داروی توپیرامات یکی از داروهای پر مصرف از گروه داروهای ضد صرع می باشد که به تنهایی یا همراه با داروهای دیگر در کنترل حملات تشنجی صرع در بزرگسالان و کودکان بکار می رود. همچنین این دارو می تواند مانع از ایجاد سردردهای میگرنی در بزرگسالان و کودکان بالای ۱۲ سال شود.
تشنج یک حملۀ عصبی ناشی از اختلال در فعالیت الکتریکی مغز می باشد. توپیرامات با کاهش جریان الکتریکی غیرطبیعی سلول های مغزی به کنترل این حملات کمک می نماید. مکانیسم توپیرامات در جلوگیری از میگرن هنوز مشخص نیست اما می توان گفت که این دارو، سلول های عصبی پرکار مغز که منجر به حملات میگرنی می شوند را آرام می کند. باید در نظر داشت که توپیرامات در درمان میگرن نقشی ندارد و فقط از ایجاد حمله جلوگیری می کند.
مکانیسم اثر داروی توپیرامات
مکانیسم دقیق اثرات ضد تشنج و دیگر اثرات توپیرامات هنوز شناخته نشده است.هرچند با این حال، مطالعات پیش بالینی چهار ویژگی که ممکن است به اثر توپیرامات برای صرع مربوط باشد را نشان داده است.
شواهد الکتروفیزیولوژیک و بیوشیمیایی نشان می دهد که توپیرامات، در غلظت دارویی مربوطه کانالهای سدیمی وابسته به ولتاژ را مهار می کند، سبب افزایش فعالیت انتقال دهنده عصبی گاما آمینوبوتیرات در برخی زیرگروههای گیرنده GABA-A می شود،زیر گروه AMPA/kainate از گیرنده گلوتامات را آنتاگونیزه می کند، و آنزیم کربنیک انهیدراز،بخصوص ایزوزیمهای II و IV را مهار می کند.
توپیرامات یک داروی ضدتشنج است که در درمان صرع و میگرن کاربرد دارد. توپیرامات کانالهای کلراید GABA فعال شده را افزایش می دهد.
فارماکوکینتیک داروی توپیرامات
جذب توپیرامات سریع است .حداکثر غلظت پلاسمایی پس از حدود دو ساعت بدست می آید. توپیرامات تحت متابولیسم وسیعی قرار نمی گیرد. توپیرامات عمدتا بصورت تغییر نیافته از طریق ادرار دفع می گردد. توپیرامات 13 تا 23% به پروتئینهای پلاسما متصل می گردد.نیمه عمر توپیرامات 19-23 ساعت می باشد.
میزان مصرف داروی توپیرامات
- قبل از شروع درمان با داروی توپیرامات (Topiramate)، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی توپیرامات، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید و از کم یا زیاد کردن آن خودداری نمایید.
- در صورت فراموش کردن یک دوز، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کنید. اگر زمان مصرف دوز بعدی باشد، از مصرف نوبت فراموش شده اجتناب کنید و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید و هیچ گاه دوز دارو را دو برابر نکنید.
- ممکن است پزشک شما درمان را با دوز کم داروی توپیرامات شروع کند و پس از عادت کردن بدن، مقدار داروی شما را افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
- از آنجا که داروی توپیرامات بر روی سیستم عصبی تأثیر دارد، مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد. اگرچه ممکن است در چند هفتۀ ابتدایی درمان، احساس بهبودی در شما ایجاد نشود، با این حال، درمان خود را ادامه دهید و طبق برنامۀ منظم به پزشک خود مراجعه کنید.
- قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حملۀ تشنجی را برای بیمار در پی داشته باشد لذا قطع این دارو باید تدریجی و تحت نظر پزشک انجام شود.
- در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کنندۀ شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید، باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثربخشی آن می باشد و به مرور زمان برطرف خواهند شد. بهتر است افکار خود را با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود در میان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید.
- مقدار مصرف داروی توپیرامات در کودکان، براساس شرایط، سن و وزن آنها توسط پزشک محاسبه می شود.
- داروی توپیرامات را می توان همراه با غذا یا بدون آن مصرف کرد.
- قرص توپیرامات مزۀ تلخی دارد، لذا آن را بصورت کامل با یک لیوان آب ببلعید و از جویدن آن خودداری کنید.
- چنانچه پس از مدتی مصرف این دارو، وضعیت بیماریتان بهتر نشد یا حتی بدتر شد به پزشک اطلاع دهید.
- داروی توپیرامات را هر روز سر ساعات مشخص مصرف نمایید تا بیشترین نتیجه را از آن بگیرید.
- داروی توپیرامات توسط شرکت های متعددی تولید می شود که ممکن است اثر داروی شرکت های مختلف برای بیمار متفاوت باشد. به همین دلیل دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. و بهتر است هربار برای دریافت نسخۀ جدیدتان از تغییر برند یا شرکت تولیدکنندۀ دارو خودداری کرده و در صورت لزوم به پزشک خود اطلاع دهید.
علائم اوردوز توپیرامات چگونه است؟
مصرف بیش از حد توپیرامات می تواند باعث ایجاد علایم زیر شود، که در صورت مواجهه با این علائم فورا با ۱۱۵ تماس بگیرید:
- خواب آلودگی
- تحریک
- افسردگی
- دوبینی
- مشکلات تفکر
- مشکلات گفتاری یا هماهنگی
- غش و تشنج.