این دارو معمولا برای درمان تشنج و صرع در بزرگسالان و کودکان بالای دو سال تجویزی می گردد. این دارو به اشکال زیر در بازار دارویی موجود است:
- قرص 100 میلیگرمی
- قرص 25 میلیگرمی
- قرص 50 میلیگرمی
گاهی این دارو برای درمان میگرن نیز به کار می رود. مدت اثر این دارو در بدن 19 تا 23 ساعت است.
موارد مصرف توپیرامات
درمان تشنج و صرع.در تشنجات پارشیال ، تشنجات تونیک، کلونیک ژنرالیزهٔ اولیه در بزرگسالان و کودکان با سن بالاتر از ۲ سال، انواع سندرم های صرعی، پیشگیری از حملات میگرن و درمان اختلالات دو قطبی، افسردگی، اسکیزوفرنی،PTSD و اختلالات مربوط به خورانش eating disorder مصرف می شود. قرص توپیرامات سلول های عصبی پر کار مغز که باعث ایجاد میگرن می شوند را آرام می کند و مقدار مصرف آن یک بار در روز است و مدت درمان حملات میگرنی حدود 1 ماه می باشد. البته در برخی افراد 2 تا 3 ماه طول می کشد
موارد منع مصرف داروی توپیرامات
- به تاریخ انقضای داروی توپیرامات (Topiramate) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی توپیرامات را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
قبل از تجویز دارو، پزشک را در صورت وجود موارد زیر مطلع کنید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
- بارداری
- شیردهی
- مشکلات کبدی
- مشکلات کلیوی مانند سنگ کلیه
- مشکلات ریوی، تنفسی
- مشکلات روحی، روانی مانند افسردگی یا افکار خودکشی
- گلوکوم یا سایر مشکلات چشمی
- اسید متابولیک
- اختلال رشد
- پوکی استخوان
موارد هشدار حین مصرف داروی توپیرامات
- در طول درمان با داروی توپیرامات، ممکن است پزشک برای شما آزمایشات خون تجویز نماید. این آزمایشات را انجام داده و در زمانهای مقرر به طور منظم پزشک خود را ملاقات نمایید.
- داروی توپیرامات ممکن است باعث مشکلات بینایی شود که در صورت عدم درمان سریع، می تواند این مشکل دائمی شود. در صورت کاهش ناگهانی بینایی، حتماً با پزشک خود تماس بگیرید.
- این دارو همچنین می تواند سطح اسیدوز را در خون افزایش دهد. در صورت ضربان قلب نامنظم، تنگی نفس، از دست دادن اشتها یا مشکل در تفکر به پزشک خود اطلاع دهید.
- پیش از انجام عمل جراحی، پزشک خود را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.
- این دارو می تواند در برخی آزمایش های پزشکی تداخل ایجاد کند. لذا پزشک معالج خود را در جریان مصرف داروی توپیرامات قرار دهید.
- به علت اینکه در مدت درمان با این دارو احتمال بروز سنگ های کلیوی بیشتر می شود، لازم است روزانه از آب و مایعات فاقد کافئین به مقدار کافی استفاده نمایید. مگر اینکه مصرف مایعات از سوی پزشک شما محدود شده باشد.
- در طول درمان با داروی توپیرامات از روش های ضدبارداری غیرهورمونی استفاده کنید. زیرا توپیرامات باعث کاهش اثر داروهای ضد بارداری می شود.
- در طول درمان با این دارو، از فعالیت های خطرناک مانند کوهنوردی در ارتفاعات و شنا خودداری کنید.
- در طول درمان با داروی توپیرامات، از رژیم غذایی کتوژنیک (رژیم غذایی پرچربی و کم کربوهیدرات) اجتناب کنید. این رژیم باعث افزایش امکان اسیدوز و تشکیل سنگ کلیه می شود.
- در طول درمان با این دارو، از مصرف الکل پرهیز کنید زیرا مصرف الکل باعث افزایش عوارض جانبی و تشنج می شود.
- در طول درمان با داروی توپیرامات از تغییر وضعیت ناگهانی خودداری کنید.
- در طول درمان با توپیرامات از انجام فعالیت هایی مانند رانندگی که به هوشیاری کامل نیاز دارند، اجتناب کنید. (بیماران مبتلا به صرع در مورد رانندگی با پزشک خود مشورت نمایند)
- کاهش در توانایی تعریق و افزایش دمای بدن در اثر مصرف داروی توپیرامات ایجاد می شود. این عارضه در کودکان شایع تر است مخصوصاً در آب و هوای گرم و یا زمانی که توپیرامات با داروهای دیگری استفاده شود که دمای بدن را افزایش می دهد. بنابراین در صورت کاهش تعریق، تب شدید و خشکی پوست به پزشک خود اطلاع دهید.
تداخلات دارویی توپیرامات با داروهای دیگر چگونه است؟
قرص خوراکی توپیرامات می تواند با سایر داروها، ویتامین ها یا گیاهان دارویی مصرفی تداخل داشته باشد. حتماً در مورد تمام داروها، ویتامین ها یا گیاهان دارویی مصرفی خود، به پزشک اطلاع دهید. نمونه هایی از داروهایی که می توانند باعث تداخل با توپیرامات شوند در زیر ذکر شده است:
داروهای آلرژی
داروهای آلرژی باعث کندی سیستم عصبی مرکزی می شوند. بنابراین در صورت مصرف همزمان با توپیرامات، خطر ابتلا به برخی عوارض جانبی را افزایش می دهد، که این عوارض شامل: خواب آلودگی، سرگیجه و مشکل در تمرکز یا فکر است. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- دیفن هیدرامین
- کلرفنیرامین
- هیدروکسی زین
داروهای اضطراب
داروهای اضطرابی باعث کندی سیستم عصبی مرکزی می شوند. اگر یکی از این داروها را با توپیرامات مصرف کنید، خطر ابتلا به برخی عوارض جانبی را افزایش می دهد. این عوارض شامل خواب آلودگی، سرگیجه و مشکل در تمرکز یا فکر است. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- آلپرازولام
- کلونازپام
- دیازپام
- لورازپام
داروهای دیابت
مصرف گلی بوراید یا پیوگلیتازون همراه با توپیرامات ممکن است سطح این داروهای دیابت را در بدن کاهش دهد، که منجر به کاهش تاثیر دارو ها در کنترل قند خون می شود. در صورت مصرف همزمان داروهای دیابت با توپیرامات، باید قند خون شما از نزدیک زیر نظر پزشک کنترل شود.مصرف همزمان متفورمین با توپیرامات ممکن است شما را در معرض عوارض جانبی خاصی قرار دهد، بروز اسیدوز متابولیک تایید کننده است. با پزشک مشورت کنید.
داروهای قلبی
مصرف دیگوکسین با توپیرامات می تواند سطح دیگوکسین را در بدن افزایش دهد و منجر به افزایش عوارض جانبی شود.مصرف دیلتیازم با توپیرامات می تواند باعث افزایش یا کاهش سطح دیلتیازم و توپیرامات شود. با پزشک مشورت نمایید.
داروهای ادرار آور
مصرف هیدروکلروتیازید با توپیرامات ممکن است باعث افزایش سطح توپیرامات در بدن شود و احتمال افزایش عوارض جانبی را به دنبال دارد. در صورت نیاز به مصرف هیدروکلروتیازید، ممکن است پزشک دوز توپیرامات مصرفی را کاهش دهد.
داروهای بی خوابی
- زولپیدم
- ازوپیکلون
- تریازولام
- تمازپام
داروی اختلال دو قطبی
مصرف لیتیوم با دوزهای بالای توپیرامات ممکن است سطح لیتیوم را در بدن افزایش دهد، که می تواند منجر به عوارض جانبی بیشتری شود. در صورت مصرف دوزهای بالای توپیرامات، پزشک باید سطح لیتیوم را کنترل کند.
داروهای یائسگی
مصرف قرص هایی که حاوی استروژن هستند همراه با توپیرامات، می تواند منجر به کاهش این قرص ها شود. این بدان معنی است که آنها برای جلوگیری از علائم یائسگی، مانند گرگرفتگی، به خوبی کارآمد نخواهند بود.
داروهای ضد درد
- هیدروکدون
- اکسی کدون
- مورفین
- هیدرومورفون
داروهای ضد تشنج
مصرف داروهای خاص تشنج با توپیرامات می تواند سطح توپیرامات را در بدن کاهش دهد. این بدان معناست که ممکن است توپیرامات نیز عملکرد خوبی نداشته باشد. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- فنی توئین
- کاربامازپین
- لاموتریژین
- اسید والپروئیک
علاوه بر این، مصرف توپیرامات با اسید والپروئیک می تواند منجر به مقادیر بالای آمونیاک در خون یا کاهش درجه حرارت بدن شود.
سایر داروها
مصرف توپیرامات با این داروها می تواند شدت اسیدوز متابولیک و خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد. در صورت مصرف هر یک از داروهای ذکر شده همراه با توپیرامات، باید از نظر اسیدوز متابولیک تحت نظر پزشک قرار بگیرید. نمونه هایی از این داروها عبارتند از:
- زونیسامید
- استازولامید
- دی کلر فنامید
عوارض شایع توپیرامات
- خواب آلودگی، خستگی، سرگیجه و مشکلات بینایی مانند تاری دید از عوارض این دارو می باشد لذا تا زمانی که اثر دارو از بین نرفته از رانندگی و کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط دارند خودداری نمایید .
- در صورت بروز اسهال خفیف، مصرف مایعات به مقدار کافی توصیه می شود.معمولاً اسهال ناشی از این دارو خودبخود برطرف می شود اما در صورت ادامه دار شدن این وضعیت به پزشک خود مراجعه نمایید.
- در صورت احساس تهوع ناشی از مصرف این دارو ،مصرف غذاهای سبک و ساده و پرهیز از غذاهای پرچرب و پر ادویه این مشکل را برطرف می سازد.
- در صورت بروز علائم آنفولانزا، گلودرد،مشکلات بینی،گز گز انگشتان وکاهش وزن غیرطبیعی تغییرات شدید خلق و خو، مشکلات بینایی و سایر موارد حتماً به پزشک خود مراجعه نمایید.
داروهای مشابه توپیرامات
اگر به داروی توپیرامات دسترسی نداشتید، می توانید با صلاحدید پزشک از داروهای زیر استفاده کنید:
- اکس کاربازپین
- والپروات سدیم
- ویگاباترین
- فنین دامین