی)
- تغییرات بینایی
- اختلال گفتار
داروی سفپودکسیم، در موارد نادر ممکن است باعث بیماری روده ای شدید (اسهال مرتبط با کلستریدیوم دیفیسیل) شود. که این وضعیت ممکن است در طول درمان یا هفته ها و ماهها پس از قطع درمان رخ دهد. لذا در صورت بروز عوارض زیر، فوراً به پزشک اطلاع دهید:
- اسهال مداوم
- درد یا گرفتگی شکم یا معده
- خون یا مخاط در مدفوع
هشدار ها در مورد سفپودوکسیم پروکستیل
- در صورت وجود سابقه حساسیت به پنی سیلین ها، و مشتقات آنها، سفالوسپورین ها یا پنی سیلامین با احتیاط فراوان مصرف شود.
- این دارو ممکن است موجب ایجاد پاسخ مثبت کاذب در آزمون کومبس و قند ادرار شود.
- در بیماران مبتلا به عیب کار کلیه ، کاهش مقدار مصرف دارو ضروری است .
- سفالوسپرین ها ممکن است سبب بروز کولیت پسودوممبران شوند.