در ایالات متحده امریکا پیراستام برای هیچ استفاده پزشکی توسط سازمان غذا و دارو مورد تایید قرار نگرفته و اجازه فروش بعنوان مکمل غذایی را ندارد. در انگلیس داروی پیراستام در صرع میوکلونیک استفاده می شود و استفاده برای موارد دیگر مورد تایید نیست. پیراستام بعنوان عامل کمکی برای درمان صرع میوکلونیک (با منشا قشر مخ) در بزرگسالان به کار می رود.
داروی پیراستام همچنین در مواردی مانند الکلیسم ، سرگیجه حقیقی، صدمات عروقی مغز، اختلالات رفتاری در کودکان ، اختلال در درک یا خواندن نوشته ها و یا پس از ضربات وارده به سر یا جراحی استفاده می شود.
پیراستام در گروه راستام ها با نام شیمیایی 2-oxo-1-pyrrolidine acetamide قرار دارد. این یک مشتق از انتقال دهنده عصبی گابا است و ساختار پایه 2-oxo-pyrrolidone مشابه با اسید پیروگلوتامیک دارد. پیراستام یک مشتق حلقوی گابا (گاما آمینوبوتیریک اسید) است. داروهای مرتبط شامل داروهای ضد تشنج لوتیراستام و بریواراستام و نوتروپیک های احتمالی آنیراستام و فنیل پیراستام هستند.
موارد مصرف پیراستام
پیراستام در آلزایمر و اسکیزوفرنی و اختلالات عروقی مغزی مصرف می شود. از این دارو به عنوان عامل کمکی در درمان صرع میوکلونیک (با منشاء قشر مخ) در بزرگسالان، بهبود عوارض ترک الکل و بهبود حافظه و یادگیری بکار می رود.این دارو از مشتقات ریستام ها می باشد .این دارو از طرف FDA برای هیچ بیماری تایید نشده است لذا در بازار دارویی به عنوان مکمل بفروش میرسد.
موارد منع مصرف داروی پیراستام
- به تاریخ انقضای داروی پیراستام (Piracetam) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی پیراستام را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:
- بارداری یا قصد باردار شدن
- شیردهی
- سابقه خونریزی مغزی
- مشکلات لخته شدن خون
- خونریزی غیرعادی
- چنانچه اخیراً عمل جراحی انجام داده اید
- مشکلات کبدی
- مشکلات کلیوی
- اختلال حرکتی به نام هانتینگتون
- چنانچه هورمون های تیروئید مصرف می کنید
- چنانچه رژیم غذایی کنترل نمک دارید
تداخلات دارویی پیراستام
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.از جمله داروهایی که با داروی پیراستام تداخل دارند، عبارتند از:
- سیلوستازول
- کلوپیدوگرل
- دی پیریدامول
- اپتیفیباتاید
- پراسوگرل
- تیکلوپیدین
- تیروفیبان
عوارض جانبی داروی پیراستام
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضه ای بروز نمی دهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف داروی پیراستام با پزشک معالج مشورت نمایید.از جمله عوارض داروی پیراستام عبارتند از:
- اختلال رفتاری
- افسردگی
- عصبانیت
- خواب آلودگی یا بی خوابی
- خستگی
- افزایش وزن
- بثورات پوستی
- اسهال
شرایط نگهداری داروی پیراستام
- دارو را دور از دسترس کودکان نگه دارید
- دارو را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.
اقدامات احتیاطی داروی پیراستام
- اگر نسبت به پیراستام یا هرگونه محتوای غیرفعال آن حساس هستید از مصرف dinagen، myocalm، nootropil، qropi اجتناب کنید
- برای کسب جزئیات بیشتر راجع به این مساله با پزشک خود مشورت کنید.
- دور از دسترس اطفال نگهداری شود.در هنگام مصرف بیش از حد با اورژانس تماس گرفته شود