قرص سیتاگلیپتین کاربردی در زمینه کنترل قند خون بالا در افراد دارای بیماری دیابت نوع ۲ دارد که تاثیر فوق العاده ای همراه با رژیم غذایی مناسب و ورزش در کنترل قند خون بالا دارد و بسیار با اهمیت است. افزایش قند خون در بدن بسیار خطرناک است و موجب بروز خطراتی برای کلیه ها، نابینایی، از دست دادن برخی از اندام ها، مشکلات عصبی و افت عملکرد جنسی می شود، کنترل کردن بیماری دیابت موجب کاهش چشم گیر احتمال بروز سکته مغزی و قلبی می شود. قرص سیتا گلیپتین باعث بالا رفتن اینکرتین خون می شود، اینکترین ها موجب افزایش ترشح انسولین می شوند که در نتیجه قند خون را کنترل کرده و باعث کاهش قند موجود در کبد می شوند.
اشکال دارو سیتاگلیپتین
- اشکال دارویی موجود در ایران:قرص 25mg، 50mg و 100mg
- اسامی تجاری:ژانویا، زیپتین، سیتاویکس، ژانوپتین، بایوسیتال، سیتال وی، ژانووکس، دیابتوز، دیاپتین، گلیپ لس، سیتاگمین، سیتاگلیکس، جانوسد، واریوگلیپتین، سیتانورم، سیتابت، سانوپتین، گلیستا
موارد منع مصرف قرص سیتاگلیپتین (زیپتین)
- به تاریخ انقضای قرص سیتاگلیپتین (Sitagliptin) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز قرص سیتاگلیپتین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
- بارداری
- شیردهی
- نارسایی قلبی
- بیماری لوزالمعده (پانکراتیت)
- بیماری کلیوی
- سنگ کیسه صفرا
تداخلات دارویی سیتاگلیپتین (زیپتین)
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با داروی سیتاگلیپتین، باید دارویی را مصرف کنید، پزشکتان را در جریان مصرف این دارو قرار داده یا با داروساز مشورت نمایید.از جمله داروهایی که با سیتاگلیپتین تداخل دارند، عبارتند از:
- داروهای بتابلاکر (مانند متوپرولول، پروپرانولول، قطره چشم گلوکوم مانند تیمولول)
عوارض جانبی قرص سیتاگلیپتین (زیپتین)
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضه ای بروز نمی دهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می روند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف داروی سیتاگلیپتین در اسرع وقت با پزشک معالج مشورت نمایید.
در صورت بروز عوارض زیر، فوراً به پزشک اطلاع دهید:
- علائم نارسایی قلبی (مانند تنگی نفس، تورم مچ پا یا پا، خستگی غیرمعمول، افزایش غیرمعمول یا ناگهانی وزن)
- علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر در میزان ادرار)
- درد مفاصل
- تاول های غیرمعمول پوستی
- علائم کاهش قند خون (مانند تعریق ناگهانی، لرزش، ضربان قلب سریع، گرسنگی، تاری دید، سرگیجه یا سوزن سوزن شدن دست و پا)
- علائم قند خون بالا (مانند تشنگی، افزایش ادرار، گیجی، خواب آلودگی، گرگرفتگی، تنفس سریع، بوی تنفس میوه ای)
در صورت بروز عوارض زیر، فوراً به اورژانس مراجعه نمایید:
- علائم پانکراتیت (تهوع یا استفراغ مداوم، درد شدید معده، شکم یا پشت)
- علائم واکنش های آلرژیک مانند تنگی نفس، سرگیجه شدید، خارش، بثورات پوستی، ورم (به ویژه صورت، زبان یا گلو)
موارد هشدار قرص سیتاگلیپتین
- در صورت استفاده از این دارو باید به موارد زیر توجه داشته باشید.
- برای جلوگیری از بروز واکنش های آلرژیک شدید در صورت داشتن حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه حتما قبل از مصرف دکتر را آگاه کنید.
- پیش از استفاده از آن باید سابقه پزشکی خود را به دکتر نشان دهید و اگر دارای بیماری هایی مانند بیماری نارسایی قلبی، بیماری کلیوی، بیماری لوزالمعده یا پانکراتیت و سنگ در کیسه صفرا هستید حتما به پزشک اطلاع دهید.
- در صورت استفاده از این دارو چون باعث کاهش قند خون می شود ممکن است دچار علائمی مانند تاری دید، احساس خواب آلودگی یا سر گیجه شوید بنابراین از انجام کارهایی نظیر رانندگی و کار با ماشین آلات جدا خوداری کنید.
- به هیچ عنوان در زمان مصرف این قرص از الکل استفاده نکنید زیرا باعث افزایش شدید خطر افت قند خون می شود.
- در صورت انجام عمل جراحی و یا کارهای دندان پزشکی حتما پزشک خود را از استفاده از این قرص آگاه کنید.
- همانطور که می دانید در صورت داشتن مشکلاتی مانند عفونت، تب یا جراحت کنترل قند خون بسیار مشکل است بنابراین باید با دکتر مشورت داشته باشید تا راهکاری را برای شما تجویز کند.
- در دوران بارداری به هیچ عنوان نباید مصرف شود مگر با تجویز پزشک زیرا بالا بودن قند خون باعث ایجاد خطرات غیر قابل جبرانی برای مادر و جنین می شود.
- افراد مسن، خانم هایی که در آستانه یائسگی هستند و تخمک گذاری نامنظمی دارند، افراد با نارسایی قلبی یا مستعد نارسایی قلبی، افرادی که سابقه ی افت قند خون دارند، بیماران معتاد به الکل و افراد با سابقه ی پانکراتیت باید با احتیاط مصرف کنند.